Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την Ισπανία, γελοιοποιούνται οι κυρώσεις

Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την Ισπανία, γελοιοποιούνται οι κυρώσεις
Η συνεισφορά της Ρωσίας στο ισπανικό σύστημα φυσικού αερίου ξεπέρασε αυτή της Νιγηρίας, η οποία ήταν η τρίτη κύρια αγορά για τη Μαδρίτη
Η Ισπανία αναμένεται να αγοράσει μια ποσότητα ρεκόρ φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γράφει η εφημερίδα El Mundo το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη στοιχεία από τον πάροχο δικτύου Enagas.
«Το πρώτο δεκάμηνο του 2023, η Ρωσία έστειλε στην Ισπανία (...) 12,8% περισσότερο αέριο από ό,τι στο σύνολο του 2022.
Έ
τσι, αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει η δημοσίευση.
Σημειώνεται ότι η εξάρτηση της Ισπανίας από το ρωσικό καύσιμο έχει εξαπλασιαστεί σε διάστημα πέντε ετών.
Αυτό διευκολύνθηκε από το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου από το Μαγκρέμπ  το 2021.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέτος η συνεισφορά της Ρωσίας στο ισπανικό σύστημα φυσικού αερίου ξεπέρασε αυτή της Νιγηρίας , η οποία ήταν η τρίτη κύρια αγορά για τη Μαδρίτη.
«Αυτή η χρονιά (2023) θα τελειώσει ως η χρονιά που το ισπανικό σύστημα φυσικού αερίου έλαβε το περισσότερο ρωσικό αέριο σε ολόκληρη την ιστορία του», συνοψίζει το άρθρο.
Τον Νοέμβριο, η εταιρεία Enagas ανέφερε ότι η Ρωσία κατέλαβε την τρίτη θέση μετά την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ισπανία μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου.
Έτσι, πριν από δέκα μήνες, η Μαδρίτη αγόρασε 60,8 GW/h υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Μόσχα (σχεδόν 4,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, 18,1% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας) σε σύγκριση με 42,45 GW/h (3,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) για το την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το 2021, η Αλγερία δεν ανανέωσε τη σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ισπανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπης που διέρχεται από το Μαρόκο.
Ο λόγος για αυτό ήταν η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο αφρικανικών χωρών.
Από τον Νοέμβριο, όλες οι προμήθειες φυσικού αερίου από την Αλγερία στην Ισπανία πραγματοποιούνται μέσω του αγωγού Medgaz μέσω της Μεσογείου Θάλασσας .
EU ports help sell on over 20% of LNG imports from Russia
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης