Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση RWE - Ευάλωτη ενεργειακά η Ευρώπη, λείπουν οι υποδομές, αναγκαίες οι επενδύσεις

Δραματική προειδοποίηση RWE - Ευάλωτη ενεργειακά η Ευρώπη, λείπουν οι υποδομές, αναγκαίες οι επενδύσεις
Η Ευρώπη εισήλθε στον χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 99% γεμάτα
Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Γερμανίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Markus Krebber, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να εισάγει φυσικό αέριο προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν απροσδόκητες διακοπές σε αγωγούς ή τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.
Η προειδοποίηση ήρθε παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εισήλθε στον χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 99% γεμάτα μετά από μια μεγάλη προσπάθεια πλήρωσης τους το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει τις περικοπές στις προμήθειες από τη Ρωσία.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Krebber είπε: «Η ηπειρωτική Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πέρυσι.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι στη μέγιστη χωρητικότητα και έχουμε φτιάξει κάποιες υποδομές.
«Αλλά δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε γιατί δεν πρέπει να έχουμε ένα σύστημα παροχής ενέργειας χωρίς κανένα περιθώριο ή απόσβεση.
«Έτσι, πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου μπορεί να έχει ένα «συμβάν N-1» — [για παράδειγμα], προβλήματα με έναν από τους μεγάλους προμηθευτές επειδή ο αγωγός αστοχεί ή ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου αστοχεί.
Δεν είμαστε ακόμη εκεί, επομένως νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη χωρητικότητα εισαγωγής για να αντικατασταθεί πλήρως το χαμένο ρωσικό φυσικό αέριο».

Το κόστος ενέργειας

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν πέρυσι καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να αντικαταστήσει τις χαμηλότερες προμήθειες του ρωσικού αγωγού, ανεβαίνοντας πάνω από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, πάνω από 10 φορές το κανονικό επίπεδο.
Οι τιμές έκτοτε μειώθηκαν, διαπραγματεύονταν στα 43 ευρώ ανά MWh την Παρασκευή, αλλά οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες στα παγκόσμια γεγονότα, με τις απεργίες των εργαζομένων στα τερματικά φυσικού αερίου στην Αυστραλία να οδηγούν σε άνοδο των τιμών τον Σεπτέμβριο.
Μόνο η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ μπορεί να καλύψει περίπου δυόμιση μήνες μέγιστης χειμερινής κατανάλωσης.
Αλλά η υπερβολική εξάντλησή τους κατά τους χειμερινούς μήνες θέρμανσης θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την αναπλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα.

"Καθαρή" ενέργεια

Η RWE, η οποία έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Έσσεν και είναι εισηγμένη στη Φρανκφούρτη, εμπορεύεται και αποθηκεύει φυσικό αέριο και διαχειρίζεται ένα στόλο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, παράλληλα με ένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο σταθμών αιολικής, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών.
Σχεδιάζει να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030.
Την περασμένη εβδομάδα, η RWE είπε ότι σχεδίαζε να επενδύσει 55 δισ. ευρώ παγκοσμίως μεταξύ 2024 και 2030.
Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών θα διατεθούν σε υπεράκτια αιολικά έργα, σε μια ώθηση για την τεχνολογία που έχει δυσκολευτεί φέτος λόγω του αυξανόμενου κόστους.
«Βλέπουμε ένα ελκυστικό συνολικό επενδυτικό περιβάλλον», δήλωσε ο Krebber.
«Τα ενεργειακά συστήματα στα οποία δραστηριοποιούμαστε είναι ελλιπώς επενδυμένα.
Και νομίζω ότι είναι αναμφίβολα ότι οι επενδύσεις πρέπει να πάνε στην καθαρή ενέργεια».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο της για «ιδανικά» κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030, εκτός εάν η κυβέρνηση σχεδιάσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο έτοιμο για υδρογόνο.
Αυτά θα χρειαστούν ως μέρος του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος για να παρέμβουν σε ημέρες χωρίς ανέμους, αλλά μπορεί να λειτουργούν μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους, επομένως είναι δύσκολο για τους παρόχους να δικαιολογηθούν εκτός εάν αποζημιωθούν για τον σημαντικό εφεδρικό ρόλο που παρέχουν.
«Στη Γερμανία έχουμε πρόβλημα γιατί βασιζόμαστε για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε πυρηνικά και άνθρακα», είπε.
«Έτσι πρέπει να οικοδομήσουμε έναν πλήρη νέο στόλο ευέλικτης ικανότητας παραγωγής — αλλά ο σύνδεσμος δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα πλαίσιο για αυτό.
Αν δεν το πετύχουμε φέτος ή του χρόνου, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταργήσουμε σταδιακά τον άνθρακα μέχρι το 2030».
Τόνισε ότι τα σχέδια της ίδιας της RWE για έξοδο από τον άνθρακα ήταν «σταθερά», οπότε και άλλοι θα πρέπει να παρέμβουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης