Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς αυταπάτες: Οι έξι λόγοι που χάρισαν στη Ρωσία την νίκη στην Ουκρανία

Χωρίς αυταπάτες: Οι έξι λόγοι που χάρισαν στη Ρωσία την νίκη στην Ουκρανία
Η πραγματικότητα της αποτυχημένης αντεπίθεσης και των εσωτερικών διαμαχών του καθεστώτος του Κιέβου υποδηλώνουν κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Η αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης του Κιέβου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού (125.000 στρατιώτες σε 6 μήνες) και όπλων του ΝΑΤΟ, μαζί με το τεράστιο οικονομικό «βάρος» της υποστήριξης του καθεστώτος του προέδρου Volodymyr Zelensky έχουν προκαλέσει την «κούραση της Ουκρανίας» τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Μια ληθαργική Δύση που δεσμεύεται από «μοιρολατρία, εφησυχασμό και μια συγκλονιστική έλλειψη στρατηγικού οράματος» είναι ο λόγος που η Ουκρανία χάνει από τη Ρωσία, έγραψε ο Economist.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin «μοιάζει σαν να μπορούσε να κερδίσει» — αυτή είναι η αρχική δήλωση που έκανε το περιοδικό.

Η πραγματικότητα της αποτυχημένης αντεπίθεσης και των εσωτερικών διαμαχών του καθεστώτος του Κιέβου υποδηλώνουν κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά.

1.Ο προνοητικός Putin

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας «προμηθεύτηκε στρατιωτικές προμήθειες» με προνοητικότητα, σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς με τον Παγκόσμιο Νότο, τον οποίο η Δύση έχει αποξενώσει και, το πιο σημαντικό, «υπονόμευσε την πεποίθηση στη Δύση» ότι η Ουκρανία μπορεί να αναδυθεί από το σύγκρουση.
Δηλώνοντας το προφανές, ο Economist παραδέχτηκε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει «τελειώσει» και προβλέπει ότι το επόμενο έτος η Ρωσία θα είναι «σε πιο ισχυρή θέση για να πολεμήσει».
Ο ρωσικός στρατός, είπε, θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βλήματα πυροβολικού, ενώ ο στρατός του «έχει αναπτύξει επιτυχημένες τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον ορισμένων ουκρανικών όπλων».

2.Το «πεδίο μάχης διαμορφώνει την πολιτική»
Επιπλέον, το «πεδίο μάχης διαμορφώνει την πολιτική» και «η ορμή επηρεάζει το ηθικό», πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη αποτελεσμάτων στο πεδίο μάχης που δείχνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού υλικού παρά τη βοήθεια δισεκατομμυρίων του ΝΑΤΟ αυξάνουν την «κούραση, με το ουκρανικό».
Ακόμη και ορισμένοι από τους ένθερμους υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, τραγουδούν μια διαφορετική μελωδία – αφήνοντας να εννοηθεί ότι «πρέπει να μιλήσουμε» με τη Ρωσία.

3. Εσωτερικές τριβές που οδηγούν σε ρήξη στο Κίεβο
Καθώς ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας συνεχίζεται, η διάθεση στο Κίεβο γίνεται όλο και πιο «σκοτεινή», με τoν βομβαρδισμό από σκάνδαλα διαφθοράς και τις ταραχές για επιρροή να έχουν αποδεκατίσει τα ποσοστά αποδοχής του Zelensky στις τοπικές δημοσκοπήσεις.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν παρόμοια τάση στη Δύση.
Με την υποστήριξη για τον μαχόμενο Zelensky να μειώνεται και τη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ να τον απωθεί από τα πρωτοσέλιδα, «η διαφωνία στο Κίεβο θα γίνει πιο δυνατή»
Ενώ, τα πράγματα φαίνονται ολοένα και πιο ζοφερά για τον Ουκρανό πρόεδρο, έρχονται αναφορές για παρασκηνιακές συγκρούσεις για τον έλεγχο της Ουκρανίας και μια διαμάχη μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Valery Zaluzhny.
Ο Zaluzhny είχε υπονομεύσει την αισιόδοξη εκτίμηση του προέδρου Volodymyr Zelensky, παραδεχόμενος ότι η καλοκαιρινή αντεπίθεση είχε φτάσει σε αδιέξοδο και ότι δεν θα υπήρχε «βαθιά επανάσταση» κατά της Ρωσίας, ανεξάρτητα από το τι αναφέρουν τα βιβλία του ΝΑΤΟ.
Αυτό εξόργισε τον Zelensky, ο οποίος απέρριψε την αξιολόγηση και προχώρησε στην απόλυση των βοηθών του Zaluzhny.

4. Αλλαγή κλίματος
«Το ίδιο κάνουν και οι φωνές στη Δύση που λένε ότι η αποστολή χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία είναι σπατάλη
».
Το δημοσίευμα επισημαίνει άλλα προφανή γεγονότα, όπως ότι οι δυτικές κυρώσεις που αποσκοπούσαν να ακρωτηριάσουν τη Ρωσία όχι μόνο απέτυχαν αλλά απέτυχαν παταγωδώς.
Το σχέδιο περιορισμού των εσόδων από το ρωσικό πετρέλαιο με τον περιορισμό της τιμής του αργού στα 60 δολάρια το βαρέλι απέτυχε, καθώς «η δομή παράλληλων εμπορικών συναλλαγών έχει αναδυθεί πέρα ​​από τη Δύση».
Ο Vladimir Putin, ο οποίος πρόσφατα είπε σε μια σύνοδο ολομέλειας του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου ότι η Ρωσία διεξάγει έναν «εθνικοαπελευθερωτικό» αγώνα ενάντια στον «παγκόσμιο ηγεμόνα», αναγνωρίζεται επίσης ότι «ενίσχυσε τη θέση του στο εσωτερικό».

5. Ο ρόλος της Ευρώπης και η έλλειψη στρατηγικής
Οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, η ΕΕ μπορεί να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, αλλά έρευνες σε όλο τον κόσμο υποδηλώνουν το αντίθετο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να χορηγήσει την Ουκρανία 50 δισ. ευρώ (56 δισ. δολάρια), αλλά η Ουγγαρία απειλεί να μπλοκάρει τη βοήθεια και να ασκήσει βέτο στην προσπάθεια ένταξης του Κιέβου στην ΕΕ.
Η Ουγγαρία δεν θα συμφωνήσει ποτέ να συνδέσει το θέμα της πληρωμής της Ουκρανίας από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ένταξή της στο μπλοκ με την επιστροφή παγωμένων χρημάτων από τα κονδύλια της ΕΕ στη Βουδαπέστη, επανέλαβε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με οποιονδήποτε τρόπο».
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), Herbert Kickl, χαρακτήρισε επίσης ως καθαρή «πολιτική τρέλα» τις κινήσεις της ΕΕ να επιδιώξει την ένταξη της Ουκρανίας, μιας χώρας βυθισμένης σε ενεργό ένοπλη σύγκρουση.
Η επίσημη απόφαση να ανοίξει η ένταξη συνομιλίες με το Κίεβο θα γίνουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

6. H βοήθεια από τις ΗΠΑ σκαλώνει
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Biden είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς προσπαθεί να προωθήσει μέσω του Κογκρέσου πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Νοέμβριο, ο Biden αναγκάστηκε να υπογράψει νομοθεσία για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το επόμενο έτος, η οποία δεν περιλαμβάνει πρόσθετη βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία.
Όσον αφορά την κοινή γνώμη, το 45% των Αμερικανών πιστεύει ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία δεν άξιζε το κόστος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Συμβουλίου Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 49 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να παροτρύνει την Ουκρανία να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες για να σταματήσει η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό.
Ως το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ορισμένοι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024, όπως ο Robert F. Kennedy Jr. και ο Vivek Ramaswamy, μιλώντας όλο και περισσότερο κατά της συνεχιζόμενης υποστήριξης για την Ουκρανία και τις διαμάχες του μπλοκ της ΕΕ για περαιτέρω βοήθεια προς το Κίεβο, η υποστήριξη είναι πιθανό να κατακερματιστεί περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης