Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ατέλειωτο νεκροτομείο η Γάζα - Ισραήλ: Δύσκολη η μάχη με Hamas - Χρηματιστές έβγαλαν δισεκατομμύρια «σορτάροντας» μετοχές

Ατέλειωτο νεκροτομείο η Γάζα - Ισραήλ: Δύσκολη η μάχη με Hamas - Χρηματιστές έβγαλαν δισεκατομμύρια «σορτάροντας» μετοχές
Από την έναρξη του πολέμου το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πάνω από 10.000 αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα
(upd) Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και όπου υπάρχουν κέντρα-οχυρά της Hamas επιχειρεί πλέον ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πλέον έχει επεκτείνει τις χερσαίες του επιχειρήσεις σε όλο το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα, και ειδικά στο νότο εκεί που όπου πιστεύει ότι κρύβεται η ηγεσία της Hamas, αλλά και εκεί όπου έχουν καταφύγει τα περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο βορρά.
Η Γάζα αποτελεί μια επίγεια κόλαση που παραπέμπει σε ένα απέραντο νεκροτομείο... με τα νοσοκομεία να έχουν στοιβαχθεί από πτώματα και τραυματίες, καθώς το Ισραήλ μετά τα βόρεια εδάφη, πλέον βομβαρδίζει ανελέητα και τις νότιες πόλεις Rafah και Khan Younis.
Όπως ανέφερε ο IDF, μόλις το τελευταίο 24ωρο έπληξε πάνω από 200 στόχους της Hamas, καταστρέφοντας πολλές από τις υποδομές της και εξουδετερώνοντας πολλούς μαχητές της.
Την ίδια στιγμή πάντως, το Κατάρ απαιτεί να διεξαχθεί άμεσα μια ολοκληρωτική και αντικειμενική διεθνής έρευνα για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια νέα ανακωχή και κατάπαυση πυρός ενώ και οι ΗΠΑ ζητούν από τους Ισραηλινούς να είναι πιο προσεκτικοί και να προστατεύσουν τους άμαχους.
Είναι πλέον σαφές πως δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να τους καλεί να κινηθούν προς την ακτογραμμή... και την θάλασσα.
Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλεί η «αποκάλυψη» από τις Ισραηλινές αρχές περί σορταρίσματος χρηματιστών λίγο πριν το μακελειό στις 7 Οκτωβρίου. Γνώριζαν για την επίθεση της Hamas; Τα ερωτήματα είναι πολλά.

Νότια Γάζα: Σε απόγνωση οι άμαχοι – «Δεν έχουμε πού να πάμε»

Στη νότια Γάζα, εκεί όπου έχουν καταφύγει με προτροπή του Ισραήλ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του ο ισραηλινός στρατός.
Για τους αμάχους η κατάσταση είναι απελπιστική. Χιλιάδες καλούνται να μετακινηθούν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, Χαν Γιουνίς, είτε προς Ράφα, είτε προς τα παράλια. Ενδεικτική του δράματος είναι η προειδοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι ο κόσμος δεν έχει πού να πάει.
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες στα εδάφη της και η Ιορδανία έχει προαναγγείλει ότι αυτή η συζήτηση είναι «κόκκινο πανί».
Σύμφωνα με παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, 50 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία στην Γάζα, βρέθηκαν νεκροί από αεροπορικές επιθέσεις.

Έρευνα ισραηλινών Αρχών: Χρηματιστές φέρονται να έβγαλαν δισεκατομμύρια «σορτάροντας» μετοχές λίγο πριν το μακελειό

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς καθηγητές Νομικής, έναν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έναν από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τις εβδομάδες πριν από την 7η Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών μετοχών στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.
Οι ανοιχτές πωλήσεις ότι είναι το λεγόμενο «short selling», δηλαδή όταν κάποιος πουλάει τις μετοχές που έχει – γιατί περιμένει ότι θα πέσει η τιμή τους – και αργότερα τις αγοράζει ξανά έχοντας κρατήσει το κέρδος.
Οι δύο καθηγητές παρατήρησαν ότι το «σορτάρισμα» μόνο στη Λεούμι, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, έφερε κέρδη 862 εκατομμύρια δολάρια. Αναφέρουν ότι τέτοιου είδους «σορτάρισμα» σε αυτή την έκταση δεν είχε παρατηρηθεί, ούτε σε παλιότερες κρίσεις στο Μεσανατολικό, ούτε κατά την πανδημία του κορονοϊού.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αρνηθεί ότι γνώριζαν πως η Χαμάς σχεδίαζε τέτοια επίθεση, γεγονός που αρνήθηκαν και οι σύμμαχοι της οργάνωσης, αλλά και οι ισραηλινές υπηρεσίες, έχοντας απολογηθεί για την αποτυχία τους να την αποτρέψουν.

Παραδοχή Ισραηλινών: Δεν έχουμε εξουδετερώσει την Hamas στη βόρεια Γάζα

Στην παραδοχή ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξαλείψει την Hamas από τα βόρεια εδάφη της Γάζας προχώρησε ο εκπρόσωπος του IDF, Jonathan Conricus.
«Δεν τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά εντελώς στον βορρά, αλλά έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο.
Είχαμε πει από την αρχή στους Ισραηλινούς και σε όποιον ακούει στον κόσμο ότι η μάχη κατά της Hamas δυστυχώς θα πάρει χρόνο.
Είναι μια δύσκολη επιχείρηση σε ένα δύσκολο πεδίο όπου μαχόμαστε εναντίον ενός πολύ αφοσιωμένου στρατού που δεν ενδιαφέρεται για τη θυσία αμάχων (προκειμένου να πετύχει) τον στρατιωτικό του σκοπό» υποστήριξε μιλώντας στο CNN ο Conricus.
Μάλιστα, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο στρατός δεν έδωσε αρκετό χρόνο στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της Γάζας για να μεταβούν σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γλιτώσουν από τις επεκτεινόμενες επιθέσεις.
«Γίνονται τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι.
Αν η Hamas μετακινούνταν εκτός των αστικών περιοχών και μας πολεμούσε εκεί, τότε φυσικά δεν θα επηρεαζόταν ο άμαχος πληθυσμός.
Αλλά η Hamas δεν το έχει κάνει αυτό» υποστήριξε ο Conricus, αναφέροντας πως χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Επιθέσεις παντού


Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως επεκτείνει πλέον τις επιχειρήσεις του σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο στρατός επιχειρεί παντού, όπου έχει οχυρά η Hamas» ανέφερε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.
Όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ έπληξε πάνω από 200 στόχους της Hamas κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπληξε με σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις νότιες πόλεις Khan Younis και Rafah ενώ ανακοίνωσε πως από την έναρξη του πολέμου έχει εντοπίσει και καταστρέψει 800 φρεάτια που οδηγούν στο υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Hamas.

Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στη Khan Younis

Πληροφορίες αναφέρουν πως μάχες διεξάγονται περίπου 2 χιλιόμετρα νότια της Khan Younis.
«Οι δυνάμεις του IDF έρχονται αντιμέτωπες πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες και τους σκοτώνουν» υποστήριξε ο Hagari, τη στιγμή που τα ισραηλινά μαχητικά πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Khan Younis καθώς εκεί εκτιμάται ότι βρίσκεται η ηγεσία της Hamas.

Εκκενώστε προς Rafah... και θάλασσα

Είναι χαρακτηριστικό πως ο IDF καλεί τους κατοίκους περιοχών της Khan Younis να τις εκκενώσουν για την ασφάλεια τους και να κατευθυνθούν προς τη Rafah, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, τονίζοντας πως ο ασφαλής διάδρομος στο κέντρο του θύλακα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης και για αυτό καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προς την ακτογραμμή.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, περίπου το 75% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια του.
Αν και οι περισσότεροι έφυγαν κατόπιν υποδείξεων των Ισραηλινών από το βορρά προς το νότο, πλέον πολλοί από αυτούς καλούνται να φύγουν και από περιοχές των νότιων εδαφών λόγω των μαχών και των βομβαρδισμών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Προμελετημένη... παγίδα

Για σκόπιμη στρατηγική από το Ισραήλ κάνει λόγο ο Osama Hamdan, αξιωματούχος της Hamas αναφερόμενος στον συνεχή εκτοπισμό των Παλαιστίνιων προς το νότο.
«Έχει γίνει σαφές ότι ο ισχυρισμός της κατοχής για την ύπαρξη ασφαλών περιοχών στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και η συνεχής έκκλησή της προς τους πολίτες να πάνε εκεί, ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο και παγίδα για τη διάπραξη περισσότερων σφαγών εναντίον άοπλων αμάχων και εκτοπισμένων στο νότο.
Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές» υποστήριξε ο Hamdan.

Νεκρός διοικητής της Hamas

Μάλιστα αναφέρει πως σκότωσε τον διοικητή της Hamas, Haitham Khuwajari κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ο Khuwajari ήταν ο επικεφαλής της Ταξιαρχίας Shati και ήταν υπεύθυνος για μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, ενώ φέρεται πως υπό τις εντολές του μαχητές της Hamas εκτέλεσαν την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.

Ισραήλ: Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε πίσω τους ομήρους

Την θέση πως ο ισραηλινός στρατός θα κάνει τα πάντα για να φέρει πίσω τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Hamas διατύπωσε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε πίσω τους ομήρους» υποστήριξε ο Hagari, ο οποίος είπε ότι η Hamas εξακολουθεί να κρατά αιχμαλώτους 137 ανθρώπους.

Αναχαιτίσεις ρουκετών

Επιπλέον, ο IDF υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εκτοξεύτηκαν 17 ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ, εκ των οποίων οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν.
Όπως αναφέρεται, όσες ρουκέτες «ξέφυγαν» από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές.

10.000 αεροπορικά πλήγματα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει πραγματοποιήσει «περίπου 10.000 αεροπορικά πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Hamas, με τον IDF να υποστηρίζει πως θα συνεχίσει να επιφέρει σκληρά πλήγματα και στο νότο, όπως έπραξε και στα βόρεια εδάφη.
Σημειώνεται επίσης πως από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των μαχών 398 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Πτώματα και τραυματίες παντού

Και ενώ το σφυροκόπημα των Ισραηλινών συνεχίζεται, η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νοσοκομείο, αν όχι νεκροτομείο με πτώματα και τραυματίες παντού.
Τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα και με μεγάλη δυσκολία μπορούν να περιθάλψουν τους τραυματίες.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως 15.523 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.600 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο, αναφέρεται πως ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια 316 νεκροί και 664 τραυματίες, αν και εκατοντάδες εκτιμάται πως βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για 41.316 τραυματίες και για τουλάχιστον 6.800 τραυματίες.
11_31.jpg
12_25.jpg
13_17.jpg
7_51.jpg
Προειδοποιήσεις ΗΠΑ


Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να επιχειρήσει στα νότια εδάφη της Γάζας, λαμβάνοντας υπόψη τους αμάχους.
«Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι» ανέφερε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, η οποία κάλεσε το Ισραήλ να «κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους αμάχους».
Σημειώνεται πως αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε χθες Κυριακή 3/12 τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έγιναν στόχος επιθέσεων από τους Houthi της Υεμένης, με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν την «άμεση απειλή» για «την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Επιθέσεις και στη Δυτική Όχθη

Πέρα όμως από τη Γάζα, οι Ισραλινοί πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στις πόλεις Ιεριχώ, Jenin και Tulkarem.
Όπως μεταδίδουν παλαιστινιακά ΜΜΕ, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν στις οροφές κτηρίων ενώ drones επιτηρούσαν από τον αέρα.
Εκτιμάται πως τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν ενώ από την αρχή του πολέμου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Washington Post: Οι ΗΠΑ θέλουν να αναλάβει τη Γάζα μια ανανεωμένη… Παλαιστινιακή Αρχή

Το σενάριο του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μετά τις στρατιωτικές συγκρούσεις μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμούν οι ΗΠΑ, σχέδιο πάντως που φέρεται να μην ικανοποιεί ούτε το Ισραήλ ούτε τους Παλαιστίνιους.
Όπως αναφέρει η Washington Post, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η παράδοση του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή θα δημιουργούσε κάποιες δυσκολίες, αλλά αυτή η επιλογή μοιάζει να είναι «η καλύτερη και ίσως η μόνη λύση» σε σύγκριση με άλλες χειρότερες επιλογές, όπως η άμεση κατοχή της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η ιδέα της Ουάσιγκτον, που βασίζεται στην ιδέα της μεταφοράς της εξουσίας σε μια «ανανεωμένη» παλαιστινιακή αυτονομία, δεν είναι δημοφιλής μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού του θύλακα και των ισραηλινών αρχών, επισημαίνει η Washington Post.

Τι θέλει το Ισραήλ και τι οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα ήθελε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας και να παράσχει στις ένοπλες δυνάμεις του τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο έδαφος του θύλακα.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη θα στερήσει από τον θύλακα την αυτονομία, προοπτική στην οποία αντιτίθεται η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη μεταφορά της ασφάλειας στον θύλακα από τον ισραηλινό στρατό σε μια διεθνή δύναμη, που πιθανόν να σχηματιστεί από αραβικές χώρες.
Το Ισραήλ δεν εγκρίνει την επιλογή ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη ζώνη της σύγκρουσης, καθώς δεν εμπιστεύεται την ικανότητα του οργανισμού να προστατεύει τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους.

Επιφυλακτικοί οι Άραβες

Επιπλέον, αναφέρεται πως εξίσου επιφυλακτικές είναι και οι αραβικές χώρες σχετικά με την αποστολή δικών τους στρατευμάτων στην περιοχή, καθώς ανησυχούν για την πιθανή ανάγκη χρήσης βίας κατά του τοπικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με την Washington Post, το ζήτημα της διοίκησης της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου, εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο.
Το Ισραήλ, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης σχεδίων για τη διακυβέρνηση της Γάζας, δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις και θα προτιμούσε οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν από ένα τρίτο μέρος.

Haaretz: Η Δύση συζητά εάν θα υποστηρίξει το Ισραήλ για μια προσωρινή ζώνη ασφαλείας στη Γάζα

Η Δύση φέρεται να συζητά το εάν θα υποστηρίξει το σχέδιο του Ισραήλ για τη δημιουργία μιας προσωρινής ζώνης ασφαλείας γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας έτσι ώστε να περιοριστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το θύλακα προς το ισραηλινό έδαφος αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Βάσει του δημοσιεύματος, το Ισραήλ ακόμα δεν έχει διευκρινίσει πόσο καιρό σκοπεύει να επιχειρεί στρατιωτικά σε μια τέτοια ζώνη και αν σχεδιάζει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα στρατιωτική παρουσία.
«Δεν λαμβάνουμε σαφείς απαντήσεις και αυτό εγείρει ανησυχίες για τον πραγματικό σκοπό της επιχείρησης» αναφέρει Δυτικός διπλωμάτης, όπως αναφέρει η Haaretz.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα, αλλά να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης