Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό οι ΗΠΑ έδωσαν την εντολή στον απελπισμένο Zelensky για το αμυντικό τείχος στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι θα το διαλύσουν

Σε πανικό οι ΗΠΑ έδωσαν την εντολή στον απελπισμένο Zelensky για το αμυντικό τείχος στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι θα το διαλύσουν
Οι ΗΠΑ αδειάζουν τον Zelensky και ζητούν από τον Ουκρανό πρόεδρο να κατασκευάσει αμυντικό τείχος, το οποίο οι Ρώσοι με βεβαιότητα δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί
Σχετικά Άρθρα
Ευρισκόμενος σε πανικό ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky μετέφερε μια απροσδόκητη εντολή.
Ζήτησε να χτιστεί το Τείχος Zaluzhny (σ.σ. από το όνομα του Ουκρανού αρχιστρατήγου) παρόμοιο με το αντίστοιχο του Surovikin.
Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ποτέ και δεν θα σώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τη συντριβή.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η Ουκρανία θα ανεγείρει οχυρώσεις στις κύριες αμυντικές γραμμές σε περιοχές: Avdiivka, Maryinka, Kupyansk, Lyman, και σε παραμεθόριες περιοχές με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η άμυνα θα γίνει θέμα προτεραιότητας για το Κίεβο από εδώ και πέρα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Απόφαση των ΗΠΑ η δημιουργία του τείχους – Πρωτοφανές άδειασμα του Zelensky

Αξιόπιστες ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Zelensky είχε έντονη διαφωνία με τον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny σχετικά με την πρόταση του τελευταίου να ξεκινήσει την κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων.
Μια τέτοια κίνηση αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία εγκαταλείπει κάθε επιθετική απόπειρα.
Ωστόσο, ο Zelensky αναπάντεχα δέχθηκε την πρόταση του ουκρανού αρχιστρατήγου και κύριου δελφίνου για την εξουσία στο Κίεβο.
Το κανάλι Resident Telegram ανέφερε επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του Zelensky ότι η απόφαση ελήφθη μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Κίεβο.
Οι δύο πλευρές είχαν μια «έντονη συζήτηση» σχετικά με την ανάγκη για τέτοιες οχυρώσεις, είπε το κανάλι.
Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές δηλώσεις του Zelensky για την ανάγκη ανάκτησης των συνόρων του 1991 δεν σχετίζονται με τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους η Δύση και η Ουκρανία.
Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι δηλώσεις του Zelensky;
Αυτή είναι αναμφίβολα μια ταπεινωτική ήττα για τον Ουκρανό πρόεδρο.
Σημαίνει επίσης ότι το Κίεβο θα μπορεί να λάβει στρατιωτική βοήθεια μόνο για αμυντικούς σκοπούς, κάτι που είναι ήδη πραγματικότητα.
ukraine.jpeg

Αδύνατη η κατασκευή του τείχους - Δεν θα την επιτρέψουν και οι Ρώσοι

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών, το Κίεβο έλαβε το μικρότερο ποσό εξωτερικής οικονομικής βοήθειας τον Νοέμβριο εδώ και έξι μήνες: 2 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 5,3 δισεκατομμυρίων τον Ιούλιο.
Για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η Ουκρανία χρειάζεται 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς, θα πρέπει να υπάρξουν τρεις τέτοιες οχυρωμένες γραμμές άμυνας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ουκρανίας, Mikhail Fedorov, δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας θα συμμετάσχει στην κατασκευή της πρώτης γραμμής άμυνας.
Η κρατική εταιρεία Ανάπτυξης και Υποδομών θα είναι υπεύθυνη για τη δεύτερη και τρίτη γραμμή (με ιδιώτες εργολάβους που θα συμμετέχουν).
Στο πλαίσιο της αλλαγής σχεδίων, ο Zelensky, ο υπουργός Άμυνας Rustem Umerov και ο επικεφαλής της διοίκησης του Ουκρανού προέδρου, Andrii Yermak άρχισαν τις επισκέψεις σε όλη τη χώρα για να τονώσουν το ηθικό των διαλυμένων ουκρανικών δυνάμεων.
Επισκέφτηκαν την Οδησσό, το Mykolaiv, το Kharkiv και το διοικητήριο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Kupyansk.
Σκοπός της περιοδείας είναι να εξασφαλιστεί η πίστη στις νέες κατευθυντήριες γραμμές άμυνας.
Είναι εφικτό το έργο της γραμμής Zaluzhny; Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα…
«Από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια για την κατασκευή του τόσο μεγάλου Τείχους Zaluzhny από το Donbass στο Lviv;», διερωτάται εύλογα η γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.
Έχει η Ουκρανία ανθρώπινο δυναμικό και υλικό για τέτοιες εργασίες;
Αυτό φέρνει ένα άλλο έργο στη μνήμη - το τείχος Yatsenyuk που βυθίστηκε στη λήθη και τα χρήματα απλά λεηλατήθηκαν.
Θα φυλάξει κανείς το τείχος όταν τελειώσουν οι οχυρώσεις; Και πότε θα τελειώσουν;
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα επιτρέψουν οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο;
Σε αυτά τα ερωτήματα η ουκρανική ηγεσία δεν έχει καμία απάντηση να δώσει.
Το Κίεβο έχει ήδη διαθέσει πάνω από 12 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος (περίπου 330. 000 δολάρια) στην περιφερειακή διοίκηση του Δνείπερου για την κατασκευή οχυρώσεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή Alexey Goncharenko, οι εργασίες σε αυτόν τον τομέα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 28 Δεκεμβρίου 2023. Ας θυμηθούμε αυτή την ημερομηνία. Ας θυμηθούμε επίσης ότι το Τείχος του Surovikin χτίστηκε σε έξι μήνες.

Η ρωσική επίθεση θα γίνει και κανένα τείχος δεν μπορεί να την εμποδίσει

Οι εργασίες του απροσπέλαστου ρωσικού τείχους ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, πριν η Ουκρανία προχωρήσει σε αντεπίθεση.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μάθει να διαπερνούν οχυρώσεις.
Η επίθεση στην Avdiivka γίνεται 30% πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από την επίθεση στο Bakhmut.
Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι έτοιμο να προμηθεύσει 5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως.
Νέοι τύποι όπλων έχουν ετοιμαστεί για να καταστρέψουν οχυρωμένες περιοχές.
Για παράδειγμα, τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν βόμβες ολίσθησης και νέους τύπους drones kamikaze, συμπεριλαμβανομένων των Lancet.
Ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, στρατηγός , Sergei Krivonos δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση «θα πρέπει να αναμένεται και θα συμβεί».
Οι Ρώσοι προετοιμάζουν έναν τεράστιο αριθμό πλήρους στρατιωτικών μονάδων βαθιά στα μετόπισθεν στο έδαφος της Ρωσίας, πρόσθεσε.

russian_soldier.jpeg
Τα στρατηγικά λάθη της Δύσης - Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον Kissinger

Οι δυτικοί παρατηρητές δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απέτυχαν να πραγματοποιήσουν μια επιτυχημένη αντεπίθεση.
Η Δύση έχει δώσει στους Ουκρανούς στρατιωτικούς πλούσιο εξοπλισμό, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις, μετά το όχι αποδοτικό καλοκαίρι του 2022, κατάφεραν να συγκεντρωθούν και να εξαπολύσουν μια βιώσιμη επίθεση σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Η Δύση δεν ξέρει πώς να αναλύσει τη θεσμική σταθερότητα της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον στρατηγικούς αναλυτές, όπως ο Henry Kissinger, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει την Chimerica (συμβιωτική σχέση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών) και να αποδυναμώσει την ΕΣΣΔ.
Πού έκαναν λάθος οι δυτικοί στρατηγοί όταν ξεκίνησαν πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία;
Ποτέ δεν κατάλαβαν τη ρωσική νοοτροπία ότι αποτελείται από: την απίστευτη αντοχή του ρωσικού λαού και την αδυναμία του ρωσικού λαού να ζήσει «υπό τους Γερμανούς».
Δεν κατάφεραν να προβλέψουν τι θα μπορούσε να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στο πλαίσιο της κρίσης με τη Δύση.
Λίγο πριν την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επισκέφθηκε τη Μόσχα για να αποτρέψει τον Putin από τις ξαφνικές κινήσεις.

Κόπηκε το... χαμόγελο του Macron

Όταν ο Putin ξεκαθάρισε τη θέση του για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας σε συνέντευξη Τύπου, ο Macron τον κοιτούσε μισογυρισμένο και χαμογελούσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν χαμογελάει σήμερα.
Ο Macron παραδέχτηκε πριν από ένα χρόνο ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας θα ήταν αδύνατο αν η Δύση δεν λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Οι δυτικοί στρατηγοί ήλπιζαν ότι οι Ρώσοι θα εξεγείρονταν ή ότι ο Putin θα ανατρεπόταν με πραξικόπημα.
Το πραξικόπημα δεν έγινε, αν και υπήρχε μια τέτοια απειλή.
Αρκεί να θυμηθούμε τον Roman Abramovich με τη «μεσολάβησή» του στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Η ενότητα του ρωσικού λαού ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη για τη Δύση.

Η αντοχή της ρωσικής οικονομίας

Επίσης η Δύση έκανε μία ιδιαίτερα πρόχειρη ανάλυση των δυνατοτήτων της ρωσικής οικονομίας.
Η Ρωσία κατάφερε να ξεπεράσει τις κυρώσεις και να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία, διατηρώντας παράλληλα όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας σε καλή κατάσταση.
Η Ρωσία εξακολουθεί να κατασκευάζει σπίτια, δρόμους, παγοθραυστικά, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και άλλες υποδομές.
Επιπλέον δεν έχουν αγνοηθεί ούτε οι κοινωνικές υποχρεώσεις. Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% φέτος.
Οι Δυτικοί υποτίμησαν τη δύναμη του ρωσικού στρατού.
Υπάρχει ένας αριθμός λανθασμένων υπολογισμών εδώ — από το πνεύμα του Ρώσου στρατιώτη μέχρι την ικανότητα των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών να μαθαίνουν γρήγορα και να προσαρμοστούν.
Η σύγχυση των δυτικών αναλυτών υποδηλώνει ότι το τέλος του πολέμου κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είναι επωφελές για τη Δύση.

Economist: Ενισχυμένος ο Putin

Η Ρωσία κερδίζει την ουκρανική σύγκρουση και θα είναι σε καλύτερη θέση το 2024, αναφέρει ο Economist.
«Τουλάχιστον το 2024, η Ρωσία θα είναι σε ισχυρότερη θέση για να πολεμήσει επειδή θα έχει περισσότερα drones και βλήματα πυροβολικού και ο στρατός της έχει αναπτύξει επιτυχημένες τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον ορισμένων ουκρανικών όπλων».
Σημειώνεται ότι οι στρατηγικές αποφάσεις του Ρώσου ηγέτη επιβεβαιώνουν το σενάριο νίκης στη σύγκρουση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έβαλε τη χώρα σε πολεμική βάση και ενίσχυσε τη δύναμή του, τόνισε ο Economist.
Επιπλέον, αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία έγινε πιο ζοφερή ενώ υπάρχει ρήγμα μεταξύ του Zelensky και του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς και οι ανησυχίες για το μέλλον της Ουκρανίας έχουν υπονομεύσει την εξουσία του Zelensky μεταξύ των ψηφοφόρων», τόνισε ο Economist.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική κρίση και η υποστήριξη εξασθενεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης