Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια της… αχρηστίας ο γερμανικός στρατός – Μόλις για 2 ημέρες η μαχητική ικανότητα της Bundeswehr

Στα όρια της… αχρηστίας ο γερμανικός στρατός – Μόλις για 2 ημέρες η μαχητική ικανότητα της Bundeswehr
Δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί που επιθυμούν να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του Olaf Scholz
Η μαχητική ικανότητα των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Bundeswehr, έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από την έλλειψη που προκαλείται από τις συνεχείς προμήθειες υλικού και πυρομαχικών στο Κίεβο, δήλωσε ο Johann Wadephul, Γερμανός βουλευτής του κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ανακαλύφθηκε ότι σχεδόν οι μισοί Γερμανοί επιθυμούν τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού.
«Οι κρίσιμες γερμανικές μονάδες στρατευμάτων μπορούν να διαρκέσουν το πολύ δύο ημέρες σε μια μάχη λόγω αυτών των ελλείψεων.
Και αυτό είναι ένα καταστροφικό εύρημα συνολικά», είπε ο Wadephul.
«Όποιος μιλάει ακόμη και ότι είναι έτοιμος για πόλεμο, αλλά αναμένει ότι η Bundeswehr θα είναι τουλάχιστον έτοιμη να αμυνθεί, θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί μια τόσο άσχημη κατάσταση.
Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο», ανέφερε.
Ο Wadephul υποστήριξε ότι η διαδικασία βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ήταν αργή και κατηγόρησε τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Boris Pistorius, για την τρέχουσα κατάσταση.
Πρόσθεσε ότι βλέπει ισχυρές δηλώσεις αλλά ελάχιστη πραγματική δράση για να αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σημείο καμπής» για την Bundeswehr δεν έχει φτάσει ακόμη.
«Ακόμη και όταν πρόκειται για προμήθειες αντικατάστασης, η Bundeswehr έχει στην πραγματικότητα ζημιά.
Όσο σωστές και αν είναι οι δωρεές στην Ουκρανία από άποψη υλικού και πυρομαχικών, στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει αποζημίωση», είπε ο Wadephul.
«Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα όπλα από όσα είχαμε».

Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις

Οι προειδοποιήσεις του Wadephul για την αποδυνάμωση της Bundeswehr έρχονται μετά την προειδοποίηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του γερμανικού κολοσσού χάλυβα Salzgitter Steel, Gunnar Groebler, ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνιση εάν οι εταιρείες συνεχίσουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους από τη χώρα.
Σύμφωνα με τα λόγια του, η άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να εισάγει ρωσικούς ενεργειακούς πόρους έχει επιδεινώσει το βιομηχανικό οικονομικό κλίμα.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 32% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα τείνουν να επενδύουν στο εξωτερικό εν μέσω «ανησυχίας για ένα μέλλον χωρίς φθηνό ρωσικό αέριο», τονίζουν οι Financial Times.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι οι μεγάλοι χρήστες ενέργειας πρέπει να δεσμευτούν στη χώρα ως βάση για να αποφευχθεί η προοδευτική αποβιομηχάνιση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
«Αν ακολουθούσα αυτό το παράδειγμα, τότε θα αποβιομηχανοποιήσουμε αυτή τη χώρα», είπε ο Groebler στους Financial Times.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε ότι εάν οι προμηθευτές πρώτων υλών για τη βιομηχανία, όπως χάλυβας και χημικά, εγκαταλείψουν τη Γερμανία λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Ανησυχίες για την οικονομία

Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο και πιθανότατα θα μειωθεί κατά 0,1% πριν από το τέλος του 2023.
Πρόσφατα, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε στην κυβέρνηση να λάβει νέα δάνεια, οπότε η χώρα αντιμετωπίζει πάγωμα των δημοσίων δαπανών.
Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της διάλυσης της σημερινής κυβέρνησης του καγκελαρίου Olaf Scholz και περίπου το ένα τρίτο τον κατηγορεί για την αναστολή του προϋπολογισμού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου από το κοινωνιολογικό ινστιτούτο Civey για το γερμανικό περιοδικό Focus.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ερωτηθέντων θέλει να δει τη διάλυση της κυβέρνησης «συνασπισμού φαναριών», που σχηματίστηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και τους Πράσινους.
Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για το SPD να ενταχθεί στη συμμαχία της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.
Ένα άλλο 48% είπε ότι η δεινή κατάσταση του συνασπισμού μπορεί να οφείλεται σε μια τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό, η οποία δημιουργήθηκε όταν το δικαστήριο έκρινε ότι η αναδιανομή χρημάτων από αζήτητα δάνεια προηγούμενων ετών ήταν παράνομη.
Ως αποτέλεσμα, το υπουργικό συμβούλιο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του 64% του πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα.
Με τη Bundeswehr στην πιο αδύναμη κατάστασή της εδώ και δεκαετίες, εταιρείες που απειλούν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των ακρωτηριαστικών τιμών της ενέργειας που προκαλούνται από τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και της τρέχουσας καταστροφής του προϋπολογισμού, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Γερμανοί είναι απογοητευμένοι με αυτήν την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης