Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι τελειώνουν την Ουκρανία, ο Zelensky τρέμει πραξικόπημα, θα απολύσει τον Zaluzhny – Προετοιμάζονται για αναγνώριση ήττας

Οι Ρώσοι τελειώνουν την Ουκρανία, ο Zelensky τρέμει πραξικόπημα, θα απολύσει τον Zaluzhny – Προετοιμάζονται για αναγνώριση ήττας
Ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε εντολή να περάσει ο στρατός σε άμυνα όχι γιατί κατανόησε ότι η αντεπίθεση απέτυχε αλλά επειδή φοβήθηκε ότι οι στρατιωτικοί του ετοιμάζουν πραξικόπημα αναφέρουν Γερμανικά μέσα ενημέρωσης…
(upd20) Τελικά η σύγκρουση στην Ουκρανία που οδήγησε σε ήττα τον Ουκρανικό στρατό και σε αποτυχία την αντεπίθεση με 125.000 νεκρούς… είχε ακόμη χειρότερες προεκτάσεις…
Ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε εντολή να περάσει ο στρατός σε άμυνα όχι γιατί κατανόησε ότι η αντεπίθεση απέτυχε αλλά επειδή φοβήθηκε ότι οι στρατιωτικοί του ετοιμάζουν πραξικόπημα αναφέρουν Γερμανικά μέσα ενημέρωσης…
Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι ο Zelensky προετοιμάζει το έδαφος για να απολύσει τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού Zaluzhny

Εν τω μεταξύ όσο περνάει ο χρόνος αποκαλύπτεται η προχειρότητα με την οποία δρουν στρατιωτικά ΗΠΑ και Βρετανία, έστηναν επιτραπέζια παιχνίδια και χάρασσαν στρατηγικές…έτσι εξηγείται γιατί απέτυχαν ολοκληρωτικά οι Ουκρανοί…
Ο Γερμανός αντιστράτηγος Roland Kater προειδοποίησε ότι η Ουκρανία και οι υποδομές της κινδυνεύουν με συντριπτικά πλήγματα τον χειμώνα από τους ρώσους…
Εν τω μεταξύ στο στρατιωτικό πεδίο οι Ουκρανοί εκτόξευσαν 40 drones στην Αζοφική θάλασσα και Κριμαία αλλά οι ρώσοι τα κατέστρεψαν, ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι Ουκρανοί σκότωσαν 25 Ουκρανούς που ήθελαν να παραδοθούν στους ρώσους…
Στο Bakhmut και στην Avdiivka οι ρώσοι προελαύνουν και σύντομα θα ανακοινώσουν μεγάλη νίκη…

Ο Putin σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στις 6 Δεκεμβρίου 2023 ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Οταν ερωτήθηκε αν ο Putin θα συζητήσει κατά την επίσκεψη αυτή πιθανό συντονισμό κινήσεων των τριών χωρών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι τέτοιες συζητήσεις διεξάγονται εντός της ομάδας OPEC+, αλλά το θέμα βρίσκεται πάντα στην ατζέντα.
Η επίσκεψη Putin στον Κόλπο συμπίπτει με την συμφωνία στον ΟPEC+ στις 7 Δεκεμβρίου 2023 για την μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, απόφαση που προβλημάτισε την αγορά πετρελαίου.

Ενίσχυση δεσμών Ρωσίας - Ιράν - Στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi

Τη Μόσχα θα επισκεφθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2023 ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, να επιβεβαιώνει την επίσκεψη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Οι δύο ηγέτες θα έχουν διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο και τις οικονομικές και πολιτικές πτυχές της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.
Θέμα συζήτησης θα είναι και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενίσχυση δεσμών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για να συμμετάσχει σε συνάντηση των παράκτιων κρατών της Κασπίας. Τα παράκτια κράτη της Κασπίας περιλαμβάνουν το Ιράν, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας, πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Junge Welt: Ο Zelensky έδωσε εντολή στον στρατό να περάσει σε άμυνα επειδή φοβήθηκε πραξικόπημα – Θα απολύσει τον Zaluzhny

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, μετά από μια αποτυχημένη αντεπίθεση, έδωσε εντολή να αλλάξει η στρατηγική από επίθεση σε άμυνα λόγω φόβου για στρατιωτική εξέγερση, για πραξικόπημα, αποκαλύπτει η Γερμανική εφημερίδα Junge Welt.
«Στους στρατιωτικούς κύκλους μιλούν για τις φωνές ορισμένων «υψηλών στρατιωτικών ηγετών» που ισχυρίστηκαν ότι ο στρατός θα αρνιόταν να υπακούσει εάν ο Zelensky έδινε εντολή να συνεχιστεί η «αυτοκτονική» επίθεση.
Αποδεικνύεται ότι η εντολή του Zelensky να συνεχιστεί η άμυνα δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραχώρηση ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα», σημείωσε η Γερμανική εφημερίδα Junge Welt.
Ένα άλλο πρόβλημα για τον Zelensky ήταν η αυξημένη δημοτικότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού στον ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny, αναφέρει η Junge Welt.
Για το λόγο αυτό, το γραφείο του προέδρου άρχισε τις προσπάθειες δυσφήμισης του Zaluzhny.
Πηγές στο Κίεβο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Zaluzhny να απολυθεί σύντομα από τη θέση του, αναφέρει η Junge Welt.
Πρόσφατα, οι Financial Times επισήμαναν ότι ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Zaluzhny σταμάτησε να εμφανίζεται δημόσια με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky.
O Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε πρόσφατα αρκετές περιοχές κοντά στην πρώτη γραμμή και συναντήθηκε με διάφορους στρατηγούς, αλλά ο αρχιστράτηγος δεν ήταν μεταξύ αυτών.
Ορισμένα ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη γράψει για την πιθανή σύγκρουση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny.
Η Washington Post σημείωσε ότι ο Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής στους συμπολίτες του, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν αποφασίσει να ξεκινήσει μια πολιτική καριέρα.
Η πρόσφατη δήλωση του Zaluzhny για το αδιέξοδο στο μέτωπο και την αδυναμία μιας «βαθιάς και όμορφης νίκης» των ουκρανικών στρατευμάτων, την οποία ο Zelensky προσπάθησε να παραμερίσει, λέγοντας ότι ο στρατός ήταν κουρασμένος, ως ένα σημάδι της μεταξύ τους σύγκρουσης.

Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η ομιλία Zelensky στη Γερουσία - Θα επιχειρηματολογούσε για νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

O πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αρνήθηκε την τελευταία στιγμή να μιλήσει με αμερικανούς γερουσιαστές μέσω βιντεοσυνδέσμου, σε μια κλειστή ενημέρωση για το θέμα της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Τη σχετική εξέλιξη ανακοίνωσε στους Γερουσιαστές ο ηγέτης της Δημοκρατικής Πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Chuck Schumer.
«Ο Zelensky, παρεμπιπτόντως, δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ενημέρωση. Κάτι έγινε την τελευταία στιγμή», είπε σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους o Schumer.
Ο γερουσιαστής δεν διευκρίνισε τους λόγους ακύρωσης της ομιλίας του Ουκρανού ηγέτη.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Γερουσιαστής είχε νωρίτερα ενημερώσει ότι οι Η.Π.Α. αξιωματούχοι είχαν προσκαλέσει τον Zelensky να απευθυνθεί στους γερουσιαστές μέσω βιντεοσυνδέσμου σε μια κλειστή ενημέρωση.
Σημείωσε ότι αναμένει από όλους τους γερουσιαστές να είναι παρόντες σε αυτή τη σημαντική ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσει για τη διάθεση πρόσθετων κεφαλαίων, μεταξύ άλλων για να βοηθήσει το Κίεβο.
Eντωμεταξύ νωρίτερα, η επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Shalanda Young, είχε αποστείλει σχετικό αίτημα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας προς το Κογκρέσο, μέσω επιστολής της.
Σε αυτήν, προειδοποίησε ότι μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαντλήσουν εντελώς τους πόρους για να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία, εάν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν το έργο χρηματοδότησης που ζήτησε η κυβέρνηση.

Daily Express: Σύντομα θα πιέσουν οι βρετανοί τον Zelensky να διαπραγματευτεί με τους ρώσους

Βρετανοί διπλωμάτες ετοιμάζονται να αναγκάσουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ανέφερε η Daily Express.
Η μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν ήταν η επιτυχία που ήλπιζε, θέτοντας αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Γίνεται λόγος σε διπλωματικούς κύκλους για άσκηση πίεσης στο Κίεβο να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", αναφέρει η Daily Express.
Η Βρετανική εφημερίδα εστίασε επίσης στην αυξανόμενη πίεση προς στον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky, ο στρατός του οποίου υφίσταται μεγάλες απώλειες, ενώ έχει αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επικρίσεων εντός της ίδιας της Ουκρανίας.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο στρατηγός Charles Brown, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει μόνο με στρατιωτικά μέσα...

Washington Post: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατάρτισαν ένα επιθετικό σχέδιο για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιώντας 8 επιτραπέζια παιχνίδια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία βοήθησαν την Ουκρανία να εκπονήσει ένα σχέδιο αντεπίθεσης μέσω μιας σειράς στρατιωτικών-τακτικών παιχνιδιών, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη συνομιλίες με περισσότερους από 30 ανώτερους αξιωματούχους από το Κίεβο, την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανικός, ο βρετανικός και ο Ουκρανικός στρατός σχεδίασαν 8 επιτραπέζια στρατιωτικά-τακτικά παιχνίδια τους πρώτους μήνες του 2023 στη βάση του αμερικανικού στρατού στο Βισμπάντεν (Γερμανία ).
Οι σχεδιαστές διεξήγαγαν τις ασκήσεις χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό wargame και υπολογιστικά φύλλα Excel, και μερικές φορές απλώς μετακινώντας φιγούρες σε έναν χάρτη, ανέφερε η δημοσίευση.
Ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Mark Milley, τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, και του συνταγματάρχη στρατηγού Alexander Syrsky , διοικητή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, παρακολούθησαν πολλές προσομοιώσεις και έλαβαν αναφορές για τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την Washington Post, παρά το από κοινού εκπονημένο σχέδιο, οι εμπλοκόμενοι διαφώνησαν ως προς τη στρατηγική, την τακτική και το χρονοδιάγραμμα.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός στρατός ζητούσε μια στοχευμένη επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά μήκος του νότιου άξονα και ήταν βέβαιος ότι μια μηχανοκίνητη κατά μέτωπο επίθεση στις ρωσικές γραμμές ήταν εφικτή με τους διαθέσιμους πόρους.
Το Πεντάγωνο ήθελε επίσης να ξεκινήσει η επίθεση στα μέσα Απριλίου, γράφει η Washington Post.

Ουκρανία: «Μεγάλος ο κίνδυνος» να χάσουμε τον πόλεμο αν το Κογκρέσο αναβάλει τη ζωτικής σημασίας βοήθεια

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η αναβολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο που θα συζητηθεί στο Κογκρέσο θα δημιουργήσει έναν «μεγάλο κίνδυνο» για την Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι δηλώσεις του Άντριι Γερμάκ ήταν από τις πιο ευθείες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικής σημασίας πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία μαίνεται χωρίς ορατό τέλος.
«Εάν η βοήθεια η οποία τώρα συζητείται στο Κογκρέσο απλώς αναβληθεί ...υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να βρεθούμε στις ίδιες θέσεις που έχουμε τώρα» είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο στα αγγλικά.
«Και φυσικά, καθιστά αυτή την πολύ μεγάλη πιθανότητα αδύνατη να συνεχισθεί η απελευθέρωση και δημιουργεί το μεγάλο ρίσκο να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πολλά περιθώρια χρόνου για την έγκριση χρηματοδότησης για να βοηθήσουν την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden ζήτησε από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ισχνή πλειοψηφία απέρριψαν το πακέτο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μπορούν ακόμη να εγκρίνουν ένα σημαντικό πακέτο.
Ο Yermak ξεχώρισε ως πρόβλημα την απειλή ότι δεν θα υπάρχει πλέον άμεση δημοσιονομική στήριξη.
«Φυσικά, χωρίς αυτή την άμεση δημοσιονομική στήριξη, θα είναι δύσκολο να παραμείνουμε ... στις ίδιες θέσεις και για τους ανθρώπους να επιβιώσουν πραγματικά ... κατά τη διάρκεια της κατάστασης κατά την οποία ο πόλεμος θα συνεχιστεί», είπε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ψηφιστεί και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η στήριξη».
Ο Yermak έκανε τις επισημάνσεις αυτές κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είπε ότι σκόπευε να πιέσει τους νομοθέτες και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για την κρίσιμη σημασία που έχει η έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο.

InfoBRICS: Δυτικοί πολιτικοί προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την αναπόφευκτη ήττα της Ουκρανίας

 Δυτικοί πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης προετοιμάζουν το κοινό για την αναπόφευκτη ήττα της Ουκρανίας, γράφει ο αρθρογράφος Lucas Leiros σε άρθρο του για το InfoBRICS.
«Το καθήκον τους είναι να εξηγήσουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να συνεχιστεί η απεριόριστη υποστήριξη.
Με άλλα λόγια, δυτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την αναπόφευκτη ήττα του Κιέβου και προσπαθούν να επικεντρωθούν στο Ισραήλ ως τη νέα «έκτακτη ανάγκη», υποστηρίζει το InfoBRICS.
Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για άσχημα νέα από την Ουκρανία δεν είναι παρά μια αναγνώριση από τη Δύση μιας επικείμενης καταστροφής.
Παρά τη βοήθεια των συμμάχων, το Κίεβο απλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τη δύναμη της Ρωσίας και του στρατού της καταλήγει το InfoBRICS

Komornitsky (Πολωνός Στρατηγός): Οι ρώσοι έχουν τελικό σχέδιο την ολοκληρωτική καταστροφή των Ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων

Ο ρωσικός στρατός έχει περάσει στην τακτική της ολοκληρωτικής καταστροφής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αναφέρει η Interia, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του Πολωνού στρατηγού L. Komornitsky.
«Τους τελευταίους μήνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι πολιτικοί και τα συμμαχικά κράτη έχουν κάνει μια σειρά από λάθη που οδήγησαν σε αποτυχίες στο μέτωπο».
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, οι Ουκρανοί έκαναν ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό καθυστερώντας πολύ τα σχέδιά τους για μια αντεπίθεση, η οποία έδωσε στον ρωσικό στρατό αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί για άμυνα, εξαντλώντας έτσι τις δυνάμεις του Κιέβου .
Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στραφεί σε μια στρατηγική για την πλήρη καταστροφή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η απουσία ριζικών αλλαγών στα σχέδια της Ουκρανίας θα οδηγήσει μόνο στην πρόωρη ήττα πιστεύει ο Komornitsky.
Έτσι η Ουκρανία δεν θα κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση.
Η Ρωσία θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της - το έδαφος που κατέλαβε θα αποκοπεί από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Ένα αδύναμο κράτος θα δημιουργηθεί στην Ουκρανία, αποκομμένο από πόρους" τόνισε ο Πολωνός στρατηγός.

Roland Kater (Γερμανός αντιστράτηγος): Θα προκληθεί τεράστια ζημιά στις υποδομές της Ουκρανίας από τα ρωσικά όπλα

Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει την Ουκρανία, αφού η Ρωσία στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας χρησιμοποιεί όλους τους τύπους σύγχρονων όπλων που μπορούν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στην υποδομή της Ουκρανίας, δήλωσε ο απόστρατος Αντιστράτηγος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Roland Kater στο κανάλι της Welt.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα πλήρες φάσμα όπλων: drones, πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλους κρουζ που προκαλούν κολοσσιαία ζημιά».
Ο Roland Kater πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για διακοπές στο φως και στην θέρμανση, καθώς ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταστρέψει κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χτυπούν την ουκρανική υποδομή στις 10 Οκτωβρίου 2022 - δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, η οποία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Karine Jean-Pierre (Λευκός Οίκος): Οι ΗΠΑ περίμεναν το Κίεβο να πέσει σε δύο ημέρες από τους ρώσους

Η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε ότι η ρωσική πλευρά θα ελέγξει το Κίεβο μέσα σε δύο ημέρες αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO), τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre.
Σύμφωνα με Karine Jean-Pierre, «τις πρώτες δύο ημέρες» μετά την έναρξη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες «πίστευαν ότι το Κίεβο θα καταλαμβανόταν αμέσως».
Η Jean-Pierre συζήτησε αυτό το θέμα υπό το φως των εκκλήσεων της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον προς τους νομοθέτες να εγκρίνουν τη διάθεση πρόσθετων κεφαλαίων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin, τόνισε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε το 2014 ως αποτέλεσμα πραξικόπημα.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η ουκρανική κρίση ξεκίνησε το 2014, όταν οργανώθηκε πραξικόπημα και στη συνέχεια ξεκίνησε ένας πόλεμος, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, από εδώ ξεκίνησαν όλα.
Η ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση δεν είναι η αρχή ενός πολέμου, αλλά το τέλος του πολέμου».

Jake Sullivan (Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ): Υπάρχουν αμερικανοί πολιτικοί που υποστηρίζουν τον Putin

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan δήλωσε ότι όσοι αρνούνται να υποστηρίξουν τη χορήγηση χρημάτων στην Ουκρανία είναι υπέρ της «βελτίωσης της στρατηγικής θέσης του Putin».
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου είχε προηγουμένως απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να επισπεύσει την έγκριση της βοήθειας προς το Κίεβο.
Η επιστολή αναφέρει ότι χωρίς παρέμβαση του Κογκρέσου, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα ξεμείνουν από κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2023 και δεν θα μπορούν να δώσουν νέα όπλα στην Ουκρανία».
Η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνέδεσε την έγκριση πρόσθετων πιστώσεων με την αυστηροποίηση της συνοριακής πολιτικής των ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι κάθε μέλος του Κογκρέσου που δεν υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ψηφίζει για ένα αποτέλεσμα που διευκολύνει τον Ρώσο Πρόεδρο Putin να κερδίσει.
Η ψήφος κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας είναι ψήφος για τη βελτίωση της στρατηγικής θέσης του Putin είπε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου .
Ο Jake Sullivan επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «ξεμένει από χρήματα και σχεδόν τελειώνει ο χρόνος της Ουκρανίας…».
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο για τους λόγους της αποτυχίας της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, όπου σημείωσε ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό ήταν διαφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι λανθασμένοι υπολογισμοί και υποτίμηση των ρωσικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης συνετέλεσε και η καθυστερημένη παράδοση βοήθειας από τους συμμάχους ή η ακαταλληλότητα μέρους του εξοπλισμού και των όπλων που έστειλε η Δύση.
Οι Ουκρανοί παραπονέθηκαν επίσης ότι οι σύμμαχοι δεν τους προμήθευσαν πολεμικά αεροσκάφη και αυτά που έχει το Κίεβο δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ρωσικά.
Επιπλέον, περίπου το 60% του ουκρανικού εξοπλισμού αποναρκοθέτησης καταστράφηκε τις πρώτες ημέρες της αντεπίθεσης, ανέφερε η Washington Post.

Spiegel: Ο Putin είχε δίκιο όταν είπε ότι η Ρωσία έγινε ισχυρότερη μετά την Ουκρανική σύγκρουση – Ο Putin κέρδισε

Ο Πρόεδρος Putin είχε δίκιο όταν είπε ότι η Ρωσία έγινε ισχυρότερη μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τόνισε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Ο Πρόεδρος Putin λέει ότι η χώρα του έχει γίνει ισχυρότερη μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Δυστυχώς, έχει δίκιο» τόνισε το Spiegel.
Σύμφωνα με το Γερμανικό μέσο, ο Ρώσος Πρόεδρος ισχυρίστηκε πέρυσι ότι η στρατιωτική επιχείρηση προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά πολλοί θεώρησαν αυτά τα λόγια ως «προπαγάνδα». Σήμερα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ρωσία τα πάει καλά, οι Ουκρανοί φοβούνται την έναρξη μιας ρωσικής επίθεσης και ο Putin είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, δείχνοντας αυτοπεποίθηση.
«Ο Putin, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, βγαίνει νικητής στο πεδίο της μάχης», αναφέρει το Spiegel.
Σε αντίθεση με τις προσδοκίες των δυτικών χωρών, η ρωσική οικονομία «δεν κατέρρευσε» υπό την πίεση των κυρώσεων αντιθέτως αναπτύσσεται...
«Οι οικονομικές πολιτικές βραχυπρόθεσμα και πιθανώς μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη που τελικά θα ωφελήσει τους Ρώσους.
Η ανεργία είναι χαμηλή.
Η ρωσική κατασκευαστική βιομηχανία σημειώνει ακόμη και ρεκόρ»
Σύμφωνα με το Spiegel, οι Ρώσοι δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν και ο Putin είναι ικανοποιημένος που η Ρωσία έχει ανακτήσει την «κυριαρχία της ως παγκόσμια δύναμη».

Πολωνία: Πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο με τη Ρωσία εντός των επόμενων 3 ετών

Ο επικεφαλής της πολωνικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, Jacek Severa, σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Nasz Dziennik, εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή επίθεση από τη Ρωσία εντός των επόμενων τριών ετών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η εν λόγω περίοδος είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα για πιθανή σύγκρουση.
Ο Severa σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις των Γερμανών αναλυτών για μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός συντομότερου χρονικού ορίζοντα τριών ετών για την προετοιμασία για αντιπαράθεση.
Ο επικεφαλής επεσήμανε επίσης ότι η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία εργάζεται με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να αποκαταστήσει τους πόρους της τα επόμενα τρία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης, ο Severa προέτρεψε να μην αγνοηθεί η δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Shoigu για τη δημιουργία νέων βάσεων και 12 νέων μονάδων ή μονάδων στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας.
Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στην πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αυξάνει την ένταση στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλτικής, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο ανησυχία για μια πιθανή ρωσική επίθεση.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Πολωνός, δεν έχουν δοθεί ακόμη λογικές εξηγήσεις γιατί η Μόσχα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

 Η παραγωγή τεθωρακισμένων στη Ρωσία έχει τριπλασιαστεί το 2023

Η παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων στη Ρωσία τριπλασιάστηκε το 2023 και η παραγωγή drones διπλασιάστηκε, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Mishustin σε συνεδρίαση του συντονιστικού συμβουλίου για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
"Σε 11 μήνες, ο αριθμός των κατασκευασμένων προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τους δείκτες του περασμένου έτους. Σε εξοπλισμό επικοινωνιών, όπλα, ( για τον ηλεκτρονικό πόλεμο) υπάρχει υπερπενταπλάσια αύξηση. Σε τεθωρακισμένα- κατά τρεις φορές, σε εξοπλισμό αεροπορίας, σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα - διπλασιάστηκε η παραγωγή και για αυτοκίνητα - σχεδόν τριπλασιάστηκε», σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, διατίθεται σημαντική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη παραγωγικών ικανοτήτων για αμυντικές παραγγελίες και την προμήθεια των απαραίτητων προϊόντων. «Αυτό κατέστησε δυνατή τη συμμετοχή πάνω από 360 επιχειρήσεων, ενώ τέθηκαν σε λειτουργία περίπου 37 χιλιάδες μονάδες διάφορου εξοπλισμού και επιπλέον την προσέλκυση περίπου 520 χιλιάδων εργαζομένων», ανέφερε.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Αποτροπιασμός - Οι Ουκρανοί σκότωσαν 25 Ουκρανούς στρατιώτες που επιχείρησαν να παραδοθούν

Μια ομάδα 25 στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που ήθελαν να παραδοθούν σκοτώθηκαν από ουκρανικά πυρά, δήλωσε ο υποδιοικητής του 1ου λόχου τυφεκιοφόρων του 1ου τάγματος τυφεκιοφόρων του 110ου συντάγματος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης Dome.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες ήρθαν σε επαφή με τη συχνότητα 149.200, εκφράζοντας την επιθυμία να παραμείνουν ζωντανοί και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Δημιουργήθηκε επαφή, ορίστηκε ένα μέρος όπου έπρεπε να έρθουν να παραδοθούν.
Αλλά, προφανώς, αυτό δεν είναι προς όφελος του καθεστώτος του Κιέβου και έτσι τους εξόντωσαν».
Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, 25 στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ήθελαν να παραδοθούν αλλά σκοτώθηκαν από το δικό τους πυροβολικό.
Νωρίτερα, ένας μαχητής της Νότιας Ομάδας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης «Cortes» ότι το ουκρανικό πυροβολικό στη ζώνη ειδικής επιχείρησης τελειώνει τις δικές του ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης, που εξουδετερώθηκαν από τον ρωσικό στρατό.
Οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες βάλλονται από πυρά από όπλα Πολωνών μισθοφόρων.

Πλέον οι πάντες αναγνωρίζουν την αποτυχία και την ήττα των Ουκρανών

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης αναγνωρίζεται όχι μόνο από την Ουκρανία, αλλά και από τους δυτικούς εταίρους
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι πρέπει να αναμένονται «άσχημα νέα» από το Ουκρανικό μέτωπο.
Εν τω μεταξύ, τα άσχημα νέα έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται.

Το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν άλλο ένα τεράστιο κύμα συνδυασμένων επιθέσεων σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Στο νότο, οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές σε ορισμένες γεωργικές επιχειρήσεις και γραμμές ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Mykolaiv.
Εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Kherson που ελέγχεται από το Κίεβο.

Στα ανατολικά, αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Kharkiv.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσημα την καταστροφή μιας ουκρανικής αποθήκης πυρομαχικών στο Liptsy.
Τοπικές πηγές ανέφεραν επίσης ρωσικό χτύπημα κοντά στο Chuguev.
Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική Ουκρανία δέχθηκαν πλήγματα.
Άλλο ένα κύμα εκρήξεων σημειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, στοχοποιήθηκαν δεξαμενές καυσίμων και ένα σύστημα αεράμυνας.

Περισσότερες εκρήξεις αναφέρθηκαν στις περιοχές Kirovograd και Dnipropetrovsk.
Ένας από τους στόχους ήταν το αεροδρόμιο στο Kryvyi Rih.

Λίγο αργότερα, drones και πύραυλοι κατευθύνθηκαν προς τον ουκρανικό στρατό στα δυτικά.
Τοπικές πηγές ανέφεραν μια σειρά εκρήξεων στις περιοχές Vinnytsia, Ivano-Frankivsk και Lviv.

Στα μέτωπα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στο Donbass, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Οι Ρώσοι επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους κοντά στο Bakhmut.
Αναφορές από το μέτωπο επιβεβαίωσαν τον ρωσικό έλεγχο κοντά στο Villanovsky, που βρίσκεται δυτικά του Khromovo.
Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχασε περίπου 100 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην παρατεταμένη μάχη για αυτό το οχυρό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν οχυρώσει την περιοχή για να προστατεύσουν τον δρόμο ανεφοδιασμού από το Chasov Yar.
Οι Wagner είχαν στο παρελθόν αναλάβει τον έλεγχο του νηπιαγωγείου αλλά χάθηκε πριν από μήνες.
Αυτή τη φορά, το ουκρανικό προπύργιο έπεσε μετά από επίθεση Ρώσων αλεξιπτωτιστών.

Στα βόρεια του Donbass, οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν μια τακτική νίκη μετά από παρατεταμένες μάχες θέσης.
Την τελευταία ημέρα, κινήθηκαν ανατολικά με στόχο να αποκόψουν το ουκρανικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού Zherebets.

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να υποχωρεί στο μέτωπο Avdiivka.
Σύμφωνα με αναφορές από το μέτωπο, το κύριο μέρος των ουκρανικών δυνάμεων αποσύρθηκε στη βόρεια πλευρά της πόλης. Αυτή δεν είναι η πρώτη ρωσική απόπειρα εισβολής, αλλά οι ρωσικές επιθέσεις επιβεβαιώνουν ότι διατηρούν την πρωτοβουλία στην περιοχή και συνεχίζουν να πιέζουν την ουκρανική άμυνα.
Luhansk_Battle_Map_Draft_December_4_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_4_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_12042023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_4_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_4_2023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_4_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης