Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην τρίτη φάση ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas, σε πολιορκία η Νότια Γάζα – Η «σφοδρότερη μέρα μαχών» μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Στην τρίτη φάση ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas, σε πολιορκία η Νότια Γάζα – Η «σφοδρότερη μέρα μαχών» μετά τη λήξη της εκεχειρίας
Είναι άγνωστο πόσο εκτεταμένο είναι το δίκτυο υπόγειων επικοινωνιών του παλαιστινιακού κινήματος, τι περιέχεται σε αυτό και πώς το θαλασσινό νερό θα επηρεάσει το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα στη Λωρίδα της Γάζας
(upd) Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν την πόλη Khan Yunis καθώς ο πόλεμος οδεύει προς μια νέα φάση μετά την επταήμερη εκεχειρία που είχε στόχο την επιστροφή κάποιων ομήρων, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός ανώτατος στρατιωτικός διοικητής.
"Εξήντα ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τώρα την περιοχή της Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε ο αντιστράτηγος Halevi, αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).
"Έχουμε εξασφαλίσει πολλά προπύργια της Hamas στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και τώρα επιχειρούμε κατά των προπυργίων της στον νότο", δήλωσε.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό πεζικό μπήκε στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου διεξάγει σφοδρές μάχες στο έδαφος.
"Είμαστε στην καρδιά της Jambalya, στην καρδιά της Sujaiya (δύο τοποθεσίες της βόρειας Γάζας) και πλέον στο κέντρο και της Χαν Γιούνις", αναφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατηγός Finkelmann, διοικητής της Νότιας Διοίκησης, που κάνει λόγο "για την πιο σφοδρή ημέρα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης" του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Οκτωβρίου.

Ογδόντα στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

Συνολικά 80 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να «εξαλείψει τη Χαμάς», ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατού.
Μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα στις 27 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία άφησε πίσω του 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αφήσει σχεδόν 16.000 νεκρούς, κατά πλειοψηφία αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ριψοκίνδυνο σχέδιο

Στο μεταξύ, αντλίες που θα πλημμυρίσουν με θαλασσινό νερό τις σήραγγες του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας έχει εγκαταστήσει το Ισραήλ, όπως αποκαλύπτει η Wall Street.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές της WSJ, «το Ισραήλ έχει συναρμολογήσει ένα σύστημα μεγάλων αντλιών που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Hamas κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας».
Το σύστημα, που αποτελείται από πέντε αντλίες, εγκαταστάθηκε κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Θα μπορούσε να πλημμυρίσει τις σήραγγες της Hamas με νερό από τη Μεσόγειο σε λίγες εβδομάδες, με το σχεδιασμό να αναφέρει ότι η ταχύτητα των αντλιών θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να απομακρύνουν ομήρους από τις σήραγγες εάν κρατούνται εκεί.
Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή τους θέση, προκειμένου να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για την ασφάλεια τους.
Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός το βράδυ της Τρίτης 5/12, ανακοίνωσε πως η επιχείρηση των Αρχών εισήλθε πλέον στην 3η φάση, και αυτή τη στιγμή περικυκλώνει την περιοχή Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα του θύλακα.
Πανικός στο Λευκό Οίκο

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη χρήση του σχεδίου για τις πλημμύρες των σηραγγών, ούτε έχουν εγκαταλείψει το σενάριο ανέφεραν πηγές στη συνέχεια του δημοσιεύματος.
Συγκεκριμένα, είναι άγνωστο πόσο εκτεταμένο είναι το δίκτυο υπόγειων επικοινωνιών του παλαιστινιακού κινήματος, τι περιέχεται σε αυτό και πώς το θαλασσινό νερό θα επηρεάσει το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πληθυσμός του θύλακα, ο οποίος ως επί το πλείστον δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τελευταίο.
Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που γνωρίζουν το σχέδιο, παρόμοια πορεία δράσης συζητήθηκε από Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Εάν εγκριθεί, η κυβέρνηση Joe Biden θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση και θα κινδύνευε με διεθνή καταδίκη.
Ταυτόχρονα, αυτή η επιλογή θεωρείται ως ένας από τους ελάχιστους αποτελεσματικούς τρόπους για γρήγορη απενεργοποίηση ενός δικτύου σηράγγων, το μήκος του οποίου μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 500 χιλιόμετρα.

Λάβρος κατά της διεθνούς κοινότητας ο Εμίρης του Κατάρ: Ντροπή, γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ


Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Tamim bin Hamad al-Thani, χαρακτήρισε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα ως "γενοκτονία" και δήλωσε ότι είναι ντροπή που η διεθνής κοινότητα δεν έχει σταματήσει "αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα".
Το Al Jazeera μεταδίδει ότι σε σχόλια που έκανε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη Ντόχα, o al-Thani είπε:
Οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ έχουν παραβιάσει όλες τις πολιτικές, ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες.
Είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα να επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.
Κατηγόρησε το Ισραήλ για "συστηματική και σκόπιμη δολοφονία αθώων άοπλων πολιτών", προσθέτοντας ότι "πρόκειται για γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ".
Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Κατάρ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση για την προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις φυλακές του.

Ισραήλ: Οργή κατά του Netanyahu από τους συγγενείς των ομήρων - «Ντροπιαστική και ανοργάνωτη η συνάντηση μαζί του»

Μεγάλες εντάσεις προέκυψαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα μέλη οικογενειών των ομήρων που απήχθησαν από την Hamas - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι - με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Πολυάριθμα ισραηλινά μμε αναφέρουν ότι ο Netanyahu τόνισε στις οικογένειες «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τους απελευθερώσουμε όλους. Μπορεί πράγματι να φανταστεί κανείς ότι αν αυτό ήταν μια επιλογή, κάποιος θα την αρνιόταν;», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη συνάντηση, προκαλώντας την οργή πολλών από τους παρευρισκομένους.
Ο Ronen Tzur, από τους επικεφαλής του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 ότι ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους εξιστόρησαν στον Netanyahu τη φρίκη που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Γάζα.
Το ισραηλινό μμε Ynet μετέδωσε ότι ο Netanyahu διάβαζε από ένα χαρτί τα περισσότερα από τα όσα είπε στη συνάντηση και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση.
Σύμφωνα με το Channel 12, η κόρη του 79χρονου ομήρου Saim Peri, είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι, πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα παρά ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά της Hamas.
Ένας πατέρας ομήρου που παραμένει αιχμάλωτος της Hamas δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι: «η συνάντηση ήταν ντροπιαστική» και ανοργάνωτη.
Ο Dani Miran, πατέρας του Omri Miran που απήχθη από τη Χαμάς από το Κιμπούτς Nahal Oz, συμμετείχε στη συνάντηση του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου με τις οικογένειες των ομήρων.
«Αν έτσι διευθύνετε μια τέτοια συνάντηση, δεν ξέρω πώς μπορείτε να διευθύνετε τη χώρα», είπε ο Miram.
Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή τη στιγμή 138 Ισραηλινοί όμηροι και άλλοι διαφορετικών υπηκοοτήτων συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέντονας στον κατάλογο των ομήρων ένα άτομο που θεωρείτο αγνοούμενος.

Ο μεγάλος διωγμός - Περιπλανώμενοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον που να καταφύγουν, στα όρια της γενοκτονίας

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σφοδρά μια περιοχή γύρω από το Khan Younis στη νότια Γάζα, με τον στρατό να διατάσσει μαζικές εκκενώσεις ωθώντας για ακόμη μία φορά τους Παλαιστίνιους σε ένα σταδιακά συρρικνούμενο τμήμα της πολιορκούμενης περιοχής.
Η εκτεταμένη επίθεση αποτέλεσε μια θανατηφόρα επιλογή για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους - είτε να παραμείνουν στο διάβα των ισραηλινών δυνάμεων είτε να καταφύγουν εντός των ορίων της νότιας Γάζας χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας.
Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια προειδοποίησαν ότι η μαζική επίθεση θα επιδεινώσει την ήδη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή.
«Ένα άλλο κύμα εκτοπισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει κάθε ώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, Thomas White, σε μια ανάρτηση στο X.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τους ηγέτες της Hamas της Γάζας, η επίθεση των οποίων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και πυροδότησε την πιο θανατηφόρα ισραηλινοπαλαιστινιακή βία εδώ και δεκαετίες.
Ο πόλεμος έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει εκτοπίσει πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της περιοχής των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.
index-medium.png
Σε όλο και πιο μικρό μέρος της Γάζας


Οι αεροπορικές επιδρομές και η χερσαία επίθεση στη βόρεια Γάζα έχουν ερημώσει μεγάλες εκτάσεις της πόλης της Γάζας και τις κοντινές περιοχές.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν νότια κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Τώρα περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι - το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της επικράτειας - συνωστίζονται στα 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα (90 τετραγωνικά μίλια) της νότιας και κεντρικής Γάζας, όπου η χερσαία επίθεση του Ισραήλ κινείται τώρα, απειλώντας να καταστήσει ακόμη μεγαλύτερες περιοχές ακατοίκητες.
Από την κατάρρευση της εκεχειρίας, ο στρατός διέταξε τον πληθυσμό να απομακρυνθεί από μια περιοχή περίπου 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων (24 τετραγωνικά μίλια) μέσα και κοντά στο Khan Younis, σύμφωνα με τους χάρτες εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.
Αυτό μειώνει περαιτέρω τον διαθέσιμο χώρο για τους Παλαιστίνιους κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης