Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aπώλειες στη Wall, με το βλέμμα σε μάκρο και Fed – Στο -0,54% ο S&P 500, o Nasdaq -0,84%

Aπώλειες στη Wall, με το βλέμμα σε μάκρο και Fed – Στο -0,54% ο S&P 500, o Nasdaq -0,84%
Αρνητικά πρόσημα για το αμερικανικό χρηματιστήριο…
Αρνητικά πρόσημα παρουσίασε το αμερικανικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, με την επενδυτική κοινότητα να έχει στραμμένη την προσοχή της στην αγορά εργασίας.
Επίσης, πολύ λόγος γίνεται για την κατεύθυνση την οποία αναμένεται να πάρει η νομισματική πολιτική, με τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell να θολώνει διαρκώς τα νερά.
Υπενθυμίζεται πως σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως εξετάζονται νέες αυξήσεις επιτοκίων –και όχι μειώσεις– ενώ παράλληλα επεσήμανε πως επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή για την οικονομία των ΗΠΑ είναι η «ήπια προσγείωση».
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow σημείωσε πτώση -0,11% στις 36.204 μον., ο δείκτης S&P υποχώρησε -0,54% στις 4.569 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,84% στις 14.185 μον.
1_474.JPG
Επίσης, σε υψηλό 19 μηνών κινούνταν το Bitcoin, αφού ξεπέρασε το όριο των 41.000 δολαρίων.
Οι πλατφόρμες Marathon Digital και Riot σημείωσαν αύξηση 9% και 8,93%, αντίστοιχα.
Η Coinbase και η Microstrategy κέρδισαν περισσότερο από 5,5% και 6,74%, αντίστοιχα.
Η Alaska Airlines έχανε περισσότερο από 14% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της ανταγωνίστριάς της Hawaiian Airlines αντί 1,9 δισ. δολ.

Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν το ράλι ως μη βιώσιμο.
«Προς το παρόν τα πράγματα είναι υπερβολικά», είπε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge, σε ένα σημείωμα.
«Η συζήτηση για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τη Fed και τα κέρδη είναι πολύ… εύκολη».
Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer, John Stoltzfus, αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα ράλι στα τέλη του 2023 για την αγορά το 2024.
«Δεν είμαστε Bearish», είπε.
Ωστόσο, «η τάση για ισχυρά ράλι όταν το έτος τελειώνει αντιμετωπίζονται με κάποια αμφισβήτηση όταν δεν υπάρχει καταλύτης».

Στα μάκρο, βουτιά σημείωσαν τον Οκτώβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ εν μέσω της αδύναμης ζήτησης και ενώ τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες.
Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 3,6% τον Οκτώβριο και κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρότερη πτώση 2,8%.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το ράλι του Νοεμβρίου, με τις μετοχές ενέργειας και εξόρυξης να δέχονται πιέσεις.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,04% στις 16.404 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,22% στις 7.512 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.3432 μονάδες σημειώνοντας μεταβολές 0,18%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 0,05% στις 29.914.
2_340.JPG
Στα μάκρο, παραμένει το αδιέξοδο στη Γερμανία για τον προϋπολογισμό του 2024, με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck ακύρωσε το ταξίδι του στο Ντουμπάι για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP28 έπειτα από αίτημα του καγκελάριου Olaf Scholz, καθώς επείγουν οι διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε αργά χθες (Κυριακή) το βράδυ ότι, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματική τη διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα κονδυλίων τα οποία προέρχονταν από έκτακτο δανεισμό για τις συνέπειες της πανδημίας, η παρουσία του Robert Habeck στο Βερολίνο κρίθηκε απαραίτητη για την περαιτέρω προώθηση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024.
Αυτό έγινε κατόπιν διαβουλεύσεων με τον καγκελάριο Olaf Scholz και αιτήματος του τελευταίου.

Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν απρόσμενα τον Οκτώβριο, μειούμενες κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέρρευσε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.
Το αποτέλεσμα αυτό συγκρινόταν με την προβλεπόμενη αύξηση 1,1% σε δημοσκόπηση της LSEG, μετά από μια ισχυρή πτώση 2,5% τον Σεπτέμβριο.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ συρρικνώθηκαν κατά 2,7% τον Οκτώβριο, ανέφερε η υπηρεσία.
Τα στοιχεία για το εμπόριο ακολουθούν μια έρευνα του Νοεμβρίου από το οικονομικό ινστιτούτο Ifo που έδειξε σταθεροποίηση των εξαγωγών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αν και λίγοι τομείς ανέμεναν αύξηση των εξαγωγών.
Οι εισαγωγές από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκαν επίσης απροσδόκητα, στην πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση τους, κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης