Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Lula προσκαλεί τον Putin στη σύνοδο G20 - Αχρηστεύεται το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Lula προσκαλεί τον Putin στη σύνοδο G20 - Αχρηστεύεται το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
«Ο Putin έχει προσκληθεί να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 και των BRICS στη Βραζιλία», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στις συνόδους κορυφής της G20 και των BRICS στη Βραζιλία τον επόμενο χρόνο, αλλά πρόσθεσε ότι θα εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει εάν ο Ρώσος πρόεδρος θα συλληφθεί εάν αποφασίσει να εμφανιστεί.
Σημειώνεται ότι ο Putin αντιμετωπίζει διεθνές ένταλμα σύλληψης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο τον απέτρεψε νωρίτερα φέτος από το να ταξιδέψει σε μια συνάντηση της G20 στην Ινδία και σε μια σύνοδο κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στη Νότια Αφρική.
Ωστόσο, ο Lula είπε ότι θα καλωσόριζε τον Ρώσο ηγέτη εάν αποφάσιζε να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Νοέμβριο του 2024, καθώς και στην επόμενη σύνοδο κορυφής BRICS, την οποία η Βραζιλία ενδέχεται επίσης να φιλοξενήσει το επόμενο έτος.
«Ο Putin έχει προσκληθεί να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 και των BRICS στη Βραζιλία», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, αφήνοντας άναυδο τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, γνωστό για τη θέση του υπέρ της Ουκρανίας.
«Είτε πάει είτε όχι, αντιμετωπίζει δίωξη. Πρέπει να αξιολογήσει τις συνέπειες», συνέχισε ο Lula, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν ο Putin θα συλληφθεί προσθέτοντας «ίσως, ίσως όχι… Είναι μια δικαστική απόφαση. Και ένας πρόεδρος της δημοκρατίας δεν λαμβάνει δικαστικές αποφάσεις».
Ο Lula σημείωσε ότι σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Βραζιλία έχει προσχωρήσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης κατά του Putin νωρίτερα αυτό το έτος.
«Η Βραζιλία έχει υπογράψει, η Βραζιλία έχει ευθύνη», σημίεωσε ο πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης