Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παταγώδης αποτυχία του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 72,8 δολ. το βαρέλι το αργό urals

Παταγώδης αποτυχία του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 72,8 δολ. το βαρέλι το αργό urals
Η μέση τιμή εξακολουθεί να είναι σχεδόν 13 δολάρια ανά βαρέλι πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που έχει τεθεί από την G7 και την ΕΕ
Η μέση τιμή της ναυαρχίδας της Ρωσίας, του αργού πετρελαίου τύπου Urals, μειώθηκε τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθούσε να υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που έχει επιβάλει η Δύση, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν την Παρασκευή.
Η μέση τιμή της κατηγορίας Urals ήταν 72,84 δολάρια ανά βαρέλι τον περασμένο μήνα, μειωμένη από τα 81,52 δολάρια το βαρέλι τον Οκτώβριο, αλλά υψηλότερη από τη μέση τιμή των 66,47 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Παταγώδης αποτυχία του πλαφόν

Παρά τη διολίσθηση της τιμής των Urals τον Νοέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η μέση τιμή εξακολουθεί να είναι σχεδόν 13 δολάρια ανά βαρέλι πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που έχει τεθεί από την G7 και την ΕΕ, εάν το ρωσικό αργό που πωλείται σε τρίτες χώρες χρησιμοποιεί δυτική ασφάλιση και ναυτιλία.
Συγκρίνοντας, η τιμή του Brent με ημερομηνία λήξης στη Βόρεια Θάλασσα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 83,12 δολάρια ανά βαρέλι τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου, αναφέρει το oilprice.com.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, η τιμή του Urals ήταν επίσης κατά μέσο όρο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών στα 62,89 δολάρια ανά βαρέλι, από 78,32 δολάρια κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο του 2022.

Σκληραίνει τη στάση της η Δύση

Το Urals διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών από το καλοκαίρι και έχουν προκύψει αναφορές ότι η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο να σκληρύνει την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, από το οποίο σχεδόν κανένα δεν διαπραγματεύεται πλέον κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του Urals διατηρήθηκαν πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας είδαν τα συνολικά έσοδά τους να πέφτουν κατά 41% από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και των χαμηλότερων εξαγωγών, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε μια επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας την Πέμπτη.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, το μερίδιο του κινεζικού γουάν στις πληρωμές για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας αυξήθηκε από 13% τον Ιανουάριο σε 35% τον Σεπτέμβριο. Το μερίδιο των εξαγωγών σε ρωσικά ρούβλια παραμένει σημαντικό - στο 39% τον Σεπτέμβριο του 2023, δήλωσε η Τράπεζα της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης