Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία «τελειώνει» τη Δύση - Παίρνει τον έλεγχο τεράστιου πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Ιράκ

Η Ρωσία «τελειώνει» τη Δύση - Παίρνει τον έλεγχο τεράστιου πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Ιράκ
Η απόφαση της Inpex να πουλήσει το 40% του μεριδίου της στην περιοχή του Block 10 που περιέχει την τεράστια ανακάλυψη Eridu, ανοίγει τον δρόμο για την Lukoil
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία παίρνει τον έλεγχο μεγάλου πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Ιράκ με τη στήριξη της Κίνας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του oilprice.com
Το κοίτασμα Eridu αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια.
Τον Μάρτιο η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Dhi Qar Oil Company (DQOC) του Ιράκ ενέκρινε επίσημα την ανάπτυξη των αποθεμάτων του οικοπέδου 10, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του κοιτάσματος Eridu.
Η απόφαση της Inpex να πουλήσει το 40% του μεριδίου της στην περιοχή του Block 10 που περιέχει την τεράστια ανακάλυψη Eridu ανοίγει τον δρόμο για την Lukoil να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής.

Tο μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων 20 ετών - Η Ρωσία τελειώνει τη δυτική επιρροή στη Μέση Ανατολή

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι το πετρελαϊκό πεδίο Eridu του Ιράκ διαθέτει αποθέματα μεταξύ 7-10 δισεκατομμυρίων βαρελιών.
Υψηλόβαθμες πηγές της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, με τις οποίες μίλησε το OilPrice.com την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί κάλλιστα να είναι κατά 50%  μεγαλύτερος από το υψηλότερο ποσοστό αυτής της ζώνης.
Σε κάθε περίπτωση, το κοίτασμα Eridu - μέρος της περιοχής έρευνας και ανάπτυξης Block 10 του Ιράκ - είναι το μεγαλύτερο εύρημα στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια και η Ρωσία θέλει να το ελέγξει ολόκληρο, μαζί με τον κύριο γεωπολιτικό σύμμαχό της, την Κίνα.
Αυτό συνάδει με τον στόχο της Μόσχας και του Πεκίνου να κρατήσουν τη Δύση έξω από τις ενεργειακές συμφωνίες στο Ιράκ, ώστε να κρατήσουν τη Βαγδάτη πιο κοντά στον νέο άξονα Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και να "τερματίσουν τη δυτική ηγεμονία στη Μέση Ανατολή που θα αποτελέσει το αποφασιστικό κεφάλαιο στην τελική πτώση της Δύσης".
Η έγκριση την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ για την Inpex - τη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία του βασικού συμμάχου των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας - να πουλήσει το 40% του μεριδίου της στην περιοχή Block 10 που περιέχει την τεράστια ανακάλυψη Eridu αφήνει ελεύθερο το δρόμο για τη Lukoil να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής.

iraq.png

Η Lukoil κατείχε το 60% του συνόλου του τεμαχίου 10, ενώ το υπόλοιπο κατείχε η ιαπωνική εταιρεία.
Ωστόσο, από τον Μάρτιο αναζητούσε τρόπους για να εκδιώξει την Inpex από το οικόπεδο και μαζί με αυτό και τα τελευταία απομεινάρια δυτικής επιρροής στην περιοχή.
Τον Μάρτιο η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Dhi Qar Oil Company (DQOC) του Ιράκ ενέκρινε επίσημα την ανάπτυξη των αποθεμάτων του Block 10, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του κοιτάσματος Eridu.
Το τεμάχιο 10 βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Ιράκ, περίπου 120 χλμ. δυτικά της βασικής οδού εξαγωγής πετρελαίου από τη Βασόρα και ακριβώς νότια των τεράστιων πετρελαιοπηγών στη Νασίρια και γύρω από αυτήν.
Η σύμβαση για το τεμάχιο 10 που ανατέθηκε στη Lukoil και την Inpex το 2012 στον τέταρτο γύρο αδειοδότησης του Ιράκ δίνει σχετικά υψηλή αμοιβή ανά βαρέλι, 5,99 δολάρια ΗΠΑ, αν και τότε δεν είχε ανακαλυφθεί το τεράστιο κοίτασμα Eridu.
Το 2021, μετά από κάποιες προκαταρκτικές δοκιμές, το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι αναμένει μέγιστη παραγωγή τουλάχιστον 250.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd) από το Eridu μέχρι, τότε, το 2027.
Οι ανώτερες πηγές της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας με τις οποίες μίλησε αποκλειστικά το OilPrice.com την περασμένη εβδομάδα, πιστεύουν ότι η μέγιστη παραγωγή θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 100.000 βαρέλια ημερησίως υψηλότερη από τον προηγούμενο αριθμό, ανάλογα με το αν οι νέες εκτιμήσεις των αποθεμάτων είναι σωστές, αν και δεδομένων των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη από το 2021, η ημερομηνία κατά την οποία θα επιτευχθεί αυτό είναι τώρα προς το τέλος του 2029.

Διώχνουν τις ΗΠΑ

Πίσω στο 2021 - τουλάχιστον πριν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν επίσημα από το Ιράκ τερματίζοντας την "πολεμική αποστολή" τους εκεί στα τέλη Δεκεμβρίου - ήταν σαφές ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε τι σχεδίαζαν μακροπρόθεσμα η Ρωσία και η Κίνα στη χώρα και πώς χειραγωγούσαν τις ΗΠΑ από το Ιράκ.
Σε μια στιγμή διορατικότητας, η τότε αναπληρώτρια βοηθός υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Dana Stroul, δήλωσε: "Είναι [...] σαφές ότι ορισμένες χώρες και εταίροι θα ήθελαν να αντισταθμίσουν και να δοκιμάσουν τι περισσότερο θα μπορούσαν να πάρουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζοντας τα νερά μιας βαθύτερης συνεργασίας με τους Κινέζους ή τους Ρώσους, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και του στρατού".
Η άποψη αυτή θα μπορούσε εξίσου να είχε ως στόχο, όχι μόνο το Ιράκ, αλλά και τις περισσότερες άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής εκείνη την εποχή - κυρίως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τούτου λεχθέντος, αυτή η βαθιά διαπίστωση δεν είχε καμία επίδραση στην Ουάσινγκτον εκείνη τη στιγμή, και δεν αποτέλεσε κανένα απολύτως εμπόδιο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια είτε της Ρωσίας είτε της Κίνας να εκδιώξουν εξ ολοκλήρου τις ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, σημειώνει ο Simon Watkins.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης