Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινστιτούτο RIEAS: Τελικά… σε ποια πλευρά βρίσκεται η Τουρκία; - Εμπόριο με τη Ρωσία, ισλαμικές φιλοδοξίες και κυρώσεις

Ινστιτούτο RIEAS: Τελικά… σε ποια πλευρά βρίσκεται η Τουρκία; - Εμπόριο με τη Ρωσία, ισλαμικές φιλοδοξίες και κυρώσεις
Ο ισλαμιστής Ibrahim Kalin είναι ο κύριος σύμβουλος και εκπρόσωπος του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, έχοντας αναλάβει τον μανδύα του ιδεολόγου του AKP
Τα στοιχεία για την απότομη αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Ρωσία, σόκαραν τη Δύση.
Τελικά με ποιανού πλευρά είναι η Τουρκία;
Αναρωτήθηκε ο Robert Ellis αναλυτής στο RIEAS (Research Institute for European and American Studies – Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών μελετών), σχολιάζοντας ένα «ανησυχητικό», όπως το χαρακτηρίζει, άρθρο των Financial Times στις 27 Νοεμβρίου, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς πώς έχουν εκτοξευθεί οι εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών της Τουρκίας στη Μόσχα.
Αυτό θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία, αναφέρει.

Η ιστορία

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία θεωρούνταν σταθερός σύμμαχος, αλλά η έλευση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002 οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική και στην αποδέσμευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2009, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu δήλωσε ότι στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ήταν να καταστήσει τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή μαζί με την Τουρκία στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής για άλλη μια φορά.
Τρία χρόνια αργότερα, σε μια διάσκεψη του AKP, δήλωσε ότι ήταν αποστολή του AKP να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων (nizam-i âlem, η οθωμανική έννοια της ισλαμικής κυριαρχίας).
Ωστόσο, ο Davutoglu ανατράπηκε και ο ισλαμιστής Ibrahim Kalin, ο οποίος έγινε ο κύριος σύμβουλος και εκπρόσωπος του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ανέλαβε τον μανδύα του ιδεολόγου του AKP.
Σε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό τον Ιούνιο, ο Kalin διορίστηκε επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) ενώ ο επικεφαλής του MIT, Hakan Fidan, έγινε υπουργός Εξωτερικών.
Σε μια κεντρική ομιλία στο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης το 2012, ο Kalin μίλησε για ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που απορρίπτει τη δυτικοκεντρική πολιτική και οικονομική τάξη.
Απέρριψε επίσης το ευρωπαϊκό μοντέλο της κοσμικής δημοκρατίας, της πολιτικής και του πλουραλισμού.
Το 2022 στο Φόρουμ του Κατάρ, ο Kalin επανέλαβε την έκκλησή του για μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία ήταν σύμφωνη με τις απόψεις που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε μια ολομέλεια της Λέσχης Valdai αργότερα εκείνο το έτος.
Πριν από πέντε χρόνια, η επικεφαλής διεθνών σχέσεων του Erdogan, Ayse Sözen Usluer, δήλωσε ότι η Τουρκία τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια δεν ένιωθε καμία ανάγκη να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ανατολής ή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.
Τόνισε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αλλαγή άξονα.

Στρατηγικός μηχανισμός

Υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο.
Οι σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δοκιμάστηκαν το 2019 με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.
Αυτό οδήγησε στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter και στην επιβολή κυρώσεων CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) στην Τουρκία.
Πέρυσι, ο Στρατηγικός Μηχανισμός ΗΠΑ-Τουρκίας επικάλυψε εκείνες τις ρωγμές.
Μια συμφωνία που επιτρέπει στην Τουρκία να αγοράσει σαράντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και εβδομήντα εννέα κιτ εκσυγχρονισμού έχει μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο και χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως διαπραγματευτικό χαρτί σε αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σε περίπτωση που η συμφωνία καταρρεύσει, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει σαράντα αεροσκάφη Eurofighter, που παράγονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Ένα ακόμη σημαντικό σημείο τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων, των οποίων ο ρόλος στην Επιχείρηση Inherent Resolve συνέβαλε στην ήττα του ISIS στη Συρία.
Σε μια τριμερή συνάντηση στην Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2022, ο Ρώσος Putin, ο Τούρκος Erdogan και ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για την «εξάλειψη των τρομοκρατών» στη Συρία, κάτι που για τον Erdogan σήμαινε τις κουρδικές πολιτοφυλακές.
Υπάρχει επίσης το εκκρεμές ζήτημα ότι η κρατική Halkbank της Τουρκίας έχει κατηγορηθεί για διοχέτευση άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο Erdogan, κατά την επιστροφή του από μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη Σαμαρκάνδη πέρυσι, δήλωσε ότι σκόπευε να ενταχθεί στον οργανισμό.
Η ένταξη της Τουρκίας σε αυτό που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων αποκάλεσε «fake ΝΑΤΟ» αναμφίβολα θα επιβαρύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

Αύξηση του εμπορίου

Πράγματι, αντί να συνταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις που καθοδηγούνται από τη Δύση στη Ρωσία, το εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 200%.
Ο Erdogan επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τον Putin για να γίνει η Τουρκία κόμβος για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Τουρκία όχι μόνο παρείχε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα κεφάλαιά τους, αλλά οι Ρώσοι έχουν ιδρύσει περισσότερες από 2.000 εταιρείες στην Τουρκία.
Η Τουρκία έχει γίνει σημαντικός προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες και οι Ρώσοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας στην αγορά ακινήτων.
Ένας στους τέσσερις μετανάστες στην Τουρκία το 2022 ήταν Ρώσος.
Αυτό είναι πηγή δυσαρέσκειας για τον τουρκικό λαό.
Λόγω της κακοδιαχείρισης του Erdogan, η Τουρκία έχει καταστραφεί από τον πληθωρισμό.
Τα ενοίκια κατοικιών, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί κατά 128% σε ένα χρόνο.
Στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, την Αττάλεια, ο αριθμός των Ρώσων και Ουκρανών μεσιτών που εργάζονται παράνομα υπερβαίνει τον αριθμό των τοπικών εξουσιοδοτημένων κτηματομεσιτών.
Υπάρχει μια άλλη, πιο δύσκολη πτυχή.
Σε μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Brian E. Nelson, προειδοποίησε τις τουρκικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο κυρώσεων, οι οποίες περιελάμβαναν πιθανή απώλεια πρόσβασης στις αγορές της G7, λόγω εμπλοκής με ρωσικές οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και έναν Τούρκο υπήκοο, κατηγορώντας τις ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις και υποστήριξαν τη Μόσχα στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.
Επίσης, ο Brian E. Nelson δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για την ικανότητα της Hamas να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρήματα ή να βρίσκει οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία για τις επιχειρήσεις της για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Τώρα, με τους Financial Times να αναφέρουν την απότομη αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία, ήταν ένα ακόμη πρόβλημα για τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης