Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος COP28: Να τριπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ως το 2050 ζητούν 20 χώρες

Σύνοδος COP28: Να τριπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ως το 2050 ζητούν 20 χώρες
«Χωρίς την πυρηνική ενέργεια, δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Αμερικανών
Σχετικά Άρθρα
Είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.
Η ανακοίνωση έγινε από τον John Kerry, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander de Croo.
Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών σήμερα στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ωστόσο η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και να παραμείνει εφικτός ο στόχος (της περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας) στον 1,5 βαθμό Κελσίου», σύμφωνα με το κείμενο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη, την πραγματικότητα των γεγονότων και τα στοιχεία ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Joh Kerry στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Αυξάνουν τη συνεισφορά τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα οι ΗΠΑ

Παράλληλα, αναμένεται εντός της ημέρας οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν συνεισφορά ύψους 3 δισεκ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF).
Το ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισεκ. δολαρίων - με τις ΗΠΑ να έχουν συνεισφέρει ήδη 2 δισ. δολαρίων και να ετοιμάζονται να δώσουν άλλα 3. δισ.
Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris που συμμετέχει στη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης