Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινστιτούτο IW: Σε σοκ η γερμανική οικονομία και το 2024 - Δυσοίωνες προοπτικές για τις επιχειρήσεις

Ινστιτούτο IW: Σε σοκ η γερμανική οικονομία και το 2024 - Δυσοίωνες προοπτικές για τις επιχειρήσεις
Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα, διαπίστωσε το ινστιτούτο.
Σε σοκ θα παραμείνει η γερμανική οικονομία και το 2024, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου IW, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν εδώ και μήνες με τον υψηλό πληθωρισμό, τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας και τις γεωπολιτικές αστάθειες, είναι μάλλον απαισιόδοξες για το 2024 και δεν αναμένουν ανάκαμψη, όπως προκύπτει από τη μελέτη.
Μόλις το 23% των επιχειρήσεων ήταν αισιόδοξες για το επόμενο έτος, ενώ το 35% είχε αρνητικές προσδοκίες, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου (IW) με έδρα την Κολωνία σε περισσότερες από 2.200 επιχειρήσεις.

Επιδείνωση σε κατασκευές - βιομηχανία

Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα, διαπίστωσε το ινστιτούτο.
Η μακρά περίοδος δημιουργίας θέσεων εργασίας στη Γερμανία είχε μάλλον φτάσει προς το παρόν στο τέλος της, καθώς μόνο το 20% των επιχειρήσεων ανέμενε να απασχολήσει περισσότερα άτομα το επόμενο έτος, έναντι 35% που ανέμενε λιγότερα, ανέφερε το IW.
Η έρευνα σηματοδότησε "συνέχιση της οικονομικής κατάστασης σοκ στη Γερμανία", με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να επιστρέφουν στα επίπεδα που καταγράφηκαν το φθινόπωρο του 2022.
"Η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η σχετική συνολική αύξηση των τιμών, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η σαφώς εξασθενημένη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας εξηγούν το οικονομικό αδιέξοδο στη χώρα", δήλωσε ο Michael Groemling, ερευνητής του ινστιτούτου.

Συνέπειες και στις επενδύσεις

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης συνέπειες στις επενδύσεις: μόνο το 27% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα το επόμενο έτος, ενώ το 36% σκοπεύει να δαπανήσει λιγότερα.
Η έρευνα ανέδειξε επίσης τις δυσκολίες για τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας.
Μόνο το ένα τέταρτο των βιομηχανικών επιχειρήσεων ανέμενε αύξηση της παραγωγής, ενώ το 38% περίμενε μείωση.
Μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών, το 13% ανέμενε αύξηση της παραγωγής.Αντίθετα, το 54% είδε μείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης