Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kέρδη στη Wall, μετά την ομιλία Powell – Στο +0,58% ο S&P 500, ο Nasdaq +0,54%

Kέρδη στη Wall, μετά την ομιλία Powell – Στο +0,58% ο S&P 500, ο Nasdaq +0,54%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Ανοδική κλίση πήρε μετά την ομιλία προέδρου της Fed Jerome Powell το αμερικανικό χρηματιστήριο την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, με την επενδυτική κοινότητα να έχει την προσοχή της στραμμένη στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για νομισματική χαλάρωση και μειώσεις επιτοκίων, εκτιμώντας πως ακόμη δεν έχει επέλθει νίκη επί του πληθωρισμού.
Ανέφερε δε πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζες εξετάζουν νέες αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, τόνισε ωστόσο ότι η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας είναι πλέον ορατή και ό,τι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε αρκετά περιοριστικό επίπεδο.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,81% στις 36.243 μον., ο δείκτης S&P 500 σημείωσε αύξηση +0,61% στις 4.595 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +0,58% στις 14.308 μον.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Disney κινούνταν στο +0,4% μετά την επαναφορά της διανομής μερίσματος εκ μέρους του κολοσσού της Ψυχαγωγίας.
Επίσης, η Ulta Beauty σημείωνε άλμα 11,4% λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Γενικά, πάντως, κλίμα ευφορίας επικρατεί στις αγορές, καθώς οι traders εκτιμούν πως η Fed έχει πλέον κλείσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων και ότι αρχής γενομένης από τα μέσα του 2024 θα υπάρξει μείωση.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί policymakers αναμένεται να συνεδριάσουν στις 13 Δεκεμβρίου για τον καθορισμό περαιτέρω βημάτων σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός πως το ανοδικό αίσθημα επί του παρόντος είναι σε πλεόνασμα, οι αναλυτές συνιστούν «Προσοχή!»…
«Όλοι είναι πραγματικά χαρούμενοι, και ήρθε η ώρα είτε για μια διόρθωση είτε για κάποιου είδους διόρθωση καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά», είπε ο Chris Harvey του Wells Fargo στο «Closing Bell» του CNBC την Πέμπτη.
Ο επικεφαλής της έρευνας μετοχών πρόσθεσε ότι η αγορά φαίνεται «δραματικά υπεραγορασμένη», οι μειώσεις επιτοκίων φαίνονται απίθανες μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024 και οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γίνουν «αμυντικοί».

Στα μάκρο, σταθερά σε έδαφος ύφεσης παρέμεινε ο μεταποιητικός κλάδος στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2023, όπως έδειξαν δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) έμεινε αμετάβλητος το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, στις 46,7 μονάδες, παραμένοντας για 13ο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Η μέτρηση διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να σκαρφαλώσει στις 47,6 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.
Επιδείνωση της δραστηριότητας έδειξε και η αντίστοιχη έρευνα της S&P Global.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, από 50 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας τα οποία επιβεβαίωσαν την αρχική μέτρηση.

Με μικρά κέρδη υποδέχτηκαν τον Δεκέμβριο οι ευρωπαϊκές αγορές

Με συγκρατημένη άνοδο υποδέχονται τον Δεκέμβριο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας τη θετική δυναμική του Νοεμβρίου χάρη στις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 1,12% στις 16.397 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1% στις 7.529 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.346 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,48%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 0,64% στις 29.928 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τον Νοέμβριο τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιανουάριο, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις συζητήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Οι προσδοκίες αυτές ενισχύθηκαν την Πέμπτη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο και σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιθυμούσαν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Fabio Panetta, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να προκαλέσει "περιττή ζημιά" στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω σταθερά υψηλών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης