Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κομβικός ρόλος της Energean στα ενεργειακά του Ισραήλ – Πως κατάφερε να κρατήσει την παραγωγή υψηλή

Ο κομβικός ρόλος της Energean στα ενεργειακά του Ισραήλ – Πως κατάφερε να κρατήσει την παραγωγή υψηλή
Παρόλο που είναι σχετικά μικρή στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Energean «παρέχει κατά καιρούς έως και το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου του Ισραήλ»
Περίπου 75 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται ένα σκάφος που κάποτε ήταν στόχος της Hezbollah και τώρα φυλάσσεται από δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία, επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της ενέργειας στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Hamas στη Γάζα.
Η γιγάντια πλωτή μονάδα παραγωγής είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης στο Λονδίνο Energean, η οποία ξεκίνησε να παράγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Karish πέρυσι.
Παρόλο που είναι σχετικά μικρή στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Energean «παρέχει κατά καιρούς έως και το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου του Ισραήλ» από το Karish μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε ο ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας.
«Έπρεπε να παράγουμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα και να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου στο Ισραήλ» ήταν το μήνυμα, οπότε φτάσαμε στη μέγιστη χωρητικότητα», είπε ο Ρήγας στους Financial Times.

Η ευθύνη της Energean

Η ευθύνη ανατέθηκε στην Energean αφού η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε προσωρινό κλείσιμο του κοιτάσματος αερίου Tamar που λειτουργεί από τη Chevron, το οποίο συνήθως καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Η πλατφόρμα παραγωγής της Tamar, ορατή από τα βόρεια της λωρίδας της Γάζας, βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του νότιου Ισραήλ —εντός εμβέλειας από τους πυραύλους της Hamas, αν και η παραγωγή αποκαταστάθηκε μετά από ένα μήνα.
Για τον Ρήγα, οι κίνδυνοι για τους παραγωγούς φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Ισραήλ δεν είναι νέοι.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το Ισραήλ κατέρριψε τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Hezbollah που η λιβανέζικη μαχητική ομάδα ισχυρίστηκε ότι κατευθυνόταν προς το πλωτό σκάφος παραγωγής Energean Power καθώς έφτασε στο Karish εν μέσω εδαφικής διαμάχης μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Βηρυτού για τον έλεγχο του κοιτάσματος αερίου.
Η παραγωγή φυσικού αερίου ξεκίνησε στο εργοτάξιο μόλις τον Οκτώβριο του 2022 αφού οι ΗΠΑ μεσολάβησαν σε μια σημαντική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας το Karish στην ισραηλινή πλευρά της γραμμής.
Ο πόλεμος με τη Hamas έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Hezbollah θα μπορούσε να προσπαθήσει να βάλει ξανά στο στόχαστρο την Energean, οδηγώντας σε πτώση 20% των μετοχών της εταιρείας καθώς ξεκίνησε η σύγκρουση.
Ωστόσο, έχοντας σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν μειωθεί μόνο κατά 6% από τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση, αποτιμώντας την Energean στα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες, εν μέρει με τη βοήθεια του Ρήγα και άλλων ανώτερων στελεχών.

Οι εκτιμήσεις από τους αναλυτές

Ο Alex Smith, αναλυτής της Investec, δήλωσε ότι «παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πολλές δραστηριότητες σε πολλές χώρες, είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στο ενεργητικό Karish και υπάρχει αναμφισβήτητα κίνδυνος ενός περιουσιακού στοιχείου».
«Καθώς αυξάνει την παραγωγή, είναι ο βασικός μοχλός για τις τρέχουσες και μελλοντικές ταμειακές ροές», πρόσθεσε.
Ο Ρήγας είπε ότι ήταν βέβαιος ότι το σκάφος προστατεύεται καλά, με τα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία να μεταφέρουν τη θαλάσσια έκδοση της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ «Iron Dome».
Η πλωτή εγκατάσταση είχε μια σύντομη διακοπή λειτουργίας τον Οκτώβριο λόγω μιας λανθασμένης ένδειξης του μετρητή, αλλά κατά τα άλλα παρήγαγε σταθερή λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Ένα συνεργείο σκελετών συνεχίζει την παραγωγή, ενώ το μη απαραίτητο προσωπικό έχει μετακομίσει σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο Ρήγας είπε ότι μέλη του πληρώματος μεταφέρονταν στο πλοίο από την Κύπρο.
Μια άλλη σημαντική βραχυπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος είναι η διαχείριση μιας διαφορετικής ομάδας προσωπικού σε μια εποχή που οι εντάσεις είναι υψηλές στην περιοχή.
Η Energean έχει γραφεία στην Αίγυπτο όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο με την ιταλική Eni ως μέρος της στρατηγικής της με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.
«Έχουμε ανθρώπους στο ισραηλινό γραφείο που έχουν τα παιδιά τους σε πόλεμο, που πρέπει να πάνε σε καταφύγια βομβών πολλές φορές την ημέρα», είπε ο Ρήγας.
«Αλλά η άποψή τους είναι ότι έχουν μια δουλειά να κάνουν και κάνουν τη δουλειά».
«Όμως έχουμε επίσης τους μουσουλμάνους που αισθάνονται πολύ έντονα την κατάσταση στη Γάζα», πρόσθεσε.
«Δουλεύοντας σε αυτή την περιοχή πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις εντάσεις».

Η ιστορία

Ο Ρήγας, μηχανικός πετρελαίου και πρώην τραπεζίτης ενέργειας, ίδρυσε την Energean το 2007.
Έχοντας ξεκινήσει με ένα μικρό κοίτασμα πετρελαίου στην πατρίδα του, την Ελλάδα, η εταιρεία απέκτησε το κοίτασμα Karish το 2016, καθώς το Ισραήλ προσπαθούσε να διαφοροποιήσει τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Το Ισραήλ ιστορικά βασιζόταν στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.
Αλλά μετά από σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων αερίου από το 2009 και την έναρξη της παραγωγής από το Tamar και το μεγαλύτερο κοίτασμα Leviathan, η χώρα κατάφερε να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου.
Ο Ρήγας αντιπαραβάλλει την ταχύτητα με την οποία το Ισραήλ έχει αναπτύξει τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου του με άλλες χώρες όπως η Κύπρος, όπου η ανάπτυξη παρόμοιων ευρημάτων μόλις έχει ξεκινήσει.
Επικρίνει επίσης την αποτυχία πολλών μικρότερων επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν υποσχεθεί υπερβολικά στους επενδυτές.
«Δείξαμε ότι μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε μια σημαντική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιστρέψετε χρήματα στους μετόχους, επειδή ο τομέας μας ήταν φρικτός στην απόδοση αποτελεσμάτων», είπε ο Ρήγας.
Υποστήριξε ότι η εστίαση της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο είχε αποδώσει, καθώς «γνωρίζει τα βράχια και γνωρίζουμε και τα υπερεπιφανειακά ζητήματα».
«Έτσι, καταλαβαίνουμε πώς να παράγουμε φυσικό αέριο, κάτι που έχει αποδειχθεί από την επιχειρησιακή μας επιτυχία», είπε.
«Και καταλαβαίνουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τη γεωπολιτική όπως αποδεικνύουμε σήμερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης