Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Henry Kissinger ο μεγάλος αμερικανός διπλωμάτης - Ήθελε επίλυση της κρίσης Δύσης με Ρωσία

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Henry Kissinger ο μεγάλος αμερικανός διπλωμάτης - Ήθελε επίλυση της κρίσης Δύσης με Ρωσία
Ο Henry Kissinger έπαιξε βασικό ρόλο σε σχεδόν κάθε σημαντικό ζήτημα της αμερικανικής διπλωματίας από το 1969 έως το 1977
(upd2) Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger και ένας από τους σπουδαιότερους διπλωμάτες του 20ου αιώνα, πέθανε σε ηλικία 100 ετών, με σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα να τον αποχαιρετά αποδίδοντας του μοναδικούς χαρακτηρισμούς όπως «Γίγαντας της Ιστορίας» και «καλλιτέχνης της Διπλωματίας».
«Ο Henry Kissinger πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ σε ηλικία 100 ετών».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν έναν εμβληματικό διπλωμάτη.
Ο Henry Kissinger έπαιξε βασικό ρόλο σε σχεδόν κάθε σημαντικό ζήτημα της αμερικανικής διπλωματίας από το 1969 έως το 1977.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών πιστώνεται ότι ανέπτυξε την πολιτική της ύφεσης στις εντάσεις με την ΕΣΣΔ και το άνοιγμα των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Ο Henry Kissinger υπηρέτησε ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1973 έως το 1977.
Αν και είχε αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική εντούτοις οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του λαμβάνονταν υπόψη από τους εν ενεργεία πολιτικούς.
Για την Ρωσία είχε δηλώσει ότι η Κριμαία έχει χαθεί για τους Ουκρανούς και ότι ο πόλεμος προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ όχι την Ρωσία.
Για την Κίνα ήταν οπαδός της άποψης ότι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένος στη Γερμανία, διέφυγε από το ναζιστικό καθεστώς πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στη συνέχεια έγινε πολίτης των ΗΠΑ και κατατάχθηκε στο στρατό κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Μετά τον πόλεμο στράφηκε στον ακαδημαϊκό χώρο, διδάσκοντας διεθνείς σχέσεις για δύο δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η θητεία του Kissinger στην αμερικανική κυβέρνηση ήρθε μεταξύ 1969 και 1977, όταν υπηρέτησε υπό τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους Richard Nixon και Gerald Ford, σε μια εποχή που οι ανταγωνισμοί του ψυχρού πολέμου εξελίσσονταν και οι οικονομικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου σοκ στην τιμή του πετρελαίου, κατέστρεφαν τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Kissinger Associates η επιρροή του στις παγκόσμιες υποθέσεις συνεχίστηκε και μετά από τις μέρες του στον Λευκό Οίκο, καθώς τον Kissinger «συμβουλεύονταν τακτικά οι Αμερικανοί πρόεδροι και των δύο πολιτικών κομμάτων και πολλοί ξένοι ηγέτες».
Ενώ η ώθηση του Kissinger για πιο παραγωγικό διάλογο με την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση δημιούργησε το σκηνικό για μια λιγότερο τεταμένη φάση του ψυχρού πολέμου, ασκήθηκε σφοδρή κριτική για την υιοθέτηση θέσεων και τη λήψη μέτρων που θεωρούσε ότι ήταν προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ακόμη και αν αυτό σήμαινε υποστήριξη δικτατόρων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, από τη Χιλή και την Αργεντινή μέχρι την Καμπότζη και το Λάος, καθώς και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Ενεργός μέχρι και τα τελευταία

Ο Kissinger παρέμεινε ενεργός σε μεγάλα διεθνή ζητήματα παρά την προχωρημένη ηλικία του.
Νωρίτερα φέτος, καθώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις με το Πεκίνο, ταξίδεψε στην Κίνα και συνάντησε εκεί κορυφαίους αξιωματούχους, προκαλώντας κάποια αναταραχή στον Λευκό Οίκο.
«Είναι ατυχές που ένας ιδιώτης μπορεί να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας και να έχει επικοινωνία την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν», είχε δηλώσει ο John Kirby, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε νέα σύγκρουση στη Γάζα, ο Kissinger είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του στον διευθύνοντα σύμβουλο της Axel Springer, Mathias Döpfner, ότι ο πόλεμος «έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει σε άλλες αραβικές χώρες πίεση».
«Κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 1973», αναφερόμενος στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση ενώ ήταν στην κυβέρνηση.
Ο Kissinger είχε γιορτάσει τα 100α γενέθλιά του σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης νωρίτερα φέτος, όπου είχε συνοψίσει τους πυλώνες μιας επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να είμαστε πάντα αρκετά δυνατοί για να αντισταθούμε σε οποιεσδήποτε πιέσεις.
Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτά που ορίζουμε ως ζωτικά μας συμφέροντα.
Πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς σχετικά με τα ζωτικά μας συμφέροντα και να παραμείνουμε εντός αυτών των ορίων», είπε σύμφωνα με το Vox.

Το Νόμπελ

Το Βραβείο Ειρήνης του 1973 – που του απονεμήθηκε από κοινού με τον Le Duc Tho του Βορείου Βιετνάμ, ο οποίος θα το απέρριπτε – ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα.
Δύο μέλη της επιτροπής Νόμπελ παραιτήθηκαν λόγω της επιλογής ενώ εγέρθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον μυστικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην Καμπότζη.
Ο Ford τον αποκάλεσε «υπερυπουργό Εξωτερικών», και σημείωσε ιδιαίτερα τον αιχμηρό χαρακτήρα του και την αυτοπεποίθησή του, στοιχεία που οι επικριτές του ερμήνευαν ως παράνοια και εγωισμό.
«Ο Henry στο μυαλό του δεν έκανε ποτέ λάθος», είχε πει ο Ford.
Και σε συνέντευξή του λίγο πριν τον θάνατό του το 2006, σημείωσε πως «ήταν ο πιο ευαίσθητος στην κριτική από οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο γνώρισα ποτέ».
Με τη βλοσυρή έκφρασή του και τη βραχνή, γερμανικής προφοράς φωνή του, ο Kissinger δεν έμοιαζε καθόλου με σταρ της ροκ, αλλά με άνδρα που φλέρταρε τις γυναίκες και συνόδευε διάφορες σταρ στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, κατά την περίοδο της εργένικης ζωής του.
Η εξουσία, είχε είπε, ήταν το απόλυτο αφροδισιακό.

Putin: Εξαιρετικός διπλωμάτης, σοφός και διορατικός πολιτικός

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Henry Kissinger εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, χαρακτηρίζοντας τον έναν εξαιρετικό διπλωμάτη και διορατικό πολιτικό.
«Δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήρια μας για τον θάνατο του συζύγου σας, Henry Kissinger.
Ένας εξαιρετικός διπλωμάτης, ένας σοφός και διορατικός πολιτικός απεβίωσε.
Το όνομα του συνδέεται με μια ρεαλιστική γραμμή εξωτερικής πολιτικής, η οποία κατέστησε δυνατή την επίτευξη των σημαντικότερων συμφωνιών μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τη σύζυγο του εκλιπόντος ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε επικοινωνήσει πολλές φορές με τον Kissinger και ότι τον θεωρεί έναν βαθύ και εξαιρετικό άνθρωπο.

Κίνα: Τεράστια απώλεια – Πολύτιμος παλιός φίλος

Για τεράστια απώλεια και για πολύτιμο παλιό φίλο έκανε λόγο ο Xie Feng, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ αναφερόμενος στον θάνατο του Henry Kissinger.
«Με σόκαρε και με έθλιψε βαθιά η είδηση του θανάτου του Dr. Kissinger σε ηλικία 100 ετών», ανέφερε σε μήνυμα του στο Χ ο Κινέζος διπλωμάτης.
«Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τις δυο χώρες μας και για τον κόσμο.
Θα μείνει στην ιστορία η συνεισφορά του αιωνόβιου αυτού στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, και θα παραμείνει για πάντα ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος παλιός φίλος» επισήμανε ο Feng.
Σημειώνεται πως ο Kissinger είχε πρωτοστατήσει στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Mao.
Είχε μάλιστα πραγματοποιήσει ταξίδια υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στο Πεκίνο προκειμένου να οργανώσει την επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου, Richard Nixon στο Πεκίνο το 1972, επίσκεψη που έμεινε στην Ιστορία.
Ήταν αυτή η επίσκεψη που έβαλε τέλος στην διεθνή απομόνωση της Κίνας και συνέβαλε στην εξέλιξη της σε παγκόσμια δύναμη.
Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping είχε χαρακτηρίσει τον Kissinger «θρυλικό διπλωμάτη».

Macron (Γαλλία): Γίγαντας της Ιστορίας

Γίγαντα της Ιστορίας χαρακτήρισε τον Henry Kissinger ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
«Ο αιώνας του των ιδεών και της διπλωματίας είχε διαρκή επιρροή στην εποχή του και στον κόσμο μας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Macron.

Scholz (Γερμανία): Σπουδαίος διπλωμάτης

Φόρο τιμής απέτισε και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος υποστήριξε πως ο Kissinger διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όσο λίγοι άλλοι.
«Η δέσμευσή του στη διατλαντική φιλία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ήταν σημαντική και παρέμενε ανέκαθεν κοντά στη γερμανική πατρίδα του.
Ο κόσμος χάνει ένα σπουδαίο διπλωμάτη» είπε ο Scholz.

Cameron (ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας): Ακόμα και στα 100 του, η σοφία και η σκέψη του έλαμπαν

Ο ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron υποστήριξε ότι ο κόσμος έχασε ένα «σπουδαίο κρατικό λειτουργό».
«Ακόμη και στα 100 του, η σοφία του και η σκέψη του έλαμπαν.
Ήταν ένας σπουδαίος κρατικός λειτουργός και ένας βαθιά σεβαστός διπλωμάτης, ο οποίος θα λείψει πολύ από τη διεθνή σκηνή» υποστήριξε ο Cameron.

Tony Blair (πρώην Βρετανός πρωθυπουργός): Καλλιτέχνης της Διπλωματίας

Ιδιαίτερη ήταν η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Tony Blair, ο οποίος υποστήριξε πως ο Kissinger του προκαλούσε δέος.
«Δεν υπάρχει κανένας σαν τον Henry Kissinger.
Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα ως αρχηγός του αντιπολιτευόμενου νέου Εργατικού Κόμματος, το 1994, πασχίζοντας να διαμορφώσω θέσεις για την εξωτερική πολιτική, μέχρι την τελευταία φορά που τον επισκέφθηκα στη Νέα Υόρκη, και μετά, όταν εκφώνησε ομιλία σε ετήσια εκδήλωση του ινστιτούτου μου, τον έβλεπα με δέος.
Το εύρος των γνώσεών του, οι ιδέες του που του έβγαιναν αβίαστα, η διαύγειά του, ο χειρισμός του της αγγλικής γλώσσας, ήταν χαρά να τον ακούς να μιλάει για οποιοδήποτε θέμα και πάνω απ΄όλα η ικανότητά του να παίρνει όλα τα διαφορετικά στοιχεία από την πιο σύνθετη διπλωματική πρόκληση και από αυτά να συνθέτει κάτι καταπληκτικό στη συνοχή του και ολοκληρωμένο ...
Αν είναι δυνατό η διπλωματία, στο ανώτατο επίπεδό της, να είναι μια μορφή τέχνης, ο Henry θα ήταν ένας καλλιτέχνης» ανέφερε ο Blair.

Ο Kissinger δικαιώνει τη Ρωσία - Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε λόγω ΝΑΤΟ - Σκόνη η Συμμαχία εάν κερδίσει ο Putin

Η ουκρανική κρίση άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα ύστερα από την απόφαση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, τοποθέτηση που σε μεγάλο βαθμό δικαιώνει τη ρητορική της Ρωσίας.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Kissinger εκφράζει την άποψη πως ήταν η πρόκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία που ξεδίπλωσε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Δεν φταίει αποκλειστικά ο Putin

Στις δηλώσεις του – αποσπάσματα της συνέντευξης του δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα – ο Kissinger ξεκαθαρίζει ότι δεν δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή και ότι υποστηρίζει την «αντίσταση της Ουκρανίας και της Δύσης» στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.
«Ωστόσο, δεν νομίζω ότι φταίει εξ ολοκλήρου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin» επισημαίνει ο Kissinger, υποστηρίζοντας πως ήδη από το 2014 είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.
«Κατόπιν αυτής, ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων, το αποκορύφωμα της οποίας ήταν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είπε ο Kissinger.

Δεν δικαιολογώ τον πόλεμο

«Αυτό δεν δικαιολογεί τον πόλεμο, αλλά εγώ τότε, και εξακολουθώ να το πιστεύω και σήμερα, δεν ήταν μια σοφή απόφαση να συνδεθεί η ένταξη όλων των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ με μια αντίστοιχη πρόσκληση στην Ουκρανία.
Πίστευα τότε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ουκρανία να παραμείνει μια ουδέτερη χώρα, έχοντας το καθεστώς που είχε η Φινλανδία» υποστηρίζει ο πρώην Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Να ενταχθεί η Ουκρανία, αλλά μετά τον πόλεμο

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τώρα έχει αλλάξει γνώμη και τάσσεται υπέρ της προοπτικής της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Όμως τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.
«Τώρα είναι καλύτερα για τη Δύση να το αποδεχθεί αυτό, διότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες ουδέτερες ζώνες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» επισημαίνει ο Kissinger.

Εάν κερδίσει η Ρωσία

Μάλιστα, ενδεικτικό του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η τοποθέτηση του ότι εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο, τότε όλη η έννοια της ύπαρξης του ΝΑΤΟ θα μετατραπεί σε … σκόνη.

Αντίθετος στο ένταλμα σύλληψης του Putin

Την ίδια στιγμή ο Αμερικάνος διπλωμάτης επέκρινε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Putin.
«Να δικαστεί ο Putin;
Καλύτερα όχι» υποστηρίζει ο Kissinger, αναφέροντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να περιοριστεί η σύγκρουση, «αν η έκβαση του συνδεθεί με την προσωπική μοίρα ενός πολιτικού αρχηγού».

Τι είπε για την χρήση πυρηνικών

Όπως είπε, δεν πιστεύει στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, επισήμανε ότι όσο περισσότερο η σύγκρουση επηρεάζει «την ουσία της ρωσικής ταυτότητας», τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα χρήσης τέτοιου είδους όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης