Τελευταία Νέα
Διεθνή

DIW: Το φρένο χρέους «σπάει» την οικονομία της Γερμανίας - Σε πολιτική παράλυση η κυβέρνηση Scholz

DIW: Το φρένο χρέους «σπάει» την οικονομία της Γερμανίας - Σε πολιτική παράλυση η κυβέρνηση Scholz
Η πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να βάλει στοπ στο σχέδιο της κυβέρνησης να ανακατευθύνει 60 δισεκατομμύρια ευρώ από αχρησιμοποίητα κονδύλια σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα, υπογράμμισε τις διαφορές που ενυπάρχουν εντός του τρικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας
Σε πολιτική και οικονομική παράλυση τελεί η Γερμανία, με την Bundestag να είναι πιο διχασμένη από ποτέ και τον καγκελάριο Scholz να αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση καθ’ όλη την περίοδο της διακυβέρνησής του, υποστηρίζει με άρθρο του στο Project Syndicate o Marcel Fratzscher, πρώην διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαμ Πρόεδρος του think tank DIW Berlin και καθηγητής Μακροοικονομίας και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
Όπως επισημαίνει, η Γερμανία εισήγαγε το φρένο χρέους στο σύνταγμά της το 2009, επιβάλλοντας όρια που ήταν πολύ πιο άκαμπτα από αυτά που απαιτούσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το φρένο απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό στις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν νέο χρέος.
Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο σε ακραίες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτήν την εξαίρεση έκτακτης ανάγκης το 2020 για να διαθέσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Η κυβέρνηση του Scholz προσπάθησε να αξιοποιήσει την ίδια εξαίρεση για να διοχετεύσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ (66 δισεκατομμύρια δολάρια), ή το 1,5% του ΑΕΠ, από αυτά τα ειδικά ταμεία σε βιομηχανικές επιδοτήσεις και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το κλίμα.
Η αντιπολιτευόμενη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε το σχέδιο, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούσε τις «συνταγματικές απαιτήσεις για έκτακτο δανεισμό».
Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν το CDU, υπό την ηγεσία της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel, που ίδρυσε αυτό το ειδικό ταμείο.
Παρότι η εν λόγω απόφαση κάνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και ιδιαίτερα για τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, να αισθάνεται αμηχανία, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έλλειμμα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα προγραμματισμένα προγράμματα και τις επιδοτήσεις της.
Το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) της Γερμανίας έχει σχεδόν εξαντληθεί, με αναμενόμενα έσοδα μόλις 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από την εμπορία εκπομπών ρύπων.
Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της, π.χ. να δώσει 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης για τους γερμανικούς σιδηροδρόμους, 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για τις εγκαταστάσεις της Intel και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company στο Μαγδεβούργο και τη Δρέσδη, 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή πράσινου χάλυβα ή βοήθεια 1,8 δισ. ευρώ σε βοήθεια για τη θέρμανση των νοικοκυριών.
Επιπλέον, η απόφαση εισάγει ένα νέο επίπεδο οικονομικής αβεβαιότητας, κάνοντας πολλές εταιρείες να αναρωτιούνται σε ποιες υποσχέσεις μπορούν ακόμα να βασιστούν.
Ως εκ τούτου, λέει το DIW, αυτό πρόκειται να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη σε μια κρίσιμη στιγμή.
Η ενεργειακή κρίση και η υποτονική παγκόσμια οικονομία έχουν επηρεάσει τη Γερμανία πιο σοβαρά από άλλες βιομηχανικές χώρες, και η αναμενόμενη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων θα μπορούσε να εμποδίσει τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Πιο διχασμένοι από ποτέ…

Με επαρκή πολιτική βούληση, αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να επιλυθεί.
Η Bundestag (κοινοβούλιο) θα μπορούσε να εγκρίνει μια προσωρινή αναστολή στο φρένο του χρέους για το 2024, παρέχοντας στην κυβέρνηση την απαραίτητη οικονομική ευελιξία.
Αλλά αυτή είναι ακριβώς η ουσία του προβλήματος: Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και το χρέος, τα κυβερνητικά κόμματα είναι πιο διχασμένα από ποτέ.
Παρότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Scholz έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση στο φρένο χρέους, αλλά και την επιβολή υψηλότερων φόρων στα υψηλά εισοδήματα, ο Lindner και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπερηφανεύονται ότι ενεργούν ως η φιλελεύθερη συνείδηση της χώρας.
Πιστεύοντας ότι το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται από την τήρηση του φρένου χρέους και τη διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης χωρίς αύξηση φόρων, ο Lindner έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.
Εν τω μεταξύ, σημαντικό τμήμα του SPD, μαζί με τους Πράσινους –τον τρίτο εταίρο του συνασπισμού– είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις φιλόδοξες (και δαπανηρές) ατζέντες τους.
Αυτό φέρνει τον Scholz στη δύσκολη θέση να συμβιβάσει δύο φαινομενικά αντιφατικές δημοσιονομικές στρατηγικές.
Αυτή η σύγκρουση υπογραμμίζει τα ελαττώματα που ενυπάρχουν στο φρένο χρέους και τον παράδοξο χαρακτήρα της γερμανικής δημοσιονομικής πολιτικής.
Ενώ οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Οικονομικών μιλούν για το φρένο του χρέους, δημιουργούν σκιώδεις προϋπολογισμούς για να παρακάμψουν τους περιορισμούς του όταν αυτό συνάδει με τις πολιτικές τους ανάγκες.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να παρέχει τεράστια οικονομική στήριξη σε εγχώριες εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η κυβέρνηση διατηρεί μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, με αποτέλεσμα ανεπαρκείς δημόσιες επενδύσεις και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας των υποδομών, της εκπαίδευσης και της υγείας.
Με απλά λόγια, το φρένο χρέους έχει χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια δημοσιονομική πολιτική που ευνοεί τις εταιρικές επιδοτήσεις σε βάρος των δημοσίων αγαθών.
Ο πραγματικός κίνδυνος που απορρέει από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι απαραιτήτως η έλλειψη κεφαλαίων αλλά μάλλον οι διχασμοί εντός της κυβέρνησης και η διαφαινόμενη πολιτική και οικονομική παράλυση.
Ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας, ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και την προώθηση της καινοτομίας, άργησε να αγκαλιάσει την ψηφιακή και περιβαλλοντική επανάσταση.
Για να καλύψει τη διαφορά, η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να επενδύσει σε υποδομές, βασική έρευνα και εκπαίδευση, λέει το DIW.
Με την επιδείνωση του πολιτικού αδιεξόδου, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί σοβαρή απειλή για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας.
Αλλά πέρα από τις εσωτερικές συνέπειες, η απόφαση έχει επίσης επιπτώσεις για την Ευρώπη, καθώς η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αίτημα της ΕΕ για συμπληρωματικό προϋπολογισμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Scholz έχει καταφέρει επανειλημμένα να γεφυρώσει μεγάλες διαφορές μέσα στον τρικομματικό συνασπισμό του.
«Τώρα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη και δυνητικά καθοριστική πρόκληση της θητείας του: να αναπτύξει μια δημιουργική και αποτελεσματική στρατηγική για να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο και να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα παραμείνει οικονομικά ανταγωνιστική στον εικοστό πρώτο αιώνα» καταλήγει το DIW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης