Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευθείες βολές ΗΠΑ προς Τουρκία – Η Άγκυρα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της Hamas

Ευθείες βολές ΗΠΑ προς Τουρκία – Η Άγκυρα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της Hamas
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan αποκάλεσε το Ισραήλ «εγκληματία πολέμου», ενώ αναφέρθηκε στη Hamas ως «απελευθερωτικό» κίνημα
Η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθύτατα» για τον ρόλο της Τουρκίας στη διευκόλυνση της πρόσβασης της Hamas στη διεθνή χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Brian Nelson, ο οποίος υπογραμμίζει πώς ο πόλεμος στη Γάζα τροφοδοτεί την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Nelson, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, είπε ότι η ανησυχία προήλθε από το γεγονός ότι η Τουρκία είχε ιστορικά διαδραματίσει «εξέχοντα ρόλο» στο να επιτρέψει στην μαχητική ομάδα πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα της Hamas να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρήματα ή να βρίσκει οικονομική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις της για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις εδώ στην Τουρκία», είπε ο Nelson, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Η προειδοποίηση του Nelson υπογραμμίζει πώς η κρίση Ισραήλ- Hamas δημιουργεί μια σφήνα μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και προσπάθησαν να διακόψουν την πρόσβαση της Hamas στη χρηματοδότηση.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, αντίθετα, χτύπησε δυνατά το Ισραήλ, αποκαλώντας το εβραϊκό κράτος «εγκληματία πολέμου», ενώ αναφέρθηκε στη Hamas ως «απελευθερωτικό» κίνημα.

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση για τη Hamas προήλθε κυρίως μέσω οικονομικής στήριξης από το Ιράν, του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του και άντλησης κεφαλαίων από διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, είπε ο Nelson.
Οι ΗΠΑ δεν είχαν εντοπίσει επιπλέον χρήματα της Hamas να διέρρεαν μέσω της Τουρκίας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Nelson, αλλά η χώρα είχε διαδραματίσει «εξέχοντα ρόλο στις [προηγούμενες] ροές συγκέντρωσης κεφαλαίων και». . . ότι η Hamas θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός καθώς συγκεντρώνει πρόσθετα κεφάλαια».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη Hamas.

Αύξηση του εμπορίου

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε τρία άτομα που ανέφεραν ότι ήταν στελέχη της Hamas με έδρα την Τουρκία που βοηθούν στη διαχείριση του επενδυτικού δικτύου της μαχητικής ομάδας.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις εναντίον μιας τουρκικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα που ισχυρίζεται ότι ελέγχεται από τη Hamas.
Ο Nelson είπε ότι ενώ η δημόσια υποστήριξη του Erdogan στη Hamas καθιστούσε απίθανο την υπογραφή της Τουρκίας στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης.
Εξέφρασε επίσης ανησυχίες με τους Τούρκους ομολόγους του ότι η Ρωσία αποκτά πρόσβαση σε εξαρτήματα δυτικής κατασκευής για την πολεμική της μηχανή μέσω Τουρκίας.
Τα σχόλιά του έρχονται αφότου οι Financial Times ανέφεραν ότι το εμπόριο της Τουρκίας σε αυτά τα είδη, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ και οπτικών σκοπευμάτων, με τη Ρωσία και ύποπτους μεσάζοντες είχε εκτιναχθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, απογοητεύοντας βαθιά τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είδαμε, δυστυχώς, τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες μια εξαπλάσια αύξηση στην επανεξαγωγή αυτών των εξαρτημάτων διπλής χρήσης που αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία μέσω της Τουρκίας», είπε ο Nelson, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε χρησιμοποιώντας όλες τις αρχές μας όσο πιο δημιουργικά γίνεται για να ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εταιρείες που ανέφεραν ότι εμπλέκονται στην επανεξαγωγή ή τη μεταφορά ειδών μάχης υψηλής προτεραιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης