Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό της Jabaliya, κόλαση η Γάζα - Τι ζητούν ξαφνικά οι ΗΠΑ από Netanyahu

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό της Jabaliya, κόλαση η Γάζα - Τι ζητούν ξαφνικά οι ΗΠΑ από Netanyahu
Έτοιμος για χερσαία επίθεση στο νότο της Γάζας είναι ο ισραηλινός στρατός - Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ ότι δεν πρέπει να συνεχίσει εκστρατεία στη νότια Γάζα που θα είχε τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες όπως στο βορρά.
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd ) Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας για τρίτη συνεχόμενη μέρα και σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή του προς το νότο του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι νεκροί Παλαιστίνιοι άμαχοι από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μόνον κατά το τελευταίο 24ωρου έχουν ξεπεράσει τους 700, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι εκλήσεις των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για προστασία των αμάχων αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση, σε ό,τι αφορά τους αμάχους.
Tουλάχιστον 15.523  Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, με το 70% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά ενώ 41.316  είναι οι τραυματίες
Ο ισραηλινός στρατός χτυπά ανελέητα τη Khan Yunes, τη Rafa ενώ έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες τη Jabaliya, όπου βρίσκεται το πιο πυκνοκατοικημένο προσφυγικό στρατόπεδο προσφύγων του ΟΗΕ κι όπου σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera  υπάρχουν δεκάδες νεκροί και «η κλίμακα της καταστροφής δεν μπορεί να περιγραφεί».  
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ είχε πλήξει «πάνω από 400 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας και ότι είχε βρει και είχε καταστρέψει τα τούνελ της Hamas στην Jabaliya ενώ ο διαπραγματευτής της Hamas ανακοίνωσε ότι δεν θα απελευθερώσει άλλους ομήρους όσο το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα.
 
Ως «ζώνη θανάτου» χαρακτήρισε τη Γάζα, ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της Unicef James Elder, λέγοντας ότι το νοσοκομείο Nasser στο Khan Yunes, είναι «γεμάτο με παιδιά με εγκαύματα τρίτου βαθμού, θραύσματα, εγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα κόκκαλα που δείχνουν να απέχουν ελάχιστες ώρες από το θάνατο», ενώ όσα γλυτώνουν από τους βομβαρδισμούς, κινδυνεύουν από την ηπατίτιδα που άρχισε να εγκαθίσταται στα σχολεία του ΟΗΕ, λόγω έλλειψης καθαρού νερού. 
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) το βράδυ της Κυριακής (3/12) ανακοίνωσαν ότι επί του παρόντος πραγματοποιούν χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χωρίς να αποκαλύψουν τους συγκεκριμένους στόχους.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες απέκτησαν τον έλεγχο των τούνελ της Hamas που στεγάζουν τους διοικητές της οργάνωσης και συνεχίζουν να ασχολούνται με υπόγειες υποδομές σε όλη τη λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με Ισραηλινούς ομήρους.
Οι IDF πρόσθεσε ότι δυνάμεις εμπλέκονται επίμονα στην περιοχή του Νοσοκομείου Rantisi στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya, τη συνοικία Shujaiyeh στην ανατολική πόλη της Γάζας και τη συνοικία Zeitoun στα νότια της πόλης. .
Ο Ισραηλινός Στρατός ισχυρίζεται ότι στις επιθέσεις χτυπήθηκαν ανώτεροι διοικητές της Hamas.
Ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να γλιτώσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας από βέβαιο θάνατο, εν μέσω ενδείξεων ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει μια χερσαία εισβολή στα νότια του θύλακα, όπου βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι της Γάζας που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στους δύο μήνες των εχθροπραξιών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023..
INTERACTIVE_GAZA_JABALIA_REFUGEE_CAMP_NOV1_2023-1698825581
Στο στόχαστρο το στρατόπεδο Nusseirat, το Khan Yunes, η κεντρική και νότια Γάζα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Κυριακής 3/12 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Nousseirat.
«Τα θύματα διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Al Aouda, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια», μεταδίδει το WAFA.

Βομβαρδισμός καθολικού σχολείου στην πόλη της Γάζας

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το σχολείο Holy Family στην πόλη της Γάζας που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία και φιλοξενεί εκατοντάδες εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
gaza_kailo2.JPG
Το προσκείμενο στη Hamas πρακτορείο Shehab μετέδωσε επίσης εικόνες από νυχτερινούς βομβαρδισμούς που αναφέρει ότι έπληξαν τοποθεσία κοντά στην πόλη Khan Yunes, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και ανέφερε επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής στον τομέα της Rafah στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

Προκλητικός ο Netanyahu: Μιλάμε, αλλά με… πυρά για την απελευθέρωση των ομήρων – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Νότο μέχρι τη νίκη

O πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει «να συνομιλεί με τον εχθρό για τη συνέχιση της απελευθέρωσης ομήρων», αλλά με .. πυρά.
Στο τέλος της συνεδρίασης του κόμματος Likud στο οποίο ηγείται της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023, ο Netanyahu δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις IDF «ενεργούν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά» και πρόσθεσε ότι όταν δίνει επιχειρησιακές οδηγίες, «πρώτα και κύρια σκέφτεται τους στρατιώτες μας και τις ζωές τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η στόχευσή μας είναι τόσο προς το νότο όσο και προς τον βορρά.
Η απόφασή μας ήταν μια προληπτική αποτροπή στο βορρά και η νίκη (επί της Hamas) στο νότο, διαφορετικά μπορεί να μην είχαμε πετύχει ούτε έναν από τους δυο στόχους.
Δεν εγκαταλείπουμε κανένα στόχο.
Δεν γίνεται να επιτυχουμε τον έναν στόχο σε βάρος του άλλου», είπε, τονίζοντας τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο νότο, στο βορρά (της Γάζας) και σε ολόκληρη τη χώρα

Ισραηλινός Στρατός: Πραγματοποιήθηκαν περίπου 10.000 επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι έχουν πραγματοποιήσει περίπου 10.000 επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.
«Από την αρχή του πολέμου, υπό την ηγεσία των στρατιωτών του IDF, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 χερσαίες επιχειρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι στρατιώτες εκτέλεσαν τις αποστολές και κατέστρεψαν θέσεις τρομοκρατών, εγκαταστάσεις, κέντρα διοίκησης, τούνελ , αποθήκες όπλων των τρομοκρατών και πολλά άλλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση στο Telegram.

gazakialoo.JPG


Επίθεση - σφαγή στο πυκνοκατοικημενο στρατόπεδο της Jabaliya

Το μεσημέρι της Κυριακής 3/12  στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών έγινε το πυκνοκατοικημένο προσφυγικό στρατόπεδο της Jabaliya, που είχε βομβαρδιστεί ξανά λιγότερο από 24 ώρες πριν το απόγευμα του Σαββάτου 2/12.
Η Jerusalem Post μάλιστα είχε αναφέρει σε πρωινό της δημοσίευμα ότι μετά τους βομβαρδισμούς αυτούς, ο ισραηλινός στρατός είχε βρει και είχε καταστρέψει σήραγγες της Hamas στην Jabaliya.
Το δημοσίευμα  προσέθετε επίσης ότι το ένα τούνελ βρισκόταν στην αυλή ενός σχολικού συγκροτήματος, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το σχολικό συγκρότημα που λειτυουργούσε ως στρατόπεδο προσφύγων του ΟΗΕ και είχε βομβαρδιστεί δυο φορές τον περασμένο μήνα από το Ισραήλ προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των γυναικόπαιδων του καταυλισμού που περίμεναν στη σειρά να πάρουν τροφή, και το άλλο κάτω από το σπίτι ενός υψηλόβαθμου μέλους της Hamas.
Η νέα ισραηλινή επίθεση, με επαναλαμβανόμενες αεροπορικές επιδρομές που εκδηλώνονται κατά κύματα από τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα, ως τις 4 το απόγευμα,  σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, υπήρξε πρωτοφανούς έντασης, έχει σαρώσει μπλοκ κατοικιών και ολόκληρες γειτονιές, και εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει σε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
«Η κλίμακα της καταστροφής δεν μπορεί να περιγραφεί», αναφέρει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι ακούγονται φωνες εγκλωβισμένων μέσα από τα χαλάσματα.
ηαβαλια2.JPG
ηαγαλια3.JPG

Kατάρ: Άμεση, συνολική και αμερόληπτη έρευνα για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ απαιτεί «άμεση, συνολική και αμερόληπτη» έρευνα για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα
Το Κατάρ απαιτεί μια «άμεση, συνολική και αμερόληπτη διεθνή έρευνα» για όσα ο πρωθυπουργός της χώρας του Κόλπου περιέγραψε ως ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα, όπως μετέδωσε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που εδρεύει στο Κατάρ.
Ο Σεΐχης Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani επισήμανε επίσης ότι το Κατάρ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη διευκόλυνση μιας άλλης εκεχειρίας και την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκημένο θύλακα.

Εκπρόσωπος Unicef: Ζώνη θανάτου για τα παιδιά η Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του Khan Younes να εκκενώσουν περαιτέρω τις περιοχές του προς τη νότια Γάζα καθώς εντείνει τους βομβαρδισμούς του, ωστόσο η κατάσταση στην περιοχή αυτή που βρίσκεται προς το νότο του πολιορκούμενου παλαστινιακού θύλακα είναι ήδη τραγική.
Ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της Unicef James Elder χαρακτήρισε το Khan Yunes «ζώνη θανάτου», αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι το νοσοκομείο Nasser είναι «γεμάτο με παιδιά με εγκαύματα τρίτου βαθμού, θραύσματα, εγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα κόκκαλα που δείχνουν να απέχουν ελάχιστες ώρες από το θάνατο», ενώ όσα γλυτώνουν από τους βομβαρδισμούς, κινδυνεύουν από την ηπατίτιδα που άρχισε να εγκαθίσταται στα σχολεία του ΟΗΕ, λόγω έλλειψης καθαρού νερού.
Εκτός από τον κίνδυνο να σκοτωθούν σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η ασθένεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά, πρόσθεσε.
«Κινδυνεύουμε να δούμε τόσα παιδιά… που πεθαίνουν από έλλειψη νερού, προστασίας και αποχέτευσης», είπε ο Elder.
Ο Thomas White, διευθυντής υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, ανέφερε ότι ένα από τα σχολεία που διευθύνονται από τον ΟΗΕ μέσα στον πολιορκημένο θύλακα βρίσκεται τώρα εν μέσω επιδημίας ηπατίτιδας Α.
«Η υγιεινή είναι ένα ζήτημα. Οι άνθρωποι είναι μπλοκαρισμένοι σε αίθουσες διδασκαλίας με πολύ συμφόρηση… ο κίνδυνος ασθένειας είναι πολύ παρών στη Γάζα», είπε ο White, προσθέτοντας ότι στα σχολεία της UNRWA, η υποδομή ύδρευσης είναι εντελώς κατεστραμμένη με κατά μέσο όρο 125 άτομα να χρησιμοποιούν μία τουαλέτα.
ηαβαμια_1.JPG

Ομοβροντία ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων

Στις επιθέσεις αυτές oι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος της Hamas και του Ισλαμικού Jihand απάντησαν εξαπολύοντας επιθέσεις με  «ομοβροντία ρουκετών» με στόχο ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.
O ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν «πάνω από 250 ρουκέτες» και ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο 2/12, οι πρώτες τέτοιες απώλειες μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων, ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε στο Τελ Αβίβ.
Οι περισσότερες ρουκέτες των Παλαιστινίων πάντως αναχαιτίζονται από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome.
Οι επιθέσεις της Hamas συνεχίστηκαν τη νύχτα και τα ξημερώματα, με τις σειρήνες να ηχούν κατ' επανάληψη στο νότιο Ισραήλ. 
caga_kiallo.JPG

Δεκάδες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ συνέλαβε τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους σε πολλές επιδρομές που έκανε τη νύχτα του Σαββάτου 2/12  στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων.
Οι συλλήψεις έγιναν κυρίως στις πόλεις Hebron, Bethlehem, Jericho, Ramallah, Nablus, Jenin.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.
Οι τελευταίες συλλήψεις προστίθενται σε περισσότερους από 3.000 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Πολλοί κρατούμενοι κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορίες, στο πλαίσιο ενός συστήματος «διοικητικής κράτησης».
To Ισραήλ συλλάμβανε καθημερινά Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, ακόμα και κατά τις επτά ημέρες, της εκεχειρίας που ξεκίνησε στις 24 και τελείωσε στις 30 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ έθεσε υπό κράτηση σχεδόν τόσους νέους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους όσους άφησε ελεύθερους σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας.
hagaz2.JPG

Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ - Hezbollah στο Νότιο Λίβανο

Εν τω μεταξύ, έχουν γίνει ξανά καθημερινότητα οι ανταλλαγές πυρών μετά της Hezbollah και του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, μαχητές της πραγματοποίησαν 10 επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο για να επιτεθούν σε ισραηλινές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της Χεζμπολάχ, τα μέλη της χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, προκαλώντας απώλειες στον ισραηλινό στρατό και χάνοντας τεθωρακισμένα οχήματα και εξοπλισμό.
Η Hezbollah ανέφερε επίσης επίθεση με βομβαρδισμούς σε ισραηλινούς στρατώνες στο Birket Riche, καθώς και επιθέσεις σε μηχανοποιημένες περιπολίες κοντά σε εβραϊκούς οικισμούς.
Σε  απάντηση, το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε το λιβανέζικο έδαφος ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu απείλησε με καταστροφή του Νοτίου Λιβάνου αν η Hezbollah κλιμακώσει τις επιθέσεις της.
gara3.JPG

Αμερικανική βάση στο Erbil του Ιράκ δέχτηκε επίθεση με drone

Μια αμερικανική στρατιωτική βάση βόρεια της ιρακινής πόλης Ερμπίλ, περίπου 425 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη, δέχτηκε επίθεση από drone καμικάζι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath με έδρα το Ντουμπάι νωρίς την Κυριακή.
Οι συνέπειες της επίθεσης είναι άγνωστες προς το παρόν.
Το σιιτικό κίνημα Ισλαμικό Μέτωπο για την Ιρακινή Αντίσταση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
Η ομάδα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνεχίζει τις επιθέσεις της σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ μετά το τέλος της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το Fox News, συνολικά 74 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία έχουν καταγραφεί από τις 17 Οκτωβρίου.
Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και περίπου 2.500 - στο Ιράκ και γίνονται στόχος μιας σειράς επιθέσεων δεδομένου ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στήριξη στο Ισραήλ.
Κατά τις επιθέσεις αυτές έχουν μέχρι στιγμής τραυματίστηκαν σχεδόν 60 Αμερικανοί.
Η Ουάσινγκτον έχει αποδώσει την ευθύνη σε οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν και απαντά συνήθως με αεροπορικές επιδρομές.

gaza4.JPG

Αυξάνονται οι αμερικανικές εκκλήσεις για προστασία των αμάχων

Ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να γλιτώσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας από βέβαιο θάνατο, εν μέσω ενδείξεων ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει μια χερσαία εισβολή στα νότια του θύλακα, όπου βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι της Γάζας που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στους δύο μήνες των εχθροπραξιών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.
Με την κατάρρευση της εβδομαδιαίας εκεχειρίας με τη Hamas και την επανέναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden πιέζουν για πιο στοχευμένα χτυπήματα για να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.
Ο
υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε το Σάββατο 2/12 ότι ο Ισραηλινός Στρατός επιτίθεται σε μέρη που δεν επιτέθηκε πριν από την κατάπαυση του πυρός με τη Hamas και ότι αυτές οι επιθέσεις θα ενταθούν.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες επιχειρήσαμε και σε περιοχές που δεν επιχειρούσαμε τον τελευταίο μήνα και αυτό θα αυξηθεί», είπε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας, «θα πρέπει να το κάνουμε με προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες την περιοχή που πολεμάμε, που είναι διαφορετική από τις περιοχές που πολεμούσαμε πριν.
Θα υπάρχουν ακριβείς και στοχευμένες βολές».
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ ότι δεν πρέπει να συνεχίσει μια χεσραία επιχείρηση στη νότια Γάζα που θα είχε τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες όπως στο βορρά.
Οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 15.500 ανθρώπους, σύμφωνα με τον υπολογισμό των υγειονομικών αρχών της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα, οι επιθέσεις υπό την ηγεσία της Hamas σκότωσαν τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η αντιπρόεδρος Kamala Harris, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Abdel Fattah el-Sisi το Σάββατο (2/12) στο Ντουμπάι, απέρριψε επίσης την ιδέα να μετακινηθούν οι κάτοικοι της Γάζας σε καταυλισμούς προσφύγων ή να εκδιωχθούν βίαια από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη.
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III, σε ομιλία του το Σάββατο (2/12) στην Καλιφόρνια, ανέφερε την εμπειρία του από τις αστικές μάχες στο Ιράκ, καθώς προέτρεψε το Ισραήλ να προστατεύσει καλύτερα τους αμάχους, διαφορετικά διακινδυνεύει μια στρατηγική ήττα κατά της Χαμάς.
«Το μάθημα είναι ότι μπορείτε να κερδίσετε μόνο στον πόλεμο των πόλεων προστατεύοντας τους αμάχους», είπε ο κ. Austin.
Το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης στα νότια της Γάζας, επικαλούμενος παρόμοιες εντολές που έδωσε ο στρατός πριν εισβάλει στη βόρεια Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου.
Αυτό έχει προσθέσει τον φόβο και την αβεβαιότητα που επικρατεί στους 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας, καθώς μια νέα φάση φαίνεται να ανοίγει στον πόλεμο.
Οι τελευταίες εντολές εκκένωσης θα μπορούσαν να ωθήσουν τους κατοίκους σε μια μεγάλη έκταση κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων να φύγουν.
Το Ισραήλ και η Hamas δεν θέλουν να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby , σε συνέντευξή του στο ABC την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.
«Σε αυτό το σημείο, καμία πλευρά δεν θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε πώς αυτό κατέρρευσε: H Hamas δεν ήταν πρόθυμη να παράσχει έναν επιπλέον κατάλογο παιδιών και γυναικών που γνωρίζουμε ότι κρατούν», επισημανε ο Kirby.
Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι το Ισραήλ «καταβάλλει προσπάθεια» να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων στη Γάζα, καθώς οι διεθνείς ανησυχίες αυξάνονται για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στον πόλεμο με τη Hamas.
«Πιστεύουμε ότι ήταν δεκτικοί στα μηνύματά μας εδώ ότι προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Kirby την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2023, επισημαίνοντας τη διαδικτυακή δημοσίευση ενός χάρτη με μέρη όπου οι κάτοικοι της Γάζας μπορούσαν να κατευθυνθούν με ασφάλεια.
«Δεν υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι στρατιώτες που θα το έκαναν… για να.. ,τηλεγραφούν τα χτηπήματά = τους με αυτόν τον τρόπο. Άρα κάνουν μια προσπάθεια».
ne_foto.JPG
Ο Abbas ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να κινήσει διαδικασίες κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κινήσει υποθέσεις εναντίον των  «Ισραηλινών εγκληματιών πολέμου».
Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στη ζώνη σύγκρουσης της Μέσης Ανατολής και να τον παροτρύνει να ασκήσει διώξεις σε βάρος των «Ισραηλινών εγκληματιών πολέμου».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, ο Abbas ενημέρωσε τον Khan για «τις πράξεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες από την ισραηλινή κατοχή στη Γάζα, καθώς και για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ».
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «να επισπεύσει τις έρευνες και να κινήσει νομικά μέτρα κατά των ισραηλινών εγκληματιών πολέμου που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη» και τα οποία σύμφωνα με τον Abbas, «περιλαμβάνουν τη σκόπιμη στόχευση αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων».
Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ αυτών  περισσότερα από 6.500 παιδιά και περισσότερες από 4.500 γυναίκες.

Εισαγγελέας Khan: Καλούμε Ισραήλ και Hamas να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο
 
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κάλεσε και τις δύο πλευρές, Ισραήλ και Hamas να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και να επιτρέπουν την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας.
"Ως προς την ανθρωπιστική πρόσβαση, ο νόμος δεν χωράει αμφισβήτηση", είπε ο εισαγγελέας Karim Khan έπειτα από τετραήμερη επίσκεψή του εκεί όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
"Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα βασικά τρόφιμα, σε νερό και σε εξαιρετικά απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες χωρίς άλλη καθυστέρηση τόσο ως προς το μέγεθος (των προμηθειών) όσο και ως προς τον ρυθμό (παράδοσής τους)", είπε ο Khan και πρόσθεσε ότι η Hamas θα πρέπει να κάνει κακή χρήση αυτής της βοήθειας.
"Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αν δεν το κάνετε αυτό, μετά μην παραπονιέστε όταν το γραφείο μου χρειαστεί να παρέμβει", είπε ο Khan.
Ο ίδιος πρόσφερε στο Ισραήλ τη βοήθεια του δικαστηρίου στην έρευνα εγκλημάτων που διέπραξε η Hamas κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου παρότι η χώρα δεν είναι μέλος του δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.
"Οι επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών αμάχων αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας, εγκλήματα για τα οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ για να αντιμετωπίσει», τόνισε.
Κάλεσε όμως και το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επιθέσεις του στους μαχητές της Χαμάς και να εμποδίσει τους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική 'Οχθη να επιτίθενται στους Παλαιστίνιους εκεί.
«Οι αξιόπιστοι ισχυρισμοί για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έγκαιρης, ανεξάρτητης εξέτασης και έρευνας», είπε.

Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών: O Netanyahu προσπαθεί να «στεριώσει τον διαχωρισμό» Γάζας - Δυτικής Όχθης

Εν τω μεταξύ το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ στοχεύει να «στεριώσει τον διαχωρισμό» μεταξύ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας, υπονομεύοντας τιις πιθανότητες ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, καθώς πραγματοποιεί θανατηφόρες επιδρομές και καλύπτει τη βία των εποίκων.
Σε ανάρτησή του στο X, το υπουργείο καταδίκασε τη δολοφονία του 38χρονου Ahmed Assi, ο οποίος φέρεται να πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, το βράδυ του Σαββάτου, 2/12 σε «σκόπιμη προσπάθεια κλιμάκωσης της κατάστασης στη Δυτική Όχθη», τονίζει.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε συγκεκριμένα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προστάτευσαν τους εποίκους που επιτέθηκαν στον Assi στη βόρεια επαρχία Salfi της Δυτικής Όχθης και στη συνέχεια εμπόδισαν τους γιατρούς να φτάσουν κοντά του, κινήσεις που προδίδουν σχέδιο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης