Τελευταία Νέα
Διεθνή

To σοκ της ήττας - Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί έρχονται άσχημα νέα από Ουκρανία, στροφή 180 μοιρών από ΗΠΑ: Διπλωματική λύση με Ρωσία

To σοκ της ήττας - Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί έρχονται άσχημα νέα από Ουκρανία, στροφή 180 μοιρών από ΗΠΑ: Διπλωματική λύση με Ρωσία
Η πραγματικότητα είναι ότι οι δηλώσεις του Jens Stotenberg, ότι έρχονται άσχημα νέα από την Ουκρανία απηχούν την πραγματικότητα ενώ οι δηλώσεις του Lloyd Austin αποτελούν απλά άρνηση παραδοχής της πραγματικότητας.
(upd 37) Σύγκρουση απόψεων καταγράφεται εντός του ΝΑΤΟ για την ουκρανική έκβαση… αν και η αλήθεια είναι μόνο μια, η Ρωσία κέρδισε στον πόλεμο με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Ο Jens Stoltenberg Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποιεί τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να ετοιμαστούν για άσχημα νέα από την Ουκρανία αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα η Ρωσία θα δηλώσει νίκη επί της Ουκρανίας.
Ωστόσο ο Lloyd Austin ο αμερικανός υπουργός άμυνας σε άλλο μήκος κύματος δήλωνε ότι δεν πρέπει να αφήσει η Δύση την Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία…
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Charles Brown, σε μία εντυπωσιακή στροφή του αμερικανικού Πενταγώνου, τόνισε πως δεν είναι αναγκαίο η σύγκρουση στην Ουκρανία να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα.
Πρόκειται για πρωτοφανές άδειασμα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ
Στο πεδίο της μάχης η Ρωσία κέρδισε την Ουκρανία και κατέστρεψε όλον τον εξοπλισμό της Δύσης… καμία χώρα δεν έλαβε τέτοια βοήθεια όπως η Ουκρανία 225 δισεκ. δολάρια και το αποτέλεσμα να καταλήξει σε αποτυχία…
Εν τω μεταξύ στην Ουκρανία εγκαταλείπουν τα σενάρια νέας αντεπίθεσης, βλέπουν ότι είναι μάταιο και εστιάζουν στις εκλογές…
Ο αρχηγός του στρατού Zaluzhny είναι μπροστά από τον Zelensky στην αξιολόγηση εμπιστοσύνης κατά 10 μονάδες…
Ενώ και οι δύο απέτυχαν να κερδίσουν τους ρώσους και η Ουκρανία έχασε 4 περιοχές… εντούτοις οι Ουκρανοί εμπιστεύονται περισσότερο την στρατιωτική ηγεσία γιατί εκτιμούν ότι θα φέρει πιο σύντομα την ειρήνη…
Ο νέος τρόμος του Zelensky που κυβερνάει με δικτατορικό τρόπο είναι να μην χάσει τις εκλογές ειδικά από τον στρατηγό Zaluzhny... και αναζητάει τρόπους ώστε να μην κατέβει στις εκλογές...
Στο στρατιωτικό επίπεδο στην αποτυχημένη αντεπίθεση 6 μηνών ο Ουκρανικός στρατός έχασε 125.000 στρατιώτες και 16.000 όπλα κάθε είδους.

Πίσω ολοταχώς οι ΗΠΑ, ανοιχτή ομολογία ήττας: Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μπορεί να τελειώσει σύντομα με τη διπλωματία

Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί όχι μόνο με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Charles Brown,
κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Φόρουμ Reagan για την Εθνική Άμυνα.
«Καμία στρατιωτική σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά με στρατιωτικές μεθόδους, τελικά, βρίσκεται μια διπλωματική λύση»,
είπε ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη διπλωματική λύση της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου τις έχουν απαγορεύσει σε νομοθετικό επίπεδο.
Το Κρεμλίνο σημείωσε επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη μετάβαση της κατάστασης σε μία ειρηνική κατεύθυνση, ενώ η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, η Μόσχα δεν αρνήθηκε ποτέ τον διάλογο, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να το πει ευθέως.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Lloyd Austin (Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ) έλεγε: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ρωσία να κερδίσει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να μην επιτρέψουν στη Ρωσία να κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια, δήλωνε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin, πριν να ρίξει τη βόμβα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
«Δεν θα επιτρέψουμε (το Παλαιστινιακό κίνημα) τη Hamas ή τον (Ρώσο Πρόεδρο) Putin να κερδίσει.
Ούτε θα επιτρέψουμε στους εχθρούς μας να μας διχάσουν ή να μας αποδυναμώσουν»  σημείωνε ο Lloyd Austin στο Εθνικό Φόρουμ Άμυνας του Reagan στην Καλιφόρνια.
Όπως παρατηρούσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την ικανότητα να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους συμμάχους τους και να στέλνουν βοήθεια σε πολλά θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα, που περιλαμβάνουν τόσο το Ισραήλ όσο και την Ουκρανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο ισχυρή χώρα στη Γη. Μπορούμε να κάνουμε πολλαπλές εργασίες», είπε ο Austin, αποκαλώντας την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία «πρόκληση για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άμεση επίθεση ενάντια στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
«
Έτσι, το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα καθορίσει την παγκόσμια ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες.
Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε στο περιθώριο», κατέληγε στην ομιλία του ο Lloyd Austin.

Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Έρχονται άσχημα νέα από την Ουκρανία, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης θα γίνει χειρότερη

Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη λόγω της ανεπαρκούς βοήθειας από τη Δύση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Das Erste.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται αλλά πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και στις κακές και στις καλές στιγμές».
Ο Jens Stoltenberg παραδέχτηκε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για πυρομαχικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».
Στην ερώτηση πώς πρέπει να ενεργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε μια τέτοια κατάσταση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι αυτό αφορά τις πολύπλοκες επιχειρησιακές αποφάσεις των Ουκρανών και της στρατιωτική τους ηγεσίας».
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν προοιωνίζεται καλά για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, ενώ η μεταφορά όπλων είναι νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Σε απόγνωση ο δήμαρχος Κιέβου, Vitaly Klitschko: Δεν ξέρω, εάν η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει

Σε απόγνωση ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko, διερωτάται εάν η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει ως κράτος.
«Σήμερα μιλάμε μόνο για το αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει», είπε ο Klitschko μιλώντας στον ελβετικό ιστότοπο 20 Minuten.
Σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και εάν θέσει υποψηφιότητα για την ουκρανική προεδρία, απάντησε πως τώρα «θα ήταν ανόητο» να το σκεφτεί αυτό.

Strana (Ουκρανικό μέσο): Ο Zaluzhny προηγείται 10 μονάδες του Zelensky στην Ουκρανία… αλλά ο Zelensky δεν θέλει Zaluzhny

Οι Ουκρανοί εμπιστεύονται τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valeriy Zaluzhny περισσότερο από τον Πρόεδρο Vladimir Zelensky αναφέρει η Ουκρανική Strana.ua με βάση έρευνα της κοινωνιολογικής ομάδας Rating.
Αναφέρεται ότι το 82% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον γενικό διοικητή Valeriy Zaluzhny και το 72% τον πρόεδρο Zelensky.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βαθμολογία του Zelensky άρχισε να πέφτει από τον Ιούλιο του 2023.
«Σε μια υποθετική εκλογή στις οποίες θα συμμετείχαν τόσο ο Vladimir Zelensky όσο και ο Valeriy Zaluzhny, κανένας από αυτούς δεν θα κέρδιζε στον πρώτο γύρο».
H Strana.ua, επικαλούμενη πηγή σε τοπικούς πολιτικούς κύκλους, ανέφερε ότι ο αρχηγός του καθεστώτος της Ουκρανίας επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών στη Ουκρανία, αλλά αυτό δεν θα ανακοινωθεί έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο γενικός διοικητής δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Πρόσφατα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny.
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του αρχιστράτηγου Zaluzhny στο περιοδικό The Economist, όπου δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική από τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος έσπευσε να τη διαψεύσει.
Ο Zelensky, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην βρετανική Sun, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τις προσπάθειες του στρατού να εμπλακεί στην πολιτική.
Τα μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια άμεση επίθεση στο Zaluzhny και μια de facto αναγνώριση της μεταξύ τους σύγκρουσης.

Zelensky: Δεν υπάρχει σύγκρουση με τον Zaluzhny, απλώς έχουμε…«σκληρές συζητήσεις»

Πραγματικά δεν μπορεί να πείσει κανένα ο Zelensky λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με τον Zaluzhny.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky και στενός συνεργάτης του, Mikhail Podolyak, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι YouTube του πρακτορείου UNIAN.
«Είναι πολύ περίεργο να μιλάμε για σύγκρουση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny, δεδομένων των ρόλων τους.
Υπάρχουν σκληρές συζητήσεις; Φυσικά.
Αυτό είναι ένα κανονικό μοντέλο διαχείρισης.
Δεν μιλάμε για σύγκρουση εδώ, αλλά για έργο, όταν ο πρόεδρος αναθέτει ορισμένα καθήκοντα.
Δεν υπάρχει σύγκρουση», ισχυρίστηκε ο Podolyak.

Μαζικά συλλαλητήρια κατά της παρατεταμένης επιστράτευσης στην Ουκρανία

Xιλιάδες Ουκρανοί πραγματοποίησαν μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο του Κιέβου ζητώντας τη σύναψη ειρήνης με τη Ρωσία και να τεθεί ένα τέρμα στην επιστράτευση, μετά από 18 μήνες υπηρεσίας, όπως ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Gromadskoye την Κυριακή (3/12/2023).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως συγγενείς εφέδρων και στρατιωτικών, που έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη της μάχης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Παρόμοιες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Lviv, την Οδησσό και το Sumy.
Οι Ουκρανικές αρχές δεν καθορίζουν την περίοδο στρατιωτικής υπηρεσίας για τους άνδρες, που επιστρατεύθηκαν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, επομένως οι διαδηλωτές απαιτούν από την αυταρχική ηγεσία του Zelensky να λύσει αυτό το πρόβλημα εδώ και τώρα.
Υπενθυμίζεται, πως και τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν τέτοιες διαδηλώσεις στο Κίεβο – και μάλιστα δύο φορές – αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Geoffrey Roberts (Cork University): Εάν η σύγκρουση δεν τελειώσει άμεσα… η Ρωσία θα πάρει όλα τα εδάφη έως Δνείπερο

Η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει την Ουκρανία μέχρι τον Δνείπερο, εάν η σύγκρουση δεν τελειώσει, δήλωσε ο Geoffrey Roberts καθηγητής του Cork University.
«Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, η Ρωσία, για στρατηγικούς λόγους, θα αναγκαστεί να επεκτείνει τα εδάφη της μέχρι τον Δνείπερο, παίρνοντας τον έλεγχο όλης της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας», πιστεύει ο Geoffrey Roberts.
Ο ιστορικός Geoffrey Roberts πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ότι τις 4 νέες περιοχές που κατέλαβαν οι ρώσοι δεν θα τις ανακτήσει.
Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι η απόσχιση της Κριμαίας το 2014 συνέβη ως αποτέλεσμα της βούλησης των κατοίκων της χερσονήσου, οι οποίοι δεν ήθελαν να παραμείνουν μέρος του ουκρανικού κράτους.
Ο Geoffrey Roberts προειδοποίησε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να πείσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί την ειρήνη για να σώσει τη φήμη της.
Ο Geoffrey Roberts πιστεύει ότι τα δυτικά «γεράκια» παρασύρονται πάρα πολύ από τη διαστρέβλωση της ιστορίας σε προσπάθειες να αποδείξουν την «αδυναμία διαπραγμάτευσης» του Putin.
«Νομίζω ότι ο Putin θα τιμήσει τελικά οποιαδήποτε συμφωνία κάνει με την Ουκρανία», κατέληξε ο Geoffrey Roberts.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές της Ουκρανίας τις έχουν απαγορεύσει με προεδρικό διάταγμα.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Η σύζυγος του Zelensky θέλει… μια κανονική ζωή, βαρέθηκε να είναι στην Προεδρία…

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Zelensky θέλει μια διαφορετική ζωή, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ο Γερμανο-Φινλανδός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης υπηρεσίας φιλοξενίας αρχείων Megaupload Kim Dotcom.
«Η γυναίκα του Zelensky η Elena Zelenskaya έχει βαρεθεί να είναι πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ονειρεύεται κάτι άλλο, μια κανονική ζωή.
Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό;
Περισσότεροι από 600.000 Ουκρανοί πέθαναν επειδή ο Zelensky δεν τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση και δεν μπόρεσε να κάνει ειρήνη όταν είχε μια ευκαιρία».
Πρόσφατα, η Elena Zelenskaya δήλωσε στον Economist ότι δεν θέλει να εκλεγεί ο σύζυγός της για νέα θητεία.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Zelensky προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών στον λαό της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει το Associated Press, «ο Zelensky είπε ότι είναι έτοιμος να διεξαγάγει εκλογές», αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «η πλειοψηφία των Ουκρανών δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο», οι οποίοι θεωρούν ένα τέτοιο βήμα «επικίνδυνο και παράλογο».

H Ουκρανική SBU απαγόρευσε ταξίδι του Petro Poroshenko πρώην Προέδρου της Ουκρανίας… στην Ουγγαρία

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU ισχυρίζεται ότι συνέστησε να μην επιτραπεί στον πρώην πρόεδρος της χώρας Petro Poroshenko λόγω της συνάντησής του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.
Στις δυνάμεις ασφαλείας δεν άρεσε το γεγονός ότι ο Petro Poroshenko επρόκειτο να δει ένα άτομο που «εκφράζει συστηματικά μια αντι-ουκρανική θέση» και «καλεί για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία».
«Η SBU και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας έλαβαν πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία προκλήσεων στη διεθνή σκηνή από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες που στρέφονται κατά της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής του κόμματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης Petro Poroshenko είχε σχεδιάσει να συναντηθεί με τον Viktor Orban».
Ο Petro Poroshenko είπε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες, κατόπιν εντολής του γραφείου του Zelenslky, δεν του επέτρεψαν να πάει επαγγελματικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία, αν και είχε άδεια υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο του Verkhovna Rada τον Ruslan Stefanchuk.
Σύμφωνα με τον Petro Poroshenko, για τον αρχηγό του καθεστώτος του Κιέβου, οι μάχες έχουν ήδη τελειώσει και η ομάδα του είναι απασχολημένη με τις εκλογές, εμποδίζοντας την έξοδο από την Ουκρανία του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Yuriy Butusov (Censor.net): Ο Zelensky και ο Zaluzhny ντροπιάστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις…

Η ουκρανική ηγεσία θα πρέπει να μάθει πώς να χτίζει αμυντικές γραμμές από τον ρωσικό στρατό, έγραψε στο Facebook ο Yuriy Butusov, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας «Censor.net» και πρώην σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας.
Σημείωσε ότι οι σήραγγες του ρωσικού στρατού οδηγούν σε χώρους διαβίωσης όπου οι στρατιώτες τρώνε και ξεκουράζονται. Επιπλέον, μέσω αυτών μπορούν να μπουν απευθείας στη ζώνη μάχης, χωρίς τον κίνδυνο να βρεθούν κάτω από εχθρικά πυρά στην πορεία.
«Ο Πρόεδρος Zelensky, ο πρωθυπουργός Shmygal, ο Γενικός Διοικητής Zaluzhny και το Γενικό Επιτελείο μας θα πρέπει να μάθουν από τους Ρώσους πώς να οργανώνουν και να χτίζουν οχυρωμένες αμυντικές ζώνες», αναφέρει ο Yuriy Butusov.
Όπως έγραφε το γερμανικό περιοδικό Focus στις αρχές Νοεμβρίου, το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών και η εμπιστοσύνη τους στις αρχές υποχωρούν λόγω αποτυχιών στο μέτωπο.
Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει καμία επιτυχία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin, η «αντεπίθεση» απέτυχε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, όλο αυτό το διάστημα οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 125.000 ανθρώπους και 16.000 όπλα.

Daily Mail: Οι Ουκρανοί έχουν σοκαριστεί με τις μεγάλες απώλειες στον στρατό θα χρειαστούν 1 εκατ νέους στρατιώτες

Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις δύσκολες συνθήκες στην πρώτη γραμμή, αναφέρει η Daily Mail.
«Θα χρειαστούμε άλλο 1.000.000 ανθρώπους για να συνεχίσουμε να πολεμάμε», τόνισε, κάτοικος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Πολλοί από τους φίλους της πέθαναν στο μέτωπο και η κούραση συσσωρευόταν μεταξύ των ανθρώπων.
Η Daily Mail σημείωσε ότι παρόμοια κατάσταση παρατηρήθηκε με όλους με τους οποίους μίλησε.
Μερικές φορές βρισκόμαστε σε κρίσιμες καταστάσεις, ασύλληπτες καταστάσεις, είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματικός Kirill Babiy.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι από τις 4 Ιουνίου 2023, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει περισσότερους από 125.000 στρατιώτες και 16.000 οπλικά συστήματα.

«Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις»: Η Ουκρανία επένδυσε τα τελευταία της χρήματα στο εθνικό χρέος των ΗΠΑ - Στα 136,36 δισ το δημόσιο χρέος

Η Ουκρανία αύξησε το χαρτοφυλάκιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει κατά 150%.
Την ίδια στιγμή, το χρέος της ίδιας της Ουκρανίας έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, όπως και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Και η Δύση έχει ήδη υποσχεθεί να περικόψει τη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο), η Ουκρανία αύξησε τις επενδύσεις σε ομόλογα κατά 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 21,4 δισ. εκ των οποίων 18,2 σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα υπόλοιπα σε βραχυπρόθεσμα.
Η κυβέρνηση Biden και το Κογκρέσο έστειλαν περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο κατά την ίδια περίοδο, συμπεριλαμβανομένων 44,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όπλα.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής διευκρινίζει: σε αυτό πρέπει να προστεθούν άλλα 38 δισ.
Tο 2022, το Κογκρέσο ενέκρινε τέσσερις γύρους χρηματοδότησης και οι συνολικές υποχρεώσεις για την Ουκρανία έφτασαν τα 113 δισεκατομμύρια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε 85 δισεκατομμύρια ευρώ για το Κίεβο, εκ των οποίων τα 27 ήταν στρατιωτική βοήθεια, όπως ανέφερε ο Josep Borrell.
Ωστόσο, το έλλειμμα του Ουκρανικού κρατικού προϋπολογισμού —σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια— δεν μπορεί να κλείσει. Πρέπει να δανείζεται όλο και περισσότερα.
Το ουκρανικό εθνικό χρέος τώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι 136,35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ενθουσιασμός έχει υποχωρήσει

Είναι ήδη σαφές ότι η χρηματοδότηση του Κιέβου θα μειωθεί σημαντικά.
Οι σύμμαχοι απλώς εξαντλούνται από πόρους.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στην επόμενη συνάντηση με τη μορφή Ramstein επεξεργάστηκαν ακριβώς αυτό το σενάριο.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιτίθενται ανοιχτά στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ολλανδία επίσης συμφωνεί.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι οι ικανότητες των ΗΠΑ «μειώνονται κάθε μέρα» λόγω του γεγονότος ότι το Κογκρέσο δεν διαθέτει πρόσθετους πόρους.

Το τέλειο χτύπημα – Οι Ρώσοι διέλυσαν το κέντρο ελέγχου της ουκρανικής αεράμυνας

Σε ένα εντυπωσιακό χτύπημα οι Ρώσοι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν το υπόγειο κέντρου ελέγχου της ουκρανικής αεράμυνας στην περιοχή του Dnipropetrovsk, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.
«Το υπόγειο διοικητήριο του κέντρου ελέγχου και προειδοποίησης αεράμυνας της αεροπορικής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Vostok στην περιοχή Dnipropetrovsk χτυπήθηκε» ανέφερε επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός έπληξε οπλοστάσιο πυρομαχικών στο Mykolaiv και αποθήκες καυσίμων στο Mirgorod της περιοχής Poltava και Khmelnitsky.
Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από την αεροπορία στρατού, τις πυραυλικές δυνάμεις, το πυροβολικό και τα drones.

Απροσπέλαστη η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 1 ουκρανικό HIMARS, 2 S200 και 8 drones

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου κατέρριψαν οκτώ ουκρανικά drones, δύο πυραύλους S-200 και έναν HIMARS στις 2/12/2023, όπως μετέδωσε το Tass.
«Συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου κατέρριψαν οκτώ ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κοντά στους οικισμούς Podkuichansk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, Slavnoye και Belgorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, Peschanovka και Vinogradnoye στην Kherson και Verbovoye στην περιοχή Zaporizhia καθώς και δύο κατευθυνόμενους πυραύλους S-200 που είναι επανεξοπλισμένοι για να χτυπούν στόχους εδάφους και ένα HIMARS», όπως μετέδωσε επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Η Ρωσία αξιοποιεί και το διάστημα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Η Ρωσία ενισχύει πυρετωδώς τις ικανότητές της στη διαστημική τεχνολογία για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Την 1η Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει εικόνες υψηλής ανάλυσης που λαμβάνονται μέσω ενός δορυφορικού συστήματος τηλεπισκόπησης παντός καιρού της Γης.
Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε πως αυτές οι εικόνες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επιχειρησιακών στόχων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergey Shoigu, η ΄Ενωση Έρευνας και Παραγωγής Lavochkin εργάζεται για τη δημιουργία ενός διαστημικού συστήματος για παντός καιρού τηλεπισκόπηση της Γης, το οποίο θα επιτρέψει τη λήψη εικόνων του εδάφους ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών και του φωτός.
«Τέτοιες εικόνες υψηλής ανάλυσης σχεδιάζονται να χρησιμοποιηθούν προς το συμφέρον των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Shoigu κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Λίγες μέρες πριν από αυτή την ανακοίνωση, η Μόσχα εκτόξευσε έναν πύραυλο Soyuz-2.1b που μεταφέρει έναν στρατιωτικό δορυφόρο από το διαστημικό σταθμό Plesetsk.
Ο δορυφόρος που εκτοξεύτηκε ήταν ο αναγνωριστικός Bars-M No. 5, ο οποίος τοποθετήθηκε σε ηλιακή τροχιά τον Νοέμβριο του 2023.
Η σειρά δορυφόρων Bars-M διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εθνική άμυνα της Ρωσίας, με αυτή την τελευταία εκτόξευση να σηματοδοτεί την πέμπτη δόση αυτών των προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών πλατφορμών επιτήρησης περιοχών.
Συγκεκριμένα, αυτοί οι δορυφόροι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη στρατιωτική χαρτογραφία, παρέχοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης για στρατηγικές τοπογραφικές εκτιμήσεις που είναι απαραίτητες για τον αμυντικό σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν 41 φορές το Donetsk – Τραυματίστηκαν εννέα άμαχοι

Έως και 41 βομβαρδισμοί από ουκρανικά στρατεύματα αναφέρθηκαν στο Donetsk (DPR) την Κυριακή (3/12/2023), δήλωσε ο επικεφαλής της Λαικής Δημοκρατίας, Denis Pushilin.
«Συνολικά, αναφέρθηκαν 41 βομβαρδισμοί από τον εχθρό.
Έως και 124 βλήματα 152 και 155 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών διασποράς, εκτοξεύτηκαν από συστήματα πυροβολικού.
Τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν επίσης μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Δέχθηκαν πυρά το Donetsk, η Makeyevka, η Gorlovka και Yasinovataya», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Pushilin, 9 πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα 17χρονο αγόρι και ένα 14χρονο κορίτσι, τραυματίστηκαν.
Έντεκα κατοικίες και τέσσερις αστικές υποδομές υπέστησαν ζημιές


Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι έντονες βροχές έχουν καθηλώσει τα στρατεύματα σε μεγάλο μέρος του μετώπου αλλά οι μάχες συνεχίζονται...

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέστρεψαν δύο ουκρανικά μαχητικά οχήματα στη Zaporizhye

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έπληξαν δύο οχήματα μάχης ουκρανικού πεζικού κοντά στην περιοχή Zaporizhye, δήλωσε στο TASS το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Τα καλά στοχευμένα πυρά πυροβολικού και μια βολή με κατευθυνόμενο πύραυλο Kornet βοήθησαν τους αλεξιπτωτιστές να καταστρέψουν δύο οχήματα μάχης πεζικού ουκρανικών σχηματισμών με πληρώματα μέσα», ανέφερε το υπουργείο.
Η μάχη έγινε κοντά στον οικισμό Verbovoye, είπε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τα οχήματα ήταν καθ' οδόν για να επιτεθούν σε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις.
Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην περιοχή Kherson κατέστρεψαν μια ουκρανική δύναμη αποβίβασης που ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.


Μάχες κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna


Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 2 Δεκεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Synkivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), στο Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk), στο Ivanivka (20 χλμ νοτιοδυτικά του Kupyansk), στο Stelmakhikva (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και στην περιοχή Serebryanske 10 χλμ νότια της Kreminna).
Σε συνδυασμένες επιχειρήσεις της ρωσικής ομάδας μάχης Δύση σκοτώθηκαν 95 Ουκρανοί στρατιώτες στο Kupyansk ενώ καταστράφηκε ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης.
Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν ανατολικά του Terny (18 χλμ δυτικά της Kreminna).
Άλλη πηγή
ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης κοντά στο Torske (17 χλμ δυτικά της Kreminna).

Οι ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν κοντά στην Kreminna στις 2 Δεκεμβρίου και πρόσφατα συνέχισαν τις τοπικές επιθέσεις στις κατευθύνσεις Kupyansk και Lyman.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά της Dibrova (6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι απροσδιόριστα στοιχεία της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν 18 ουκρανικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Kupyansk και ότι στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν 13 ουκρανικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Lyman μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις της ουκρανικής 60ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κοντά στον οικισμό Yampolovka.

Ανακτούν χαμένα εδάφη στο Bakhmut οι ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut στις 2 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προέλασαν.
Οι Ρώσοι υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιχειρήσεις επίθεσης βόρεια του Bakhmut κοντά στην Bohdanivka (5 χλμ. βορειοδυτικά του Bakhmut) και νότια του Bakhmut κοντά στην Klishchiivka (7 χλμ. νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Άλλη πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν από απροσδιόριστες θέσεις κοντά στην Bohdanivka
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε χωράφια ανατολικά της Bohdanivka.
Μια ουκρανική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές ουκρανικές θέσεις κοντά στο Andriivka (10 χλμ. νοτιοδυτικά του Bakhmut) και απέδωσε τα πρόσφατα ισχυριζόμενα ρωσικά κέρδη στην άφιξη νέων ταξιαρχιών.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Hryhorivka (6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut), Bohdanivka, Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut), Klishchiivka και Andriivka.
Βαριές απώλειες μετρούν οι Ουκρανοί στο μέτωπο του νοτίου Donetsk,
όπου έχασαν 85 στρατιώτες σε μία μέρα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νέα εδαφικά κέρδη για τους ρώσους στην Avdiivka 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 2 Δεκεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά νότια του Stepove (3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι Ρώσοι υποστήριξαν την 1η και 2η Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Stepove, νοτιοανατολικά του Novokalynove (7 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka) και τόσο δυτικά όσο και ανατολικά του Sieverne (6 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka).
Οι Ρώσοι milbloggers ισχυρίστηκαν επίσης την 1 και 2 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενοποίησαν θέσεις στη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε στις 2 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις κατά μήκος πολλών αξόνων βόρεια, βορειοανατολικά, νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Avdiivka
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Oleksandr Shtupun, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις και ανασυντάσσονται στην περιοχή.

Luhansk_Battle_Map_Draft_December_2_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_2_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_2_2023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_2_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_2_2023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_2_2023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης