Τελευταία Νέα
Διεθνή

Milken Institute: Η Ευρώπη πρέπει να φέρει πίσω τη Merkel ή έστω να βρει έναν ηγέτη – Έχει καταντήσει «αόρατη» στον κόσμο

Milken Institute: Η Ευρώπη πρέπει να φέρει πίσω τη Merkel ή έστω να βρει έναν ηγέτη – Έχει καταντήσει «αόρατη» στον κόσμο
Η έλλειψη παγκόσμιου ηγετικού ρόλου για την Ευρώπη γίνεται όλο και πιο αισθητή σε όλες τις περιοχές
Για το μεγαλύτερο μέρος του 21ου αιώνα, η παγκόσμια σχετική τάξη διατηρήθηκε από έναν συνδυασμό των οικονομικών και πολιτικών θεσμών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, του αυξανόμενου ρόλου της Κίνας και του αντισταθμιστικού αποτελέσματος της Ευρώπης, με τους ισχυρούς οικονομικούς της δεσμούς όχι μόνο στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες και περιοχές όπως η Ρωσία και η Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, από τότε που συνταξιοδοτήθηκε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2021, η έλλειψη παγκόσμιου ηγετικού ρόλου για την Ευρώπη γίνεται όλο και πιο αισθητή σε όλες τις περιοχές, αναφέρει ανάλυση του Milken Institute.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μόλις τρεις μήνες αργότερα χρησίμευσε για να προσφέρει μια άμεση κινητήρια δύναμη για μεγαλύτερη πολιτική ενότητα εντός της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, προχώρησε στην περαιτέρω απομόνωση της Ευρώπης ως πολιτικού ηγέτη, όχι μόνο στη σχέση της με τη Ρωσία, αλλά το πιο σημαντικό, με την Κίνα και με μεγάλο μέρος του αδέσμευτου κόσμου.
Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες για την καθιέρωση ενός συνεκτικού και ηγετικού ρόλου για την Ευρώπη σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και οι περιφερειακές εντάσεις όπως η πρόσφατη σύγκρουση Ισραήλ-Hamas, η έλλειψη σαφούς Ευρωπαίου ηγέτη στη διεθνή σκηνή δημιουργεί ένα σημαντικό κενό.

Η παγκόσμια τάξη

Για τον κόσμο, η παγκόσμια μεταπολεμική τάξη και οι θεσμοί της δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις.
Η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Donald Trump έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η G7 και τα Ηνωμένα Έθνη.
Το κενό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον ΠΟΕ, όπου η έλλειψη ευρωπαϊκής ηγεσίας στο εμπόριο καθώς οι ΗΠΑ στράφηκαν προς τον προστατευτισμό είναι ιδιαίτερα αισθητή.
Η ώθηση για ελεύθερο εμπόριο, ειδικότερα, δέχτηκε σημαντικό πλήγμα με την ψηφοφορία για το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016.
Οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις έκαναν το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και ενός από τα μεγαλύτερα πρώην μέλη της να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη γραφειοκρατία και τον προστατευτισμό.

Ενεργειακό πλέγμα

Ίσως τίποτα δεν δείχνει τις συνέπειες της έλλειψης ευρωπαϊκής δύναμης για τη διατήρηση αυτών των θεσμών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin ανέφερε ευθέως τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως σημαντικούς παράγοντες στην αναγκαιότητα της σύγκρουσης.
Ειδικότερα, η Γερμανία εμπόδιζε τον προγενέστερο ρόλο της να βοηθήσει στην εμπλοκή της Ρωσίας.
Εκεί που προηγουμένως, η γερμανική ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο θεωρούνταν σημαντικό εργαλείο δέσμευσης και ειρήνης, η Ρωσία χρησιμοποίησε την προμήθεια φυσικού αερίου ως απειλή για να αποθαρρύνει τη γερμανική εμπλοκή.
Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με άλλα μέλη της ΕΕ και τη Βρετανία κατά της εισβολής, η διακοπή αυτού του ρωσικού φυσικού αερίου ουσιαστικά μείωσε περαιτέρω την οικονομική της ηγεσία λόγω μιας απόφασης που έλαβε η Merkel το 2011 μετά τη Φουκουσίμα να εφαρμόσει ένα αδιέξοδο σχέδιο για την απομάκρυνση των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας και να βασιστεί στη Μόσχα για φυσικό αέριο.

Ανάδυση άλλων δυνάμεων

Οι σημαντικά υψηλότερες τιμές της ενέργειας και οι μειωμένες γερμανικές οικονομικές προοπτικές έχουν φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία.
Η δέσμευση με την Κίνα ως ισότιμος εταίρος χωριστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επίσης υποφέρει.
Προηγουμένως, η Ευρώπη μπορούσε να βασιστεί σε μια ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα της στην Κίνα, ειδικά για τα γερμανικά αυτοκίνητα, για να της δώσει ένα ξεχωριστό κανάλι για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ο συνδυασμός μιας διαίρεσης για την Ουκρανία και οι εσωτερικές διαιρέσεις εντός της Ευρώπης, εμπόδισαν οποιονδήποτε τρόπο για την Ευρώπη να διαδραματίσει βασικό ρόλο με την Κίνα.
Πουθενά δεν ήταν πιο εμφανές όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron πραγματοποίησαν ξεχωριστές επισκέψεις στην Κίνα τον περασμένο Απρίλιο, τις οποίες οι Κινέζοι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν για να παίξουν ευρωπαϊκά τμήματα, ειδικά στο εσωτερικό.
Ακόμη και μια προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με την Κίνα τον επόμενο μήνα έρχεται μετά από μια πολύ πιο προαναγγελθείσα επίσκεψη του Προέδρου Xi Jinping στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής APEC, όπου η Ευρώπη ήταν πολύ στο περιθώριο.
Με τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είναι εμφανής η έλλειψη σαφούς ευρωπαϊκής θέσης και ικανότητας συμμετοχής ως μεσίτης τρίτου μέρους.
Οι εσωτερικές διαιρέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την τρομοκρατία της Hamas και τους επακόλουθους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και τις απώλειες αμάχων παραλύουν την Ευρώπη, αντί να της δίνουν λόγους να μπορεί να εμπλακεί δημόσια και με τις δύο πλευρές ή ακόμη και να κάνει μια ενιαία έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Το αποτέλεσμα ήταν προσφορές από την Κίνα για συνεργασία και μεσολάβηση στην περιοχή, καθώς και η εξάρτηση από περιφερειακά κράτη όπως το Κατάρ για να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία έχει βρεθεί εκτός ελιγμών σε πολλές από τις σχέσεις της με τη Δυτική Αφρική από μια Ρωσία που είναι πρόθυμη να ασκήσει επιρροή μέσω πωλήσεων όπλων και ενέργειας, καθώς και να υποστηρίζει τις κυβερνήσεις με στρατιωτικές ενέργειες.

Τι ζητά ο κόσμος από την Ευρώπη

Ο κόσμος χρειάζεται μια πιο δεσμευμένη Ευρώπη και μια Ευρώπη που μπορεί να λειτουργήσει ως ενοποιημένη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.
Ακόμη και όταν η ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται οικονομικά σε μέρη όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία και άλλες, η αστάθεια αυτού του πολυπολικού κόσμου χρειάζεται η Ευρώπη να βοηθήσει να παίξει έναν βασικό ρόλο εδώ και τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης