Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στο «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ – Αξιωματούχος της CIA τάχθηκε υπέρ της Παλαιστίνης, πανικός στον Λευκό Οίκο

Ρήγμα στο «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ – Αξιωματούχος της CIA τάχθηκε υπέρ της Παλαιστίνης, πανικός στον Λευκό Οίκο
Τα στοιχεία της παραμένουν μυστικά ακόμη, καθώς η υπηρεσία πληροφοριών εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλειά της
Μεγάλο ρήγμα έχει προκληθεί στο «βαθύ κράτος» (deep state) των ΗΠΑ, καθώς ανώτατος αξιωματούχος της CIA δημοσίευσε μια εικόνα υπέρ της Παλαιστίνης στο Facebook δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, σε μια σπάνια δημόσια πολιτική δήλωση ενός ανώτερου αξιωματικού των πληροφοριών για έναν πόλεμο που έχει πυροδοτήσει διαφωνίες στην κυβέρνηση Biden.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της CIA άλλαξε τη φωτογραφία εξωφύλλου στο Facebook στις 21 Οκτωβρίου με μια εικόνα ενός άνδρα που κυματίζει μια παλαιστινιακή σημαία που χρησιμοποιείται συχνά σε ιστορίες που ασκούν κριτική στο Ισραήλ.
Τα στοιχεία της παραμένουν μυστικά ακόμη, καθώς η υπηρεσία πληροφοριών εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλειά της.
Η ανάρτηση μιας απροκάλυπτα πολιτικής εικόνας σε μια δημόσια πλατφόρμα είναι μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση για έναν ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών.
Έρχεται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το εάν ο πρόεδρος Joe Biden πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για να τερματίσει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook, η ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών δημοσίευσε επίσης μια selfie με ένα αυτοκόλλητο που γράφει «Ελεύθερη Παλαιστίνη» πάνω στη φωτογραφία.
«Η αξιωματικός είναι αναλυτής καριέρας με εκτεταμένο υπόβαθρο σε όλες τις πτυχές της Μέσης Ανατολής και αυτή η θέση [της παλαιστινιακής σημαίας] δεν είχε σκοπό να εκφράσει μια θέση σχετικά με τη σύγκρουση», είπε το άτομο που γνωρίζει την κατάσταση στους Financial Times.
Ο αξιωματούχος της CIA δεν απάντησε σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί της μέσω του LinkedIn, αλλά οι εικόνες υπέρ της Παλαιστίνης και οι άσχετες αναρτήσεις από τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διαγράφηκαν από τη σελίδα της.

Σε πανικό οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εξέφρασαν την έκπληξή τους που ένας από τους δύο συνεργάτες αναπληρωτές διευθυντές που αναφέρονταν στον επικεφαλής της ανάλυσης θα δημοσίευε μια εικόνα στο Facebook που θα έδειχνε τις προφανείς πολιτικές της απόψεις για ένα διχαστικό ζήτημα.
Η αξιωματούχος της CIA είχε προηγουμένως επιβλέψει την παραγωγή του President’s Daily Brief, της εξαιρετικά διαβαθμισμένης συλλογής πληροφοριών που παρουσιάζεται στον πρόεδρο τις περισσότερες μέρες.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής ανάλυσης της CIA και οι δύο συνεργάτες της είναι επίσης υπεύθυνοι για την έγκριση όλων των αναλύσεων που διαδίδονται εντός της υπηρεσίας.
«Η δημόσια ανάρτηση μιας προφανώς αμφιλεγόμενης πολιτικής δήλωσης από έναν ανώτερο διευθυντή ανάλυσης εν μέσω κρίσης δείχνει ολοφάνερα κακή κρίση», είπε ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος πρόσθεσε ότι ορισμένα μέλη της κοινότητας των πληροφοριών ανησυχούν ότι η ανάρτηση εξέφραζε μια προκατάληψη που θα μπορούσε υπονομεύει τη διεύθυνση ανάλυσης.
Σε ανακοίνωσή της η CIA ανέφερε: «Οι αξιωματικοί της CIA είναι αφοσιωμένοι στην αναλυτική αντικειμενικότητα, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που κάνουμε ως υπηρεσία.
Οι αξιωματικοί της CIA μπορεί να έχουν προσωπικές απόψεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τη δέσμευσή τους —ή της CIA— στην αμερόληπτη ανάλυση».

Ενστάσεις για τον Biden

Η ισχυρή υποστήριξη του Biden προς το Ισραήλ και την απάντηση του στην επίθεση της Hamas της 7ης Οκτωβρίου έχει διχάσει το προσωπικό της κυβέρνησής του.
Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν φιλοξενήσει συναντήσεις ακρόασης με το προσωπικό του Λευκού Οίκου, του State Department και άλλων υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν και να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την προσέγγιση του προέδρου.
Δεκάδες Αμερικανοί διπλωμάτες υπέβαλαν επίσημες διαμαρτυρίες για την προσέγγιση του Biden μέσω του λεγόμενου καναλιού διαφωνίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτόν τον μήνα.
Εκατοντάδες άλλοι κυβερνητικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών διορισμένων, υπέγραψαν άλλες δημόσιες και ιδιωτικές επιστολές καλώντας τον Biden να επιδιώξει κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.
Υπογραμμίζοντας την πολωτική φύση της αντίδρασης των ΗΠΑ στη σύγκρουση, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τον Stuart Seldowitz, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Obama, για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός υποτιθέμενου εγκλήματος μίσους αφού παρενόχλησε πωλητής φαγητού χαλάλ.
Τα πανεπιστήμια αγωνίζονται επίσης να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση των εντάσεων στις πανεπιστημιουπόλεις μεταξύ φιλο-ισραηλινών και φιλοπαλαιστινιακών ομάδων.
Ο Biden ακολούθησε μια πολιτική πιέσεων για περιορισμένες εκεχειρίες - τώρα στην πέμπτη τους μέρα - σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ συμφώνησε να κάνει σύντομες παύσεις στη στρατιωτική του εκστρατεία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.
Η Hamas απελευθέρωσε 74 ομήρους, κυρίως Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά, καθώς και υπηκόους από την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες.
Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας έδωσε στον Biden κάποια ανάπαυλα από την πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησής του.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει ξανά τη στρατιωτική του εκστρατεία τις επόμενες εβδομάδες μόλις εξαντληθούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση ομήρων, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω δυσαρέσκειας από το προσωπικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης