Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nίκη για την Piaggio: Υπάρχει μόνο μία Vespa, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Nίκη για την Piaggio: Υπάρχει μόνο μία Vespa, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Όπως διευκρινίζει το Δικαστήριο, ένα καταχωρισμένο εκ της ΕΕ σήμα δεν μπορεί να κηρυχθεί άκυρο εάν, λόγω της χρήσης του, έχει αποκτήσει διακριτικό χαρακτήρα μετά την καταχώρισή του
Υπάρχει μόνο μία Vespa και ως τέτοια πρέπει να προστατεύεται.
Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός το οποίο αποτελεί νίκη για την ιταλική βιομηχανία παραγωγής μηχανών Vespa έναντι του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, κατοχυρώνοντας το εμπορικό σήμα V, που αντιστοιχεί στο σχήμα των σκούτερ της και είναι αναγνωρίσιμο σε όλη την ΕΕ.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν τον διακριτικό χαρακτήρα που αποκτά η χρήση του σήματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Επομένως, όπως διευκρινίζει το Δικαστήριο, ένα καταχωρισμένο εκ της ΕΕ σήμα δεν μπορεί να κηρυχθεί άκυρο εάν, λόγω της χρήσης του, έχει αποκτήσει διακριτικό χαρακτήρα μετά την καταχώρισή του.
Η Piaggio είχε προσφύγει στο Δικαστήριο έπειτα από απόφαση ακύρωσης του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, υποβάλλοντας σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως δημοσκοπήσεις, στοιχεία όγκου πωλήσεων, καθώς και την παρουσία της «Vespa» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση εμπορικών σημάτων και σχεδίων της ΕΕ
Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν τον εμβληματικό χαρακτήρα της «Vespa» και συνεπώς την παγκόσμια αναγνωρισιμότητά της σε ολόκληρη την Ένωση.
Κατά συνέπεια, ακυρώνοντας την καταχώριση του εμπορικού σήματος, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ είχε διαπράξει σφάλμα.
Το 2013, η Piaggio υπέβαλε αίτηση καταχώρισης του σήματος της ΕΕ στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τρισδιάστατη πινακίδα που αντιστοιχεί στο σχήμα ενός σκούτερ «Vespa».
Αυτό το εμπορικό σήμα καταχωρίστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014 για τις κατηγορίες προϊόντων «σκούτερ» και «μικρά μοντέλα σκούτερ».
Η Zhejiang Zhongneng Industry Group Co. Ltd, μια κινεζική εταιρεία μοτοσικλετών, υπέβαλε αίτηση στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ακυρότητα αυτού του εμπορικού σήματος.
Στις 25 Οκτωβρίου 2021, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκε το αίτημα της κινεζικής εταιρείας λόγω έλλειψης απόδειξης του διακριτικού χαρακτήρα του σήματος που αντιπροσωπεύει ένα σκούτερ.
Στη συνέχεια, η Piaggio άσκησε έφεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά αυτής της τελευταίας απόφασης του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης