Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Ο Olaf Scholz «υδραυλικός της εξουσίας»;

DW: Ο Olaf Scholz «υδραυλικός της εξουσίας»;
Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Merz κεφαλαιοποιεί την κυβερνητική κρίση, σχολιάζει η Deutsche Welle
Ασυνήθιστες εικόνες, ασυνήθιστοι χαρακτηρισμοί, ασυνήθιστα ήθη και έθιμα, ασυνήθιστοι καιροί για τη Γερμανία και τον Γερμανό καγκελάριο, αλλά και για την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Friedrich Merz.
Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής με δυσκολία μπορούσε να συγκρατήσει τη νευρικότητά του.
Μιλούσε με πάθος, έσφιγγε τα χέρια του σε μπουνιές και πολλές φορές στράφηκε στις θέσεις που κάθονταν οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού, δείχνοντας τους τρεις «υπαίτιους» της γερμανικής δημοσιονομικής πολιτικής, τον καγκελάριο Scholz, τον αντικαγκελάριο Robert Habeck και τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner που έριξαν στα «βράχια» τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021, τον τακτικό προϋπολογισμό του 2023, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024και μετά βεβαιότητας τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, όταν ίσως το κόμμα του, το CDU, βρεθεί να κυβερνά και πάλι.

Scholz: «Υπερήφανος για τον έπαινο»

«Είστε υδραυλικός της εξουσίας» ήταν η κορωνίδα των χαρακτηρισμών του Friedrich Merz μετά τις χθεσινές εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο Σολτς για ποιο λόγο δεν μπορεί να εγκριθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, λίγες εβδομάδες πριν τελειώσει η χρονιά και μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης.
Μια κατάσταση πρωτοφανή στα μεταπολεμικά πολιτικά, δημοσιονομικά και κοινοβουλευτικά χρονικά, που φέρνει την κυβέρνηση του λεγόμενου "φωτεινού σηματοδότη" - από τα χρώματα των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων - σε πρωτοφανή κρίση.
Αλλά ο Olaf Scholz ξέρει να μην χάνει το χιούμορ του.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Μάλτας στην καγκελαρία, οι δημοσιογράφοι της γερμανικής πρωτεύουσας άδραξαν την ευκαιρία για να τον ρωτήσουν, εάν αντιλαμβάνεται αυτόν τον χαρακτηρισμό ως κριτική ή ως κομπλιμέντο.
«Είμαι υποστηρικτής της χειρονακτικής εργασίας στη Γερμανία», είπε ο Scholz με ένα ανεπαίσθητο υπομειδίαμα.
Πρέπει να κάνεις πράγματα για πολύ καιρό για να τα κάνεις καλά, ακόμη και στην κυβέρνηση.
Και νομίζω ότι έχω κάποια κοινά με αυτή την έντιμη ομάδα τεχνητών, δηλαδή των υδραυλικών. Εγώ πάντως είμαι υπερήφανος για αυτόν τον έπαινο».
Με την παρομοίωση του καγκελαρίου με υδραυλικό ο Merz προκάλεσε σκωπτικά σχόλια σε βάρος του και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
«Υδραυλικός της εξουσίας; Μας αρέσει αυτό!» έγραψε το ομοσπονδιακό προεδρείο του SPD με ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
«Σας ευχαριστούμε για αυτό το κομπλιμέντο κύριε Merz. Για εμάς, οι υδραυλικοί αξίζουν εξίσου μεγάλο σεβασμό με τους καγκελάριους. Είτε πρόκειται για φυσικό αέριο, νερό, σκ@τ@ ή οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη κατάσταση, δεν ντρεπόμαστε να δώσουμε ένα χεράκι όταν τα πράγματα κολλάνε».
Στην ανάρτηση, η λέξη «σκ@τ@» αναπαρίσταται με ένα emoji.
Αλλά και ο υπουργός Γεωργίας από το κόμμα των Πρασίνων, διερωτήθηκε μετά την επίμαχη σύγκριση του Merz: «Το εννοεί αυτό με αρνητικό τρόπο; Διερωτώμαι επειδή οι υδραυλικοί είναι δημιουργικοί άνθρωποι. Επιλύουν προβλήματα, δεν κάθονται όταν οι άλλοι εργάζονται».
Πώς θα επιλυθεί όμως ένα δημοσιονομικό πρόβλημα που αφήνει τρύπα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία προγραμματίστηκαν για επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά που στην ουσία δεν υπάρχουν γιατί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση να μεταχρονολογηθούν σε προϋπολογισμούς χρήσης μεταγενέστερων ετών κατά παράβαση βασικών κανόνων κατάρτισης προϋπολογισμών.

Ο χρόνος για ταμπού έχει παρέλθει...

Υπάρχουν δύο λύσεις.
Είτε η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να οδηγηθεί σε εξοικονόμηση πόρων, ίσως και διαγραφή ορισμένων εμβληματικών κοινωνικών επιδομάτων, όπως το βασικό επίδομα τέκνων είτε να αποφασίσει την άρση του λεγόμενου «χρεόφρενου» για μια ακόμη χρονιά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε δανεισμό.
Το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα «κοινωνικά δώρα».
Η πρόεδρος του συμβουλίου Astrid Hamker τα ανέφερε με το όνομά τους.
«Οι πραγματικές αιτίες των δημοσιονομικών προβλημάτων αυτής της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση του βασικού βοηθήματος του πολίτη, η αύξηση του βοηθήματος και η καθιέρωση του βασικού επιδόματος τέκνων … Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν βοηθήματα και είναι σε θέση να εργαστούν, να ελέγχεται η δυνατότητα για εργασία μέσω φιλανθρωπικού έργου. Όλα αυτά τα σημεία πρέπει να τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μέσα στον συνασπισμό. Ο χρόνος για ταμπού έχει παρέλθει».
Όλα αυτά και πολλά άλλα, θα συζητηθούν στην αποψινή κρίσιμη συνάντηση που θα γίνει στην καγκελαρία, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε αυτήν συμμετέχουν οι επικεφαλής του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.
Όπως και στις περισσότερες προηγούμενες ανάλογες συναντήσεις δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, θα χρησιμεύσει όμως ως ανταλλαγή απόψεων για τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι τέλος του χρόνου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, και δεν είναι ο μόνος, θεωρεί αναπόφευκτη την άρση του χρεόφρενου.
«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου άφησε μια δημοσιονομική τρύπα με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με απλή εξοικονόμηση πόρων στον βασικό προϋπολογισμό και από τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης», δήλωσε το πρωί ο Kevin Kühnert μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).
Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι τέλος του χρόνου, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις για την προσωρινή διαχείριση, δηλαδή έγκριση ποσών μόνο για τις απαραίτητες κρατικές δαπάνες για τη διοίκηση και την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων.
Αλλά είπαμε, ασυνήθιστες καταστάσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης