Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, λόγω πληθωρισμού – Στο +1,5% ο Dow, o Nasdaq -0,23%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, λόγω πληθωρισμού – Στο +1,5% ο Dow, o Nasdaq -0,23%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να προοιωνίζεται περικοπές επιτοκίων.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow ενισχύθηκε +1,5% στις 35.950 μον., ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,38% στις 4.567 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση -0,23% στις 14.226 μον.
2_334.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Salesforce και Snowflake σημείωσαν άνοδο 9,36% και 7% αντίστοιχα, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που παρουσίασαν.

Παρότι επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο Jay Woods δεν φοβάται μήπως οι μετοχές υποχωρήσουν – τουλάχιστον πριν από το τέλος του έτους.
«Ο κύκλος, για μένα, έχει ολοκληρωθεί.
Ξεχνάμε ό,τι χάσαμε και τώρα αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε για εκεί που πηγαίναμε στα τέλη του 2021, όταν η αγορά ήταν καυτή» δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής της Freedom Capital Markets.
«Η δράση των τιμών είναι θετική. Τα οικονομικά δεδομένα που θα αναγκάσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια είναι ένας δυνατός ούριος άνεμος».

Στα μάκρο, επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2023, έναντι του Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για τον δείκτη που παρακολουθεί η Fed ως προς την πορεία του πληθωρισμού.
Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι 3,4% τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, εντός των εκτιμήσεων.
Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,2% τον Οκτώβριο, όπως και οι καταναλωτικές δαπάνες.

Παράλληλα, αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις σκαρφάλωσαν σε υψηλό δύο ετών σε μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται μετά τις ισχυρές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 218.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 226.000.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 86.000 στις 1,927 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτό ειναι το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2021.
Η συγκεκριμένη μέτρηση παραμένει σε ανοδική τροχιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο κάτι που δείχνει ότι οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν νέα εργασία.

Στην αγορά στέγης, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, υποχώρησε 1,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο στις 71,4 μονάδες.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα συμβόλαια θα υποχωρήσουν κατά 2%.
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,5%.

Ήπια κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,3% στις 16.215 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 0,41% στις 7.453 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.310 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,6%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 0,16% στις 29.737.
1_467.JPG
Στα μάκρο, στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2023, από 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο). ), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανέλθει στο 3%, από 3,8% τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης