Τελευταία Νέα
Διεθνή

BIS: Ενθαρρυντική η πρόοδος στο πεδίο του πληθωρισμού, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

BIS: Ενθαρρυντική η πρόοδος στο πεδίο του πληθωρισμού, αλλά ο κίνδυνος παραμένει
Οι αγορές αναμένουν μια μείωση επιτοκίων άνω των 100 μονάδων βάσης, τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ το 2024
Πιο... χαλαρή στάση όσον αφορά τον πληθωρισμό διατηρεί πλέον, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη πρόοδο ενθαρρυντική, αλλά τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.
Τα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να δείχνουν μια σαφή τάση ότι τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού πολλών δεκαετιών -που προκλήθηκαν από την ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19 και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας- αποτελούν παρελθόν. Οι αγορές αναμένουν μια μείωση επιτοκίων άνω των 100 μονάδων βάσης, τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ το επόμενο έτος και έχουν μετατοπίσει τον αναμενόμενο χρόνο των πρώτων κινήσεων στο α' εξάμηνο του 2024.
Ο ρυθμός αυτής της μετατόπισης έχει προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής και για την BIS, που φιλοξενεί κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου, πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία. «Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί, αλλά το βασικό σημείο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο και ότι η δουλειά πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Claudio Borio, επικεφαλής της νομισματικής και οικονομικής μονάδας της BIS.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εστιάσει στη μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ο Borio, αλλά σε μια περαιτέρω ένδειξη της χαλάρωσης της ρητορικής είπε ότι πρέπει να είναι «ευέλικτες και ευκίνητες» εάν το απαιτεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ξετύλιγμα του πιστωτικού κινδύνου» μετά την τεράστια αύξηση του κόστους δανεισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αν και η μετρημένη αντίδραση των αγορών στην αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ ήταν καθησυχαστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης