Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνει το φιλοουκρανικό λόμπι στη Ουάσιγκτον, αδύνατη η έγκριση του πακέτου των 106 δισ. δολ.

Χάνει το φιλοουκρανικό λόμπι στη Ουάσιγκτον, αδύνατη η έγκριση του πακέτου των 106 δισ. δολ.
Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν στην αναθεώρηση των πολιτικών για τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού ως προϋπόθεση για έγκριση
To φιλοουκρανικό λόμπι έχει κατά τα φαινόμενα χάσει την επιρροή του στην Ουάσιγκτον, καθώς το πακέτο που πρότεινε ο Πρόεδρος Joe Biden, ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζεται για την άμυνα, προκαλεί πολιτικό αδιέξοδο.
Τα κονδύλια, προκαλούν έντονη αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν στην αναθεώρηση των πολιτικών για τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ως προϋπόθεση για έγκριση.
Καθώς εμφανίζονται σημάδια μιας αυξανόμενης απροθυμίας των Ρεπουμπλικανών να βοηθήσουν την Ουκρανία, οι υποστηρικτές επαναδιατυπώνουν το αφήγημα
Ισχυρίζονται ότι ένα σημαντικό μέρος των διατιθέμενων κεφαλαίων συμβάλλει στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στην ανακατεύθυνση επενδύσεων και ευκαιριών εργασίας στην καρδιά της Αμερικής.
Για να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό, η κυβέρνηση Biden κυκλοφόρησε στρατηγικά ένα infographic στο Καπιτώλιο, που δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν καρπωθεί πάνω από 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Ο πρώην Βρετανός βουλευτής Matthew Gordon-Banks, τώρα ανώτερος ερευνητής στην Ακαδημία Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Oxfordshire, έχει ρίξει φως στην περίπλοκη σύνδεση αμυντικών ιδρυμάτων, κατασκευαστών εξοπλισμού και πολιτικών παραγόντων των ΗΠΑ.
Η προπαγάνδα Biden για τα οφέλη της αμυντικής  βιομηχανίας από τη βοήθεια στην Ουκρανία
A map of the United States shows the economic impact of FY 22-23 supplemental Ukraine appropriations across the states.
A map of the United States shows the industrial base direct investments FY 22-23 supplemental appropriations across states.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με κάθε κατανομή κεφαλαίων στην Ουκρανία, διάφοροι τομείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκομίζουν σημαντικά οφέλη.'
Η οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από τις αμυντικές βιομηχανίες γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο πίεσης, επηρεάζοντας τους εκλεγμένους αξιωματούχους να υποστηρίξουν την αύξηση της χρηματοδότησης σε ξένες συγκρούσεις.
«Ωστόσο, όσον αφορά την Ουκρανία, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι η ματαίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις αρχές του 2022 ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος.
Όχι μόνο αυτό, αλλά οι δυτικές αμυντικές βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με τη ρωσική παραγωγή όποιες παραγγελίες κι αν έχουν γίνει», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται το ερώτημα εάν αυτή η προπαγάνδα μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικά τους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Θα μπορούσε να τους παρακινήσει να δώσουν το πράσινο φως για μια κατανομή του προϋπολογισμού για την Ουκρανία;
Η Gordon-Banks εξέφρασε τη γνώμη της με βεβαιότητα ότι στο Capitol Hill είναι απίθανο να υποστηρίξει μια άλλη χρηματοοικονομική στήριξη για την Ουκρανία, εκτός εάν υπάρξει συμβιβασμός.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα για να κερδίσουν οικονομική υποστήριξη για ορισμένα από τα εγχώρια προγράμματα που τους αφορούν, συγκεκριμένα την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε.
Η εμπλοκή της στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας με την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ εισάγει ένα από τα πιο επίμαχα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ - τη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων - στην καρδιά μιας έντονης συζήτησης για την εξωτερική πολιτική.
Καθώς το Κογκρέσο θα επιστρέψει από τις διακοπές, το αίτημα του Biden βρίσκεται στο επίκεντρο της νομοθετικής ατζέντας.
Το αποτέλεσμα έχει τεράστια σημασία, με την αποτυχία να καθυστερεί ενδεχομένως τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο και το Τελ Αβίβ.
Μια τέτοια καθυστέρηση κινδυνεύει να υπονομεύσει το παγκόσμιο κύρος της Αμερικής εν μέσω δύο συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης