Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή επίθεση Lavrov στη Δύση από τα Σκόπια - «Σκοτώνετε τον ΟΑΣΕ» - Χάος με αποχωρήσεις υπουργών

Σφοδρή επίθεση Lavrov στη Δύση από τα Σκόπια - «Σκοτώνετε τον ΟΑΣΕ» - Χάος με αποχωρήσεις υπουργών
Oρισμένοι αξιωματούχοι φαίνεται να αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών του ΟΑΣΕ
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στη Δύση η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov στη σύνοδο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται στα Σκόπια.
Μάλιστα, ορισμένοι αξιωματούχοι φαίνεται να αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών του ΟΑΣΕ, ενώ μιλούσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Ο Ρώσος υπουργός είπε στους ομολόγους του ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι η Δύση σκοτώνει τις πιθανότητες αναβίωσης της ομάδας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας μποϊκοτάρουν τη συνάντηση.
Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, επέκρινε έντονα την παρουσία Lavrov στη σημερινή συνεδρίαση του ΟΑΣΕ.
"Η μόνη ενδεδειγμένη στρατηγική απέναντι στη Ρωσία σήμερα είναι η απόλυτη πολιτική απομόνωσή της", δήλωσε.

Tα κράτη του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν με τα ίδια τους τα χέρια την πολιτική και στρατιωτική διάσταση του ΟΑΣΕ

Η Ρωσία πρέπει να δηλώσει με λύπη ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και οι προοπτικές του ως οργανισμού είναι ασαφείς, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
"Σε λίγο περισσότερο από 12 μήνες η Τελική Πράξη του Ελσίνκι θα γίνει 50 ετών. Πρέπει να σημειώσουμε με λύπη ότι ο ΟΑΣΕ πλησιάζει αυτή την επέτειο σε άθλια κατάσταση και οι προοπτικές του παραμένουν ασαφείς", δήλωσε ο Lavrov, σύμφωνα με το TASS.
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία κατέβαλε τις μέγιστες προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός κοινού χώρου ασφαλείας στην Ευρώπη που θα βασίζεται στη συνεργασία.
"Δυστυχώς, οι δυτικές πολιτικές ελίτ, οι οποίες έχουν υπεραμυνθεί του δικαιώματος να αποφασίζουν για την τύχη της ανθρωπότητας, έκαναν μια κοντόφθαλμη επιλογή όχι υπέρ του ΟΑΣΕ, αλλά υπέρ του ΝΑΤΟ.
Υπέρ της φιλοσοφίας της ανάσχεσης, των γεωπολιτικών παιχνιδιών μηδενικού αθροίσματος και της λογικής "αφέντης - σκλάβος".
Μια από τις βασικές συνιστώσες αυτής της πολιτικής ήταν η απερίσκεπτη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η οποία ξεκίνησε μετά τη διάλυση του Οργανισμού του Συμφώνου της Βαρσοβίας", εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Lavrov πρόσθεσε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν με τα ίδια τους τα χέρια την πολιτική και στρατιωτική διάσταση του ΟΑΣΕ.

Λάβρη η Zakharova κατά Βουλγαρίας - Ο Lavrov άλλαξε δρομολόγιο και πέταξε μέσω Ελλάδας για Σκόπια

Νωρίτερα, η Maria Zakharova, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε τις ενέργειες της Βουλγαρίας επειδή αρνήθηκε παράνομα να επιτρέψει στη ρωσική αντιπροσωπεία να πετάξει για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ίδια, οι βουλγαρικές αρχές επέτρεψαν αρχικά την πτήση, αλλά αργότερα άλλαξαν την απόφασή τους.
Η Zakharova εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια χώρα απαγορεύει την είσοδο όχι ενός αεροπλάνου, αλλά ενός συγκεκριμένου προσώπου.
Το αεροπλάνο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Lavrov αναγκάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο και έφτασε στη Βόρεια Μακεδονία μέσω Ελλάδας.
Η απόφαση των βουλγαρικών αρχών εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τη διπλωματική πρακτική. Το περιστατικό επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας, αναδεικνύοντας την απροθυμία της τελευταίας για συνεργασία και διάλογο στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
lavrov2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης