Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στον ΠΟΥ, πάνω από 10 χιλ. παιδιά συρρέουν με πνευμονία σε νοσοκομεία της Κίνας, όλα υπό έλεγχο λέει το Πεκίνο

Συναγερμός στον ΠΟΥ, πάνω από 10 χιλ. παιδιά συρρέουν με πνευμονία σε νοσοκομεία της Κίνας, όλα υπό έλεγχο λέει το Πεκίνο
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) φαίνεται να απορρίπτει τον κίνδυνο της νόσου, λέγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν υπάρχουν «ασυνήθιστα ή νέα παθογόνα» ή κλινικά συμπτώματα
Σχετικά Άρθρα
Η αίσθηση της ανησυχίας που κυριάρχησε στον κινεζικό λαό από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 πριν από τρία χρόνια επιστρέφει και πάλι καθώς η χώρα παλεύει με ένα άγνωστο ξέσπασμα πνευμονίας που αρρωσταίνει τα παιδιά και γεμίζει τα νοσοκομεία.
Σε καροτσάκια, ή μεταφερόμενα από τους γονείς τους, άρρωστα παιδιά γεμίζουν αίθουσες αναμονής νοσοκομείων και διαδρόμους.
Η αναμονή έως και 12 ωρών δεν είναι ασυνήθιστη, με τους ασθενίς να υπενθυμίζουν στους συμπολίτες τους να φέρουν ένα σκαμπό μαζί τους, γιατί «δεν υπάρχει πουθενά να καθίσετε αν χρειαστεί να κάνετε ενδοφλέβια ενστάλαξη».
Από βορρά προς νότο, η απότομη αύξηση στα νοσοκομεία αναπνευστικών λοιμώξεων κλείνει τις σχολικές αίθουσες και πιέζει τις υγειονομικές αρχές να εκδώσουν μια σειρά ανακοινώσεων που λένε στους δασκάλους και τους μαθητές που αισθάνονται αδιαθεσία να μείνουν σπίτι.
Όπως και πριν από τρία χρόνια, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) φαίνεται να απορρίπτει τον κίνδυνο της νόσου, λέγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν υπάρχουν «ασυνήθιστα ή νέα παθογόνα» ή κλινικά συμπτώματα.
Το καθεστώς ισχυρίστηκε ότι οι υπάρχουσες κινεζικές νοσοκομειακές ικανότητες ήταν επαρκείς για να χειριστούν την κατάσταση.

Υπό παρακολούθηση οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές

Η εξήγηση του Πεκίνου, την οποία ο διεθνής οργανισμός υγείας καθώς και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν παραθέσει επί λέξει, έχει πείσει λίγους στην Κίνα ή στο εξωτερικό.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης για επιδημίες και πανδημίες του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 29 Νοεμβρίου ότι ο οργανισμός «παρακολουθεί την κατάσταση στην Κίνα» και αξιολογεί «τις ικανότητες υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο».
Ο Sean Lin, μικροβιολόγος και πρώην διευθυντής εργαστηρίου στο τμήμα ιογενών ασθενειών του Walter Reed Army Institute of Research, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξάρτηση του ΠΟΥ από το καθεστώς της Κίνας για πληροφορίες.
«Πώς μπορείτε να εμπιστευτείτε τα δεδομένα της κινεζικής κυβέρνησης;» είπε στους The Epoch Times.
Πολλοί νομοθέτες στην Ουάσιγκτον, ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι, βλέπουν το ίδιο πράγμα να συμβαίνει στην Κίνα τώρα.
«Δεν έχουμε καμία ικανότητα να εμπιστευτούμε τους Κινέζους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Morgan Griffith (R-Va.), στις 30 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την υπογραφή μιας επιστολής που ζητούσε από το CDC να διερευνήσει το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα.

Ένα παθογόνο με γρήγορη εξάπλωση

Περίπου αυτή την εποχή πέρυσι, το καθεστώς εγκατέλειψε ξαφνικά τους δρακόντεους περιορισμούς μηδενικού COVID, αφού ανάγκασε τον κινεζικό πληθυσμό να ζει για χρόνια σε ένα lockdown ξανά και ξανά, με τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες να κρέμονται από μια λεπτή ισορροπία.
Τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου 2022, εκτιμάται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια προσβλήθηκαν από τον ιό.
Η εισροή λοιμώξεων και θανάτων υπερφόρτωσε τα νοσοκομεία.
Τα παιδιά έχουν πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας πνευμονίας.
Τα μεγάλα κινεζικά παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη την Κίνα έχουν αναφέρει ότι δέχονται έως και 10.000 ασθενείς κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Νοσοκομείο Παίδων Tianjin σημείωσε ημερήσιο ρεκόρ 13.171 ασθενών πρόσφατα.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Liu Wei, έγραψε μια επιστολή ζητώντας κατανόηση από το κοινό, τονίζοντας ότι οι ιατροί είναι επίσης γονείς, ορισμένοι με τα δικά τους άρρωστα παιδιά.
Άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επιβεβαίωσαν ότι το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη την Τιαντζίν.
Το να πάνε στο γιατρό σε ένα νοσοκομείο, για πολλούς Κινέζους, σημαίνει να περιμένουν ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους για να εξασφαλίσουν έναν αριθμό τοποθέτησης, ο οποίος είναι περιορισμένος καθημερινά.
«Ακόμη και όταν τα παιδιά μας αρρωσταίνουν, έχουμε επίσης πρόβλημα να πάρουμε έναν αριθμό.
Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να ανανεώνουμε την οθόνη για να δούμε αν ένας αριθμός είναι διαθέσιμος», είπε ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου Beichen στους The Epoch Times.
Πιο βόρεια, στην επαρχία Jilin, ένα μέλος του προσωπικού από το Δεύτερο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Jilin είπε ότι το νοσοκομείο είναι πλήρες για τις επόμενες επτά ημέρες.

Στα όρια τους τα νοσοκομεία

Σε ορισμένα νοσοκομεία, οι αίθουσες αναμονής ήταν τόσο γεμάτες που τα παιδιά και οι οικογένειές τους έπρεπε να παραταχθούν έξω από την πύλη του νοσοκομείου.
Τέντες, κρεβάτια κατασκήνωσης, πτυσσόμενες καρέκλες και κουβέρτες χρησιμοποιήθηκαν όλα, ενώ όσοι χρειάζονταν ενδοφλέβια θεραπεία έφεραν κρεμάστρες και γάντζους ανύψωσης για να λάβουν την ενδοφλέβια θεραπεία κατά τη διάρκεια της αναμονής.
Νιώθοντας την πίεση, οι αρχές της βόρειας κινεζικής πόλης Sanhe έστειλαν εργάτες με στολές hazmat για να απολυμάνουν τις πανεπιστημιουπόλεις.
Στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου από την επαρχία Χουνάν της νότιας Κίνας ανέφερε πώς όλη η τάξη αρρώστησε μια νύχτα και έμεινε σπίτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης