Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίγο πριν την αυτοκτονία, σχεδιάζουν ανακωχή - Παραδοχή σοκ Zelensky: Χάσαμε Donbass, Κριμαία - Putin: Γελάει ο κόσμος

Λίγο πριν την αυτοκτονία, σχεδιάζουν ανακωχή - Παραδοχή σοκ Zelensky: Χάσαμε Donbass, Κριμαία - Putin: Γελάει ο κόσμος
Putin (Ρώσος Πρόεδρος): Οι Γερμανοί υποστηρίζουν την Ουκρανία γιατί η χώρα τους δεν έχει κυριαρχία – Ο κόσμος γελάει - Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι ΗΠΑ έβαλαν τους Ουκρανούς στο δρόμο της αυτοκτονίας
(upd 39) Λίγο πριν την ολική κατάρρευση της Ουκρανίας, και ενώ ο Ουκρανικός στρατός δεν έχει οπλικά συστήματα για να πολεμήσει και δεν έχει σχέδιο για νέα αντεπίθεση το 2024… ουκρανοί πολιτικοί και δυτικοί αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος για ανακωχή…
Η παραδοχή Zelensky, ότι χάθηκαν Donbass και Κριμαία, αφού οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία αποτελεί απόλυτη απόδειξη της ήττας της Ουκρανίας, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Ήδη εντός της Ουκρανίας αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος ότι μετά την αντεπίθεση, η επόμενη στρατηγική κίνηση είναι οι διαπραγματεύσεις…
Και ενώ όλοι μιλούν για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ οι φωνές της λογικής πληθαίνουν, η Ουκρανία δεν πληροί κανένα κριτήριο για να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος Putin απαξίωσε την Γερμανία, δεν έχουν κυριαρχία, είναι χώρα υπάκουη και δεν αντιδρά…
Σε στρατιωτικό επίπεδο σχεδόν στα 1.500 χιλιόμετρα μετώπου ο Ουκρανικός στρατός έχει περάσει σε άμυνα ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε ενεργητική άμυνα όπως χαρακτηρίζουν οι ρώσοι τις επιθετικές τους επιχειρήσεις…
Την ίδια ώρα, το Economist παραδέχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Ρωσία νίκησε στην Ουκρανία. Παράλληλα καταλογίζει έλλειψη στρατηγικού οράματος στη Δύση.

Economist: Η Ρωσία νίκησε στην Ουκρανία – Η Δύση βρίσκεται σε σοκαριστικό λήθαργο

Η τρέχουσα κατάσταση γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι η Ρωσία νικά λόγω της αναποφασιστικότητας των δυτικών συμμάχων του Κιέβου, υποστηρίζει το Economist σε μία ηχηρή παραδοχή ήττας για τη συλλογική Δύση.
«Η Δύση θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα για να απογοητεύσει τον κ. Putin.
Εάν το επέλεγε, θα μπορούσε να αναπτύξει βιομηχανικούς και οικονομικούς πόρους που θα θανάτωναν τη Ρωσία.
Ωστόσο, η μοιρολατρία, ο εφησυχασμός και η σοκαριστική έλλειψη στρατηγικού οράματος την παρεμποδίζουν, ειδικά την Ευρώπη.
Για χάρη της ίδιας καθώς και της Ουκρανίας, η Δύση χρειάζεται επειγόντως να ξυπνήσει από τον λήθαργό της», αναφέρει το άρθρο του The Economist.

Putin (Ρώσος Πρόεδρος): Οι Γερμανοί υποστηρίζουν την Ουκρανία γιατί η χώρα τους δεν έχει κυριαρχία – Ο κόσμος γελάει

Οι Γερμανοί συμφώνησαν να στηρίξουν με όπλα την Ουκρανία, γιατί απλά η Γερμανία δεν έχει κυριαρχία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin… απαξιώνοντας έτσι την γερμανική εξωτερική πολιτική.
«Η Πολωνία απαίτησε και έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal - Ευρώπη, που πηγαίνει στη Γερμανία.
Η Ουκρανία έκλεισε ένα από τα συστήματα στους αγωγούς - το ένα λειτουργεί ακόμα, το άλλο έκλεισε.
Η Γερμανία προμηθευόταν φυσικό αέριο το οποίο χρειάζεται αλλά αποφάσισαν να διακόψουν την παροχή.
Και οι Γερμανοί τα καταπίνουν όλα αυτά, γιατί δεν έχουν κυριαρχία», εξήγησε ο Putin.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, οι δυτικές χώρες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας με τη βοήθεια διοικητικών χειρισμών και διασυνοριακών φόρων.
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι ή με την παρότρυνση των συμμάχων τους και των Ηνωμένων Πολιτειών, περιορίζουν τις ευκαιρίες τους σε συνεργασία με τη Ρωσία, στερώντας τους φθηνούς ενεργειακούς πόρους μειώνοντας και τις πηγές των φόρων.
«Ορισμένοι ηγέτες χωρών δεν έχουν αρκετή επαγγελματική κατάρτιση για να λάβουν ποιοτικές αποφάσεις.
Όλος ο κόσμος γελάει μαζί τους.
Δεν θα αναφέρω ονόματα τώρα.
Αλλά όλος ο κόσμος πραγματικά γελάει» τόνισε εμφατικά ο Putin.
Κατά τον ρώσο Πρόεδρο η Ρωσία, για παράδειγμα, στο πλαίσιο των BRICS, μπορεί να συνεργαστεί με κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στις 14 Δεκεμβρίου η ετήσια συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης του Putin

Στις 14 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin θα απευθυνθεί ζωντανά - μέσω τηλεδιάσκεψης - στο ρωσικό κοινό και θα παραχωρήσει τη μεγάλη ετήσια συνέντευξη τύπου
, κατά την οποία θα κάνει τον απολογισμό του 2023.
Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Στις 14 Δεκεμβρίου ο Vladimir Putin θα συνοψίσει τα αποτελέσματα της χρονιάς.
Θα είναι ένα πρόγραμμα, ένα τηλεοπτικό project.
Θα έχει τη μορφή της «απευθείας γραμμής» και της τελικής συνέντευξης τύπου του προέδρου» υπογράμμισε ο Peskov.
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Putin θα παραχωρήσει την ετήσια συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2020, όταν και λόγω της πανδημίας είχε αλλάξει η μορφή των δύο αυτών εκδηλώσεων (της συνέντευξης τύπου και της απευθείας επαφής με τον Πρόεδρο).
«Η μεγάλη συνέντευξη τύπου και η «απευθείας γραμμή» με τον Πρόεδρο δεν έχουν ένα προκαθορισμένο, σαφές χρονοδιάγραμμα.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σε διάρκεια και ουσιαστικό γεγονός» υποστήριξε ο Peskov.

Larry Johnson πρώην (CIA): Σκηνοθετημένη δηλητηρίαση της Budanova με στόχο τον Zaluzhny

Η Marianna Budanova, σύζυγος του επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, Kyrylo Budanov, αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά από συμπτώματα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα, με τις αρχές να ερευνούν την υπόθεση.
Η πρόσφατη επίθεση με δηλητήριο στη σύζυγο του αρχηγού των Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, Budanova είναι πραγματική είπε στο Sputnik ο Larry Johnson απόστρατος αξιωματικός των πληροφοριών της CIA και στέλεχος του State Department.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι και οργανώσεις με κίνητρα».
Ωστόσο κάποιοι κοιτούν προς τον Valery Zaluzhny, επειδή ο Budanov είναι ύποπτος ότι βρίσκεται πίσω από τον πρόσφατο θάνατο με χειροβομβίδα του στενού συνεργάτη του Ουκρανού αρχιστρατήγου», εικάζει ο Αμερικανός ειδικός.
Σύμφωνα με τον Johnson, η στόχευση της Budanova έχει «σκηνοθετηθεί για να εμπλέξει τον Zaluzhny με απώτερο στόχο την εκδίωξή του από τον ουκρανικό στρατό».
Ο Αμερικανός ειδικός εκτιμά ότι μαίνεται μάχη κορυφής στην ουκρανική ιεραρχίας, όπου κυριαρχεί ο φόβος και η παράνοια.

Annalena Berbock (Γερμανίδα ΥΠΕΞ): Μοιραία η μείωση του ενδιαφέροντος για την Ουκρανία από την Δύση

Η πτώση του ενδιαφέροντος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Bärbock.
«Η προσοχή στην Ουκρανία που εξαφανίζεται από τα δημόσια δρώμενα είναι μοιραία», τόνισε η Annalena Bärbock.
Σύμφωνα με την Annalena Bärbock, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατό για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Κιέβου στον δρόμο προς την «ελευθερία».
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική κρίση και η υποστήριξη προς τον Zelensky εξασθενεί.
Ο Alexei Danilov, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας τόνισε ότι η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Δύση έχει αρχίσει να επισημαίνει την ανάγκη για διάλογο με τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Kuleba, υποστηρίζει ότι δεν αισθάνεται καμία πίεση από τους συμμάχους για το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Blinken (Αμερικανός ΥΠΕΞ): Η Ουκρανία είναι καθ' οδόν προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται καθ' οδόν προς το ΝΑΤΟ και θα ενταχθεί όταν πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη.
«Επιβεβαιώσαμε τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις», είπε σε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Kuleba.
Μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των τμημάτων εξωτερικών υποθέσεων των χωρών του ΝΑΤΟ, υποσχέθηκε ότι όλα τα μέλη της συμμαχίας θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία ότι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία.
Ο Blinken είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν κάνει «εξαιρετικές επιτυχίες» στρατιωτικά.
«Το βλέπουμε αυτό, για παράδειγμα, τώρα στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η Ουκρανία απώθησε τον ρωσικό στόλο και είναι σε θέση να εξάγει τρόφιμα και άλλα προϊόντα στον έξω κόσμο, ο οποίος το έχει ανάγκη», τόνισε ο Blinken με την διαφορά ωστόσο ότι αυτό είναι μια φαντασίωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.
Ο Kuleba, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, είπε ότι άκουσε από τους δυτικούς συμμάχους «όχι» στην κούραση από τη σύγκρουση και ένα ξεκάθαρο «ναι στην υποστήριξη».

Lavrov: Ντροπιαστικές για την ΕΕ οι προσπάθειες ένταξης του νεοναζιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov χαρακτήρισε επαίσχυντες τις προσπάθειες ένταξης της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία ενός νεοναζιστικού καθεστώτος στην ΕΕ.
«Οι ισχυρισμοί των ηγετών των Βρυξελλών ότι οι ενέργειες του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες είναι εκπληκτικά υποκριτικές», δήλωσε ο Lavrov σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.
«Τώρα θέλουν επίσης να ανοίξουν την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το καθεστώς του Κιέβου το συντομότερο δυνατό», συνέχισε.
«Ναζί, μπείτε αμέσως μέσα. Τι κρίμα!» τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ξεκάθαρο μήνυμα Ουγγαρίας για Ουκρανία: Ούτε ένταξη στην ΕΕ, ούτε ευρωπαϊκά χρήματα

Η Ουγγαρία δεν θα εγκρίνει ούτε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ούτε τις τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, λέει ο Gergely Gulyas, υπουργός του Γραφείου του Πρωθυπουργού της χώρας, Viktor Orban.
Ο Gulyas σημείωσε ότι επί του παρόντος συζητούνται δύο θέματα: η δυνατότητα έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και οι τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, οι οποίες προβλέπουν την κατανομή επιπλέον 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
«Η ουγγρική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την υιοθέτηση αυτών των δύο μέτρων - ούτε τις τροπολογίες του προϋπολογισμού ούτε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι M1.

Zelensky (Ουκρανός Πρόεδρος): Κανείς δεν μπορεί να πει εάν θα είμαστε ή όχι στο ΝΑΤΟ

Αν και ΝΑΤΟ και Stoltenberg δεσμεύονται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία
, αμφιβολίες για την… προοπτική αυτή φαίνεται πως έχει ακόμα και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Σε συνάντηση που είχε σήμερα 30/11 με Ουκρανούς φοιτητές στο Mykolaiv, ο Zelensky, ερωτηθείς για τις προοπτικές όσον αφορά την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η Ουκρανία θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.
«Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα είναι…
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.
Και αν θα είμαστε στο ΝΑΤΟ ή αν δεν θα είμαστε στο ΝΑΤΟ.
Θέλουμε αλλά…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Zelensky, ο οποίος τόνισε ότι το Κίεβο κινείται βάσει των προδιαγραφών που θέτει το ΝΑΤΟ και ότι κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι «η εθνική ασφάλεια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο».

Παραδοχή Zelensky - Χάσαμε το Donbass και την Κριμαία, οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία

Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιστρέψει το Donbass και η Κριμαία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky.
"Θα είναι πιο δύσκολο με το Donbass.
Πιστεύω ότι τα εδάφη επιστρέφονται με τον κόσμο.
Αν οι άνθρωποι δεν θέλουν, θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο.
Νομίζω ότι είναι ψυχικά πιο δύσκολο να επιστρέψει το Donbass γιατί υπήρχαν συνεχείς εχθροπραξίες για δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Zelensky, οι συνεργάτες του του είπαν ότι ήταν αδύνατο να επιστρέψει η Κριμαία και ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψει το Donbass.
«Και κατά τη γνώμη μου, αν μιλάμε για ανθρώπους, τα εδάφη ανακτώνται με τους ανθρώπους τους, αν οι άνθρωποι δεν το θέλουν, θα είναι πολύ δύσκολο»...

Το ενδιαφέρον για την Ουκρανία μειώνεται… λόγω Μέσης Ανατολής


Στην παραδοχή ότι το ενδιαφέρον της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μειώνεται λόγω της αυξανόμενης έντασης στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Σε δηλώσεις του στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο Zelensky υποστήριξε ότι λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία δεν είναι πλέον στο επίκεντρο.
«Λόγω της κατάστασης στην Παλαιστίνη, η διεθνής κοινότητα έχει χάσει την προσοχή της στην εισβολή στην Ουκρανία» φέρεται να υποστήριξε ο Zelensky, σύμφωνα με το Kyodo.
Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία εκεχειρία πριν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της, ενώ χαρακτήρισε τις διάφορες προτάσεις ανακωχής στη Δύση «σαν να κόβεις το ένα χέρι και να το δίνεις σε κάποιον άλλο».

Ο Zelensky συνομίλησε εκτάκτως με Scholz και Sunak – Ζήτησε εσπευσμένα στήριξη της Ουκρανίας

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και τους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βουλγαρίας, Rishi Sunak, και Nikolai Denkov αντίστοιχα, είχε την Πέμπτη (30/11/2023) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Έχουμε λόγους να είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας.
Όλες οι συμφωνίες μας τίθενται σε εφαρμογή.
Συντονίσαμε επίσης νέα κοινά βήματα για την προστασία του λαού μας, της Ευρώπης μας και της διεθνούς τάξης.
Είμαι ευγνώμων σε όλους σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την Ουκρανία!», δήλωσε ο Zelensky μέσω της πλατφόρμας X.

Igor Kovalev (Σχολή Παγκόσμιας Οικονομίας): Ο Jens Stoltenberg παραπλανά δεν θα δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δεν έχει πραγματικά σχέδια για την ένταξη της Ουκρανίας στην Συμμαχία και υποσχέσεις δίνονται στο Κίεβο μόνο και μόνο για να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τόνισε ο Igor Kovalev, πρώτος Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνούς Πολιτικής
Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμος να προβλέψει τις αποφάσεις της επερχόμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024 σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας.
Η πλήρης ένταξη είναι αδύνατη κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης, σημείωσε.
Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ο Jens Stoltenberg ανακοίνωσε την παροχή συστάσεων στην Ουκρανία για την πορεία της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Οι συστάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου, την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
«Δεν πίστευαν και δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Ήταν μια υπόσχεση που κανείς δεν επρόκειτο να τηρήσει...
Η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως αναλώσιμο υλικό για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία» τόνισε ο Igor Kovalev.
Πρόσθεσε ότι δεν άκουσε κανέναν σοβαρό αναλυτή να λέει ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν αναπόφευκτη, παρά την «τρομερή διαφθορά» στη χώρα, τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, τη μη συμμόρφωση του στρατού με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και άλλα παρόμοια εμπόδια.
«Θα κρατούν το καρότο μπροστά στη μύτη του γαϊδάρου όσο χρειαστεί.
Επιπλέον, για τη συλλογική Δύση, η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι ευεργετική - πιστεύουν ότι αυτή η σύγκρουση αποδυναμώνει τη Ρωσία και είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτήν τη σύγκρουση έως τον τελευταίο Ουκρανό», πρόσθεσε ο Igor Kovalev.
Η συμμαχία μπορεί να τροφοδοτήσει την ψευδαίσθηση της αναπόφευκτης ένταξης της Ουκρανίας συνεχίζοντας τις υποσχέσεις προς το Κίεβο, τις προμήθειες εξοπλισμού και άλλα. Κατά τη γνώμη του Igor Kovalev, περαιτέρω δηλώσεις από τη Δύση θα αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Berliner Zeitung:Η Δύση παραλύει… στην ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει στην Ουκρανία

Η Δύση παραλύει στην ιδέα του τι θα επακολουθήσει εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Zeitung.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγού Philip Breedlove, κανείς Δυτικός δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εάν η Ρωσία ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο.
«Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί εάν η Ρωσία χάσει.
Αλλά αυτός ο φόβος παραλύει πολλούς πολιτικούς στη Δύση.
Δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Breedlove, δίνοντας μια προοπτική που αν και ακούγεται παράξενη, είναι απόλυτα λογική ακόμα και για τα συμφέροντα των Δυτικών.
Την ίδια στιγμή όμως η Δύση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει το Κίεβο ότι θα του δώσει όσα όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αν και όπως λέει ο Breedlove, «όλοι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές αποκαλούν λανθασμένη αυτήν την προσέγγιση».

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι ΗΠΑ έβαλαν τους Ουκρανούς στο δρόμο της αυτοκτονίας

Η πολιτική των ΗΠΑ οδήγησε στο θάνατο πολλών Ουκρανών, τόνισε ο Douglas McGregor αμερικανός συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου.
«Έχουμε βάλει τους Ουκρανούς στο δρόμο της αυτοκτονίας.
Κάντε ειρήνη, ηλίθιοι!" τόνισε ο Douglas McGregor.
Ο συνταγματάρχης Douglas McGregor σημείωσε ότι η Δύση επιμένει στο παρασκήνιο να αρχίσει ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky να εξετάσει το σενάριο των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία.
Όπως ανέφερε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexey Danilov, το Κίεβο ανησυχεί ότι οι δυτικές χώρες έχουν αρχίσει να επισημαίνουν την ανάγκη για διάλογο με τη Ρωσία…

Μearsheimer (Αμερικάνος καθηγητής): Οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν την Ουκρανία να αρχίσει διαπραγματεύσεις

Οι ΗΠΑ ενδεχομένως θα αναγκάσουν την Ουκρανία να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης με τη Ρωσία εκτίμησε ο Αμερικάνος καθηγητής John Mearsheimer.
«Εκτιμώ ότι βλέπουμε πως η κυβέρνηση Biden επιχειρεί να ελιχθεί στο θέμα της Ουκρανίας, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος…
Κατά τη γνώμη μου, θα επιδιώξουμε με επιμονή μια πραγματική κατάπαυση πυρός» υποστήριξε μιλώντας στο κανάλι Judging Freedom στο Youtube.
Όπως είπε ο Mearsheimer, έχουν ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις στον Zelensky ότι το Κίεβο δεν πρόκειται πλέον να λάβει μεγάλες ποσότητες όπλων και ότι το καλύτερο που θα είχε να κάνει, είναι να αρχίσει να σκέφτεται το θέμα των διαπραγματεύσεων.
«Ακόμα και πριν κλιμακωθεί η σύγκρουση Ισραήλ – Hamas, η στήριξη στο Κίεβο από τους Συμμάχους είχε αρχίσει να φθίνει.
Τώρα η Δύση ενδιαφέρεται ακόμα λιγότερο στο να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία» επισήμανε ο Mearsheimer.

Larry Johnson (πρώην CIA): Ήρθε η ώρα να το παραδεχθούμε, η Ρωσία δεν είναι εχθρός της Δύσης

Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραδεχτούν ότι η Ρωσία δεν είναι εχθρός τους, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
Οι Ρώσοι δεν είναι εχθροί μας.
Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να κατακτήσουν τον κόσμο.
Είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι έχουμε πολλά κοινά με τη Ρωσία..
Ο Larry Johnson ανέφερε τις δραστηριότητες στον διαστημικό σταθμό ISS ως παράδειγμα θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών.
«Εάν μπορούμε να συνεργαστούμε στον διαστημικό σταθμό και να κρατήσουμε ζωντανούς τους αστροναύτες στο διάστημα, τότε ίσως μπορούμε να κάνουμε λίγα περισσότερα εδώ στη Γη», πρόσθεσε ο διαστημικό σταθμό.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της NASA δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο έργο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού παραμένει αμετάβλητη.

Stephen Bryan (Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία στρατιωτικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στέλνοντας στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Stephen Bryan πρώην Βοηθός του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής Herman Pirchner.
«Μία από τις απαντήσεις (στην ερώτηση για το μέλλον της Ουκρανίας):
Φέρτε τα στρατεύματα!
Φέρτε τους πεζοναύτες!"
Στην πραγματικότητα, εμείς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουμε κανέναν να στείλουμε», παραδέχτηκε ο Stephen Bryan.
Ο Stephen Bryan πρόσθεσε ότι ακόμη και η αμερικανική αεροπορία να συμμετάσχει στη σύγκρουση στο πλευρό του Κιέβου δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου περιέγραψε τη ρωσική αεράμυνα ως «στιβαρή» και χαρακτήρισε το μαχητικό Su-35 «αεροσκάφος κορυφαίας κλάσης».
Ο Stephen Bryan είπε ότι η αμερικανική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει την απώλεια εξοπλισμού και την κατανάλωση πυρομαχικών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Stephen Bryan, τα αμερικανικά εργοστάσια άμυνας είναι ένα «ψυγείο» με απαρχαιωμένες τεχνολογίες.
Ο Stephen Bryan σημείωσε ότι λόγω των κακών συνθηκών εργασίας, οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εργαστούν στη στρατιωτική βιομηχανία.
«Αυτή είναι η επιλογή - το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στη σύγκρουση. Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην Ουκρανία;
Η απάντηση είναι απολύτως όχι», κατέληξε ο Stephen Bryan.

Alexey Kushch (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Η Ουκρανία εμφανίστηκε σαν λεγεώνα της Δύσης που πλησιάζει στον θάνατο

Ο Παγκόσμιος Νότος θα απομακρυνθεί από την Ουκρανία λόγω της αντιρωσικής ρητορικής της Δύσης, δήλωσε ο ειδικός Alexey Kushch διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιων Στρατηγικών.
«Όταν λέμε ότι είμαστε κάποιο είδος «λεγεώνας» ή «φυλάκιο της Δύσης», τότε στον παγκόσμιο νότο αυτό προκαλεί αμέσως αποστροφή λόγω του νεοαποικιακού και μετααποικιακού παρελθόντος.
Και η «λεγεώνα της Δύσης», κατά την κατανόησή τους, δεν είναι ένα πολύ καλό σύστημα και αποτελεί απειλή.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εάν η Ουκρανία εμφανίζεται ως «λεγεώνα της Δύσης», τότε για τον παγκόσμιο Νότο απλά θα πεθάνουμε», εξήγησε ο Kushch .
Πρόσθεσε ότι η επιθυμία του Κιέβου να αλλάξει τη στάση ορισμένων κρατών απέναντι στη Ρωσία π.χ. κατηγορώντας την Τουρκία ή την Ουγγαρία ως φιλορωσικές, προσβάλλει επίσης άλλους λαούς.
Στην Ουκρανία ακούγονται συχνά ασυνήθιστες δηλώσεις για τον ρόλο της στην παγκόσμια τάξη. Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί του Κιέβου αποκαλούσαν τη χώρα τους «φυλάκιο του ΝΑΤΟ».
Μόλις πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αμυνθεί χωρίς την Ουκρανία, επειδή υποτίθεται ότι έχει η Ουκρανία «τον ισχυρότερο και πιο σκληραγωγημένο στρατό» στην Δύση.

Medya Günlüğü (Τουρκική εφημερίδα): Η ύπαρξη της Ουκρανίας δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της Δύσης

Η Δύση θα αποδεχθεί ή θα σχεδιάσει μια κατάσταση στην οποία η Ουκρανία θα διασπαστεί και θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος, γράφει η τουρκική εφημερίδα Medya Günlüğü.
«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πιστεύουν ότι έχουν ήδη επενδύσει σε μια πολύ κερδοφόρα επένδυση, ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την παλιά ισχύ του για τουλάχιστον πέντε, ίσως και δέκα χρόνια, και για πολλά ακόμη χρόνια να ανακτήσει την οικονομική της ισχύ λόγω χρηματοοικονομικών και τεχνολογικών κυρώσεων.
Τα σχέδια της Δύσης να αποδυναμώσουν τη Ρωσία απέτυχαν.
Η Ρωσία, σύμφωνα με την Medya Günlüğü, έχει ξεπεράσει με επιτυχία τις κυρώσεις και είναι σε θέση να συνεχίσει την σύγκρουση με επιτυχία.

Financial Times: Οι σύμβουλοι του Zelensky θα μπορούσαν να γίνουν νέοι ολιγάρχες

Οι Ουκρανοί πολιτικοί ακτιβιστές φοβούνται ότι ο κύκλος φίλων του Zelensky θα μπορούσε να μετατραπεί σε «νέους ολιγάρχες», γράφουν οι Financial Times.
«Ένας άλλος λόγος ανησυχίας των μαχητών κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι οι ευρείες εξουσίες που κατέχει η ομάδα συμβούλων γύρω από τον Zelensky», αναφέρουν οι Financial Times.
Η Ουκρανή πολιτική ακτιβίστρια Daria Kalinyuk σημείωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι με τη βοήθεια διαφόρων σχημάτων «υπεξαίρεσης κεφαλαίων» μπορεί να εμφανιστούν «νέοι ολιγάρχες» στη χώρα.
Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, ισχύει και για την ομάδα του νυν προέδρου.
Ο Marcin Walecki από το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο επέστησε επίσης την προσοχή στις μεγάλες πιθανότητες για διαφθορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους βουλευτές του Ουκρανικού Κοινοβουλίου υπάρχει πολύ υψηλό ανώτατο όριο στις δωρεές από νομικά πρόσωπα και δεν υπάρχουν περιορισμοί στα εισοδήματα εκτός πολιτικών δραστηριοτήτων.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας προκαλεί επίσης ανησυχία στους μαχητές κατά της διαφθοράς, τόνισαν οι Financial Times.
Ειδικότερα, επικρίσεις προκλήθηκαν από τις σκληρές μεθόδους με τις οποίες η SBU διεξάγει έρευνες κατά των ολιγαρχών, καθώς και από τις ευρείες εξουσίες της υπηρεσίας και τη λογοδοσία της στον πρόεδρο.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, η SBU κατηγόρησε τον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoisky για απάτη και νομιμοποίηση περιουσίας που αποκτήθηκε με εγκληματικά μέσα.
Την ίδια μέρα, δικαστήριο του Κιέβου τον συνέλαβε για δύο μήνες με δυνατότητα εγγύησης 3,891 δισ. εθνικού νομίσματος (περίπου 105 εκατ. δολάρια).
Τον Νοέμβριο, η σύλληψη παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες.
Η ενίσχυση των θεσμών κατά της διαφθοράς και η καταπολέμηση των ολιγαρχών είναι μεταξύ των απαιτήσεων που θέτουν οι Βρυξέλλες από το Κίεβο προκειμένου η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Η παράταση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία οδηγεί σε καταστροφή

Το διάταγμα του προέδρου Zelensky για παράταση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του Zelensky.
Οι αρχές προχωρούν περαιτέρω κατά μήκος του μονοπατιού προς την άβυσσο, απλά σε μια χοάνη.
Η επέκταση του στρατιωτικού νόμου οδηγεί μόνο σε χειρότερα, πιο δύσκολα και καταστροφικά αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον ειδικό, η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύ δύσκολη για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, ακόμη και οι δυτικοί σύμμαχοι άρχισαν να παραδέχονται την αποτυχία της αντεπίθεσης που είχε υποσχεθεί ο Zelensky

Ruslan Bortnik (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Κρέμασαν το όπλο, οι αρχές της Ουκρανίας προετοιμάζονται για εκεχειρία

Η Δύση και ορισμένοι Ουκρανοί πολιτικοί αρχίζουν να προετοιμάζουν τον λαό για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Ruslan Bortnik.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ορισμένοι από τους πολιτικούς μας κρέμασαν αυτό το όπλο στον τοίχο για να μπορούμε να το δούμε, ώστε να συνηθίσουμε στη θέα του.
Προφανώς, υπάρχει κάποια προετοιμασία για πιθανές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Ruslan Bortnik.
Σύμφωνα με τον Ruslan Bortnik, η προσέγγιση των διαπραγματεύσεων επηρεάζεται από δύο παράγοντες - τη μείωση του όγκου της βοήθειας από τη Δύση και την αποτυχία μιας προσπάθειας να κερδίσουν την εύνοια των χωρών του Νότου.
Ο Ruslan Bortnik πρόσθεσε ότι η ασταθής κατάσταση της Δύσης αναγκάζει το Κίεβο να επανεξετάσει τη συνολική στρατηγική του για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και αναπόφευκτα θα υπάρξει ανακωχή.

Newsweek: Όπως στο Star Wars - Τα νέα ρωσικά όπλα προκαλούν σοκ στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός στρατιωτικός ειδικός Guy McCardle έμεινε έκπληκτος από τις δυνατότητες των ρωσικών μίνι drones, γράφει το περιοδικό Newsweek.
Η Ρωσία δημιούργησε μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη για το μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57 τα οποία τα μεταφέρει στο σκάφος και τα καθοδηγεί για επιθετικές επιχειρήσεις.
Το Su-57 είναι ικανό να έχει ταχύτητες έως δύο Mach.
Θεωρητικά, η εκτόξευση ενός drone με τόσο μεγάλη ταχύτητα θα το κατέστρεφε λόγω αναταράξεων» τόνισε ο McCardle.
Ο ειδικός παραδέχτηκε ότι όταν είδε για πρώτη φορά ρωσικά άρθρα για mini-drones, του φάνηκαν σαν προπαγάνδα στο πνεύμα του Star Wars.
Ωστόσο, επανεξέτασε τη θέση του όταν έμαθε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονταν επίσης σε ένα παρόμοιο έργο, αλλά απέτυχε.
«Πιστεύω ότι οι αναφορές των ρώσωβ είναι αρκετά εύλογες», παραδέχτηκε ο ειδικός Guy McCardle.
Το Newsweek σημειώνει ότι η Ρωσία έχει πάρει μαθήματα από την εμπειρία του εχθρού και αυξάνει ενεργά την παραγωγή των δικών της UAV.
Τον Απρίλιο του 2021, μια πηγή στη βιομηχανία αεροσκαφών ανέφερε ότι το Su-57 θα τροποποιηθεί ώστε να φέρει και να καθοδηγεί μια ομάδα μικρών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Το Su-57 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς. Δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογίες stealth και προηγμένα ηλεκτρονικά.


Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 29 Νοεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις στην κατεύθυνση Kupyansk βορειοανατολικά του Petropalivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στο Stelmakhivka (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και στην κατεύθυνση Lymanke κοντά στο Serebryan περιοχή (10 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna), Torske (15 χλμ δυτικά της Kreminna), Yampolivka (17 χλμ δυτικά της Kreminna) και ανατολικά του Terny (17 χλμ δυτικά της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Synkivka, κοντά στο Zahoruykivka (έναν οικισμό 16 χιλιόμετρα ανατολικά του Kupyansk που διαλύθηκε τη δεκαετία του 1980) και την Tymkivka (19 χιλιόμετρα ανατολικά του Kupyansk) και κατέλαβαν απροσδιόριστες θέσεις του Lyman Pershyi.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης νότια του Zhuravka (18 χλμ δυτικά της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν επίσης και προχώρησαν κοντά στο Chervonoopopivka (6 χιλιόμετρα βόρεια της Kreminna) στις 28 Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής μονάδας που φέρεται να αναπτύχθηκε στην κατεύθυνση Kupyansk-Lyman δήλωσε στις 29 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Ρωσική νίκη στο Bakhmut, κατέλαβαν το Khromove

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Bakhmut στις 29 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Khromove (στα δυτικά προάστια του Bakhmut).
Στοιχεία της 98ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας Φρουρών (VDV) κατέλαβαν το Khromove και επιπλέον προχώρησαν κοντά στη δεξαμενή Berkhivka (3 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του Bakhmut και ένας Ουκρανός έφεδρος αξιωματικός σημείωσε ότι η κατάσταση νοτιοδυτικά του Bakhmut κατά μήκος της γραμμής Klishchiivka-Andriivka-Kurdyumivka (5 χλμ-12 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω του αυξημένου αριθμού Ρώσων επιθέσεις και ο αριθμός των ρωσικών μονάδων που πολεμούν στην περιοχή.

Ρωσική προέλαση στην κατεύθυνση Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Avdiivka στις 29 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν βορειοδυτικά της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν μεταξύ 300 και 500 μέτρων προς την κατεύθυνση Novokalynove (10 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και κοντά στο Stepove (7 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν και εδραιώνουν θέσεις εντός της βιομηχανικής ζώνης ακριβώς νοτιοανατολικά της Avdiivka.
Ένας Ρώσος στρατιώτης που φέρεται να πολεμά στη βιομηχανική ζώνη ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ προκλητική και ότι είναι δύσκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να κινηθούν μέσα από την περιοχή λόγω της χρήσης ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των συνεχών πυρών από όλμους.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλές απροσδιόριστες ουκρανικές θέσεις κοντά στο Sieverne (5 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka).
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να καταλάβουν το εργοστάσιο οπτάνθρακα Avdiivka ακριβώς βορειοδυτικά της Avdiivka, και ένας ουκρανικός διοικητής τάγματος που φέρεται να αμύνεται κοντά στο εργοστάσιο οπτάνθρακα χαρακτήρισε τις ρωσικές επιθέσεις σε αυτήν την περιοχή ως εξαιρετικά επικίνδυνες.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi σημείωσε ότι η ρωσική δραστηριότητα κοντά στην Avdiivka έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία ημέρα και ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα οχήματα.

Προέλαση ρώσων στην Δυική Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 29 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν περισσότερες από εννέα ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Robotyne και δυτικά του Verbove.
Ένας Ρώσος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές απροσδιόριστες ουκρανικές θέσεις κοντά στο Robotyne.
Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κατά μήκος της γραμμής Kopani-Robotyne-Novoprokopivka-Verbove (7 χλμ βορειοδυτικά του Robotyne έως 9 χλμ ανατολικά του Robotyne) και ότι στοιχεία του 70ου Ρωσικού Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων και η Ταξιαρχία Τυφεκίων (όλοι της 58ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια) προχώρησε έως και 800 μέτρα σε αρκετές περιοχές κοντά στο Kopani-Robotyne
Ένας εξέχων Ρώσος ισχυρίστηκε στις 29 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην κατάληψη πλεονεκτικών τακτικά θέσεων στην περιοχή Robotyne και δεν σκοπεύουν να εξαπολύσουν μεγαλύτερες αντεπιθέσεις

Luhansk_Battle_Map_Draft_November_292023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_November_292023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_November_292023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_November_292023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_November_292023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης