Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Croo (Βέλγιο-προεδρία ΕΕ) προς Ισραήλ: Όχι άλλοι θάνατοι αμάχων στη Γάζα

De Croo (Βέλγιο-προεδρία ΕΕ) προς Ισραήλ:  Όχι άλλοι θάνατοι αμάχων στη Γάζα
Ανάλογη δήλωση είχαν κάνει οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ισπανίας ξανά την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας τις αντιδράσεις του Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ισραήλ μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα και του είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και άλλοι θάνατοι αμάχων.
Η επταήμερη ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas κατέρρευσε την Παρασκευή 1/12 καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν.
Το Ισραήλ και η Hamas αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή.
«Εξέφρασα τις ανησυχίες μου για το γεγονός ότι η βία ξεκίνησε και πάλι και επανέλαβα μία ακόμα φορά αυτό που είπα στο πέρασμα της Rafah: όχι άλλοι θάνατοι αμάχων», δήλωσε ο Alexander de Croo σε δημοσιογράφους στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές του Βελγίου και της Ισπανίας αναφορικά με σχόλια που έκαναν οι πρωθυπουργοί τους την περασμένη εβδομάδα στο ελεγχόμενο από την Αίγυπτο συνοριακό πέρασμα της Rafah προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο de Croo είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί τον διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ότι η καταστροφή της Γάζας είναι απαράδεκτη και ότι πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνονται άμαχοι.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Το Σάββατοι 2/12 ο de Croo δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από τη Γάζα» αλλά ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ούτως ώστε να μην σκοτωθούν άλλοι άμαχοι.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούν περιοχές της Γάζας μετά το τέλος της προσωρινής εκεχειρίας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγειονομικών υπηρεσιών στον παράκτιο θύλακα.
«Είναι λυπηρό που η βία ξεκίνησε και πάλι. Ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατόν, περισσότεροι όμηροι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν. Ελπίζουμε ότι η ανθρωπιστική πρόσβαση θα μπορέσει να είναι μόνιμη ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε ο de Croo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης