Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο μεγάλος διωγμός - Περιπλανώμενοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον που να καταφύγουν, στα όρια της γενοκτονίας

Ο μεγάλος διωγμός - Περιπλανώμενοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον που να καταφύγουν, στα όρια της γενοκτονίας
Ένα άλλο κύμα εκτοπισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει κάθε ώρα
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σφοδρά μια περιοχή γύρω από το Khan Younis στη νότια Γάζα, με τον στρατό να διατάσσει μαζικές εκκενώσεις ωθώντας για ακόμη μία φορά τους Παλαιστίνιους σε ένα σταδιακά συρρικνούμενο τμήμα της πολιορκούμενης περιοχής.
Η εκτεταμένη επίθεση αποτέλεσε μια θανατηφόρα επιλογή για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους - είτε να παραμείνουν στο διάβα των ισραηλινών δυνάμεων είτε να καταφύγουν εντός των ορίων της νότιας Γάζας χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας.
Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια προειδοποίησαν ότι η μαζική επίθεση θα επιδεινώσει την ήδη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή.
«Ένα άλλο κύμα εκτοπισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει κάθε ώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, Thomas White, σε μια ανάρτηση στο X.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τους ηγέτες της Hamas της Γάζας, η επίθεση των οποίων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και πυροδότησε την πιο θανατηφόρα ισραηλινοπαλαιστινιακή βία εδώ και δεκαετίες.
Ο πόλεμος έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει εκτοπίσει πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της περιοχής των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.
index-medium.png
Σε όλο και πιο μικρό μέρος της Γάζας

Οι αεροπορικές επιδρομές και η χερσαία επίθεση στη βόρεια Γάζα έχουν ερημώσει μεγάλες εκτάσεις της πόλης της Γάζας και τις κοντινές περιοχές.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν νότια κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Τώρα περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι - το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της επικράτειας - συνωστίζονται στα 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα (90 τετραγωνικά μίλια) της νότιας και κεντρικής Γάζας, όπου η χερσαία επίθεση του Ισραήλ κινείται τώρα, απειλώντας να καταστήσει ακόμη μεγαλύτερες περιοχές ακατοίκητες.
Από την κατάρρευση της εκεχειρίας, ο στρατός διέταξε τον πληθυσμό να απομακρυνθεί από μια περιοχή περίπου 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων (24 τετραγωνικά μίλια) μέσα και κοντά στο Khan Younis, σύμφωνα με τους χάρτες εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.
Αυτό μειώνει περαιτέρω τον διαθέσιμο χώρο για τους Παλαιστίνιους κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο.

Μάχες στην κεντρική Γάζα

Συνεχείς βομβαρδισμοί στις παρυφές του Khan Younis, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, φώτισαν τον ουρανό πάνω από την πόλη το βράδυ της Δευτέρας και ένα κομβόι ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, έρεε στο κεντρικό νοσοκομείο.
Τις τελευταίες ημέρες, τα ισραηλινά χτυπήματα ήταν «σε άγρια κλίμακα», είπε ο Mohammed Aghaalkurdi, ανθρωπιστής στην ομάδα Ιατρική Βοήθεια για Παλαιστίνιους στο Khan Younis.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γειτονιές και τα καταφύγια αδειάζουν καθώς οι άνθρωποι τρέπονται σε φυγή.
Τα φυλλάδια που έριξε ο ισραηλινός στρατός προειδοποιούν τους ανθρώπους να πάνε νότια προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, αλλά δεν μπορούν να φύγουν από τη Γάζα, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η γειτονική Αίγυπτος έχουν αρνηθεί να δεχτούν πρόσφυγες.
Η περιοχή που το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση καλύπτει περίπου το ένα πέμπτο του Khan Younis.
Πριν από τον πόλεμο, η περιοχή αυτή φιλοξενούσε περίπου 117.000 ανθρώπους και τώρα φιλοξενεί επίσης περισσότερους από 50.000 εκτοπισμένους από το βορρά, που ζουν σε 21 καταφύγια, ανέφερε ο ΟΗΕ.
Δεν έγινε γνωστό πόσοι τράπηκαν σε φυγή.
Ορισμένοι Παλαιστίνιοι αγνόησαν τις προηγούμενες εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι δεν αισθάνονται πιο ασφαλείς αφού βομβαρδίστηκαν και περιοχές όπου τους είπαν να φύγουν.
Πολλοί φοβούνται επίσης ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Δεν ήταν σαφές πού έχουν κινηθεί τα ισραηλινά στρατεύματα στη νότια Γάζα, αλλά ο στρατός είπε στους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τον κεντρικό δρόμο μεταξύ Khan Younis και Deir al-Balah, υποδηλώνοντας ότι οι δυνάμεις κινούνταν μεταξύ των δύο πόλεων.
Δορυφορικές φωτογραφίες από την Κυριακή, που αναλύθηκαν από το Associated Press, δείχνουν ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού λίγο λιγότερο από 6 χιλιόμετρα (3,7 μίλια) βόρεια της καρδιάς του Khan Younis.
Η ανάλυση του AP βρήκε περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τανκς και άλλα οχήματα στην περιοχή, σε θέσεις σε τέσσερις ομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης