Τελευταία Νέα
Διεθνή

O ξερόλας Scholz οδηγεί τη Γερμανία στο χάος - Οργή και φόβος για τη δημοσιονομική κρίση

O ξερόλας Scholz οδηγεί τη Γερμανία στο χάος - Οργή και φόβος για τη δημοσιονομική κρίση
Ο φόβος για τα μέτρα λιτότητας και την απώλεια της γερμανικής ευημερίας είναι διάχυτος
Η γερμανική κυβέρνηση πασχίζει να βρει διέξοδο από τη δημοσιονομική κρίση δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία κινδυνεύει να καταπνίξει το όραμά της για περιβαλλοντικό και βιομηχανικό μετασχηματισμό και να βυθίσει τη χώρα σε πολυετή οικονομική στασιμότητα.
Πιο άμεσα, σημειώνει ο Guardian, οι συνέπειες της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας - η οποία εξέπληξε οικονομολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής κρίνοντας ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2024 παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες που είναι κατοχυρωμένοι στο σύνταγμα - κινδυνεύει να ανατρέψει τον ήδη δοκιμαζόμενο διετή συνασπισμό υπό τον Olaf Scholz.

O Scholz οδηγεί τη Γερμανία στο χάος

Στο εξώφυλλό του, το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel κατηγόρησε τον Scholz, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου έχουν πέσει κατακόρυφα, ότι είναι ένας "ξερόλας" που βρίσκεται στη διαδικασία να "οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό χάος".
Στο επίκεντρο του διλήμματος της κυβέρνησης βρίσκεται η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να αποτρέψει τα σχέδιά της να εκτρέψει 60 δισ. ευρώ δανεισμού που περίσσεψαν από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία σε ένα ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό (KTF), για να τροφοδοτήσει την πράσινη επανάσταση της Γερμανίας και να εκσυγχρονίσει τη βιομηχανία της.

Ζουρλομανδύας το φρένο χρέους

Ο κανόνας του φρένου χρέους που κατοχυρώθηκε στο σύνταγμά της το 2009 για να φέρει σταθερότητα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης χαιρετίστηκε ως νίκη της οικονομικής σύνεσης εκείνη την εποχή, η οποία σπάνια εφαρμόζεται αλλού.
Τώρα οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναφέρονται σε αυτόν ως έναν πραγματικό ζουρλομανδύα, τον οποίο η Γερμανία κατάφερε να φορέσει στον εαυτό της.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι λένε ότι οι συνέπειες της δικαστικής απόφασης θα επεκταθούν πολύ πέρα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Με τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2024 να έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, η μελλοντική οικονομική στήριξη για την Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ και άλλοι βασικοί τομείς δαπανών βρίσκονται στον αέρα.
Στην Bundestag την Παρασκευή, οι βουλευτές αγωνίστηκαν να επιτύχουν μια βραχυπρόθεσμη λύση στην κρίση, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έλλειμμα των 60 δισ. ευρώ, με τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, δήλωσε ότι έγιναν "εντατικές συζητήσεις" σε μια προσπάθεια να διασωθούν οι στόχοι του τριμερούς συνασπισμού - από την απαλλαγή από τον άνθρακα έως την ευημερία για όλους - αλλά προειδοποίησε ότι "τίποτα από αυτά δεν θα είναι άνετο".
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ανακηρύξει το 2023 ως "έτος έκτακτης ανάγκης", απελευθερώνοντάς τον τουλάχιστον να αναστείλει τον κανόνα για το χρέος της Γερμανίας, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Φόβος για τα μέτρα λιτότητας

Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται τεχνικό και βαθιά δαιδαλώδες για τον μέσο Γερμανό, αλλά η αίσθηση του συλλογικού πανικού και του σοκ έχει αφήσει πολλούς, που έχουν ήδη πληγεί από τις συνέπειες του πληθωρισμού και εξακολουθούν να παραπαίουν από τις συνέπειες της πανδημίας, να ρωτούν, όπως έκανε η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild για λογαριασμό των αναγνωστών της: "τι θα σημαίνει αυτό για μένα;" Ο φόβος για τα μέτρα λιτότητας και την απώλεια της γερμανικής ευημερίας είναι διάχυτος.
Οι εκκλήσεις, ιδίως από το SPD του Scholz και έναν από τους εταίρους του στον συνασπισμό, τους Πράσινους, για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους - το οποίο περιορίζει το διαρθρωτικό έλλειμμα της κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ - γίνονται όλο και πιο δυνατές.
Όμως ο Lindner, αντιτίθεται σθεναρά σε κάτι τέτοιο.
Το ίδιο και οι Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έφεραν τον κανόνα όταν ήταν σε συνασπισμό με το SPD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης