Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες για το πετρέλαιο - Αβεβαιότητα σχετικά με τις μειώσεις στην παραγωγή μετά τον OPEC+

Απώλειες για το πετρέλαιο - Αβεβαιότητα σχετικά με τις μειώσεις στην παραγωγή μετά τον OPEC+
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα λόγω του σκεπτικισμού των επενδυτών σχετικά με το μέγεθος των περικοπών της προσφοράς από τον OPEC+
Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά κινούνται σήμερα (4/12/2023) τα futures του πετρελαίου, έπειτα από μια σύντομη άνοδο νωρίς το πρωί, εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων από την απόφαση του OPEC+ και της αβεβαιότητας για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων, αν και ο κίνδυνος διαταραχών της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή περιόρισε τις απώλειες.
Τα futures για το Brent σημείωναν πτώση 0,6% ή 49 σεντς στα 78,39 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα futures για το West Texas Intermediate των ΗΠΑ διαμορφώνονταν στα 73,65 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,6% ή 42 σεντς.
«Το αργό φαίνεται να δέχεται συνεχείς πιέσεις από την απόφαση του OPEC+ ... Κάποιος βαθμός προεξόφλησης των βαθύτερων περικοπών του OPEC+ είναι δικαιολογημένος, αλλά από τώρα, το αργό τις έχει αγνοήσει εντελώς», δήλωσε η Vandana Hari από τη Vanda Insights.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα λόγω του σκεπτικισμού των επενδυτών σχετικά με το μέγεθος των περικοπών της προσφοράς από τον OPEC+ και της ανησυχίας για την υποτονική παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα.
Οι περικοπές του OPEC+ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εθελοντικό χαρακτήρα, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το αν οι παραγωγοί θα τις εφαρμόσουν πλήρως ή όχι. Οι επενδυτές ήταν επίσης αβέβαιοι για το πώς θα μετρούνταν οι περικοπές.
Οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις -επίσης- απασχολούν τους επενδυτές, καθώς οι μάχες στη Γάζα συνεχίστηκαν. Τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε την Κυριακή (3/12/2023) ο αμερικανικός στρατός, καθώς η ομάδα Χούτι της Υεμένης υποστήριξε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον δύο ισραηλινών σκαφών στην περιοχή.
Ο τερματισμός της εκεχειρίας Ισραήλ-Hamas τροφοδότησε την ανοδική δυναμική των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.
«Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση προς το παρόν λόγω της απογοητευτικής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής», δήλωσε η Teng.
Οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά πέντε σε 505 αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes στην έκθεση που παρακολουθείται στενά την Παρασκευή (1/12/2023).

Το ρωσικό πετρέλαιο

Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, οι δυτικές χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να επιβάλουν το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι στις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου που αποφασίστηκε για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε την Παρασκευή πρόσθετες κυρώσεις σε τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα.
Ξεχωριστά, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «παύσει» την ελάφρυνση των κυρώσεων για το μέλος του OPEC Βενεζουέλα τις επόμενες ημέρες, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων της Βενεζουέλας και των «άδικα κρατούμενων» Αμερικανών. Εν τω μεταξύ, η Ινδία επανέλαβε τις αγορές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης