Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά το Beige book της Fed – Στο +0,04% ο Dow, ο Nasdaq -0,16%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά το Beige book της Fed – Στο +0,04% ο Dow, ο Nasdaq -0,16%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου μετά τη δημοσίευση του Beige Book της Fed, με τους επενδυτές να εκτιμούν, έπειτα και από σειρά ομιλιών αξιωματούχων της Fed, πως η κεντρική τράπεζα έχει κλείσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων και ότι το επόμενο βήμα είναι η μείωση των επιτοκίων.
Θετικά βάρυνε και η επί τα βελτίω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,04% στις 35.430 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,09% στις 4.550 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,16% στις 14.258 μον.
1_466.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της General Motors σημείωσαν άνοδο 9,4% δεδομένου ότι η εταιρεία ανακοίνωσε επαναγορές ιδίων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αύξησε το προς διανομή μέρισμά της.
Επίσης, η μετοχή της Phillips 66 εκτινάχθηκε 3,6% καθώς η Elliott Investment Management εισήλθε στην ενεργειακή εταιρεία αποκτώντας μετοχές αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων .

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το 4,3% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, στηρίζοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της Federal Reserve Christopher Waller δήλωσε την Τρίτη ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική φαίνεται να είναι αρκούντως περιοριστική ώστε ο πληθωρισμός να υποχωρήσει πίσω στον στόχο του 2%.
Τα σχόλια αυτά ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών και έδωσαν ώθηση στις μετοχές.
«Οι αγορές είναι ήδη πολύ μπροστά από το σημείο στο οποίο ο Waller μετατόπισε τη Fed», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Vital Knowledge Adam Crisafulli στην εκπομπή «Closing Bell: Overtime» του CNBC.
«Τώρα το ερώτημα είναι ένα: αν η Fed αρχίσει να πιέζει ξανά επιθετικά σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται το επόμενο έτος.
Νομίζω ότι αναμένουμε πολλά σημαντικά οικονομικά δεδομένα που θα λάβουμε από τώρα έως την επόμενη συνεδρίαση.
Εκτιμώ ότι οι επενδυτές απλώς περιμένουν να δουν σαφήνεια σε αυτό το μέτωπο».
Πράγματι, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ήδη από την επόμενη άνοιξη.

Στα μάκρο, στο 5,2% αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το γ' τρίμηνο του 2023, από 4,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αναθεώρηση στο 5%.
«Η επικαιροποίηση αντανακλά κυρίως ανοδικές αναθεωρήσεις επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και των κρατικών και τοπικών κυβερνητικών δαπανών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μια καθοδική αναθεώρηση των καταναλωτικών δαπανών. Οι εισαγωγές αναθεωρήθηκαν πτωτικά», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Μετά από ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με πολύ βραδύτερο ρυθμό τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι αποταμιεύσεις της πανδημίας μειώνονται και τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλό 22 ετών.

Σύμφωνα με το Beige Book της Fed, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατέγραψε επιβράδυνση από τις αρχές Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου ενώ οι προσδοκίες για ανάπτυξη επιδεινώνονται, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις όμως να δηλώνουν επίσης ότι έχουν μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι πληθωριστικές πιέσεις.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Διευρύνθηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, σε υψηλά τεσσάρων μηνών, με φόντο την επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 1% στις 16.166 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,43% στις 7.423 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.267 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,24%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 1,06% στις 29.688.
2_332.JPG
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ΕΕ αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,8% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 0,4%.
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,7% σε μηνιαία βάση.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 3,8%.
Η έκθεση σημειώνει ότι «πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021», ενώ προσθέτει ότι το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε 5,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 4,5% σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας στην πτωτική τάση του πληθωρισμού στη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είδε τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, πτώση μεγαλύτερηαπό την αναμενόμενη, με το ετήσιο ποσοστό να αυξάνεται κατά 3,0%, μια σημαντική επιβράδυνση από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας μειώθηκε στο 3,2% τον Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα των φθηνότερων καυσίμων και των τουριστικών πακέτων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE).
Ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (3,5%) και κάτω από το 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Οι μετοχές κατέγραψαν έναν καλό Νοέμβριο, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να οδεύει προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο.
Ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μάχη της τράπεζας για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών δεν έχει ακόμη τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης