Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στον Μαρμαρά

Τουρκία: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στον Μαρμαρά
Το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα του Μαρμαρά, με εστιακό βάθος τα 11 χιλιόμετρα
(upd) Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τις περιοχές γύρω από τη θάλασσα του Μαρμαρά της Τουρκίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χλμ. βόρειο-βορειοανατολικά της πόλης Μουδανιά, και 27 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας.
Το εστιακό βάθος τα 11 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.
Τρία λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, σημειώθηκε δεύτερη μεγέθους 4,5 βαθμών και ακολούθησαν άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί.
Πάντως, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.
Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya, ανέφερε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές αι παρακολουθούνται οι εξελίξεις.
Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Davut Gül δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές.
GAfRC4RWYAAvQsG.jpg

Λέκκας: Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα - Όσο αργεί θα είναι μεγαλύτερος ο σεισμός

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες», τόνισε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευ. Λέκκας, για τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε γύρω από τη θάλασσα του Μαρμαρά της Τουρκίας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ μίλησε για μικρό και επιφανειακό σεισμό, που όμως αυξάνει την ανησυχία, καθώς δεν εκδηλώθηκε στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα.
«Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος , όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τον επηρέασε το 1999, αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Υπενθύμισε ότι «το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» και ακολούθησε ο σεισμός στην Πάρνηθα.
Όπως είπε, «όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και όσο αργεί ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος.
Περαιτέρω, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης.
«Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Κατά τον ίδιο, έχουν γίνει λεπτομερείς μελέτες και έρευνες και υπολογίζεται ότι ένας σεισμός της τάξεως των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 100.000 κτίρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης