Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοσμογονία επενδύσεων από τους BRICS αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Τα projects που θα δώσουν νέα δυναμική στον Παγκόσμιο Νότο

Κοσμογονία επενδύσεων από τους BRICS  αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Τα projects που θα δώσουν νέα δυναμική στον Παγκόσμιο Νότο
Η Σαουδική Αραβία θα επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κράτη της ομάδας των BRICS ενώ σχέδια για τη δημιουργία υποδομών σε Ινδία και Κίνα θα δανειοδοτήσει η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα BRICS (NDB)
Την ώρα που η Δύση ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια φάση οικονομικής ύφεσης με κυκλικές κρίσεις, ο Παγκόσμιος Νότος αντεπιτίθεται με μια καταιγίδα επενδυτικών projects που θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί το χάσμα με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ως νεοεισερχόμενο μέλος των BRICS, ανέλαβαν σημαντική δέσμευση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της οικονομικής εταιρικής σχέσης.
Αυτή η επένδυση αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα με πηγές του Βασιλείου, το επενδυτικό σχέδιο με επίκεντρο το κλίμα θα συνεργαστεί με διεθνείς χρηματοοικονομικούς παίκτες όπως οι BlackRock, TPG και Brookfield.
Επιπλέον, το fund Lunate Capital, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έδρα το Άμπου Ντάμπι, θα επιβλέπει την κατανομή των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για χώρες στον Παγκόσμιο Νότο.

Το 2023, η ομάδα των BRICS έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες γεωπολιτικές συζητήσεις.
Το μπλοκ όχι μόνο εφάρμοσε αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ, αλλά ανακοίνωσε επίσης την ένταξη έξι νέων κρατών μελών.
Τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν προορίζονται ειδικά για τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου – ένας όρος που συνδέεται ιστορικά με τις χώρες της συμμαχίας BRICS, δηλαδή τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα.
Συνεπώς, αυτή η επενδυτική ανακοίνωση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις που διατηρούν τα ΗΑΕ με αυτές τις χώρες.
Επιπλέον, αυτή η επένδυση αναμένεται να στηρίξει τις προσπάθειες της συμμαχίας να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ. Τα

Την ίδια ώρα, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα BRICS (NDB) ενέκρινε τρία νέα δάνεια για την Ινδία και την Κίνα αξίας άνω του 1,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του χρηματοπιστωτικού οργανισμού την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2023
Η απόφαση ελήφθη κατά την 42η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ)
. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το διοικητικό συμβούλιο συνήλθε στη μη ιδρυτική χώρα της NDB.
BRICS Nations: Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), China, Russia, and India  Challenge the US Dollar's Global Dominance
Τα επενδυτικά σχέδια

Τα έργα για την Ινδία αφορούν οδικές υποδομές σε αγροτικές τοποθεσίες καθώς εγκρίθηκαν δάνειο αξίας έως 500 εκατ. δολ. για το Πρόγραμμα Αγροτικών Δρόμων του Γκουτζαράτ και δάνειο 638 εκατ. δολ. για το Έργο Αγροτικών Δρόμων του Μπιχάρ.
Το τρίτο έργο αφορά δάνειο αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τράπεζα της Κίνας Huzhou (BOH) για το Έργο Βιώσιμων Υποδομών.
Αυτό είναι το πρώτο μη κρατικό δάνειο της NDB στην Κίνα, σύμφωνα με τη δήλωση.
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από την BOH για τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων υποδομής στην επαρχία Zhejiang που επικεντρώνονται στην καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση, τις μεταφορές καθώς και το νερό και την αποχέτευση.
Από την ίδρυσή της, η τράπεζα έχει εγκρίνει περισσότερα από 100 έργα συνολικού ύψους άνω των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη τομέων όπως οι μεταφορές, το νερό, η καθαρή ενέργεια, η ψηφιακές και κοινωνικές υποδομή, καθώς και οι αστικές αναπλάσεις.
Η NDB πρόσθεσε νέα μέλη τα τελευταία χρόνια, με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαγκλαντές να έχουν προσχωρήσει επίσημα σε αυτήν.
Μέλος της θα γίνει και η Ουρουγουάη μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης