Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιθέσεις στη Γάζα, χτύπησε 400 στόχους - Μάχες με Hamas, Hezbollah - Netanyahu: Πόλεμος μέχρι τέλους

Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιθέσεις στη Γάζα, χτύπησε 400 στόχους - Μάχες με Hamas, Hezbollah -  Netanyahu: Πόλεμος μέχρι τέλους
Αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για ομήρους και εκεχειρία το Ισραήλ - Προειδοποίση Μacron για 10ετή πόλεμο στη Γάζα - Ρουκέτες από την Hamas στο Τελ Αβιβ και το κενρικό Ισραήλ



Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει από αέρα, στεριά και θάλασσα, τη Λωρίδα της Γάζας, με επίκεντρο τη Khan Yunes και τη Rafah, στα νότια, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα  μετά τη λήξη της εκεχειρίας με τη Hamas που κράτησε μία εβδομάδα ενώ κάνει λόγο για επέκταση του πολέμου στη νότια Γάζα
Υο ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης στη νότια Γάζα, που ισραηλινά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως αναμενόμενη, θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.
Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 ο Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι ο πόλεμος «θα συνεχιστεί μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, που είναι η επιστροφή των αιχμαλώτων και η εξάλειψη της Hamas.
Η επίγεια επιχείρηση είναι απαραίτητη για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες πολεμούν σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Αυτός είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος, αλλά θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο στο τέλος της ημέρας», είπε.
«Οι στρατιώτες μας προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των ημερών της εκεχειρίας για ολοκληρωτική νίκη εναντίον της Hamas».
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός επιτίθεται σε μέρη που δεν επιτέθηκε πριν από την κατάπαυση του πυρός με τη Hamas και ότι αυτές οι επιθέσεις θα ενταθούν.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες επιχειρήσαμε και σε περιοχές που δεν επιχειρούσαμε τον τελευταίο μήνα και αυτό θα ενταθει, είπε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας, «θα πρέπει να το κάνουμε με προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες την περιοχή που πολεμάμε, που είναι διαφορετική από τις περιοχές που πολεμούσαμε πριν.
Θα υπάρχουν ακριβείς και στοχευμένες επιχειρήσεις».
Ο Gallant έκανε αυτές τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα σύνορα της Γάζας.
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι έπληξε «400 στόχους των τρομοκρατών» μέσα σε 24 ώρες, εκ των οποίων οι 50 στόχοι ήταν στη Khan Yunes.
Ο εκπρόσωπος του στρατού πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα στοχοποιήσει ιδιαίτερα την περιοχή της Khan Yunes, αλλά και το νότιο Λίβανο,  εάν δεχτεί νέες επιθέσεις από τη Hezbollah.

Η Hamas απάντησε στο σφυροκόπημα με μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών στο Τελ Αβιβ και το κεντρικό Ισραήλ.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas έκανε λόγο για 240 νεκρούς και περισσότερους από 650 τραυματίες από τα ισραηλινά χτυπήματα της Παρασκευής 1/11.
Ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε 20 σπίτια.
Την ίδια ώρα 
ο επικεφαλής της Mossad διέταξε την ομάδα διαπραγματευτών στο Κατάρ να σταματήσουν τις συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων και να επιστρέψουν στο Ισραήλ
«Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο επικεφαλής της Mossad David Barnea διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.
«Η τρομοκρατική οργάνωση Hamas δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας της, το οποίο περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών σύμφωνα με έναν κατάλογο που διαβιβάστηκε στη Hamas και εγκρίθηκε από αυτήν», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Hamas Saleh Al-Arouri, δήλωσε στο παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 ότι δεν θα ανταλλάσσονται άλλοι κρατούμενοι με το Ισραήλ μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.
Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις τώρα για το θέμα.
Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι να τελειώσει η επίθεση και να υπάρξει συνολική και οριστική κατάπαυση του πυρός», είπε.
«To Ισραήλ επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται, αλλά είπαμε ότι τα παραδώσαμε όλα.
Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στη Γάζα είναι στρατιώτες και πολίτες που υπηρέτησαν στον στρατό κατοχής.
«Οι Σιωνιστές αιχμάλωτοι μας δεν θα απελευθερωθούν μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι και να επικυρωθεί η κατάπαυση του πυρός.
Η αντίσταση είναι έτοιμη για όλα τα ισραηλινά στρατιωτικά σενάρια, είτε χερσαία, αεροπορική είτε άλλα», επισήμανε ο Al-Arouri.
Renewed Gaza Fighting Stretches Into Second Day After Israel-Hamas Truce  Collapses
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα
από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει ξεπεράσει τις 15.207 δήλωσε εκπρόσωπος της; Hamas στο δίκτυο Al Jazeera,  ενώ ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 40.652. 
Το 70% από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά,
πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Επίσης έχουν χάσει τη ζωή τους 280 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Χερσαίες συγκρούσεις στη Khan Yunes
 
Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε «εκτεταμένες χερσαίες μάχες» τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 2/12 γύρω από τη Khan Yunes στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο (dpa).
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) υποστήριξε ότι στην περιοχή βρίσκονται κάποια από τα ηγετικά στελέχη της Hamas.
Η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης, επικαλούμενη κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην Khan Yunes, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, μετακινούμενοι προς τη Rafah, στα νότια.
Πυκνές επιθέσεις τoυ ισραηλινού στρατού αναφέρονται όμως και στην ίδια τη Rafah.

γαζα1_1.JPG

Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα: Το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους αμάχους της Γάζας, συμμετέχει σε γενοκτονία ο Biden


Μετά τη στοχοποίηση από την ισραηλινή αεροπορία της πόλης Khan Yunes που βομβαρδίζεται ανηλεώς από την Παρασκευή 1/12 και τη ρίψη φυλλαδίων που κάλεσαν τους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή προς τη Rafah, ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, δήλωσε ότι:
Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους ανθρώπους από το ανατολικό Khan Younis να φύγουν προς τη Rafah, μια ένδειξη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να εκτοπίσουν περαιτέρω τους αμάχους.
Ο πραγματικός στόχος των ισραηλινών δυνάμεων είναι η συλλογική τιμωρία. Ο τεράστιος αριθμός νεκρών και τραυματιών είναι σαφής ένδειξη αυτού.
Οι ισραηλινές δυνάμεις θέλουν να δείξουν ότι είναι ικανές να κάνουν τα πάντα στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ είναι πλήρως υπεύθυνες, όχι μόνο δίνοντας κόκκινο φως στην κατοχή… αλλά και όντας άμεσος εταίρος στη λήψη αποφάσεων.
Λέμε ευθέως στον αμερικανικό λαό… ότι ο πρόεδρός σας συμμετέχει στη γενοκτονία στη Γάζα.
Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.
Προτρέπουμε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να υιοθετήσει ορισμένες διαδικασίες και να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

γαζα4.JPG

Σχέδιο Ισραήλ για χωρισμό της Γάζα σε 2.300 αριθμημένες ζώνες, εκκενώσεις παντού

Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει τη Γάζα χωρισμένη σε 2.300 αριθμημένες ζώνες, ζητώντας από τους πολίτες να προσδιορίσουν τις περιοχές διαμονής τους σύμφωνα με αυτές που σημειώνονται στον χάρτη.
Στη συνέχεια έριξε φυλλάδια με έναν κωδικό QR που υποτίθεται ότι συνδεόταν με τον χάρτη όταν σαρωνόταν, δεν είναι όμως σαφές πώς ο ο άμαχος παλαιστινιακός πληθυσμός θα χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα αφού στα περισσότερα μέρη της Γάζας δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες και ρεύμα λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Υποτίθεται ότι αυτός ο χάρτης θα είναι το εργαλείο που θα προειδοποεί τους Παλαιστίνιους να φεύγουν από μια ζώνη για μία άλλη ασφαλέστερη, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων όπως έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ και η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος άρχισε ήδη από το Σαββατο 2/12..
Στο πλαίσιο αυτό ο ισραηλινός στρατός  κάλεσε τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών που έχουν παραμείνει στο βόρειο τμήμα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Jabalia, al-Zaytoun και al-Shuja’iya, να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να μεταφερθούν στα καταφύγια του ΟΗΕ που βρίσκονται μέσα στις ζώνες που τους προσδιορίζει ως ασφαλείς στις βορειοανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης της Γάζας.
Για τους κατοίκους της Jabalia, ο στρατός αναφέρθηκε σε έξι αριθμούς, καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε ένα «τετράγωνο», του χάρτη που έδωσε.
Όμως ο χάρτης προκαλεί σύγχυση στους ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς να τον διαχειριστούν, ενώ σε μερικά μέρη σπεύδουν μαζικά στα νοσοκομεία όπου έχει ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ μήπως καταφέρουν να διαβάσουν το χάρτη.
Το νέο αυτό ισραηλινό σχέδιο καταγγέλεται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ως ένα «διαβολικό εργαλείο που εμπνεύστηκε το Ισραήλ, για να δικαιολογήσει τη μαζική σφαγή αμάχων και τις εκκενώσεις πληθυσμού που επιβάλλει τη Γάζα με έναν πιο επαγγελματικό τρόπο».

εικονα_ισαιλ.JPG


Επιθέσεις της Hamas σε βόρεια Γάζα και νότιο Ισραήλ

H Ηamas  ανακοίνωσε ότι στόχευσε μια μονάδα ενός πεζοπορου τμήματος του ισραηλινού στρατου στάθμευε βορειοδυτικά της Γάζας με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό μέρους αυτών.
Στη βόρεια Γάζα που ήταν η κύρια εμπόλεμη ζώνη μέχρι την έναρξη της εκεχειρίας, φαίνονται τεράστιες ποσότητες καπνού  πάνω από τα ερείπια και ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις.
Κάτοικοι και αξιωματούχοι της Hamas αναφέρουν ότι εκεί βρίσκονται μαχητές της Hamas οπλισμένοι με χειροβομβίδες που εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων και των τανκς που σταθμεύουν στη γειτονιά Seikh Radvan στην πόλη της Γάζας.
Παράλληλα η Hamas ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές εκεί.
Πάντως οι σειρήνες που προειδοποιούν τους ισραηλινούς πολίτες για πυραυλική επίθεση ήχησαν το πρωί του Σαββάτου 2/12 σε όλο το νότιο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Hamas εκτόξευσε εναντίον του πάνω από 50 ρουκέτες.
Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 από το Γραφείο Πληροφοριών της Hamas, υποστηρίζεται ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη συνοικία Shejaiyeh στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αεροπορία βομβάρδισε περισσότερα από 50 κτίρια κατοικιών και σπίτια στη γειτονιά.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν μετά από πυρά Ισραηλινών εποίκων στο χωριό Qarawat Bani Hassan στη βόρεια Δυτική Όχθη.
INTERACTIVE_GAZA_WEST_BANK_SETTLER_ATTACKS_NOV13_2023 copy-1699865606

γαζα5.jpg
Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ Hezbollah στο Λίβανο

Ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Hezbollah  αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου σε μια δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα.
Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της στον Λίβανο, δήλωσε ο στρατός, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια της κοντά στα σύνορα.
ΗHezbollah  είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις
H Quds, η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Jihad , δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στις ισραηλινές πόλεις Sderot και Ashdod..
. Ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα δήλωσε ότι δύο όλμοι που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές στη Σομέρα, πέρα ​​από τα σύνορα από το χωριό Μαρβαχίν του νότιου Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι πραγματοποίησε βομβαρδισμούς κοντά στη Νακούρα αφού εντόπισε «ασυνήθιστη δραστηριότητα» στην περιοχή.
Παράλληλα, από την Παρασκευή 1/12 ξεκίνησαν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης οργάνωσης Hezbollah στο Λίβανο, που είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια της επταήμερης εκεχειρίας στη Γάζα.
Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τέσσερις άλλες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «έναν τρομοκρατικό πυρήνα» και «αναχαίτισε δύο επιθέσεις» από τον Λίβανο.
Η Hezbollah ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μελών της εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκε επίσης ένας άμαχος.
Στον Λίβανο, τα πυρά και οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει τον θάνατο 110 και πλέον ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μαχητών της Hezbollah αλλά και 12 αμάχων ανάμεσά τους τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ σε επιθέσεις που προέρχονταν από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις αρχές.

ζαγα1.JPG

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία - Σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύχτα της Παρασκευής 1/12 προς Σάββατο 2/12 αεροπορικά πλήγματα κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, ανέφερε το συριακό υπουργείο Άμυνας.
Στόχος της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Δαμασκού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.
Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της συριακής πρωτεύουσας λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ανέφερε το Al Jazeera, ενώ το συριακό πρακτορείο ότι η συριακή αεράμυνα κατόρθωσε να πλήξει τους ισραηλινούς πυραύλους.
Για το λόγο αυτό υπήρξαν μόνο ζημιές ενώ η Συρια δεν ανέφερε θύματα.
Αργότερα, όμως το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης-- η ελίτ των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων--ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ σκότωσε δύο από τα μέλη του που εκτελούσαν «συμβουλευτική αποστολή» στη Συρία.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται θύματα από την πλευρά του Ιράν στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα κατά της γειτονικής του χώρας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, πριν από 12 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, μαχητές της Hezbollah και τις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Αλληλοκατηγορίες Hamas και Ισραήλ για την κατάρρευση της εκεχειρίας

Μιλώντας την Παρασκευή 1/12 στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera, o Halil al Haya, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hamas, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι απέρριψε αρκετές «πρωτοβουλίες και προτάσεις» για παράταση της εκεχειρίας.
Το Ισραήλ από την πλευτά του υποστήριξε ότι η Hamas παραβίασε τους όρους της συμφωνίας εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το έδαφός του.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Hamas για την αποτυχία να παραταθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση δεν κατάφερε να παράσχει έναν κατάλογο των ομήρων, το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την παράταση της παύσης.
«Εξαιτίας της Hamas τελείωσε αυτή η κατάπαυση», σημείωσε με νόημα ο John Kirby, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Η ευθύνη είναι της Hamas», επανέλαβε.
γαζα3_1.JPG


Αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ το Ισραήλ

Κι ενώ μέχρι το Σάββατο 2/12 το μεσημέρι, Κατάρ και ΗΠΑ επέμεναν οτι υπάρχει ελπίδα  για αποκατάσταση της εκεχειρίας, καθώς  οι διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους συνεχίζονταν κανονικά, παρά την επανάληψη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους διαπραγματευτές  του μετά το αδιέξοδο που διαπίστωσε.
«Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο David Barnea, επικεφαλής της Mossad, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Netanyahu.
«Η τρομοκρατική ομάδα της Hamas δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που της δόθηκε και οποία το είχε εγκρίνει», λέει ακόμα η ανακοίνωση.
Νωρίτερα οι Times of Israel είχαν αναφέρει νέα ισραηλινή αντιπροσωπεία είχε φτάσει στις 2/12/2023 το πρωί στο Κατάρ για συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία.
«Οι συνομιλίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Hamas να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους, ενδεχομένως ηλικιωμένους άνδρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περαιτέρω κρατουμένων από το Ισραήλ και μια νέα διακοπή των μαχών» αναφερόταν ακόμα στο δημοσίευμα.

Macron: Το ισραήλ θα χρειαστεί 10 χρόνια για να καταστρέψει τη Hamas


O Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει διπλωματική επίσκεψη το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στο Κατάρ, βασικό μεσολαβητή στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas και μεσολαβητή της συμφωνίας εκεχειρίας και ομήρων.
Ο Macron αναμένεται να συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani στην Ντόχα και να συζητήσει διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων επίτευξης ανθρωπιστικής παύσης των μαχών, απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων και διευκόλυνσης των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Γάλλος πρόεδρος  δήλωσε ότι εάν το Ισραήλ σκοπεύει να καταστρέψει εντελώς το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas, ο πόλεμος θα διαρκέσει δέκα χρόνια και κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να διατυπώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον στόχο τους στη σύγκρουση.
"Πιστεύω ότι τώρα οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να καθορίσουν τον στόχο τους με πιο ακριβή τρόπο... Η πλήρης καταστροφή της Hamas - πιστεύει κανείς ότι είναι εφικτός;
Εάν αυτός είναι ο στόχος - εκδ. ), τότε ο πόλεμος θα διαρκέσει δέκα χρόνια... Επομένως, αυτός ο στόχος πρέπει να γίνει σαφής», είπε ο Μαψρον, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο τη
Τόνισε επίσης ότι «η καταστροφή μιας ολόκληρης επικράτειας ή ο βομβαρδισμός όλου του πολιτικού δυναμικού» δεν είναι «μια καλή απάντηση στις ενέργειες μιας τρομοκρατικής ομάδας».

Όμηροι: Πέντε σκοτώθηκαν, 137 κρατούνται ακόμη από τη Hamas

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Daniel Hagari, διευκρινίζοντας ότι ενημέρωσε τις οικογένειες.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Eliakhou Margalit, Maya Goren, Ronen Engel και Arie Zalmanovic για τον θάνατό τους, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, του Μεγάλου Ραβινάτου και του υπουργείου Θρησκευμάτων διαπίστωσαν τον θάνατό τους με βάση συμπεράσματα (έρευνας) και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών», εξήγησε.
Από τους σχεδόν 240 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Hamas στο νότιο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 137 εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι ισραηλινές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης