Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για «υβριδικό πόλεμο» κατηγορεί την Ρωσία η Εσθονία - Εργαλειοποιεί τους μετανάστες

Για «υβριδικό πόλεμο» κατηγορεί την Ρωσία η Εσθονία - Εργαλειοποιεί τους μετανάστες
Η Εσθονία είναι «έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία» εάν η κατάσταση συνεχιστεί
Μια δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ είναι μέρος μιας «κατάφωρης υβριδικής επίθεσης» που ενορχηστρώθηκε από τη Μόσχα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, προειδοποιώντας ότι οι διελεύσεις από τη Ρωσία θα μπορούσαν να απαγορευτούν εντελώς.
Ο Margus Tsahkna είπε ότι το έθνος της Βαλτικής είναι «έτοιμο να κλείσει τα σύνορά του με τη Ρωσία» εάν η κατάσταση συνεχιστεί.
Η αυξανόμενη κρίση, πρόσθεσε, «είναι ακόμη μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία δεν πολεμά μόνο στην Ουκρανία, αντίθετα αποτελεί απειλή για άλλες χώρες».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας Lauri Läänemets είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει μια πιθανή αύξηση του αριθμού των διελεύσεων αφότου η Φινλανδία έκλεισε όλα τα σημεία ελέγχου με τη Ρωσία, κατηγορώντας το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει μια μεταναστευτική κρίση.
Το Ελσίνκι υποστηρίζει ότι η «δραστηριότητα επιρροής» της Μόσχας προορίζεται ως αντίποινα για την απόφαση της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στον απόηχο του πλήρους κλίμακας πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές βοήθειες

Η φινλανδική υπηρεσία συνοριοφυλάκων λέει ότι οι αξιωματούχοι της έχουν δει περιπτώσεις στις οποίες οι Ρώσοι ομολόγους τους βοηθούν επίδοξους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα ή κλείνουν τα δικά τους σημεία ελέγχου για να τους εμποδίσουν να επιστρέψουν.
Έκτοτε έχουν υψώσει φραγμούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Περισσότεροι από 600 άνθρωποι από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Σομαλία και το Μαρόκο έχουν φτάσει στη Φινλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί χωρίς επαρκή έγγραφα.
Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να εισέλθουν ή να φύγουν από τη Ρωσία αν δεν είχαν την υποστήριξη των αρχών.
"Η Ρωσία τους αφήνει να περάσουν χωρίς κανένα λόγο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα άτομα φτάνουν σε εμάς και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους", δήλωσε ο Εσθονός Läänemets νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, η σύμμαχός του Λευκορωσία έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι χρησιμοποίησε την ίδια τακτική εναντίον της Πολωνίας και της Λιθουανίας το 2021, οργανώνοντας πτήσεις από εστίες κρίσης όπως η Συρία και το Ιράκ και ενθαρρύνοντας απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.
Οι ενέργειες της Λευκορωσίας ήρθαν στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον μακροχρόνιο ηγέτη Alexander Lukashenko εν μέσω βάναυσης καταστολής στην εγχώρια αντιπολίτευση μετά από παρατηρητές των προεδρικών εκλογών που διαπιστώθηκε ότι νοθεύτηκαν υπέρ του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης