Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτει με πάταγο η Ουκρανία, απίστευτος εξευτελισμός Zelensky από ΝΑΤΟ – Τρομάζουν οι ΗΠΑ με την υπεροχή της Ρωσίας

Πέφτει με πάταγο η Ουκρανία,  απίστευτος εξευτελισμός Zelensky από ΝΑΤΟ  – Τρομάζουν  οι ΗΠΑ με την υπεροχή της Ρωσίας
Σταμάτησε να ασχολείται το ΝΑΤΟ με την Ουκρανία - Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Zelensky - O Zaluzhny αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
Σχετικά Άρθρα
(upd 23) Η συντριβή των Ουκρανών στο πεδίο των μαχών φέρνει δύο σημαντικές εξελίξεις: Την απομόνωση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και στο εγγύς μέλλον την άνευ όρων παράδοση του Κιέβου, την οποία όπως όλα δείχνουν, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny.
Όπως αποκάλυψε εξάλλου ο βραβευμένος δημοσιογράφος Seymour Hersh, σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες και μάλιστα με ραγδαία δυναμική μεταξύ του Zaluzhny και του Ρώσου ομολόγου του, Valery Gerasinov για μία κατάπαυση του πυρός και τη σύναψη μίας συμφωνίας με όρους που θα επιβάλει η Μόσχα. 
Ενδεικτική της απομόνωσης του Zelensky είναι η απόφαση για τη δημιουργία αμυντικού τείχους εν όψει ρωσικής επίθεσης, η οποία ουσιαστικά επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στον Ουκρανό πρόεδρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται περί πρότασης Zaluzhny.

Όμως η πιο σημαντική εξέλιξη έγινε γνωστή το Σάββατο (2/12/2023), που καταδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ και κατ΄ επέκταση η συλλογική Δύση σταμάτησαν να ασχολούνται με την Ουκρανία, ρίχνοντας όλο το βάρος πλέον στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει ο πρώην αναλυτής της CIA Scott Ritter, στις ΗΠΑ επικρατεί πανικός για την τρομακτική υπεροχή της Ρωσίας στα υπερηχητικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Το ΝΑΤΟ ούτε καν ασχολήθηκε με την Ουκρανία

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο άφησε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις ενώ η Ουκρανία είναι πλέον ένα ενοχλητικό αγκάθι για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, που δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας από τη Ρωσίας στον εν λόγω proxy war (πόλεμο αντιπροσώπων).
Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία ήταν είναι το τελευταίο σημαντικό γεγονός για το ΝΑΤΟ για τον χρόνο που φεύγει.
Ως εκ τούτου, παρά τη φαινομενικά συνηθισμένη φύση της συνάντησης, οι προσδοκίες ήταν σημαντικές.
Εξάλλου στην ουκρανική ηγεσία είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους στα μέσα Ιουλίου.
Όμως οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ούτε καν ασχολήθηκαν με την Ουκρανία προς απογοήτευση του Zelensky.
Έριξαν όλο το βάρος τους στη Μέση Ανατολή, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Οι υπουργοί Εξωτερικών ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε ο Stoltenberg.
Ερωτηθείς για τον «ρόλο της συμμαχίας στη σύγκρουση», ο Stoltenberg απάντησε: «Κάποιοι σύμμαχοι ενεργούν διαφορετικά. Αλλά οι δομές του ΝΑΤΟ δεν εμπλέκονται άμεσα. Ένα από τα μηνύματά μας είναι: H σύγκρουση να μην κλιμακωθεί σε μεγαλύτερη περιφερειακή.»

Στον πάγο οι ελπίδες της ουκρανικής ηγεσίας


Ως προς τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, το θέμα που καίει τον Zelensky, δόθηκαν κάποιες …αόριστες υποσχέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει το καθεστώς του Κιέβου, παρά τη μείωση των στρατιωτικών προμηθειών και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για πακέτο 61,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εγκριθεί σύντομα, ισχυρίστηκε. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.
«Αυτό που βλέπω και ακούω είναι ισχυρή δικομματική υποστήριξη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου», είπε – χωρίς να το υποστηρίζει με σθένος - ο Bliknen.
Όσον αφορά στον δεύτερο διακαή πόθο του Zelensky, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απογοήτευση ήταν ακόμη πιο μεγάλη.
Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, εντελώς αόριστα ανήγγειλε ότι συνέταξε έναν κατάλογο με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις…χωρίς να προσδιοριστεί καν ένα χρονοδιάγραμμα.
Για βαριές υποσχέσεις και ελαφριά πραγματικότητα έκανε λόγο ο Michael John Williams ειδικός στην ευρωπαϊκή πολιτική στο Ατλαντικό Συμβούλιο.
Διαπίστωσε την εμφανή προσπάθεια του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει την Ουκρανία, χωρίς να δεσμευτεί για οτιδήποτε.
Είναι ορατή η κόπωση και η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδίου.

Φαρσοκωμωδία με τις ουκρανικές εκλογές: Θα γίνουν μόνο…χωρίς Zaluzhny

Το ουκρανικό προεδρικό γραφείο είναι πρόθυμο να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές μόνο αφού ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, αρνηθεί να λάβει μέρος στην κούρσα, ανέφερε η ουκρανική εφημερίδα Strana επικαλούμενη πολιτική πηγή.
Σύμφωνα με την πηγή, «οι πολυάριθμοι αντίπαλοι του Zelensky» επιδιώκουν να εκδιώξουν τον νυν πρόεδρο μέσω των εκλογών.
«Επιπλέον, υπάρχει ένας πιθανός υποψήφιος - ο Valery Zaluzhny, ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων - που έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει τον νυν πρόεδρο.
Και αυτός, ας πούμε, εξετάζεται.
Παρόλο που ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει δηλώσει ποτέ πουθενά τις πολιτικές του φιλοδοξίες, το γραφείο του Zelensky διαισθάνεται μια μεγάλη απειλή εν μέσω των αναδυόμενων εντάσεων», αναφέρει το ουκρανικό μέσο.
«Αυτή τη στιγμή, το προεδρικό γραφείο ζητά διαβεβαιώσεις ότι ο αρχιστράτηγος δεν θα πάει στις εκλογές.
Και αν δεν δοθούν τέτοιες διαβεβαιώσεις, θα προσπαθήσουν να παύσουν τον αρχιστράτηγο.
Και όχι μόνο έτσι, αλλά απαξιώνοντάς τον όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε η πηγή.
«Σε κάθε περίπτωση, έως ότου η ομάδα Zelensky πιστέψει ότι έχει λύσει το «πρόβλημα Zaluzhny», δεν θα ανακοινώσει τις εκλογές», πιστεύει.

Έκτακτη επικοινωνία του Αμερικανού αρχιστράτηγου με τον Zaluzhny

Ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Charles Brown και ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπως έγινε γνωστό από την Ουάσινγκτον.
«Οι δύο στρατηγοί συζήτησαν τις τελευταίες εκτιμήσεις στο πεδίο της μάχης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι δύο πλευρές είχαν επίσης συζήτηση σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο Zaluzhny είπε στον Economist στις αρχές Νοεμβρίου ότι η σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο και τα στρατεύματα της χώρας του δεν μπορούν να επιτύχουν μια σημαντική ανακάλυψη.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό, ένας πόλεμος φθοράς θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και να καταστρέψει την Ουκρανία.
Ο ουκρανικός στρατός κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες επίθεσης από τις 4 Ιουνίου.
Από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και ξεκίνησε η αποτυχημένη αντεπίθεση, η Ουκρανία έχει χάσει 125.000 στρατιωτικούς.

Μεταπολεμικό τοπίο και διαπραγματεύσεις χωρίς τον Zelensky

Ο βραβευμένος με Pulitzer Αμερικανός δημοσιογράφος – ερευνητής Seymour Hersh αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας – Valery Zaluzhny και Valery Gerasimov, όπως πρώτο στην Ελλάδα ανέφερε δημοσίευμα του BN την Παρασκευή 1/12.
Ο Zaluzhny διαπραγματεύεται με τη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεση του Zelensky.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Δύση έχει καταστήσει σαφές στον Zelensky ότι εάν δεν συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, τότε θα το κάνει κάποιος άλλος.
Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στις εξελίξεις στο μέτωπο.

zaluzhny_gerasimov.jpg
Η ρωσική πλευρά καλεί την Ουκρανία αναγνωρίσει την Κριμαία και τα ελεγχόμενα από τη Μόσχα εδάφη των περιοχών Donbass, Zaporizhia και Kherson ως μέρος της Ρωσίας.
Με τη σειρά του, το Κίεβο – μέσω Zaluzhny - ζητά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την υπόλοιπη επικράτειά του, αλλά η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αναλάβει τη δέσμευση να μην αναπτύξει στρατεύματα και επιθετικά όπλα της στο ουκρανικό έδαφος.
Μέχρι στιγμής, ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο έχουν σχολιάσει επίσημα το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον Hersh, ο Λευκός Οίκος είναι «κατά της προτεινόμενης συμφωνίας».

Απόφαση των ΗΠΑ η δημιουργία του τείχους – Πρωτοφανές άδειασμα του Zelensky

Την ίδια ώρα,αξιόπιστες ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Zelensky είχε έντονη διαφωνία με τον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny σχετικά με την πρόταση του τελευταίου να ξεκινήσει την κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων.
Μια τέτοια κίνηση αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία εγκαταλείπει κάθε επιθετική απόπειρα.
Ωστόσο, ο Zelensky αναπάντεχα δέχθηκε την πρόταση του ουκρανού αρχιστρατήγου και κύριου δελφίνου για την εξουσία στο Κίεβο.
Το κανάλι Resident Telegram ανέφερε επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του Zelensky ότι η απόφαση ελήφθη μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Κίεβο.

austin_zelensky.jpg
Οι δύο πλευρές είχαν μια «έντονη συζήτηση» σχετικά με την ανάγκη για τέτοιες οχυρώσεις, είπε το κανάλι.
Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές δηλώσεις του Zelensky για την ανάγκη ανάκτησης των συνόρων του 1991 δεν σχετίζονται με τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους η Δύση και η Ουκρανία.
Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι δηλώσεις του Zelensky;

Αυτή είναι αναμφίβολα μια ταπεινωτική ήττα για τον Ουκρανό πρόεδρο.
Σημαίνει επίσης ότι το Κίεβο θα μπορεί να λάβει στρατιωτική βοήθεια μόνο για αμυντικούς σκοπούς, κάτι που είναι ήδη πραγματικότητα.

Αδύνατη η κατασκευή του τείχους - Δεν θα την επιτρέψουν και οι Ρώσοι

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών, το Κίεβο έλαβε το μικρότερο ποσό εξωτερικής οικονομικής βοήθειας τον Νοέμβριο εδώ και έξι μήνες: 2 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 5,3 δισεκατομμυρίων τον Ιούλιο.
Για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η Ουκρανία χρειάζεται 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς, θα πρέπει να υπάρξουν τρεις τέτοιες οχυρωμένες γραμμές άμυνας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ουκρανίας, Mikhail Fedorov, δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας θα συμμετάσχει στην κατασκευή της πρώτης γραμμής άμυνας.
Η κρατική εταιρεία Ανάπτυξης και Υποδομών θα είναι υπεύθυνη για τη δεύτερη και τρίτη γραμμή (με ιδιώτες εργολάβους που θα συμμετέχουν).
Στο πλαίσιο της αλλαγής σχεδίων, ο Zelensky, ο υπουργός Άμυνας Rustem Umerov και ο επικεφαλής της διοίκησης του Ουκρανού προέδρου, Andrii Yermak άρχισαν τις επισκέψεις σε όλη τη χώρα για να τονώσουν το ηθικό των διαλυμένων ουκρανικών δυνάμεων.
Επισκέφτηκαν την Οδησσό, το Mykolaiv, το Kharkiv και το διοικητήριο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Kupyansk.
Σκοπός της περιοδείας είναι να εξασφαλιστεί η πίστη στις νέες κατευθυντήριες γραμμές άμυνας.
Είναι εφικτό το έργο της γραμμής Zaluzhny; Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα…
«Από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια για την κατασκευή του τόσο μεγάλου Τείχους Zaluzhny από το Donbass στο Lviv;», διερωτάται εύλογα η γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.
Έχει η Ουκρανία ανθρώπινο δυναμικό και υλικό για τέτοιες εργασίες;
Αυτό φέρνει ένα άλλο έργο στη μνήμη - το τείχος Yatsenyuk που βυθίστηκε στη λήθη και τα χρήματα απλά λεηλατήθηκαν.
Θα φυλάξει κανείς το τείχος όταν τελειώσουν οι οχυρώσεις; Και πότε θα τελειώσουν;
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα επιτρέψουν οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο;
Σε αυτά τα ερωτήματα η ουκρανική ηγεσία δεν έχει καμία απάντηση να δώσει.
Το Κίεβο έχει ήδη διαθέσει πάνω από 12 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος (περίπου 330. 000 δολάρια) στην περιφερειακή διοίκηση του Δνείπερου για την κατασκευή οχυρώσεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή Alexey Goncharenko, οι εργασίες σε αυτόν τον τομέα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 28 Δεκεμβρίου 2023. Ας θυμηθούμε αυτή την ημερομηνία. Ας θυμηθούμε επίσης ότι το Τείχος του Surovikin χτίστηκε σε έξι μήνες.

Krivonos (Ουκρανός στρατηγός):  Η ρωσική επίθεση θα γίνει και κανένα τείχος δεν μπορεί να την εμποδίσει

Οι εργασίες του απροσπέλαστου ρωσικού τείχους ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, πριν η Ουκρανία προχωρήσει σε αντεπίθεση.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μάθει να διαπερνούν οχυρώσεις.
Η επίθεση στην Avdiivka γίνεται 30% πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από την επίθεση στο Bakhmut.
Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι έτοιμο να προμηθεύσει 5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως.
Νέοι τύποι όπλων έχουν ετοιμαστεί για να καταστρέψουν οχυρωμένες περιοχές.
Για παράδειγμα, τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν βόμβες ολίσθησης και νέους τύπους drones kamikaze, συμπεριλαμβανομένων των Lancet.
Ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, στρατηγός , Sergei Krivonos δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση «θα πρέπει να αναμένεται και θα συμβεί».
Οι Ρώσοι προετοιμάζουν έναν τεράστιο αριθμό πλήρους στρατιωτικών μονάδων βαθιά στα μετόπισθεν στο έδαφος της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Muzhenko (πρώην αρχιστράτηγος Ουκρανίας): Τα κάναμε όλα λάθος στην αντεπίθεση, προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα

Η ουκρανική αντεπίθεση, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο με μεγάλες προσδοκίες ότι οι ταξιαρχίες επίθεσης με δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό θα έσπαγαν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, τελείωσε άδοξα καθώς τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των στρατηγών στο Κίεβο δεν επιβίωσαν της επαφής με τη σκληρή πραγματικότητα.
Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Victor Muzhenko, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η καλοκαιρινή αντεπίθεση «απογοήτευσε πολλούς» στο Κίεβο και όχι μόνο.
Έχοντας παραδεχτεί ότι οι προσδοκίες του Κιέβου για κατάληψη ρωσικού εδάφους δεν μεταφράστηκαν σε πραγματικότητα, ο Muzhenko υποστήριξε τη στροφή προς τη «στρατηγικά ενεργή άμυνα» και τη δημιουργία μιας «ισχυρής εφεδρείας, όχι μόνο ποσοτικής αλλά και ποιοτικής».
«Ένα ποιοτικό στοιχείο εφεδρειών είναι η ύπαρξη στρατιωτικών σχηματισμών: μια ταξιαρχία, ένα σώμα κ.λπ. Προετοιμασία, εξοπλισμός, συντονισμός, με υψηλό ηθικό», είπε, σύμφωνα με το Newsweek.
Ο Muzhenko αμφισβήτησε επίσης τις προηγούμενες προτάσεις των Ουκρανών στρατηγών ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσαν να φτάσουν στην Κριμαία σε λίγους μόνο μήνες, με τον ίδιο να διερωτάται ανοιχτά, εάν η «ουκρανική πλευρά» ήταν «πραγματικά σε θέση να αξιολογήσει επαρκώς τον εχθρό και τις δυνατότητές του».

Οι ΗΠΑ εξισώνουν Putin με Hamas και λένε ότι… «δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν από τους δύο να κερδίσει»

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μην επιτρέψουν στη Ρωσία να κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να βοηθούν το Κίεβο με στρατιωτική βοήθεια, δήλωσε το Σάββατο (2/12/2023) ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin.
«Δεν θα επιτρέψουμε στη Hamas ή τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin να κερδίσει.
Ούτε θα επιτρέψουμε στους εχθρούς μας να μας διχάσουν ή να μας αποδυναμώσουν», δήλωσε ο Austin στο Εθνικό Φόρουμ Άμυνας Reagan στην Καλιφόρνια.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την ικανότητα να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους συμμάχους τους και να στέλνουν βοήθεια σε πολλά θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα, που περιλαμβάνουν τόσο το Ισραήλ όσο και την Ουκρανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο ισχυρή χώρα στη Γη.
Μπορούμε να κάνουμε πολλαπλά πράγματα ταυτόχρονα είπε ο Austin, αποκαλώντας την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία «πρόκληση για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» και «άμεση επίθεση ενάντια στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
«Έτσι, το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα καθορίσει την παγκόσμια ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες.
Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε στο περιθώριο», κατέληξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Τρομάζουν οι ΗΠΑ με το οπλοστάσιο της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ τρόμος επικρατεί στις ΗΠΑ για την υπεροχή της Ρωσίας, τόσο στα υπερηχητικά όπλα, όσο και στους βαλλιστικούς πυραύλους όπως αποκαλύπτει ο πρώην αναλυτής της CIA Scott Ritter.
Οι ΗΠΑ υστερούν σταθερά από τη Ρωσία και την Κίνα, όσον αφορά τον στρατηγικό ανταγωνισμό, ενώ εξακολουθούν να επιμένουν στη συνέχιση της σύγκρουσης και με τα δύο κράτη σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν εκ νέου την αμφισβητούμενη υπεροχή τους, σημειώνει ο Ritter στο Sputnik.
Αυτή η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιφέρει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, υπερτονίζει ο Αμερικανός ειδικός.
Στις αρχές Νοεμβρίου, μια προγραμματισμένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III (ICBM) από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε σε αποτυχία καθώς η Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε να καταστρέψει πρόωρα τον πύραυλο κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι «οφείλονταν σε μια βλάβη» κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Ο πύραυλος με πυρηνική κεφαλή βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το 1970, έχοντας παραταθεί η διάρκεια ζωής του πολλές φορές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1990, γεγονός που έκανε τις ΗΠΑ να δώσουν έμφαση στην παραγωγή στρατηγικών πυραύλων.
Ένα νέο σύστημα, το Sentinel ICBM, αναπτύσσεται επί του παρόντος για να αντικαταστήσει το Minuteman III, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσει πλήρως τον παλαιότερο πύραυλο για άλλη μια δεκαετία.
sarmat.JPG

Η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ

Ωστόσο, όταν ο Sentinel και άλλα πυρηνικά όπλα, όπως το βομβαρδιστικό B-21 Raider, τεθούν επιτέλους σε λειτουργία, θα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τους ρωσικούς και τους κινεζικούς, καθώς αυτά τα δύο κράτη έχουν ήδη επιτύχει πυρηνική υπεροχή έναντι των ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα μοντέλο πυρηνικής αποτροπής που ονομάζεται Τριάδα.
Υπάρχουν τρία σκέλη στην τριάδα: Υπάρχει το επανδρωμένο εναέριο σκέλος βομβαρδιστικού που αποτελείται από βομβαρδιστικά B-52H και βομβαρδιστικά B-2.
Υπάρχει το σκέλος της θάλασσας,
βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται υποβρύχιο, τα Trident II που μεταφέρονται στα παλιά υποβρύχια κλάσης Οχάιο και μετά υπάρχει το επίγειο σκέλος, το οποίο αποτελείται από 400 πυραύλους Minuteman III που είναι φορτωμένοι σε σιλό σε όλη τη Μεσοδυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών», εξήγησε ο Ritter.
«Ο Minuteman III είναι ένας πολύ παλιός πύραυλος.
Έχει δεχθεί πολλές τροποποιήσεις.
Αλλά η ουσία είναι ότι έφτασε στο τέλος της χρησιμότητάς του», επισημαίνει ο Ritter.
«Να τον συγκρίνετε και να τον αντιπαραβάλετε με τους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύονται τώρα, δύο συγκεκριμένα: τον πύραυλο Sarmat, ο οποίος είναι ένας βαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που φέρει πολλαπλές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένης της υπερηχητικής Avangard.
Μπορεί επίσης να εκτοξευθεί, λόγω της εμβέλειάς του, πάνω από τον Νότιο Πόλο, πράγμα που σημαίνει ότι έρχεται στις ΗΠΑ από μια κατεύθυνση όπου δεν υπάρχουν ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης.
Υπάρχει και ο πύραυλος Yars, που μπορεί να εκτοξευθεί και από σιλό και φέρει την υπερηχητική κεφαλή Avangard».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Χειρουργικά χτυπήματα – 27 ρωσικές επιθέσεις με όπλα υψηλής ακρίβειας σε αεροδρόμια και οπλοστάσια των Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 27 επιθέσεις με όπλα υψηλής ακρίβειας σε ουκρανικά, οπλοστάσια και στρατό, αναφέρει το Tass, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 27 μαζικά πλήγματα σε υποδομές αεροδρομίων της Ουκρανίας, οπλοστάσια, αποθήκες πυρομαχικών, σε μονάδες πυροβολικού καθώς και δεξαμενές καυσίμων, χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας και drones.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (2/12/2023) οι Ρώσοι παρεμπόδισαν τους Ουκρανούς να αποβιβαστούν αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Τα ουκρανικά στρατεύματα έκαναν ανεπιτυχείς προσπάθειες να φτάσουν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου κοντά στην Kherson την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Στην περιοχή Kherson, ο εχθρός έκανε ανεπιτυχείς προσπάθειες να αποβιβάσει ομάδες στα νησιά και στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα των ενεργειών των ρωσικών μονάδων, ο εχθρός έχασε έως και 450 στρατιώτες. και 62 μονάδες εξοπλισμού.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο εχθρικές ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης και συνέλαβαν 14 Ουκρανούς στρατιωτικούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις νίκησαν επίσης μονάδες της 35ης, 36ης και 37ης ουκρανικής ταξιαρχίας κοντά στους οικισμούς Tyagyinka, Tokarevka και Sadovoye της περιοχής Kherson.

Ανατολικό μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna την 1η Δεκεμβρίου και πρόσφατα προχώρησαν βορειοανατολικά του Kupyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοανατολικά της Vilshana (15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Kupyansk).
Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης κοντά στο Lyman Pershyi (12 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στη δασική περιοχή Serebryanske.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Synkivka και βορειοανατολικά της Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk) κοντά στη Stelmakhivka (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove), κοντά στο Torske (14 χλμ δυτικά της Kreminna) και στη δασική περιοχή Serebryanske (11km νότια της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης Fopalrces της Ουκρανίας, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μείωσαν κάπως την ένταση των επιθέσεων στις κατευθύνσεις Kupyansk και Lyman και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται προς την κατεύθυνση Lyman.
Ο Fityo πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν μεγάλο απόθεμα βομβών ολίσθησης και πραγματοποιούν χτυπήματα με αυτές στην πρώτη γραμμή Kupyansk-Lyman.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν τακτικές προόδους δυτικά και νότια της Kreminna.
luhansk.png


Πανωλεθρία Ουκρανών στη Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις, πριν αρχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις, απέκρουσαν με απόλυτη επιτυχία 14 απόπειρες επίθεσης των Ουκρανών κοντά στο Rabotino και το Verbovoye στην περιοχή Zaporizhia.
Οι Ουκρανοί έχασαν περίπου 315 στρατιώτες, όπως μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Στην περιοχή Zaporizhia οι ρωσικές μονάδες χτύπησαν με σφοδρότητα στρατιωτικούς και εξοπλισμό της 71ης Ταξιαρχίας Jager της Ουκρανίας.
Επίσης χτυπήθηκαν η 82η αερομεταφερόμενη, η 33η, η 65η και η 118η μηχανοκίνητη ταξιαρχία κοντά στους οικισμούς της Malaya Tokmachka και Novoandreyevka στη Zaporizhia.
Επιπροσθέτως οι Ουκρανοί έχασαν επτά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 21 αυτοκίνητα και πέντε πυροβόλα όπλα.

Νότιο μέτωπο

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές παρατήρησαν για γενική έλλειψη δραστηριότητας στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia την 1η Δεκεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δεν ανέφερε καμία ρωσική επίθεση προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το ρωσικό τάγμα Vostok, το οποίο φέρεται να έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, ισχυρίστηκε ότι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά πυροβολικού περιμένοντας να παγώσει η λάσπη για να μπορέσουν να ανανεώσουν τις χερσαίες επιθέσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιθέσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia την 1η Δεκεμβρίου, αλλά δεν σημείωσαν κανένα ισχυρό ή επιβεβαιωμένο όφελος.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ανεπιτυχείς ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Robotyne και δυτικά του Verbove (10 χλμ ανατολικά του Robotyne).
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν όλο και περισσότερο τις ουκρανικές θέσεις στα δυτικά προάστια του Robotyne.
Ένας Ρώσος blogger ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής Kopani-Robotyne-Novoprokopivka-Verbove (5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά έως 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Robotyne) και ένας άλλος διατείνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν θέσεις σε δασικές περιοχές κοντά στο Verbove.
Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν κρατήσει τους προηγούμενους δύο μήνες

zapor_1.png
Μαζική επίθεση Ρώσων με drones τίναξε στον αέρα δύο ουκρανικά οχυρά και εξόντωσε μία διμοιρία στο Donetsk

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές χρησιμοποίησαν drones FPV για να καταστρέψουν δύο ουκρανικά οχυρά και μια μονάδα στρατιωτικών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
«Μετά τον εναέριο εντοπισμό δύο εχθρικών σημείων παρατήρησης στα ερείπια σπιτιών σε έναν από τους οικισμούς στα βορειοδυτικά του Artyomovsk, μαζί με ένα σύμπλεγμα εχθρικού πεζικού σε μια δασώδη περιοχή, οι χειριστές των drones FPV σχεδίασαν και εκτέλεσαν επιδέξια μια μαζική επίθεση για να χτυπήσουν τον εχθρό που ήταν προφυλαγμένος σε οχυρά και μισογκρεμισμένα κτίρια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Συνολικά, δύο θέσεις παρατήρησης καταστράφηκαν ενώ εξοντώθηκε μια διμοιρία Ουκρανών στρατιωτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
dONETSK.png
Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut την 1η Δεκεμβρίου, αλλά δεν έκαναν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν απροσδιόριστες θέσεις βόρεια της Bohdanivka (5 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), βορειοανατολικά του Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut) και βόρεια του Kurdyumivka (13 km νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Ένας Ρώσος στρατιωτικός lblogger ισχυρίστηκε στις 30 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στην Klishchiivka (7 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και στο Andriivka (10 χλμ νοτιοδυτικά).
Οι ρωσικές πηγές υποστήριξαν στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την Bohdanivka από το Khromove και την Berkhivka (3 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut).
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο ρωσικός στρατός δημιούργησε ερείσματα στα βόρεια και νοτιοανατολικά προάστια της Bohdanivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν επίσης κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου O0506 βόρεια του Khromove και του αυτοκινητόδρομου T0504 νότια του Khromove.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά σε Bohdanivka, Ivanivske (6 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut), Klishchiivka και Andriivka.

bakhmut_b.png

Πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων σε Οδησσό – Kherson


Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Οδησσό, μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση το Σάββατο (2/12/2023).
Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές αναφέρει δημοσίευμα του Strana που επικαλείται τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.
Από τις 10 Οκτωβρίου 2022, ο ρωσικός στρατός εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία.
Όπως δήλωσε τότε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, η πρώτη επίθεση ήταν απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε το καθεστώς του Κιέβου στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Έκτοτε, σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ηχούν καθημερινά σε ουκρανικές περιοχές, μερικές φορές σε ολόκληρη τη χώρα.
Η πόλη Kherson που ελέγχεται από το Κίεβο συγκλονίστηκε από ισχυρές εκρήξεις για τρίτη φορά μέσα σε μια μέρα, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης που διορίστηκε από τις ουκρανικές αρχές, Roman Mrochko.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν δύο φορές στην Kherson νωρίτερα το Σάββατο (2/12/2023).

kherson.png
Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικούς πυραύλους S – 200 πάνω από τη Θάλασσα Azov

Η Oυκρανία επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση χρησιμοποιώντας δύο πυραύλους εδάφους - αέρος S 200 που τροποποιήθηκαν για να χτυπήσουν στόχους αλλά καταστράφηκαν από συστήματα αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα του Azov, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 2 Δεκεμβρίου περίπου στις 6:00 μ.μ. ώρα Μόσχας το καθεστώς του Κιέβου πραγματοποίησε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους S-200 τροποποιημένους για να χτυπήσουν επίγειους στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν τους ουκρανικούς πυραύλους πάνω από τη Θάλασσα του Azov», ανέφερε το υπουργείο.

Απετράπη επιδρομή των Ουκρανών στο Krasnodar

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας απέκρουσαν αεροπορική επιδρομή στην περιοχή του Krasnodar ενώ δεν σημειώθηκαν ζημιές, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πόλης Yevgeny Naumov.
«Λάβαμε πολλές αναφορές για δύο λάμψεις στον ουρανό.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Krasnodar και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται υπό προστασία.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κινήθηκαν άμεσα και με συνέπεια, έτσι η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή μας αποτράπηκε.
Δεν υπάρχει καμία ζημιά στην πόλη», είπε ο Naumov.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης