Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέα παράταση η εκεχειρία στη Γάζα - Οι όροι της Hamas - Ανακωχή τέλος την Κυριακή 3/12 λέει το Ισραήλ

Προς νέα παράταση η εκεχειρία στη Γάζα - Οι όροι της Hamas - Ανακωχή τέλος την Κυριακή 3/12 λέει το Ισραήλ
Επιδρομές Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη - Πάνω από 15.000 οι νεκροί, στους 36.000 οι τραυματίες και στους 7.000 οι αγνοούμενοι στη Γάζα
(upd13) Προς μια νέα - δεύτερη - παράταση φαίνεται πως οδεύει η εκεχειρία στη Γάζα, αν και από τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους διοικητές της Mossad David Barnea και της CIA, William Burns με αξιωματούχους του Κατάρ και τη Αιγύπτου δεν έχει προκύψει κάποια θετική εξέλιξη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακωχή είναι πολύ πιθανό να παραταθεί για τουλάχιστον ένα ακόμα 24ωρο (η εκεχειρία λήγει στις 07:00 ώρα Ελλάδας αύριο 30/11), εφόσον η Hamas προχωρήσει σήμερα στην απελευθέρωση άλλων 10 ομήρων, αν και ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ήδη το Ισραήλ έχει λάβει τον κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να αφεθούν εντός της ημέρας ελεύθερα.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργείται, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να «σκοντάψουν» στο γεγονός ότι πλησιάζει η στιγμή που τόσο η Hamas όσο και το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσουν και άντρες – μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι γυναίκες και παιδιά -, τη στιγμή που το κλίμα επιβαρύνεται και από τις επιδρομές που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Όχθη.

Μόνιμη κατάπαυση πυρός ζητά η Hamas για να απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους

Μόνιμη κατάπαυση τους πυρός και άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητά η Hamas
προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους Ισραηλινούς άντρες που κρατά ως ομήρους.
Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahira Al-Ikhbariya, η Hamas συνδέει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αντρών και στρατιωτών ομήρων με μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Όπως αναφέρεται, η Hamas υποστηρίζει ότι «οι συνθήκες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών θα είναι διαφορετικές» από αυτές που ισχύουν έως σήμερα.
Πάντως δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μεταδίδει πως η Hamas είναι έτοιμη να παρατείνει την εκεχειρία για ακόμα 4 ημέρες.

Ισραήλ: Ανακωχή τέλος

Δημοσίευμα της Haaretz που επικαλείται Ισραηλινό αξιωματούχο που φέρεται να έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σχετικά την εκεχειρία, υποστηρίζει πως το Ισραήλ άφησε να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να παρατείνει την ανακωχή πέραν της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μια στάση που αλλάζει την προηγούμενη θέση των Ισραηλινών, οι οποίοι υποστήριζαν πως ήταν διατεθειμένοι να παρατείνουν κατά μια ημέρα την εκεχειρία εφόσον απελευθερώνονταν 10 όμηροι ημερησίως.

Times: Τριήμερη εκεχειρία προτείνει το Ισραήλ εάν...

Έτοιμο να προχωρήσει σε τριήμερη εκεχειρία, έως το πρωί της Κυριακής 3/12 δηλώνει το Ισραήλ εάν η Hamas απελευθερώσει όλες τις γυναίκες - όχι τις στρατεύσιμες - και τα παιδιά που έχει απαγάγει.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times που επικαλείται πηγές που έχουν πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ.
Εκτιμάται πως η Hamas απήγαγε περίπου 100 γυναίκες και παιδιά κατά την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ελεύθεροι 81 όμηροι και 180 Παλαιστίνιοι

Από την περασμένη Παρασκευή 24/11, όταν και τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι (οι 60 είναι βάσει της συμφωνίας Ισραήλ με Hamas), καθώς χθες απελευθερώθηκαν 12 άτομα, 10 Ισραηλινές γυναίκες και δύο Ταϊλανδοί.
Λίγο αργότερα το Ισραήλ απελευθέρωσε 30 Παλαιστίνιους κρατούμενος από τις φυλακές Ofer στη Δυτική Όχθη και από ένα κέντρο κράτησης στην Ιερουσαλήμ.
Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 180 Παλαιστίνιοι.

Πόσοι όμηροι είναι στα χεριά της Hamas

Μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι 60 Ισραηλινοί όμηροι, 19 Ταϊλανδοί, ένας υπήκοος Φιλιππίνων και ένας Ρώσος υπήκοος, ενώ πριν την έναρξη της εκεχειρίας η Hamas είχε απελευθερώσει άλλους 4 ομήρους.
Επίσης, ο ισραηλινός στρατός είχε καταφέρει να απελευθερώσει έναν όμηρο, ενώ άλλοι δύο εντοπίστηκαν νεκροί στη Γάζα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι κρατούνται από την Hamas και ποια είναι η κατάσταση τους, αν και υπήρχε ευρέως η εικόνα πως η Hamas είχε απαγάγει περίπου 240 άτομα.

Ακόμα 161 λέει το Ισραήλ

Πάντως, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στα χέρια της Hamas βρίσκονται ακόμα άλλοι 161 όμηροι, εκ των οποίων οι 4 είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Εκτιμάται επίσης ότι όμηροι είναι 4 παιδιά ηλικίας 18 με 19 ετών και 10 ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών.
Από τους 161, οι 146 είναι Ισραηλινοί και οι  υπόλοιποι ξένης υπηκοότητας.

Διαπραγματεύσεις Mossad, CIA, Κατάρ

Κατά τις διαπραγματεύσεις των επικεφαλής της Mossad, της CIA με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου εξετάστηκαν οι πιθανές παράμετροι μιας νέας φάσης όσον αφορά τη συμφωνία εκεχειρίας.
Πλέον οι διαπραγματεύσεις αφορούν και την απελευθέρωση αντρών και στρατιωτικών από την Hamas ενώ εξετάζεται υπό ποιες προϋποθέσεις, η ανακωχή θα μπορούσε να διαρκέσει για περισσότερες ημέρες.

Πιέσεις ΗΠΑ και G7

Πιέσεις προς μια νέα παράταση της εκεχειρίας ασκούν και οι ΗΠΑ αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωση τους, ζήτησαν την παράταση της εκεχειρίας και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό.
Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους
Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (...) αυτά πάνε μαζί.
Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο την ανακωχή» ανέφερε ο John Kirby εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Στο Ισραήλ ο κατάλογος με τους ομήρους

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, οι ισραηλινές αρχές παρέλαβαν νέο κατάλογο ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.
Όπως αναφέρεται, δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας.
Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή.

Abbas (Παλαιστινιακή Αρχή): Διεθνής διάσκεψη για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος

Οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να εργαστούν από κοινού με τη διεθνή κοινότητα πάνω σε μια «σοβαρή πολιτική διαδικασία» που θα οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στην ανατολική Ιερουσαλήμ υπογράμμισε ο Mahmoud Abbas, πρόεδρος των Παλαιστινίων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Abbas ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Netanyahu: Θα συνεχίσουμε για να καταστρέψουμε την Hamas

Πάντως, το Ισραήλ εξακολουθεί να υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία πως ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει τελειώσει.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί καθώς στόχος είναι η καταστροφή της Hamas.
Συμφωνήσαμε ότι γυναίκες, παιδιά και ξένοι όμηροι θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα.
Μετά τη λήξη της εκεχειρίας, θα συνεχίσουμε τη μάχη.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε την Hamas» υποστήριξε ο Netanyahu, ο οποίος υπογράμμισε πως το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Μέχρι στιγμής, 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 36.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 7.000.

Erdogan: Χασάπης της Γάζας ο Netanyahu

O Benjamin Netanyahu θα μείνει στην Ιστορία ως «ο χασάπης της Λωρίδας της Γάζας» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση
Όπως είπε η Τουρκία δεν θα ξεχάσει την έλλειψη αντίδρασης από τη Δύση, με εξαίρεση ένα δύο κράτη, όπως είπε, ενώ επισήμανε πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να καταστήσει την ισραηλινή διοίκηση υπόλογη στο Διεθνές Δίκαιο και στη συνείδηση της ανθρωπότητας.

Επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός φέρεται να πραγματοποιεί επιθέσεις στην Jenin, στη Δυτική Όχθη.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρές εκρήξεις στην Jenin αλλά και για παρουσία ισραηλινών drones πάνω από την πόλη.
Μάλιστα το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Al Jalazone, βόρεια της Ramallah καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό της Al Askar, κοντά στην πόλη της Nablus.
Εκτιμάται ότι από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί 242 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 3.000 στη Δυτική Όχθη.

Κίνδυνος ασθενειών στη Γάζα

Η συνεχιζόμενη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά στο βορρά όπου δεν λειτουργούν νοσοκομεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν σύντομα να πεθάνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς καθώς πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, εμβόλια, ασφαλές νερό και υγιεινή και καθόλου τρόφιμα.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν χάσει τα σπίτια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με χιλιάδες οικογένειες να κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταφύγια.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι περίπου 800 φορτηγά βοήθειας έχουν εισέλθει στη Γάζα.
11_30.jpg
12_24.jpg
13_16.jpg
14_12.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης