Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών o επενδυτής θρύλος και δεξί χέρι του Warren Buffett, Charlie Munger

Τέλος εποχής: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών o επενδυτής θρύλος και δεξί χέρι του Warren Buffett, Charlie Munger
Ο Charlie Munger, επενδυτής ιδιοφυΐας και δεξί χέρι του Warren Buffett, πέθανε σε ηλικία 99 ετών
Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα από σήμερα είναι πιο φτωχή, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο επενδυτής θρύλος και δεξί χέρι του Warren Buffett, Charlie Munger.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, ο Munger πέθανε πλήρης ημερών την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.
«Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε να αποκτήσει το μέγεθος που έχει τώρα χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Charlie», ανέφερε ο Buffett.
Εκτός από αντιπρόεδρος της Berkshire, ο Munger ήταν δικηγόρος, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corp., μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας.
Στις αρχές του 2023, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια - ποσό που τεράστιο, αλλά πολύ μικρότερο από την περιουσία του Buffett, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Berkshire το 2021, ο τότε 97χρονος Munger προφανώς αποκάλυψε άθελά του ένα καλά φυλαγμένο μυστικό: ότι ο Αντιπρόεδρος Greg Abel «θα διατηρήσει την κουλτούρα» στη μετα-Buffett εποχή.
Ο Munger, ο οποίος φορούσε χοντρά γυαλιά, είχε χάσει το αριστερό του μάτι λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη το 1980.
Ο Munger ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wesco Financial από το 1984 έως το 2011, όταν η Berkshire αγόρασε τις μετοχές της ασφαλιστικής και επενδυτικής εταιρείας του με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Ο Buffett πιστώνει στον Munger ότι διεύρυνε την επενδυτική του στρατηγική, εντοπίζοντας υποτιμημένες εταιρείες και μετοχές.
Σημείο αναφοράς ήταν το γεγονός πως ο Munger κατάφερε να πείσει τον Buffett να εξαγοράσει την εταιρεία See's Candies για 25 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που η εταιρεία παραγωγής γλυκών από την Καλιφόρνια είχε κέρδη προ φόρων μόλις περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια εκείνη τη χρονιά.
Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Berkshire.
«Μου εμφύτευσε την ιδέα να αγοράζω καλές εταιρείες σε πολύ φθηνές τιμές» είπε ο Buffett για τον Munger στο CNBC τον Μάιο του 2016.
Όπως ο φίλος και συνάδελφός του, ο Munger ήταν πηγή σοφίας στις επενδύσεις και στη ζωή. Και όπως ένας από τους ήρωές του, ο Benjamin Franklin, εκτός από διορατικός είχε και χιούμορ.
«Έχω έναν φίλο που λέει ότι ο πρώτος κανόνας του ψαρέματος είναι να ψαρεύεις εκεί που είναι τα ψάρια.
Ο δεύτερος κανόνας του ψαρέματος είναι να μην ξεχνάτε ποτέ τον πρώτο κανόνα.
Έχουμε καταφέρει να ψαρεύουμε εκεί που είναι τα ψάρια», είπε ο τότε 93χρονος Munger στους μετόχους της Berkshire το 2017.

Βίος και… πολιτεία

Ο Charles Munger γεννήθηκε στην Ομάχα την 1η Ιανουαρίου 1924.
Ο πατέρας του, Alfred, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του, Florence, ήταν από μια εύπορη οικογένεια.
Όπως ο Warren, έτσι και ο Munger εργαζόταν στο μπακάλικο του παππού του Buffett όταν ήταν νέος, αλλά οι δύο μελλοντικοί ενωμένοι συνεργάτες συναντήθηκαν χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με τη βιογραφία της Janet Lowe το 2003 «Damn Right!», στα 17, ο Munger έφυγε από την Omaha για το Πανεπιστήμιο του Michigan.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1943, κατετάγη στο Αεροπορικό Σώμα Στρατού.
Ο στρατός τον έστειλε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στην Πασαντίνα για να σπουδάσει μετεωρολογία.
Στην Καλιφόρνια, ερωτεύτηκε τη συγκάτοικο της αδερφής του στο Scripps College, Nancy Huggins, και την παντρεύτηκε το 1945.
Αν και δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, ο Munger αποφοίτησε λαμβάνοντας μέγιστο έπαινο από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1948.
Έτσι, το ζευγάρι επέστρεψε στο Καλιφόρνια…
Εκεί ο Charlie άσκησε το επάγγελμα δικηγόρου ασχολούμενος με ακίνητα.
Το 1962 ίδρυσε τη δικηγορική εταιρεία Munger, Tolles & Olson και επικεντρώθηκε στη διαχείριση επενδύσεων στο hedge fund Wheeler, Munger & Co., το οποίο ίδρυσε επίσης εκείνη τη χρονιά.
«Είμαι περήφανος που είμαι αγόρι της Ομάχα», είπε ο Munger σε συνέντευξή του το 2017.
«Μερικές φορές χρησιμοποιώ το παλιό ρητό: «Πήραν το αγόρι από την Ομάχα, αλλά ποτέ δεν πήραν την Ομάχα από το αγόρι.
Να είστε σε θέση να μπορείτε να βοηθάτε τους άλλους όταν έρχονται προβλήματα.
Συνετοί, λογικοί.
Το ηθικό καθήκον να είσαι λογικός [είναι] πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο - πιο σημαντικό από το να είσαι πλούσιος, πιο σημαντικό από το να είσαι σημαντικός - ένα απόλυτο ηθικό καθήκον».
Στην Καλιφόρνια, συνεργάστηκε με τον Franklin Otis Booth, μέλος της ιδρυτικής οικογένειας των Los Angeles Times.

Σκεφτόμασταν τόσο πολύ, που ήταν τρομακτικό»

Ο Munger έκλεισε το hedge fund το 1975.
Τρία χρόνια αργότερα, έγινε αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway.
Το 1959, σε ηλικία 35 ετών, επέστρεψε στην Ομάχα για να κλείσει κάποια νομικά θέματα του αείμνηστου πατέρα του.
Τότε ήταν που γνώρισε τον 29χρονο Buffett.
Οι δυο τους παρέμειναν σε επαφή παρόλο που ζούσαν μισή ήπειρο μακριά ο ένας από τον άλλο.
«Σκεφτόμασταν τόσο πολύ που ήταν τρομακτικό», θυμάται ο Buffett σε συνέντευξη στην Omaha World-Herald το 1977.
«Είναι ο πιο έξυπνος και πιο υψηλού επιπέδου τύπος από όσους έχω συναντήσει ποτέ μου».
«Ποτέ δεν είχαμε λογομαχία σε όλο το διάστημα που γνωριζόμαστε, που είναι σχεδόν 60 χρόνια τώρα», είπε ο Buffett στην Becky Quick του CNBC το 2018.
«Ο Charlie μου έδωσε το απόλυτο δώρο: με έκανε καλύτερο άνθρωπο.
Προϊόντος του χρόνου, μου έχει δώσει πολλές καλές συμβουλές...
Έζησα μια καλύτερη ζωή λόγω του Charlie».
Οι δυο τους, Warren και Charlie επικεντρώθηκαν στις επενδύσεις αξίας, δηλαδή επέλεγαν μετοχές εταιρειών των οποίων τα θεμελιώδη ήταν πολύ καλά σε σχέση με την τιμή.
«Κυνηγώντας την Αξία πληρώνεις λιγότερα και κερδίζεις περισσότερα» είχε συμβουλέψει ο Munger.
«Πρέπει να εκτιμάς την επιχείρηση για να εκτιμήσεις τη μετοχή».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, στις αρχές του 2020, όταν η Berkshire υπέστη απώλεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Munger και ο Buffett ήταν πιο συντηρητικοί από ό,τι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν επένδυσαν σε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και τράπεζες όπως η Bank of America και η Goldman Sachs.
«Λοιπόν, θα έλεγα ότι βασικά είμαστε σαν τον καπετάνιο ενός πλοίου που βλέπει τον χειρότερο τυφώνα στην Ιστορία να πλησιάζει» είπε ο Munger στη Wall Street Journal τον Απρίλιο του 2020.
«Θέλουμε απλώς να ξεπεράσουμε τον τυφώνα και θα μάλλον βγούμε από αυτόν με πολλή ρευστότητα.
Δεν λέμε, “ας πάνε στο διάολο, ας βυθίσουμε το 100% των μετοχών”».

Ο φιλάνθρωπος/αρχιτέκτονας

Ο Μunger έχει δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, υπό τον όρο ότι θα γίνουν δεκτά τα σχέδια των κτιρίων του, παρόλο που δεν είχε επίσημα εκπαιδευτεί ως αρχιτέκτονας.
Στο προπαρασκευαστικό σχολείο Harvard-Westlake του Λος Άντζελες, όπου ο Munger ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου επί δεκαετίες, διασφάλισε ότι τα μπάνια των κοριτσιών θα είναι μεγαλύτερα από τα δωμάτια των αγοριών κατά την κατασκευή του επιστημονικού κέντρου τη δεκαετία του 1990.
«Κάθε φορά που πηγαίνετε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε μια εκδήλωση, υπάρχει τεράστια ουρά έξω από τα γυναικεία μπάνια.
Ποιος δεν ξέρει ότι οι γυναίκες κατουρούν με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες;».
Ο Munger είπε στη Wall Street Journal το 2019: «Τι είδους ηλίθιος θα έκανε το μπάνιο των ανδρών και το μπάνιο των γυναικών να έχουν το ίδιο μέγεθος;
Η απάντηση είναι: ένας κανονικός αρχιτέκτονας!».
Ο Munger και η σύζυγός του είχαν τρία παιδιά, τις κόρες Wendy και Molly, και τον γιο Teddy, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 9 ετών.
Οι Mungers χώρισαν το 1953.
Δύο χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τη Nancy Barry, την οποία γνώρισε σε ένα ραντεβού στα τυφλά.
Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Charles Jr., την Emilie, τον Barry και τον Philip.
Ήταν επίσης ο πατριός των δύο γιων της, του William Harold Borthwick και του David Borthwick.
Οι Mungers συνεισέφεραν 43,5 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για την κατασκευή του Munger Graduate Residence, το οποίο στεγάζει 600 νομικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Ερωτηθείς από τον Quick του CNBC σε μια συνέντευξη του Φεβρουαρίου 2019 στο «Squawk Box» σχετικά με το μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, ο Munger είπε ότι η απάντηση «η ζώη είναι εύκολη, όταν είναι απλή.
«Δεν πρέπει να έχετε φθόνο, να μην αγανακτείτε, μην ξοδεύετε υπερβολικά, παραμένετε χαρούμενοι παρά τα προβλήματά σας.
Να συναλλάσσεστε με αξιόπιστους ανθρώπους και να κάνετε αυτό που πρέπει.
Αυτοί οι απλοί κανόνες λειτουργούν καλά, κάνουν τη ζωή σας καλύτερη.
Είναι τόσο δύσκολο;
μπορείς να είσαι χαρούμενος όταν βυθίζεσαι απόλυτα σε βαθύ μίσος και αγανάκτηση; Φυσικά και δεν μπορείς. Γιατί λοιπόν έχεις τέτοια συναισθήματα;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης