Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη UnHerd: Στα «υπόγεια» της Moderna ένας στρατός πρώην αξιωματούχων του FBI εποπτεύει τις πληροφορίες για τα εμβόλια Covid

Αποκάλυψη UnHerd: Στα «υπόγεια» της Moderna ένας στρατός πρώην αξιωματούχων του FBI εποπτεύει τις πληροφορίες για τα εμβόλια Covid
Σε αντίθεση με την Pfizer, η Moderna ήταν μια startup εταιρεία το 2010 χωρίς εγκεκριμένο προϊόν πριν από την πανδημία COVID-19
Ο φαρμακευτικός κολοσσός Moderna αστυνομεύει αυτό που αποκαλεί «παραπληροφόρηση εμβολίων» στο διαδίκτυο μέσω ενός τμήματος που έχει δημιουργήσει προκειμένου να σταματήσει τις δημοσιεύσεις όσων διαφωνούν και μπορούν να αποκαλύψουν τις πολιτικές που σχετίζονται με τον COVID-19, όπως τα lockdown, τα διαβατήρια εμβολίων και ο μαζικός εμβολιασμός.
Σύμφωνα με μια αποκλειστική αναφορά των ερευνητών δημοσιογράφων Lee Fang και Jack Poulson που δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου στο UnHerd, η Moderna δεν κατασκευάζει απλώς εμβόλια για τον COVID-19.
Έχει μια ολόκληρη ομάδα αφιερωμένη στην παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυβερνητικών υπηρεσιών και ιστοσελίδων ειδήσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της «πρωταρχικής αιτίας του δισταγμού για τον εμβολιασμό» εντοπίζοντας και «κλείνοντας την παραπληροφόρηση» που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση για το εμβόλιο.
Τα εσωτερικά έγγραφα δείχνουν μια «εκτεταμένη προσπάθεια παρακολούθησης όλων όσων λέγονται στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική εμβολίων, την πολιτική COVID, τη Moderna και άλλες εταιρείες εμβολίων», είπε ο κ. Fang στο The Hill.

Ομάδα Παρακολούθησης Πρώην FBI, Μυστικών Υπηρεσιών και ΜΚΟ

Η ομάδα παρακολούθησης της Moderna περιλαμβάνει το τμήμα Global Intelligence, το οποίο διευθύνεται από τη Nikki Rutman, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη αναφορών παραπληροφόρησης εσωτερικών εταιρειών για διασημότητες «υψηλού κινδύνου» που επέκριναν τις εντολές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των ανεμβολίαστων σταρ του τένις Novak Djokovic, Elon Musk και του ηθοποιού Russell Brand.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πριν ενταχθεί στην «ομάδα εταιρικής ασφάλειας της Moderna» το 2022, η Rutman εργάστηκε ως αναλύτρια πληροφοριών στην κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ για σχεδόν 19 χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία πέρασε στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI).
Σύμφωνα με την έκθεση, η Rutman εργαζόταν από το γραφείο του FBI στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και της «Επιχείρησης Warp Speed», η οποία περιλάμβανε εβδομαδιαίες συναντήσεις κυβερνοασφάλειας με τη Moderna, με έδρα επίσης τη Βοστώνη.
Πριν από τον ρόλο της στο FBI, η Rutman εργάστηκε για τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ως «σύμβουλος για την τρομοκρατία και ως αναλύτρια αντικατασκοπείας στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας.
Η Rutman είναι μόνο μία από τις πολλές πρώην πράκτορες επιβολής του νόμου που εργάζονται στην ομάδα παρακολούθησης της Moderna, μαζί με μια ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία φαρμάκων που ονομάζεται Public Good Projects (PGP) και την Talkwalker, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της για να παρακολουθεί τις συζητήσεις για τα εμβόλια σε 150 εκατομμύρια ιστότοπους σε σχεδόν 200 χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Fang, η PGP είναι μια «ΜΚΟ κατά της παραπληροφόρησης» που χρηματοδοτείται μέσω δωρεάς 1.275.000 δολαρίων από τον Οργανισμό Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας - λομπίστες που εκπροσωπούν την Pfizer και τη Moderna - που συνεργάζεται στενά με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιστότοπους ειδήσεων για την ταξινόμηση και καταπολέμηση της υποτιθέμενης παραπληροφόρησης για τα εμβόλια.
«Γνωρίζουμε από μια ξεχωριστή δέσμη εγγράφων —τα αρχεία Twitter—ότι οι ίδιοι εταίροι που συνεργάζονται με τις Moderna—PGP και μερικές από αυτές τις άλλες ΜΚΟ— είχαν άμεση γραμμή με τα στελέχη του Twitter, και αυτοί επίσης συνεργάστηκε με την Google και το Facebook για τη διαμόρφωση πολιτικών ελέγχου περιεχομένου», είπε ο κ. Fang στο The Hill.

Οι χρηματοδοτήσεις

Αυτές οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τη Moderna πίεζαν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αλλάξουν τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου και να διαγράψουν και να «αποενισχύουν» συγκεκριμένα tweets που επικρίνουν τις πολιτικές εμβολίων, είπε ο κ. Fang.
«Στην πραγματικότητα έστελναν ολόκληρα έγγραφα του Excel με tweets που ήθελαν να λογοκρίνονται», πρόσθεσε.
Ο ιστότοπος του Talkwalker αναφέρει ότι είναι μια «πλατφόρμα κοινωνικής ακρόασης και νοημοσύνης καταναλωτών» που βοηθά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις παρέχοντας μια σειρά από υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της «παρακολούθησης» και «ανίχνευσης παραπληροφόρησης».
Ούτε η PGP ούτε η Talkwalker έχουν αποκαλύψει δημοσίως πώς ορίζουν την «παραπληροφόρηση» ή ποιος καθορίζει ότι η ομιλία κάποιου εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.
Ωστόσο, οι Fang και Poulson λένε ότι αυτοί οι οργανισμοί, μαζί με στελέχη μάρκετινγκ και πρώην αναλυτές του FBI και των μυστικών υπηρεσιών, παρέχουν ειδοποιήσεις παραπληροφόρησης στη Moderna.
«Καμία από τις αναφορές που έχουμε δει δεν κάνει καμία προσπάθεια να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς που έγιναν», έγραψαν οι κ. Fang και Poulson.
«Μάλλον, οι ισχυρισμοί θεωρούνται αυτόματα «παραπληροφόρηση» εάν ενθαρρύνουν τον δισταγμό εμβολίων».
Πέρα από τον εντοπισμό και την προσπάθεια λογοκρισίας της υποκειμενικά καθορισμένης παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, η Moderna έχει παράσχει σημεία συζήτησης και συμβουλές σε ένα δίκτυο 45.000 επαγγελματιών υγείας - εν αγνοία των ασθενών τους - σχετικά με το «πώς να ανταποκρίνονται όταν η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια γίνεται mainstream», σύμφωνα με ένα email από τη Moderna.
Ο Δρ Jay Bhattacharya, συν-συγγραφέας της Διακήρυξης του Great Barrington και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε ότι η έκθεση του κυρίου Fang και του κ. Poulson είναι «απόλυτη φωτιά».

Η Moderna λογοκρίνει τη νόμιμη συζήτηση για τα εμβόλια

Η Moderna δεν επισημαίνει απλώς την «παραπληροφόρηση», αλλά θεωρεί τη «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Επισημαίνει τη νόμιμη συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με τα εμβόλια και την απλή κριτική των εταιρειών εμβολίων, σύμφωνα με τον κ. Fang και τον κ. Poulson.
Για παράδειγμα, οι αναφορές παραπληροφόρησης της Moderna αξιολογούν τις ειδήσεις γύρω από τον Djokovic ως «υψηλού κινδύνου».
Ο Djokovic απέκτησε φυσική ανοσία από τη μόλυνση SARS-CoV-2 και αρνήθηκε να εμβολιαστεί, εμποδίζοντάς τον να αγωνιστεί στο US Open του 2022.
Επέστρεψε το 2023, όταν είχαν αρθεί οι εντολές και κέρδισε τον διαγωνισμό που χρηματοδοτήθηκε από τη Moderna.
Η Moderna είπε ότι οι αντίπαλοι του εμβολίου πανηγύριζαν τη νίκη του και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν "με κοροϊδία" ότι η Moderna ήταν χορηγός του US Open.
Η εσωτερική έκθεση της Moderna με τίτλο «Ο Djokovic στέφθηκε ήρωας κατά των εμβολίων μετά τη νίκη στο US Open» ανέφερε ότι η «οπτική του Djokovic» ενισχύει τους «αντιεμβολιακούς ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια —και οι εντολές— είναι περιττά».
Ο Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Tesla, και ιδιοκτήτης του "X", χαρακτηρίστηκε επίσης ως "υψηλού κινδύνου" επειδή χλεύασε τα μέσα ενημέρωσης και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που λανθασμένα ισχυρίστηκαν ότι τα εμβόλια COVID-19 ήταν 100% αποτελεσματικά κατά του ιού.
Η αναφορά της Moderna δεν εντόπισε ψευδείς δηλώσεις.
Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες ότι η επισήμανση της «εξαπάτησης από τις υγειονομικές αρχές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας» θα «έθετε τις βάσεις για να σπείρει δυσπιστία σε αξιόπιστες πηγές σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».
Με άλλα λόγια, η Moderna δεν επισήμανε το βίντεο επειδή ήταν λάθος, αλλά επειδή διαμόρφωσε αρνητικά τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα εμβόλια COVID-19.
Αν και ορισμένα tweets που επισημάνθηκαν από την ομάδα παραπληροφόρησης της Moderna ήταν νόμιμη πληροφόρηση, πολλά ήταν «πραγματικά σημεία διαφωνίας σχετικά με την πολιτική καταναγκαστικών εμβολίων», όπως τα διαβατήρια και οι εντολές εμβολίων, είπε ο κ. Fang στο The Hill.

Απολύσεις λόγω εμβολίων

Μια άλλη έκθεση της Moderna επισήμανε μια ανάρτηση της 5ης Οκτωβρίου στο X που εξέφραζε την αντίθεση του Musk στις εντολές εμβολίων.
Η έκθεση αναφέρει: «Ο Musk έχει μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον κόσμο — κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο αυτή την πλατφόρμα για να εξυψώσει τους αντιπάλους των περιθωριακών εμβολίων και τους θεωρητικούς συνωμοσίας».
«Αυτές οι εντολές δεν ήταν επιτυχείς στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.
Απολύθηκαν ή έδιωξαν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς από τις δουλειές τους.
Αυτές ήταν αμφιλεγόμενες πολιτικές που τελικά ανατράπηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο», είπε ο κ. Fang.
«Δεν πρόκειται για μια περιοχή παραπληροφόρησης που έπρεπε να λογοκριθεί.
Αυτή ήταν μια νόμιμη περιοχή δημόσιας συζήτησης γύρω από την πολύ αμφιλεγόμενη και νέα εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής που ωφέλησε μόνο έναν μικρό αριθμό εταιρειών», πρόσθεσε.
«Βασικά, η κυβέρνηση σε αναγκάζει να αγοράσεις ένα συγκεκριμένο προϊόν και να το χρησιμοποιήσεις στο σώμα σου.
Αυτό είναι ένα ζήτημα σωματικής αυτονομίας - ένας τομέας δημόσιας υγείας που άξιζε περισσότερο έλεγχο, όχι λιγότερο».
Ο Russell Brand, επικριτής φαρμακευτικών εταιρειών, επισημάνθηκε επίσης για τον ισχυρισμό του ότι η Moderna και η Pfizer έβγαζαν κέρδη 1.000 δολαρίων κάθε δευτερόλεπτο από την πανδημία, επειδή οι απόψεις του «κυκλοφορούν σε χώρους κατά των εμβολίων», ανέφερε η έκθεση.
«Εκεί που αυτό είναι δυνητικά προβληματικό είναι ότι αν κοιτάξετε προσεκτικά αυτές τις αναφορές παραπληροφόρησης, θολώνουν ξεκάθαρα τη γραμμή μεταξύ της καταπολέμησης της πραγματικής παραπληροφόρησης -εσκεμμένα ψέματα- και της ταξινόμησης των νόμιμων σημείων συζήτησης γύρω από την πολιτική εμβολίων ως επικίνδυνη παραπληροφόρηση», είπε ο Fang στο The Hill.
«Παίρνουν ένα πλατύ πινέλο και χαρακτηρίζουν κάθε είδους κριτική στα εμβόλια της εταιρείας τους ως επικίνδυνη παραπληροφόρηση».
Σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Moderna, άλλες ειδοποιήσεις παραπληροφόρησης έχουν επικεντρωθεί γύρω από τα κέρδη της βιομηχανίας φαρμάκων, τη διστακτικότητα των εμβολίων, τα θέματα ανταγωνιστών και τις συζητήσεις της Pfizer.
Η Moderna παρακολουθεί επίσης στενά τους εκλεγμένους αξιωματούχους ενάντια στις πολιτικές καταναγκαστικού εμβολιασμού και τους νόμους που περιορίζουν τις εντολές εμβολίων.
«Οι πολιτικοί που προσπαθούν να απαγορεύσουν τις εντολές του COVID-19 —ή τουλάχιστον ισχυρίζονται ότι το κάνουν— σηματοδοτεί την αυξανόμενη αντίσταση στους μετριασμούς του COVID-19», αναφέρεται σε μια από τις προειδοποιήσεις της Moderna.

Η Moderna ενισχύει τις προσπάθειες επισήμανσης καθώς το κέρδος μειώνεται

Τώρα η ζήτηση για εμβόλια COVID-19 έχει μειωθεί, το ίδιο και τα κέρδη της Moderna.
Σε αντίθεση με την Pfizer, η Moderna ήταν μια startup εταιρεία το 2010 χωρίς εγκεκριμένο προϊόν πριν από την πανδημία COVID-19.
Με τη δημιουργία του εμβολίου της για τον COVID-19, μετατράπηκε από μια ταλαιπωρημένη εταιρεία βιοτεχνολογίας σε «μεγάλο όνομα» με αξία το 2021 σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πανδημία δημιούργησε επίσης πέντε νέους δισεκατομμυριούχους μόνο στη Moderna, είπε ο κ. Fang στο The Hill.
Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας, η Moderna απέφερε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά έσοδα το 2022.
Κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είχε μόλις 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από τα χαμένα κέρδη και τη μειωμένη ζήτηση, η Moderna πρέπει τώρα να καταβάλει πληρωμές δικαιωμάτων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), που παλαιότερα διοικούσε ο Δρ. Anthony Fauci, επειδή επιστήμονες της NIAID συνεργάστηκαν με τη Moderna για την ανάπτυξη του εμβολίου της για τον COVID-19.
Ως αποτέλεσμα, η Moderna αύξησε την τιμή του εμβολίου της από 15–26 δολ. ανά δόση σε 130 δολ. ανά δόση, ανέφερε η ερευνητική έκθεση.
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ακύρωσε επίσης πρόσφατα ένα από τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Moderna για την τεχνολογία εμβολίων mRNA.
Η Moderna, το 2022, υπέβαλε αγωγή για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Γερμανία, ισχυριζόμενη ότι η Pfizer και η BioNTech είχαν αντιγράψει την τεχνολογία εμβολίων mRNA της.
Η εταιρεία ζήτησε μια πληρωμή με βάση τις πωλήσεις εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας - οι πωλήσεις των οποίων ξεπέρασαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022.
Ωστόσο, η Pfizer και η BioNTech αντέκρουσαν τη Moderna και κέρδισαν.
Αν και η Moderna σκοπεύει να αμφισβητήσει την απόφαση, η πληρωμή θα ήταν σημαντική.
Με εξατμισμένα κέρδη, η Moderna βασίζεται σε μια «φανταχτερή νέα εκστρατεία μάρκετινγκ» που τονίζει την τεχνολογία mRNA και την ικανότητά της να ξεκλειδώνει θεραπείες για κάθε είδους ασθένειες και προσπαθεί να μετονομάσει το εμβόλιο της για τον COVID-19 ως σύμβολο υγιεινού τρόπου ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης