Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ευρώπη εξοπλίζεται: Οι αμυντικές δαπάνες το 2023 αναμένεται να φτάσουν το ποσό ρεκόρ των 295 δισ. δολαρίων

H Ευρώπη εξοπλίζεται: Οι αμυντικές δαπάνες το 2023 αναμένεται να φτάσουν το ποσό ρεκόρ των 295 δισ. δολαρίων
«Στέλνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία ένα σαφές μήνυμα: παράγουμε και αγοράζουμε», δήλωσε ο Charles Michel
Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες μεμονωμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά στα 270 δισεκατομμύρια ευρώ (295 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Παρά το ποσοστό ρεκόρ, ο Michel επισήμανε ότι η ΕΕ «πρέπει να εργαστεί για μια ενιαία αμυντική αγορά» για να συντονίσει καλύτερα τις δαπάνες και να διασφαλίσει ότι το μπλοκ μπορεί να δράσει πιο γρήγορα από κοινού.
«Στέλνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία ένα σαφές μήνυμα: παράγουμε και αγοράζουμε», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 έδωσε στην Ευρώπη το μήνυμα έπρεπε να αντλήσει περισσότερα στην άμυνα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απειλή του ανατολικού γείτονά της.
«Μόνο φέτος, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι περίπου 270 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Michel.
Οι δαπάνες έφτασαν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, το ίδιο ρεκόρ και μια συνολική αύξηση 6% σε σχέση με το 2021, καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αύξησαν τις αγορές τους νέου υλικού.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) ανέφερε ότι έξι χώρες αύξησαν τις δαπάνες τους κατά πάνω από 10% το 2022, με τη Σουηδία που είναι υποψήφια για το ΝΑΤΟ να πραγματοποιεί πάνω από 30% περισσότερες αμυντικές δαπάνες .
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να είναι έτοιμες για μια πολύ πιο απαιτητική εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος ηγείται του EDA.
«Η προσαρμογή σε αυτές τις νέες πραγματικότητες σημαίνει πρώτα και κύρια επένδυση περισσότερο στην άμυνα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Borrell προειδοποίησε ότι παρά τις αυξήσεις, το μπλοκ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «κενά βασικών δυνατοτήτων» και συνεχίζει να «υστερεί σε σχέση με άλλους παγκόσμιους παίκτες».
Μετά από δεκαετίες πτώσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δαπάνες είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται κάθε χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από το Κρεμλίνο το 2014 από την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση κατά 68% στις στρατιωτικές της δαπάνες για το 2024, που σημαίνει ότι θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο όλων των δημισίων δαπανών της.
Ο EDA ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι το ιστορικό υψηλό των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ διατέθηκε στις χώρες της ΕΕ για αμυντικές επενδύσεις το 2022, «συντριπτικά για την προμήθεια νέου εξοπλισμού».
Ωστόσο, υπήρξε μια ελαφρά μείωση στο ποσό το οποίο δαπανήθηκε για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους στέλνοντας όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να πολεμήσει τη Ρωσία.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να πείσουν τις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντιμετωπίσουν τις νέες απαιτήσεις που πυροδότησε ο πόλεμος.
Η ΕΕ ώθησε τα κράτη μέλη να υπογράψουν κοινές συμβάσεις και οι χώρες άρχισαν να παραγγέλνουν ομαδικά πολεμικό υλικό - κυρίως βλήματα - για την Ουκρανία και τις δικές τους δυνάμεις.
Ωστόσο, η οικοδόμηση παραγωγικής ικανότητας απαιτεί χρόνο και το μπλοκ αναμένεται να υπολείπεται του στόχου 12 μηνών για αποστολή 1 εκατομμυρίου βλημάτων στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο.
Europe trudges ahead with beefing up its security and defence order
A map of the top 40 largest military budgets in the world in 2022
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης