Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκεχειρία τέλος, θάνατος στη Γάζα - Ισραήλ: Να τους συντρίψουμε, χτυπήσαμε 200 στόχους - 137 όμηροι στα χέρια της Hamas

Εκεχειρία τέλος, θάνατος στη Γάζα - Ισραήλ: Να τους συντρίψουμε, χτυπήσαμε 200 στόχους - 137 όμηροι στα χέρια της Hamas
Κατά τη διάρκεια της ανακωχής αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
(upd) Με αμείωτη ένταση βομβαρδίζει τόσο τη βόρεια όσο και τη νότια Γάζα ο ισραηλινός στρατός ύστερα από τη λήξη της εκεχειρίας - που διήρκεσε για 7 ημέρες από τις 24/11 - με τους Ισραηλινούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τη μέγιστη ισχύ τους για να συντρίψουν... τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί την Hamas ότι αυτή ήταν που παραβίασε τους όρους της ανακωχής, καθώς λίγο πριν την εκπνοή της (στις 07:00 σήμερα Παρασκευή 1/12) εκτόξευσε πύραυλο από τη Γάζα κατά του ισραηλινού εδάφους, ενώ υπαναχώρησε από τη δέσμευση για την απελευθέρωση όλων των γυναικών ομήρων.
Ήδη βομβαρδίζονται τομείς στα βόρεια και νότια εδάφη της Γάζας, γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των διαφόρων διεθνών οργανώσεων για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τουλάχιστον 66 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τη λήξη της ανακωχής με τον IDF να προειδοποιεί πλέον και τους κατοίκους στη νότια Γάζα για την ανάγκη να την εγκαταλείψουν.

Στρατός του Ισραήλ: «Κτυπήσαμε πάνω από 200 στόχους της Hamas από τη στιγμή που έληξε η εκεχειρία»

Ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι από την ώρα που έληξε η ανακωχή ανάμεσα σε Ισραήλ και Hamas έχει πλήξει πάνω από 200 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός Στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Hamas.
Τα περισσότερα από τα πλήγματα αυτά, προέρχονται από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η Αεροπορία του Ισραήλ.
Αλλεπάλληλες και διαδοχικές εκρήξεις καταγράφηκαν στην περιοχή, οδηγώντας ορισμένους στο συμπέρασμα πως χτυπήθηκαν από το Ισραήλ υπόγεια τούνελ της Χαμάς που πιθανότατα είχαν κρυμμένα εκρηκτικά, εξ ου και οι «δευτερεύουσες» εκρήξεις.

Στα χέρια της Hamas 137 όμηροι

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Hamas εξακολουθεί να κρατά 137 ομήρους, εκ των οποίων οι 126 είναι Ισραηλινοί και οι 11 ξένης υπηκοότητας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Eilon Levy υποστήριξε πως ανάμεσα στους ομήρους είναι και δύο παιδιά ηλικίας από 10 μηνών έως 4 ετών, τα οποία όπως είπε, η Hamas είναι νεκρά, καθώς και 20 γυναίκες.
Όσον αφορά τους ομήρους ξένης υπηκοότητας, οι 8 είναι Ταϊλανδοί, ένας είναι από το Νεπάλ, ένας απο την Τανζανία και ένας πολίτης υπηκοότητας Γαλλίας - Μεξικό.
Από τους 110 ομήρους που απελευθερώθηκαν, οι 86 είναι Ισραηλινοί και οι 24 ξένοι.

Θα υποστείτε τα χειρότερα

Μάλιστα ο Levy υποστήριξε πως η Hamas θα δεχθεί τη «μητέρα όλων των χτυπημάτων» ύστερα από την απόφαση της να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και την απελευθέρωση ομήρων.
«Η Hamas αποφάσισε να βάλει τέλος στην κατάπαυση πυρός και να μην απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που απήχθησαν.
Έχοντας επιλέξει να κρατήσουν τις γυναίκες μας, η Hamas θα λάβει τώρα τη μητέρα των χτυπημάτων» είπε ο Levy, αναφέροντας πως η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμά δύο ημέρες.

Ben Gvir (Ισραήλ): Να συντρίψουμε τη Γάζα με όλη μας τη δύναμη

Πρέπει να συντρίψουμε τη Γάζα με όλη μας τη δύναμη υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Itamar Ben – Gvir
στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τη λήξη της εκεχειρίας.
«Για χάρη των παιδιών που δεν έχουν επιστρέψει ακόμα, για τους δολοφονημένους που δεν θα επιστρέψουν ποτέ, για να μην επιστρέψε ποτέ η φρίκη της 7ης Οκτωβρίου, πρέπει να επιστρέψουμε και να συντρίψουμε τη Γάζα με όλες μας τις δυνάμεις, να καταστρέψουμε τη Hamas και να επιστρέψουμε στη Λωρίδα, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς συμφωνίες. στη μέγιστη ισχύ» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Ben - Gvir.

Βομβαρδισμοί

Ο ισραηλινός στρατός, αφού κατηγόρησε την Hamas πως παραβίασε την ανακωχή, ανοίγοντας πυρ κατά του Ισραήλ, έκανε γνωστό πως «ξαναρχίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas στη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με τον IDF, μαχητικά αεροπλάνα πλήττουν θέσεις της Hamas στα βόρεια εδάφη της Γάζας,
ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ρίχνουν φυλλάδια και στο νότο, ζητώντας από κατοίκους περιοχών της Khan Younis να την εγκαταλείψουν.

Αναχαίτιση ρουκέτας

Νωρίτερα οι Ισραηλινοί υποστήριξαν πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας
, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η «επιτυχής» αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή.
Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Hamas, έκανε λόγο για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό.

Hamas: Δεν είναι λύση η ανακωχή, πρέπει να τελειώσει η Κατοχή

Η Hamas υποστηρίζει πως το Ισραήλ είχε προαποφασίσει να επαναρχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά της Γάζας καθώς χθες το βράδυ απέρριψε όλες τις προτάσεις για την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών.
«Η ανακωχή δεν είναι λύση, πρέπει να τελειώσει η Κατοχή» τόνισε εκπρόσωπος της Hamas.

Δεν θα πετύχουν τίποτα


Η Hamas από την πλευρά της υποστηρίζει πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα με τις νέες επιθέσεις του.
«Ότι το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πετύχει κατά τη διάρκεια των 50 ημερών πριν την εκεχειρία, δεν θα το επιτύχει ούτε τώρα συνεχίζοντας την επιθετικότητά του» υποστήριξε ο Ezzat El Rashq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Hamas, τη στιγμή που η ένοπλη πτέρυγα Al-Quids Brigades ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε κατά ισραηλινών πόλεων «ως απάντηση στα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του λαού μας».

Παραμένουν οι διαπραγματεύσεις

Πάντως, και παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων, Κατάρ και Αίγυπτος εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει εκ νέου εκεχειρία έτσι ώστε να συνεχιστούν οι απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων.
Σύμφωνα με το CNN, κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης, όπως επίσης και το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται παρά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως εάν η Hamas συμφωνήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων, μπορεί να ξαναυπάρξει ανακωχή.
Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αφέθηκαν ελεύθεροι 110 όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Νέοι όροι

Είναι πολύ πιθανό οι διαπραγματεύσεις για μια νέα κατάπαυση πυρός, να απαιτήσουν και νέους όρους από τις δύο πλευρές καθώς πλέον έχουν απομείνει να απελευθερωθούν από την Hamas, Ισραηλινοί άντρες και στρατιώτες.
Επίσης, η Hamas είναι πολύ πιθανό στο πλαίσιο αυτών των νέων διαπραγματεύσεων να ζητήσει την απελευθέρωση Παλαιστίνιων αντρών κρατουμένων, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Αποκάλυψη Νew York Times: Το Ισραήλ γνώριζε για την επίθεση της Hamas αλλά την υποτίμησε

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της Hamas να εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Ισραήλ.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, υποτίμησαν τις πληροφορίες αυτές καθώς θεωρούσαν το σενάριο μη ρεαλιστικό να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται άκρως απόρρητα έγγραφα, η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων της Hamas στο οποίο περιγραφόταν λεπτομερώς, σημείο προς σημείο, η πίθεση όπως αυτή στην οποία προχώρησαν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα την 7η Οκτωβρίου.
Το έγγραφο, που κυκλοφορούσε στους κύκλους της ισραηλινής κατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), δεν διευκρίνιζε το πότε θα εξαπολυόταν η επίθεση, ωστόσο περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα ξεπερνούσαν τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ για να γίνουν έφοδοι σε στρατιωτικές βάσεις και πόλεις.

Φανταστικό... σενάριο

Το έγγραφο αναφέρεται σε ομοβροντίες ρουκετών και σε drones που θα κατέστρεφαν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα πολυβολεία, προτού μαχητές περάσουν στην ισραηλινή πλευρά με αλεξίπτωτα πλαγιάς, οχήματα και με τα πόδια, όπως δηλαδή συνέβη κατά την εισβολή της Hamas.
Μάλιστα αναφέρεται πως «δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί» αν το σχέδιο είχε εγκριθεί «πλήρως» από την ηγεσία της Hamas, ούτε το εάν και κατά πόσον μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, ανέφερε εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού στρατού που περιήλθε στην κατοχή των New York Times.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως τον Ιούλιο του 2022, αναλύτρια της επίλεκτης μονάδας 8200 της υπηρεσίας πληροφοριών είχε προειδοποιήσει πως διεξήχθησαν γυμνάσια μαχητών της Hamas που παρέπεμπαν σε καίριο βαθμό στο σχέδιο που περιγραφόταν στο έγγραφο με κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς».
Όμως συνταγματάρχης της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης με τομέα ευθύνης τη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισε το σενάριο να διαπραχθεί τέτοια επίθεση: το χαρακτήρισε «εντελώς αποκύημα φαντασίας».

Η προειδοποίηση που δεν ακούστηκε


«Απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα πως πρόκειται για φανταστικό σενάριο (...) πρόκειται για σχέδιο πολέμου, όχι απλά επίθεσης εναντίον ενός χωριού», επέμενε η αναλύτρια σε κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
«Βιώσαμε ήδη παρόμοια εμπειρία πριν από 50 χρόνια στο νότιο μέτωπο με σενάριο που έμοιαζε φανταστικό.
Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», συνέχιζε η αναλύτρια, αναφερόμενη στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και το έγγραφο είχε κυκλοφορήσει στην ισραηλινή στρατιωτική ιεραρχία, δεν είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ή άλλα μέλη της κυβέρνησής του το είχαν διαβάσει, ή ήταν ενήμερα για το περιεχόμενό του.
Σημειώνεται πάντως πως το Ισραήλ έχει διαψεύσει πολλές φορές ότι είχε γνώση της επίθεσης.
6_61.jpg
66 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά και τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα μετά τη λήξη της εκεχειρίας.
Οι έξι από αυτούς είναι από επιθέσεις σε σπίτια στη Rafah και στην Khan Younis, στη νότια Γάζα, ενώ επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Maghazi.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί καλούν τους κατοίκους σε συγκεκριμένες γειτονιές της Khan Younis να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.
8_46.jpg
9_24.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης