Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Επίθεση ενόπλου κατά τουριστών στο Παρίσι με ένα νεκρό - Έρευνα ξεκινά η αντιτρομοκρατική

Γαλλία: Επίθεση ενόπλου κατά τουριστών στο Παρίσι με ένα νεκρό - Έρευνα ξεκινά η αντιτρομοκρατική
Ο δράστης ήταν 26 χρονών με γαλλική υπηκοότητα, εξτρεμιστής μουσουλμάνος που αντιμετώπιζε ψυχιατρικές διαταραχές
Σχετικά Άρθρα
(upd 1) Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από την επίθεση ενόπλου το βράδυ του Σαββάτου 2/12 στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στον Πύργο του Άιφελ.
«Η αστυνομία μόλις συνέλαβε με γενναιότητα τον δράστη που επιτέθηκε σε περαστικούς στο Παρίσι. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίας δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού. Παράκληση να αποφύγετε την περιοχή», έγραψε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Ο δράστης σκότωσε με μαχαίρι έναν γερμανό τουρίστα και τραυμάτισε με σφυρί δύο περαστικούς στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Κατά την επίθεση φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή και επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.
Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης που βρισκόταν σε κοντινό μπαρ δήλωσε ότι άκουσε κραυγές και περαστικούς να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια καθώς έτρεχαν να σωθούν.
Περιέγραψε έναν άνδρα «με ένα σφυρί στο χέρι» που επιτέθηκε σε κάποιον που είχε σωριαστεί στο έδαφος.
Μέσα σε «5-10 λεπτά» έφθασε η αστυνομία, αφηγήθηκε.
Ο Gerald Darmanin γνωστοποίησε αργότερα ότι ο δράστης είπε στους αστυνομικούς πως ήταν οργισμένος λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Συλλυπητήρια Macron, μήνυμα Borne

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εξέφρασε τα «συλλυπητήριά (του) στην οικογένεια και τους οικείους του Γερμανού πολίτη που έχασε τη ζωή του».
«Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία», διεμήνυσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elizabeth Borne.
«Χαιρετίζω το θάρρος και τον επαγγελματισμό των αρχών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που κινητοποιήθηκαν», έγραψε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
«Το Παρίσι θρηνεί έπειτα από αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Kleman Bon, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.
Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από ανάλογες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.
Τον Μάιο του 2018 ένας Γαλλορώσος, γεννημένος στην Τσετσενία, σκότωσε με κουζινομάχαιρο έναν περαστικό και τραυμάτισε άλλους τέσσερις προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.
Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Τον Φεβρουάριο του 2017 ένας Αιγύπτιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών κοντά στο Μουσείο του Λούβρου, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
Ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ τον Ιούνιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών.

Ανησυχίες για την ασφάλεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων

Δεδομένου ότι η επίθεση σε βάρος των τουριστών σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης του Παρισιού οκτώ μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που εγείρει προβληματισμούς για την ασφάλεια της διοργάνωσης,  τις έρευνες για την επίθεση ανέλαβε η γαλλική αντιτρομκρατική εισαγγελία.
Όπως ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία περιγράφοντας τον δράστη, ο Arman Rajapur Miyoduab, Γάλλος που γεννήθηκε το 1997 από Ιρανούς γονείς, θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Οι αρχές θα εξετάσουν εάν βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση ο δράστης, ένας άνδρας που εμφανίζεται «πολύ ασταθής και που επηρεάζεται πολύ εύκολα», σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
«Εάν βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση όπως θα έπρεπε και όπως ήταν για κάποιο διάστημα, αυτό είναι το ερώτημα που θα τεθεί», δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο άνδρας αυτός είχε ήδη συλληφθεί το 2016 από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τον σχεδιασμό βιαίας ενέργειας σε προάστιο του Παρισιού.
Είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξης και είχε βγει από τη φυλακή ύστερα από τέσσερα χρόνια κράτησης, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Ο δράστης, που ζούσε με τους γονείς τους με προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Jerald Darmanin, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο ανάληψης της ευθύνης για την επίθεσή του, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πότε μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο αυτό, αλλά αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «ταυτόχρονα» με την επίθεση, σύμφωνα με την πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης