Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκλονιστική ομολογία Δύσης για Ουκρανία: Τέλος το 2024 - Δεν θα πάρει πίσω τα εδάφη από τη Ρωσία

Συγκλονιστική ομολογία Δύσης για Ουκρανία: Τέλος το 2024 - Δεν θα πάρει πίσω τα εδάφη από τη Ρωσία
Ακόμα και ο Zelensky αμφιβάλλει για το εάν η Ουκρανία θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ
Παρά τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ότι η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία μέχρι τέλους με όσα όπλα και οπλικά συστήματα χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο της με τη Ρωσία και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία είναι σε πορεία ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, το αφήγημα αυτό καταρρέει … εκ των έσω.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προχώρησε σε μια συγκλονιστική ομολογία, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει έως τα τέλη του 2024 να διώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη που ήδη έχουν καταλάβει, τη στιγμή που ακόμα και ο Ουκρανος πρόεδρος Zelensky εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν ποτέ η χώρα του θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Δεν θα διώξουν τους Ρώσους

«Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει έως τα τέλη του 2024» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι η εκπλήρωση των υποσχέσεων της Δύσης για την προμήθεια των Ουκρανών με όπλα, και συγκεκριμένα με πυραύλους και πυρομαχικά, όπως και η επιτάχυνση της στρατιωτικής παραγωγής, δεν πηγαίνουν, όπως τουλάχιστον είχαν προγραμματιστεί.

Ερωτήματα

Όπως επισημαίνει το Euractiv, «η κατάσταση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν για την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της τους επόμενους μήνες» ως προς την εκπλήρωση των στόχων τους σχετικά με μια στρατιωτική νίκη κατά της Ρωσίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει μέχρι τέλους την Ουκρανία, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις ΗΠΑ, όπου το Κογκρέσο αδυνατεί να εγκρίνει οικονομική βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ούτε όμως και από την ΕΕ, η οποία είχε δεσμευτεί να δώσει 1 εκατομμύριο οβίδες στο Κίεβο έως την ερχόμενη άνοιξη.

Αμφιβάλλει ακόμα και ο Zelensky για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Και ενώ το ΝΑΤΟ και ο Stoltenberg δεσμεύονται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, αμφιβολίες για την… προοπτική αυτή φαίνεται πως έχει ακόμα και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Σε συνάντηση που είχε σήμερα 30/11 με Ουκρανούς φοιτητές στο Mykolaiv, ο Zelensky, ερωτηθείς για τις προοπτικές όσον αφορά την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η Ουκρανία θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.
«Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα είναι…
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.
Και αν θα είμαστε στο ΝΑΤΟ ή αν δεν θα είμαστε στο ΝΑΤΟ.
Θέλουμε αλλά…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Zelensky, ο οποίος τόνισε ότι το Κίεβο κινείται βάσει των προδιαγραφών που θέτει το ΝΑΤΟ και ότι κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι «η εθνική ασφάλεια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο».

Παραδοχές και φόβοι… Δυτικών

Σημειώνεται πάντως πως σε χθεσινές του δηλώσεις και μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Peter Szijjártó, υποστήριξε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή στη Συμμαχία το 2024.
Όπως ανέφερε, εξακολουθεί να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων ότι η είσοδος της Ουκρανίας στη συμμαχία υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται αδιανόητη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός Γ’ Παγκοσμίου πολέμου.

Η Δύση παραλύει… στην ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει στην Ουκρανία

Ενδεικτικό άλλωστε των σκέψεων και των ανησυχιών που διατυπώνονται στο Δυτικό στρατόπεδο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Zeitung, το οποίο υποστηρίζει ότι η Δύση παραλύει στην ιδέα του τι θα επακολουθήσει εάν η Ρωσία ηττηθεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγού Philip Breedlove, κανείς Δυτικός δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εάν η Ρωσία ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο.
«Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί εάν η Ρωσία χάσει.

Αλλά αυτός ο φόβος παραλύει πολλούς πολιτικούς στη Δύση.
Δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Breedlove, δίνοντας μια προοπτική που αν και ακούγεται παράξενη, είναι απόλυτα λογική ακόμα και για τα συμφέροντα των Δυτικών.
Την ίδια στιγμή όμως η Δύση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει το Κίεβο ότι θα του δώσει όσα όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αν και όπως λέει ο Breedlove, «όλοι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές αποκαλούν λανθασμένη αυτήν την προσέγγιση».

Πλησιάζει το τέλος

Σύμφωνα με τον Breedlove, η δημόσια υποστήριξη προς την Ουκρανία αποδυναμώνεται.
«Σύντομα θα υπάρξουν εκλογές σε πολλές χώρες.
Πολλοί ψηφοφόροι είναι πολύ δύσπιστοι για το τι συμβαίνει με τα κονδύλια που δαπανώνται για την Ουκρανία.
Η υποστήριξη θα εξασθενήσει σταδιακά» εκτίμησε ο Breedlove, τονίζοντας ότι χωρίς σημαντική στρατιωτική υποστήριξη από τη συλλογική Δύση, η Ουκρανία δεν θα επιβιώσει από τη σύγκρουση.
Σημειώνεται πως αξιωματούχος του State Department είχε υποστηρίξει πως πολλοί Αμερικάνοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin θα συνεχίσει τον πόλεμο το 2024 και ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ευελπιστώντας ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Donald Trump, ο οποίος έχει ήδη διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης