Διεθνή

Βενεζουέλα: Η Γουιάνα συζητά τη φιλοξενία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και ο Maduro προειδοποιεί με εισβολή στην Εσεκίμπο!

Βενεζουέλα: Η Γουιάνα συζητά τη φιλοξενία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και ο Maduro προειδοποιεί με εισβολή στην Εσεκίμπο!
Κίνδυνος νέας εστίας αστάθειας στην Λατινική Αμερική
Να εισβάλει σε έδαφος που ελέγχει η Γουιάνα, μιας μικρής χώρας πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, που σκέφτεται να φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις, επιδιώκει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro μέσω δημοψηφίσματος στο οποίο ζητά από τους συμπολίτες της να προσέλθουν στην κάλπη δίνοντας την έγκρισή τους.
Η κίνηση έρχεται ενόψει της επίσκεψης αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, στην Γουιάνα, την οποία ο Maduro έχει κατηγορήσει –μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς πετρελαϊκούς γίγαντες– ότι συνωμότησαν για να ληστέψουν τη γη της από τη Βενεζουέλα μέσω «νόμιμης αποικιοκρατίας».
Το νέο κράτος που οραματίζεται ο Maduro θα λάμβανε το όνομα «Guayana Esequiba» και καταλαμβάνει τα 3/4 της Γουιάνας.
Η Γουιάνα επισημαίνει ότι η συμφωνία του 1899 που λήφθηκε από διεθνείς διαιτητές και καθόρισε τα σημερινά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έχει νομική και δεσμευτική ισχύ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας -της μοναδικής αγγλόφωνης περιοχής της Λατινικής Αμερικής- Hugh Hilton Todd σχολίασε ότι η γειτονική Βενεζουέλα βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας», με τη διεθνή ανησυχία για νέα εστία αστάθειας να εντείνεται.
Με τη Βενεζουέλα απομονωμένη, η Γουιάνα αναζητά υποστήριξη στους συμμάχους της στην Καραϊβική Κοινότητα (Caricom) και στην Κοινοπολιτεία.
Ενόψει μιας επίσκεψης αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Γουιάνας Barat Jagdeo είπε ότι μικρή χώρα έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις.
«Οποιοσδήποτε από τους διεθνείς εταίρους μας στον δημοκρατικό ελεύθερο κόσμο θα θέλει να υποστηρίξει την υπόθεση της Γουιάνας, επειδή πάντα ακολουθούσαμε τους κανόνες, τις διαδικασίες και τις αρχές.
Η Βενεζουέλα κάνει το αντίθετο. Βρίσκονται στη λάθος πλευρά του διεθνούς δικαίου και βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
Δεν έχουν φίλους και συνεργάτες στον δρόμο που ακολουθούν», είπε ο Todd .

Το Παγκόσμιο Δικαστήριο διατάσσει τη Βενεζουέλα να απόσχει από τη δράση στη συνοριακή διαμάχη με τη Γουιάνα

Δικαστές στο Παγκόσμιο Δικαστήριο διέταξαν τη Βενεζουέλα να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα άλλαζε την κατάσταση στο έδαφος σε μια δυνητικά πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που αποτελεί αντικείμενο συνοριακής διαμάχης με τη Γουιάνα, η οποία ελέγχει την περιοχή.
Το δικαστήριο δεν απαγόρευσε ρητά στη Βενεζουέλα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα την Κυριακή για τα δικαιώματά της στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Εσεκίμπο, όπως ζήτησε η Γουιάνα.
Ωστόσο, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) - όπως είναι επίσημα γνωστό το Παγκόσμιο Δικαστήριο - αποφάνθηκαν ότι κάθε κίνηση για την αλλαγή του status quo πρέπει να σταματήσει.
«Το δικαστήριο παρατηρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στο επίμαχο έδαφος είναι ότι η Γουιάνα διαχειρίζεται και ασκεί έλεγχο σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Joan Donoghue.
«Η Βενεζουέλα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα τροποποιούσε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γουιάνας Irfaan Ali χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Delcy Rodriguez δήλωσε ότι ήταν μια νίκη για τη χώρα της.

«Όπως έχει καταστήσει σαφές το δικαστήριο, απαγορεύεται στη Βενεζουέλα να προσαρτήσει ή να καταπατήσει το έδαφος της Γουιάνας ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 3ης Δεκεμβρίου– που θα άλλαζε το status quo στο οποίο η Γουιάνα διαχειρίζεται και ελέγχει την περιοχή Εσεκίμπο. δήλωσε ο Ali.
Το δημοψήφισμα με πέντε ερωτήματα θα διεξαχθεί, δήλωσε ο Rodriguez στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι η Βενεζουέλα επιθυμεί μια λύση στη διαφορά μέσω διαπραγματεύσεων.
Η ψηφοφορία "θα επικυρώσει ότι τα δικαιώματά μας πάνω στο Guayana Esequiba είναι αμετάκλητα και αδιαμφισβήτητα", είπε ο Rodriguez.
Η ψηφοφορία για την περιοχή των 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (61.776 τετραγωνικά μίλια), η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό πυκνή ζούγκλα, έχει προκαλέσει ανησυχία στη Γουιάνα, με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Η Βενεζουέλα επανενεργοποίησε τη διεκδίκησή της στην περιοχή τα τελευταία χρόνια μετά την ανακάλυψη υπεράκτιων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι επίσης αμφιλεγόμενα.
Η διαμάχη της Βενεζουέλας με τη Γουιάνα μπορεί να έχει αντίκτυπο στις εκλογές, δήλωσε ο αναλυτής ασφαλείας Rocio San Miguel του Citizen Watchdog για την Ασφάλεια, την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Εάν οι εκλογές αντιπροσωπεύουν απειλή για την εξουσία του Maduro, θα τις αναστείλει μέσω αυτής της οδού», είπε, χαρακτηρίζοντας τη διαμάχη «μια τέλεια τακτική απόσπασης της προσοχής».
Είπε ότι ενώ η Βενεζουέλα έχει σημαντικά μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ από τη Γουιάνα, δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στους συμμάχους της Γουιάνας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το δημοψήφισμα, το οποίο είναι «συμβουλευτικό» και μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία, ζητά από τους Βενεζουελάνους, μεταξύ άλλων, εάν συμφωνούν να ενσωματώσουν την περιοχή και να δημιουργήσουν ένα κράτος που ονομάζεται Guayana Esequiba.
Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την πρόταση, δεδομένης της έλλειψης εκστρατείας «όχι» και της πιθανότητας οι ψηφοφόροι που είναι αντίθετοι να μείνουν σπίτι τους.
Η απόφαση της Παρασκευής είναι η τελευταία εξέλιξη στη μεγαλύτερη συνοριακή διαμάχη.
Το ICJ δήλωσε τον Απρίλιο ότι έχει δικαιοδοσία για την υπόθεση, αλλά η τελική απόφαση μπορεί να είναι χρόνια μακριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης